21 Nisan 2009

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

ESKİ GÜNLERİ ANMA ÇALIŞMALARI... BÖLÜM 2 :)
Kuru meyveli biscotti (çakma biscotti diyorum ben ona:) yazımda, beni geçmişe götüren lezzetlerden söz etmiştim hani. Selanik gevreği ve paskalya çöreği bunların en başında yer alır demiştim.
İşte bu iki lezzetin, en güzel, daha doğrusu en damak tadıma uygun halini bulabilmek için gündüzleri internette bir bilim insanı, akşamları da evde bir laboratuvar teknisyeni gibi çalışmaktayım :)
Geçen gün gittiğimiz cafe'de kahve ile birlikte gelen biscotti'yi minik minik bir ısırışım vardıki, görmelisiniz :) "İşte dedim, yapmam gereken biscotti bu!" Hatta arkadaşlar halime acıyıp, kendi kahvelerinin yanında gelenleri de bana verdiler, evde rahat rahat çalışayım diye :)
Neyse, bu yazı paskalyanın yazısı, biscotti'den kendi yazısında bahsederim :)

Görmüş olduğunuz paskalya çöreği, benim üçüncü denemem. İlk ikisi kötümüydü? diyeceksiniz; "hayır", ama benim alıştığım, sevdiğim lezzet değildi. Üçüncü deneme ise turnayı gözünden vurdu, çünkü tarif, konunun uzmanlarından :)
Ben, aynı semtte doğup büyüyen, evlenene kadar hiç taşınma yaşamamış şanslı kişilerdenim. Yaşadığımız semt ve apartman, Ermeni komşularımızın çok olduğu bir yerdi. Bu nedenle onları çok severim. Cana yakınlıklarını, güleryüzlü oluşlarını, vefalı komşuluklarını, evlerinde özel bir şey pişirdiğinde mutlaka bizede bir tabak getirmelerini çok severim:)
Sofralarına ve yemeklerine çok özen göstermeleri, yaşamak için değil, zevkle yemek yemeleri çok hoştur bana göre.
Komşularımız, kendi bayramlarında bize paskalya çöreği ve renkli yumurtalar getirirlerdi, kardeşimle kavga ederdik o yumurtalar için :)
Ama güzel olan, sadece kendi bayramlarında değil, bizim bayramlarımız da ve kandillerde de mutlaka bizzat evimize gelerek kutlamaları idi.
Alis teyze, bu yazıyı yazarken özellikle sen geliyorsun aklıma, bir blogum olduğunu bile bilmiyorsun ama yinede öpücük gönderiyorum burdan sana :)

Paskalya Çöreği

Paskalya çöreğini; bizim oralarda "Üstün Pastanesi" harika yapar ama ben damla sakızlı lezzetleri sevmediğim için, "herşeyi harika ama keşke damla sakızlı olmasa" derdim hep. Bir gün, kendi başıma yapabileceğim de hiç aklıma gelmezdi tabi o zamanlar :)
Yazının başında da söylediğim gibi, paskalya çöreği için internette çok araştırma yaptım ve iki tarif denedim ama sevgili Devletşah'ın sayfasında Sn.Zabel Sevgiyan'ın tarifini görünce; tamam dedim, tarif budur, eminim çok güzel olacak, çünkü tarif bu işi en iyi bildiğini düşündüğüm kişiler tarafından gönderilmiş.
Yanılmadım da, nefaset ötesi, gerçek bir paskalya çöreği oldu. Ben ufak tefek değişiklikler yaptım ve yemeye doyamadım :) umarım sizde dener ve beğenirsiniz.

Malzemeler (4 adet çörek için)
  • 4 Adet Yumurta
  • 250 Gr. (1 paket) Margarin
  • 2 Su Bardağı (400 gr.) Şeker
  • 1,5 Su Bardağı (300 ml.) Süt
  • 1 Paket Kuru (instant) Maya veya 1 Paket (42 gr.) Yaş Maya
  • 1/2 (yarım) Hazır Ekmek Hamuru
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Mahlep
  • 6-7 Su Bardağı Un

Üzeri için;

  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Çay kaşığı Pekmez
  • 1 Çay Kaşığı Sıvı Yağ
  • File Badem veya File Fındık

Yapılışı

  • Yumurtaları ve şekeri mikser ile 5-6 dk. şeker eriyip, karışım iyice beyazlaşıncaya kadar çırpın.
  • Ilık süt ve erimiş margarini ekleyip, biraz daha çırpın.
  • Karışıma, dört su bardağı kadar elenmiş un, mahlep, maya ve hazır ekmek hamurunu ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
  • Hamur ele yapışmayan bir kıvam alana kadar, azar azar un eklemeye devam ederek, yoğurun. (Hamur çok sert olmamalı, ekmek hamuru kıvamında ve esnek olmalı)
  • Hamuru derin bir kaba alın ve üzerini örterek, ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Yaklaşık bir saat sonra hamur iki katı büyüklüğe çıkacaktır.
  • Hamuru 12 eşit beze yapın. Her bir bezeyi, 20 cm. civarında rulo yapın ve 3 rulo ile saç örgüsü şekli verin.
  • Çörekleri yağlı kağıt serili tepsiye, (ben Softbowl silikon mat kullanıyorum :) yerleştirin ve yine üzerini, bir mutfak havlusu ile kapatarak, yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • Yarım saat sonra, üzerlerine yumurta sarısı, pekmez ve yağlı karışımı sürün, file badem yada file fındık serpin.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 35-40 dk. iyice kızarana kadar pişirin. Piştiğinden emin olmak için, kürdan testi yapabilirsiniz.
  • Fırından çıkınca, üzerlerine yine temiz bir mutfak havlusu örterek, kurumadan ılınmasını sağlayın.
Paskalya Çöreği

NOTLAR;

  1. Orjinal tarifteki şeker miktarı, ben ve ikram ettiğim kişiler tarafından az bulundu :) 2 Su bardağı tam geliyor.
  2. Paskalya çöreği mutlaka çok taze iken yenmesi gereken bir tarif. 1-2 saat sonra bile lezzeti farklılaşıyor, bu nedenle ben diğer üç çöreği, ılınır ılınmaz, buzluğa kaldırdım.
  3. Bu ölçüler ile; 4 adet çok iri çörek elde ediliyor. İsterseniz ölçüleri, yarı yarıya azaltabilirsiniz.
  4. Kuru maya yerine, yaş maya kullanacaksanız, bir yemek kaşığı şeker eklediğiniz, ılık sütün içinde mayayı eritip, o şekilde karışıma ekleyin.

& Çoğunu buzluğa kaldırdınız ama yinede paskalyanızın hepsini bitiremediniz ve bayatladı mı?
O zaman, nefis öneriler için tıklayın...

29 yorum:

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Mügecim tadını alır gibi oldum :) Yazını okurken sanki tabak önümde de şimdi yemeğe başlıyacakmışım gibi :) Görüntüsü de muhteşem olmuş. Ellerine sağlık.

hanife dedi ki...

eline sağlık çok güzel görünüyor bir dahaki yazını sabırsızlıkla bekliyorum

Seda dedi ki...

Çok severim harika görünüyor ellerine sağlık.Sevgiler....

mujdenin denemeleri dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık Mügeciğim.Mis gibi kokusu burnuma geldi.Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Gerçekten çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

Tinker Bell dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Daha önce denemiştim ama ,biz ancak iki günde yiyebilmiştik ve her seferinde feci oldu :))Bitiremeyince bende ay çöreği yapmıştım.
Ellerine emeğine sağlık...

reyyan dedi ki...

mügecim çok güzel görünüyor eline sağlık.keşke tariflerini tatma imkanımda olsa:)
sevgiler.

ipek dedi ki...

Çok severim paskalya çöreğini, bu da çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

SEDEF dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Benimde küçüklüğümden damağımda kalma bir taddır. Bayatlasada yenen çok özel bir atıştırmalıktır. Kendime güven geldi ve bende denemek istiyorum.
Sevgiler...

ebruli dedi ki...

Çok severim paskalya çöreğini.Fırından çıkmış sıcacık halini.yanında çay eşliğinde.ellerinzie sağlık :) sevgiler..

Unknown dedi ki...

ellerine saglık canım.harika gözküyor.bir dilim aldım.

Devletsah dedi ki...

Ohh... ellerine sağlık. Bu hafta benim de aklımdaydı yapsam diye. Ama pek bir üşeniyorum. Sen de gördüm ya canım istedi. Yapayım bari..

zeynep canyücel dedi ki...

Sevgili Hünerli bayanlar;
Tariflerinizdeki samimiyetiniz çok güzel. ama sizin sunmuş oldugunuz tariflerden 3ünde problem yaşamış olmakla birlikte , havuclu kek, revani ve havucluzeytinyaglı yemeğiniz. Sanıyorum ki yaptıgınız yemekleri biscotti olur baska bunun gibi ilk denemeniz olan yemekleri yapar yapmaz yayınlamamanız. Gerçekten olan lezzeti yakalayıncaya kadar devam etmenz denemelere. Bakın en güzeli nane ve limon blogspot münevver hn'dır. Bir yemegi yılların ev hanımlıgının vermiş oldugu tecrubeye dayanarak değil tamamen deneme yanılma ve bıkmadan sürekli aynı tarif üzerinde çalışmasıdır. Ustaların bu şekilde davranırken çırak olma aşamasındaki mutfak severlerin ilk yaptıgı şeyi hemen oldu edasıyla yayınlayıp okurlarını zora sokması kaçınılmazdır. dediğim gibi ben size kendimin yaşadıgı hüsranı paylaşmak istedim. sizi sevmeye takip etmeyedevam ediyorum samimi buluyorum çünkü. eleştirimi gözönünde bulunduurrursanız sevnirim. sevgilerimle

Müge Hüner dedi ki...

Sayın Zeynep Canyücel;

Öncelikle samimi yorumunuz ve seviyeli eleştiriniz için çok teşekkürler.

İki yılı aşkın süredir blog yazıyorum.
Blogumda yer alan tarifler, ya annemin ve aile büyüklerimin yıllardır her misafirine, tarife bile bakmadan, gözü kapalı yaptığı lezzetler (havuçlu kek, şam işi tatlısı vb..) yada benim kendi mutfağımda aylarca uğraşıp defalarca denedikten sonra (pandispanya dosyası, krema dosyası, profiterol gibi...) yayınlamaya karar verdiğim tariflerdir.
Hatta krema dosyası, Yasemin'in "aylardır deniyorsun, yayınla artık !" demesi ile yayınlanmıştır.
Çok nadir de olsa, ilk denemelerimi yayınlıyorum (biscotti gibi) ama onda da uzun uzun başıma gelenleri ve tarifin beni mutlu etmeyen yanlarını anlatmaya, tarifi deneyecek kişileri hüsrana uğratmamaya azami özen gösteriyorum.
İki yıldır, aldığım dörtbin küsür yorumda da; "tarifiniz yanlış, malzemelerim ziyan oldu" şeklinde sadece bir (1) yorum gelmiştir. O tarif te "sade kurabiye" dir.

Umarım bu cümlelerim, blogum ve tariflerim konusunda ne kadar HASSAS olduğumu size ifade etmiştir.

Tüm tariflerim için her zaman sorulacak sorularıda yanıtlamaya hazırım, bu güne kadar yanıtlamadığım bir soru da bulunmamaktadır.
Bahsettiğiniz tarifleri, belki biraz daha dikkatli okuyarak, tekrar denemenizi öneririm.

İlginize ve içten yorumunuza tekrar teşekkür ederim, her zaman ziyaretinizi beklerim.

Sevgi ve Saygılarımla.

handan dedi ki...

mügecim sanki aklımı okuyorsun bende bunu tarifini istiycektim senden ellerine saglık optüm canım

sevil dedi ki...

mügecim ekmek hamuru derken şunu mu demek istedin gidin bir fırına 1/2 hamur alın ..:) yanlışmı anladım..

Müge Hüner dedi ki...

Sevilcim;
Aynen öyle :))) Çok doğru anlamışsın.
Yada bir ekmek hamuru alıp, yarısını da yağda kızartıp yiyorsun. Rejim için bire bir diyor diyetisyenler, ben öyle yapıyorum :))

hamra dedi ki...

merhaba muge hanımcıgım
sitenizle yeni tanısdım. tarifler cok anlasılır. ben yurt dısında yasıyorum paskalya coregi yapmak istiyorum ama burda ekmek hamuru bulma imkanım yok ne onerirsiniz. tesekkurler.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Hamra;
Güzel sözlerin için çok teşekkürler.
Ben, bu tarifi ekmek hamuru olmadan denemedim ama tahminimce olur gibi geliyor. Ekmek hamuru bir doku veriyor zaten anladığım kadar ile.

Birde aklıma ne geldi.. Benim blogda çiçek ekmek tarifi var, istersen o hamuru yap. Yarısı ile çörek yaparsın, yarısı ile ister ekmek yap, istersen minik minik yapıp yağda kızart nefis oluyor.

Hem memleket hasretinede çok iyi gelir ne dersin? :))

Sevgilerimle.

talar dedi ki...

evet tarifinizi hayatımda ilk defa denedim ve gerçekten güzel oldu aslında bu çöreğin hakkı sakızlısı ama benim elimin altında bulunmadığından koyamadım .bir eksik olan ekmek hamuruydu ama o olmadan da gayet lezzetli oldu diyebilirim . araştırmanız ve bu tarifi bulmanız gerçekten güzel uygulamış ve resmini yayınlamış olmanız daha güzel aslında iştah kapartıcı ....sevgiler

Serap dedi ki...

Slmlar bende yurtdışında yaşıyorum çiçek ekmek ve profiterol tariflerinizi birçok kez yaptım teşekkür etmek istiyorum tarifleriniz çok ayrıntılı , en kısa zamanda pandispanyaları da denemek istiyorum
Paskalya çöreğinide çok severim, fakat mahlep bulabileceğimi sanmıyorum , kullanmasak sorun olur mu?

Müge Hüner dedi ki...

Serap Hanım;
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Mahlep eklemezseniz, görüntü ve kabarmasında bir sorun olmaz aynı sonucu elde edersiniz.
Ama mahlebin verdiği lezzet bambaşka.
İnşallah en yakın zamanda bir yerlere karşınıza çıkar mahlep :)

Şimdiden afiyet olsun...

Unknown dedi ki...

müge hanım mrb.çörek burda harika görünüyo.ama ben yaptım berbat oldu yaa:( rezil oldm.bi kere hamurum hiç kabarmadı.2 saat beklettigim halde bile.olsu pişireym dedim pişirdim ama o garip oldu.midemize resme çöktü.bogazımzdan geçmedi diyebilirim.niye böyle acaba benim yaptıgım?

liza dedi ki...

Müge hanım ben de bu işi iyi yapanlardanım. Bu sene paskalyada tam tamına 85 kilo undan yapmış biri olarak bende birkaç bilgimi paylaşmak istedim sizinle.Mutlaka yaş maya kullanılmalı ve ayrı bi yerde 1kaşık şeker ve unla boza kıvamına getirilip 10-15 dk bekletmeli.Bunun nedeni, eğer mayanız yükselmezse bozuk demektir ve malzemelerinizi kurtarmış olursunuz. Zaten yükselecekse 5 dk içinde hareketlenir.Zaman, zaman günü geçmemiş bile olsa mayada problem çıkıyor.En önemli püf noktası budur.Eğer yükselmezse kesinlikle malzemelerin içine katılmamalıdır 1 asır da bekleseniz hamurunuz kabarmaz.Ekmek hamuruna gelince o biraz da hamur garanti olsun diye konur. Her ihtimale karşı. Ama zaten bu şekilde yapılmış bir mayada hiç problem çıkmaz yani ekmek hamuru olsa da olur olmasa da.Bir de mayanız yükselmişse fazla bekletmeden malzemelere eklenir fazla beklenirse çökme yapar ve yine kabarmaz. Bir de bu tarifte 6-7 bardak un çok fazla ölçü 1 kilo olmalı,belki yarım bardak daha fazla.Ama yumurtaların boyu büyükse 6 bardak kaldırabilir. Çok vıcık bir hamur olur ele yapışır ama top top haline getirdikten sonra biraz da una bulanır ve uzatılır.Ne kadar hamur yumuşak olursa çörek de o kadar yumuşak olur ve geç bayatlar(tabi örülebilecek kıvamda olmalı)Benim yaptığım çörekler 1 hafta da dışarda kalsa(torba içinde) bayatlamaz.İşte böyle müge hanımcım.Çörek için benim püflerim bunlar.Sevgiler.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Liza Hanım;
Hem diğer nazik yorumunuz hem de bu yazıda verdiğiniz altın değerindeki bilgiler için çok çok teşekkürler.
Hepsi de kulağıma küpe olacak bir sonraki denemede.
Ziyaretlerinizi ve bu değerli yorumlarınızı her zaman beklerim.

Çok teşekkürler ve sevgiler...

liza dedi ki...

Müge hanımcığım bir detayı unutmuşum.Maya hazırlanırken 1paket maya 1çay bardağı ılık su,1 çorba kaşığı şeker ve boza kıvamına gelene kadar un gerekli.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge hanım,

Paskalya çöreği yapmaya karar verdiğimde tüm sitelerdeki tarifleri ve içeriklerini inceledim. Sizin samimi yazınız, tarifin doğru kişiden verilmesi ve diğer tariflerden farklı oluşuyla aradığım tarifin bu olduğunu düşündüm. Tam tarifinize göre aşama aşama yaptım fakat Liza hanımın dediği gibi söylenenden daha fazla un eklemek durumunda kaldım, hatta hamurun kıvamı elime çok az yapışmasına kala elimi zeytinyağı sürüp öylece hamuru toparlayıp mayalandırdım. Diğer aşamalarıda tam anlattığınız gibi yaptım. Sonuç gerçektende ŞAHANE oldu. O kaar çok beğenildiki bir hafta içinde iki kere yaptım ve herkese dağıttım. Size ve komşunuza çok teşekkür ederim. Sevgiler

Hayriye dedi ki...

Merhaba Müge Hanım,

Geçen hafta anneme geçmiş olsuna gelen misafirlerime sizin tarifleriniz olan "Elmalı Tart" yaptım. Herkes çok beğendi, hatta ablam da dahil benden tarifini istediler,bende bundan çoooook hoşnut oldum. Size tekrar şükranlarımı sunarım. İyi ki; sizinle tanışmışım, iyi ki;varsınız...

Not: Sizden ricam kaç cm'lik borcam kullandınız?

Sevgiyle Kalın....

Yasemin dedi ki...

Sitenizi ilgi ve beğeniyle takip edenlerdenim.Paskalya çöreğini denedim,kabarması,lezzeti herşeyi güzel oldu fakat acı bir tad oldu.acaba mahlep miktarı mı fazla geldi diye düşündük.yorumları inceledim aynı sorunu sanırım benden başka yaşayan olmamış..Bir sorum daha var margarin yerine sıvıyağ kullanılsa nasıl olur?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin