21 Haziran 2008

Dereotlu Peynirli Poğaça

Dereotlu Peynirli Poğaça

SUNUM SEÇENEKLERİ ÇOK OLAN BESLEYİCİ BİR LEZZET...
Gün içinde blog komşularımı gezerken, pek çok tarifte "evet, bunu denemem lazım" diyorum ama çoğunlukla işe dalıp not almayı unutuyor, dolayısı ile yapmayada fırsat bulamıyorum. Bu poğaçalarıda sevgili Gönül'ün sayfasında gördüğümde, "ilk fırsatta yapmalı" demiş, sonrada unutmuştum, taki sevgili Fidan için düzenlediğimiz Baby Shower'da tadına bakana kadar :) Lezzeti o kadar güzeldiki, iki tanede çantama atıp eve getirmiştim :)
Poğaçaları yapmaya başladığımda, "bu sefer kendimi tutup harfiyen tarife sadık kalacağım" diye kendime söz verdim, hatta hamur işlerinde margarin olarak sadece Hüner marka kullanmama rağmen (soyadı torpili:) sırf Gönül Teremyağ diye yazdığı için bir paket satın aldım:) Ama gelin görünki hamuru yoğururken, tüm tatlı tuzlu hamur işlerinde olmazsa olmazım olan mahlep ve her şeyin içine yakıştığını düşündüğüm cevizde ekledim. Peyniri ise yerken hissedilmesini istediğim için yağsız kullandım. Peyniri sonradan koymayıp, içine karıştırdığımız için, yapımıda son derece pratik.
Poğaçalar içindeki sirke sayesinde inanılmaz gevrek, yoğurt sayesindede yumuşacık oluyorlar, hem yumuşak hem gevrek nasıl olur? derseniz, yapın ve görün derim :) Şekil olarak, ister yuvarlak, ister midye şeklinde yada tek tek uğraşamam derseniz, bütün rulo halinde yapıp, dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 Paket (250 Gr.) Margarin yada Tereyağ
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 1/2 Çay Bardağı (5 Yemek Kaşığı) Sirke
  • 4 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Yoğurt
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Adet Yumurta (Akı içine, sarısı üzerine)
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 5 Su Bardağı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Mahlep
  • 1 Su Bardağı (ezilmiş) Beyaz Peynir
  • 1 Demet (20-25 Dal) Dereotu
  • 1/2 Demet (10-12 Dal) Maydanoz

Yapılışı

  • Öncelikle margarini eritip, ılıtın. Derin bir kaba, erimiş margarin, zeytinyağı, sirke, yoğurt, tuz, mahlep ve yumurta akı'nı koyarak, çırpma teli iyice karıştırın.
  • Minik minik doğradığınız dereotu, maydanoz ve ezilmiş beyaz peyniri de karışıma ekleyin, karıştırın.
  • Un ve kabartma tozununu da ekleyip, yumuşak bir hamur yoğurun. (Unu her zaman olduğu gibi azar azar ekleyin)
  • Hamurun üzerini örterek, yarım saat kadar dinlendirin.
  • Hamurdan, mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar, yaklaşık 30-35 dk. pişirin.

& Peynir içinde erisin ve lezzet versin isterseniz, orta yağlı bir peynir kullanabilirsiniz.

& Mahlep eklemek yerine, Dr.Oetker'in mahlepli kabartma tozunu kullanabilirsiniz.

Benzer Tarifler;


35 yorum:

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Müge'ciğim,

Ellerine sağlık güzel görünüyor. Bu tarif de denenecekler arasında yerini alıyor. Tabii tatil dönüşü...

Sevgiler...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bide yanına miss gibi bir çay,tatlı dostlarıda tabağın yanına koydukmu dal git gitsin sohbete :=))
elinize sağlık...

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis görünüyorlar,ellerine sağlık..Benimde çok hoşuma gitmişti bu poğaçalar..)

Sevgiler

Hülya dedi ki...

Yarın sabah kahvaltısına yapsam mı ki ?
Sevgiler
Mutlu pazarlar

Adsız dedi ki...

mügecim ya süpersin bir yerde dereotlu poğça yemistim ama tarifi yoktu artık bende yapabilir misafirlerime ikram edebilirim :))çok tesekkürler

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık canım deneyeceğim.
Bende böyle herşey içerisine konulan pratik poğaçaları çok seviyorum.

Sevgiler...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ben de hep aynı şeyleri düşünüyorum, kesin yapmalıyım diyorum, ama gel gör ki, yoğunluktan hepsini unutuyorum:))

Ellerine sağlık canım,

Sımsıcak sevgiler.....

lezzetyolculugu dedi ki...

Çok leziz görünüyorlar ellerinize sağlık.Dere otunu yoğurtlu salatalara ve poğaçalara çok yakıştırıyorum ben.Tarif defterime ekliyorum en yakın zamanda denecekler.
Mutlu kalın

Begüm dedi ki...

Ellerine saglik müge. Cok lezzetli görünüyor pogacalarin. Dereotu ve peynir cok yakisiyor zahten birbirine. Harika bir lezzet :)

Adsız dedi ki...

selamlar ellerinize saglık güzel ve lezzetli görünüyorlar.siz den bir ricam olacak bana ev yapımı dondurma tarifi verirmisiniz.ben sahleb ve damla sakızıyla denedim pek hoşuma gitmedi hazır dondurmalara yakın bir tarif istiyorum mümkünse teşekkürler,sevgiyle kalın.

Müge Hüner dedi ki...

Hepinize değerli yorumlarınız için çok çok teşekkürler. İnanın her yorum maili geldiğinde yüzümde bir mutluluk beliriyor ama işlerimin yoğunluğundan tek tek yorumlara yanıt yazamıyorum, lütfen kusuruma bakmayın.
Hepinizi çok seviyorum.

Sevgili gülbahcesi;
Ben hiç dondurma yapmadım bu güne kadar, yapsam sitede olurdu zaten:)
Ama seni bir dondurma uzmanına yönlendirebilirim:) Sevgili Burçin'in birbirinden güzel dondurmaları var ve eminim denersen çok beğeneceksin. Sevgilerimle
http://www.burcinindenemeleri.com

Adsız dedi ki...

müge'cim ellerine sağlık. peynir, dereotu, maydanoz mmmm daha ne olsun :)

Adsız dedi ki...

Tükkanda tadına baktığımdan beri benimde aklımda , ilk fırsatta deneyeceğim..Nefis bir tat !!!!

Adsız dedi ki...

muhteşem bir lezzet.. tarifi aynen uyguladım nefis birey çıktı ortaya herkese şiddetle öneriyorum...

gulsah dedi ki...

kesnlkle harika görünüyor hep bayılarak yediğim poğacanın şimdi tarıfı elmde bunu hemen yapıcm cok teskkr ederm mugecm ellerıne saglık:)

gülşen dedi ki...

ben bu tarifi denedim,oldukça çok poğaçam çıktı 30 tane:)
hatta yarısı hala dondurucuda pişmeyi bekliyor.
Müge Hanım yalnız benim poğaçalarım çok kabarmadı yani verdiğim şekle yakın çölöüde kaldılar,acaba 5 su bardağı una bir paketten fazlamı kabartma tozu koysak,tadı harikaydı ama daha puf puf kabarsas daha iyi olurdu sizinkidemi öyle oldu acaba?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gülşen;
Poğaçalar çok fazla kabarmıyor evet.
İçinde peynir olmasınında bunda etkisi var.
Çok fazla un ekleyip, hamuru sertleştirmek doğru değil, ayrıca fazla kabartma tozu da acılık verir.
Tarifteki ölçülere sadık kalıp, mümkün olduğunca az un eklersen yumuşacık poğaçaların olacaktır.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

selamlar,
bu tarife toz şeker de konabilir mi acaba?lezzetini değiştirir mi? çoğu poğaça da toz şeker de kullanılıyor da...

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Bu tarifte şeker yok. Şeker eklenen poğaça hiç yemedim daha önce, o yüzden bir yorum yapamayacağım.
Siz arzu ederseniz ekleyebilirsiniz...

Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Bende su anda kendinden kabartma tozlu un var, normal un yerine bu undan kullanmak olur mu acaba? Tesekkurler, Sevgiler, Banu

Müge Hüner dedi ki...

Banu hanım;
Tarifin içinde kabartma tozu da yer aldığı için olur.
Ayrıca kabartma tozu eklemenize de gerek kalmaz.

Sevgilerimle.

Unknown dedi ki...

Cok mersi Muge Hanim. Ben Londra'da yasiyorum, burada 100 cesit un satildigi icin kafam karisiyor, ustelik hamur islerinde cok becerekli sayilmam. :(

Cok tesekkurler, sevgiler

Adsız dedi ki...

Yarın kızkardeşimi istemeye gelicekler ve ben bu tarifi uygulayacağım...:))) Yarın akşama yorumlarını aktarmak üzere :) teşekkürler... esra ben :)))

aykiz dedi ki...

Bende gecen gün denedim. 4 su bardagi un koydum, yeterli oldu. Ancak cok kucuk yuvarlaklar ve midye seklinde yaptigim icin sert oldu. Daha buyuk ve kalin yaparsam sorun ortadan kalkacak sanirim. Bir de malzemeyi hamura karistirdigimiz icin cok daha kisa surede isimiz bitiyor. Bir de daha yagli bir peynir ile deneyin tadini alabilmek icin.

Elinize saglik, benim yaptigim haliyle bile ragbet gordu :)

plndrkn dedi ki...

Bütün bir hafta poğaça poğaça diye sayıkladım. Bir sürü blog gezdim sonunda buradaki çeşitlilik icinde kayboldum ve zorlu bir karar sürecinden sonra bunda karar kaldım.

Daha hala ılıklar hemen yorum yapayım istedim. Gercekten bir yandan gevrek bir yandan yumuşak ama benimkiler biraz fazla yayıldı, yağın fazla geldigini düşünüyorum. Bir de margarin değil tereyağı kullandım acaba ondan mı öyle oldu dedim. Biraz daha yağını azaltıp kesinlikle bir daha deneyeceğim çünkü gercekten lezzetli oldu...

Uzun lafın kısası bu güzel tarif için teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Müge hanım merhaba ben öncelikle bu güzel tarifler için size çok teşekkür ederim benim öğrenmek istediğim acil br soru var ben bu poğaçayı peynirli dışında hem patatesli hemde patlıcanlı yapmak istiyorum fakat şunu kestiremedim diğer iç harçlarınıda kullanırken harçları peynirlide olduğu gibi poğaçanın hamurunamı karıştırıcaz yani onlarıda karıştırıp hamuru dinlendirecekmiyiz ben mutfakta biraz acemiyim bilgi verirseniz çok sevinirim ...

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Bu poğaçayı peynirli ya da patatesli yapacaksanız harcına karıştırmayın bence.
Klasik poğaça gibi ortasına bir miktar koyarak hazırlayın derim.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

müge hanım çok teşekkür ederim cevabınız için bu poğaçayı pazar günü yaptım tadı güzel fakat şöyle bir problemim oldu oda poğaçaların içi hamur kaldı bu tamamen benimle alkalı şöyleki ben fırın kullanmayı bilmiyorum size şunu sorucam fırınımda 3 ayar var birinde çizgi sadece üste ve ızgara gibi duruyor sanırım bu ızgara kısmı diğerinde ise altta ve üste birer çizgi var ve ortası boş en son ayar ise şöyle altta ve üstte çizgi var ve ortasında pervane var ben hep altta ve üstte çizgi olan ortası boş ayarda pişiriyorum acaba yanlışmı kullanıyorum çünkü sizin çikolatalı mermer kekinizide yaptım tatları muhteşem fakat ortası hamur oldu bana bir yol gösterirmisiniz ben hamur işlerini yanlış ayardamı kullanıyorum şimdiden teşekkür ederim cehaletimin kusuruna bakmayın lütfen

Müge Hüner dedi ki...

Merhabalar;
Estağfurullah cehalet değil hepimiz yavaş yavaş sora sora öğrendik pek çok şeyi :)
Söylediğiniz simgeler;
üst çizgi ızgaradır sadece üst pişirmeler ve sebze közlemeler için uygundur.
Alt ve üst çizgi normal fırındır ve en çok kullanılandır. Kekler poğaçalar kurabiyeler için çok uygundur. Bu seçenek ile 180 derece gayet idealdir.
Pervane işaretli olan ise turbodur yani fanlıdır. Bu yiyeceğin etrafını hemen pişiren ama içini çiğ bırakan bir özelliktir. Et yemekleri, patates vs. için daha uygundur.

Sonuç olarak, al üst çizgi de 180 derecede pek çok şey pişirebilirsiniz.

Çok sevgiler:)

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim bilgilerinize, son bir soru sorucam ben alt üst çizgide pişiriyorum 180 derecede benim poğaçalarım neden içi hamur oluyor :(

Müge Hüner dedi ki...

Kısa süre pişirdiğiniz için olabilir belki.
Bir 10-15 dk. daha fazla pişirin her zaman pişirdiğiniz süreden...

hulyaca dedi ki...

Merhaba; bu tarifinizi denedim, esasında güzel oldu fakat benim de sorunum fırın kaynaklı.içleri hamur kaldı, daha küçük boyutlarda yapsak pogaçaları sorun çözülür mü ki?
Anlatımınız ayrıntılı olması da benim gibi acemiler için oldukça pratikti. Teşekkürler!

Adsız dedi ki...

bir pastanede poğca yemiştim ona yakın tarif arıyordum sizdeki tarifi görünce sanki bu tarif gibi geliyor.henüz denemedim paylaşımınız için teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Sevgili muge hanim..tariflerinizle herzaman misafirlerimi on numara agirliyorum ve cok begeni topluyorum..ben tarif aradigim zaman ilk once sizin sayfaniza bakarim ve tariflerinizi hic tereddut etmeden yaparim. Ve herzaman kurtaricim olmussunuzdur...size cook cook tesekkur ederim..oncelikle minik sinan'a saglikli ve mutlu bir yasam diliyorum.allah anali babali buyutsun..cok ama cok tatli bir anne olmussunuz....simdi size birsey sormak istiyorum..patlicanli boreginizi ve bu pogacanizi misafirlerim icin yapacagim..bu pogaca bugday unu ile yapilabilir mi...2,5 yasinda oglusum icin genellikle bu unu tercih ediyorum..ve misafirlerim icin bir gun onceden yapsam ertesi gune yine yumusak kalir mi..insallah minik sinandan zaman bulup ilk firsatta cevaplayabilirsiniz...

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Amin.
Poğaçayı elbette tam buğday unu ile de yapabilirsiniz.
Ancak biraz daha sert olacaktır, bende tam buğday unu kullanıyorum pek çok şeyde ama beyaz una göre biraz daha sert oluyor bunu göze alarak deneyebilirsiniz.
Sevgilerimle:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin