07 Nisan 2008

Peynirli Poğaça

Peynirli Poğaça

KITIR GÖRÜNÜMLÜ YUMUŞAK POĞAÇALAR :)
Sevgili Esma'nın bizim için hazırladığı, Beş Çayı Sofrası'nı sizlerle paylaşmış ve sofradaki birbirinden güzel lezzetleride sırayla yayınlayacağımı söylemiştim.
Poğaçaların sadece kenar kısımları kıtır ama ısırdığınız zaman yumuşacık, yani ideal kıvamdalar. Ben genelde poğaçaları patatesli yaparım, eşim patatesi çok sevdiği için, ama "peynirli poğaçanında yeri başka" dedim bu poğaçaları yerken.
Gerçekten inanılmaz lezzetliler. Poğaçaların hamurunu, sade olarak hazırlayıp, peyniri içine koyarak kapatabilirsiniz yada Esma'nın yaptığı gibi hamura katıp, yoğurup, sonrada istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ben de bu şekilde yapmanızı öneriyorum, peynirin poğaçaya verdiği yumuşaklık ve mayhoşluk çok güzeldi.
Birde Esma orjinal tarifte margarin olduğu halde, margarinsiz yapmış, sabah pişirdiğini söyledi ve biz saatler sonra yiyor olmamıza rağmen, elastiki bir kıvamı yoktu, az önce söylediğim gibi hem kıtır kıtır hemde yumuşaktı. Sizde, margarin yada tereyağ ile yapmak istemez iseniz, sıvı yağ miktarını 1 su bardağı yaparak deneyebilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 3/4 Su Bardağı Sıvı Yağ (Yarım su bardağından bir parmak fazla)
  • 1/2 Paket (125 Gr.) Margarin yada Tereyağ
  • 2 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Yumurta Akı (sarısı üzerine sürülecek)
  • 3 Su Bardağı Un (yaklaşık)
  • 1 Su Bardağı (Ufalanmış) Beyaz Peynir
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
Yapılışı
  • Tüm malzemeleri, unu azar azar ekleyerek yoğurun. Üzerini örtüp, yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, istediğiniz şekli verin. Üzerine, bir yemek kaşığı sıvı yağ ile incelttiğiniz yumurta sarısını sürün.
  • 180 derecede önceden ısınmış fırında 30-35 dk. üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.

17 yorum:

Adsız dedi ki...

peynirli poğçaların cok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler handan

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

yeavrımmmm canım mügemmmm ne güzel olmuş poğaçalırn belli ben bi otursam nun başına bu iştahla 5-6 taneyi gözümü kırpmadan yerim:))) harika olmuşlar canikom....elciklerine sağlık bebişim...o alttaki bebek kurabiyelerinede bayıldım süper valla pek şekerler:)) sevgilerimle koccemen öpüyorum

Hülya dedi ki...

Çayın yanına ne güzel gider değil mi?
Ben de patatesli severim ama patates haşlamak bana hep sıkıcı ve zaman alıcı gelir.
Sevgi ile kal Müge'ciğim.

Feyza Fidan dedi ki...

Mügemmm, ellerine sağlık canım benim, enfes olmuş poğaçalar, yanınada tatlı çay oldumu tamamdır :)))
Öpüyorum seni...

lezzetyolculugu dedi ki...

Enfes görünüyor ellerinize sağlık çok severim poğaçayı.Tanrım neden hep güzel şeyler kilo aldırırki :)Doya doya yesek ne olur sanki:(

antepası dedi ki...

Arkadaşım yeni blog adresim http://antepasi.blogspot.com/dur.Diğer adresim kayıtlı ise silip bu adresi girersen memnun olurum.Eski adresime girip hırsızlara prim yaptırmayım.Yeni bolgumla artık sizlerin arasındayım. FULYA

bocuruk dedi ki...

Müge'ciğim,
Benzer bir poğaça tarifim var ve ben de bayılıyorum bunlara. Eline sağlık.
Dün gece seni rüyamda gördüm. Düğünündeymişiz:)) Gülriz' i de gördüm. Senin düğününde buluşmuşuz onla da. O kadar gerçekçi ve harika bir rüyaydı ki. Vaktim az detaylı yazamıyorum ama Allah hayırlara çıkarsın diyelim.
Sevgilerimle...

Müge dedi ki...

Handancım;
Çok teşekkürler. Esmanın ellerine sağlık:) Sevgiler.

Gönülcüm;
5-6 tane değil, sana yarım tane. Kiloları geri almışsın zaten:) Termal şortunu giyip, su içeceksin sadece:)) Öperim seni.

Hülyacım;
Al bendende o kadar, bir şey ne kadar pratikse benim için o kadar güzel:) Ben her türlüsünü severim ama:) Sevgilerimi gönderiyorum canım.

Feyzacım;
Bunca işin arasında, dostlarını ziyaret etmeyide ihmal etmiyorsun ne güzel. Çok teşekkürler. Öperim canım.

Lezzetyolculuğu;
Sana nasıl katılıyorum bir bilsen:)) Kesinlikle, sağlıklı olan şeyler hep tatsız tuzsuz, benim en sevdiğim yeşil: antep fıstığı mesela:) ahh ah. Öperim.

Sevgili Fulya;
Uyarını hemen dikkate alıyorum canım.

Elvancım;
Ay çok merak ettim, vaktin varsa bana özelden mail yazarmısın, detaylıca. Beni rüyasında görenlerin rüyası hep çıkarda:) Hadi bekliyorum.Öperim.

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge
Seni ve Blogunu Pinar'in sayasinde tanidim ve bir süredir takip ediyorum. Gecen hafta misafirlerim icin senin Pogaca tarifini denedim ve harika bir sonuc elde ettim.
Dün annemin misafirleri icin tekrar ayni pogacadan yaptim, bunu gören kayinbabam cok mutlu oldu ve "iyi iyi yap kizim, cok gözel oluyor bu zaten" dedi :)
Tarifin icin tesekkür ederim.
Sevgilerimle
Dilara

Müge dedi ki...

Sevgili Dilara;
Her zaman tekerleme gibi söylediğim bir şey var, en sevdiğim yorumlar; "denedik - beğendik, ellerine sağlık." olanlar:)
Hele bir de seninki gibi, iltifat dolu kelimeler süslüyorsa bu yorumu, değmeyin keyfime!
Çok mutlu oluyorum gerçekten.
Çok, çok teşekkürler, sevgiler.

aykiz dedi ki...

Beni tek hayal kirikligina ugratan tarif. Cok yagli ve cok sert. Harfiyen uyguladim tarifinizi ancak neredeyse yagin icinde yuzuyordu. Icinde maya olmadigi icin de birazcik bile kabarmadi. Firinin basinda bekleyip aldigim da ise sonuc husrandi. Ve dikkat ettim hic deneyen de olmamis :( Muge Hn, bence bu blog şaniniza yakisan bir peynirli pogacayi hakediyor..

Sevgiler...

Müge Hüner dedi ki...

Aykız;
Tüm yorumlarınızı okudum bugün.
Açıkçası kendi damak zevkinizi, genele yaydığınızı düşünüyorum biraz.
Yani siz ekşi tatları sevmiyorsunuz diye Limonlu Ballı Kek tarifine başarısız demeniz gibi.
Bu tarifte için de “hiç deneyen olmamış” derken sizin hemen bir üstünüzdeki yoruma Dilara hanıma haksızlık etmiş oluyorsunuz.
Ben bu tarifi yedim ve daha sonra denedim, bana göre başarılı olduğu içinde sizlerle paylaştım.
Sizin damak tadınıza uymayabilir saygı duyarım ama tarife başarısız demeniz biraz haksızlık oluyor.

aykiz dedi ki...

Muge Hn,

Acikcasi bu yorumunuzu hic okumamayi tercih ederdim. Talihsiz bir yazi oldugunu dusunuyorum. Takdirler kadar elestrilere de acik oldugunuzu dusunerek 'bi bakip cikmak yerine' yorumlarimi yaziyordum. Sizin de en cok tariflerinizin denenmesi mutlu ediyor 'saniyordum'. Uzaktan "cok guzel gorunuyor, nefisss" diye yazip ciksam sanirim oy kullandiktan sonra sayfanizi önerdigim arkadaslarimi arayip "bizim sayfaya oy verin" dememden daha mutlu kilacakti. Muge Hn, yirmiye yakin tarifinizi denedim ve begendiklerime de elimden geldigimde yorum yazmaktaydim. Is Bankasinin tarifinde bir yanlislik olmayacagini dusunerek acaba ben mi bir seyi atladim olarak yorum yazdim. Digeri ise siz yapmadiginiz icin nerde hata var diye merak ettim. Ancak hata ediyormusum demek ki.. mayhosu inanin bende cok severim damak tadima da en yakin blogdunuz. Basarilar dilerim. Iyi gunler..

Müge Hüner dedi ki...

Aykız;
Asıl ben sizin bu yorumunuza çok ama çok kırıldım.
Beni tamamen yanlış anlamışsınız ne yazık ki…

Beni birazcık takip ediyorsanız,”mmm nefis olmuş” şeklindeki ya da “denedim ama beni hüsrana uğrattı” şeklindeki yorumlara herhangi bir yorum yapmadığımı fark etmişsinizdir.
İkisini de aynı saygıyı duyarım, damak zevkidir beğenmiş ya da beğenmemiş olabilir derim.

Ben sadece bana bir soru sorulursa yanıt veririm, soruları da hiçbir şekilde atlamamaya özen gösteririm.

Sizin yorumlarınıza da bu anlamda bir yanıt vermedim.

Sadece peynirli poğaça için; “hiç deneyen olmamış” derken sizin hemen bir üstünüzdeki yoruma Dilara hanıma haksızlık etmiş oluyorsunuz.” dedim.
Ballı İrmikli Keki’n altına “çöpe döktüğünüz için çok ama çok üzüldüm” dedim.
“Sizin damak tadınıza uymamış olabilir ama “tarif çöpe dökülecek kadar ekşiydi” demeniz biraz haksızlık oluyor” dedim.

Sonuçta ben blogu hiçbir maddi karşılık beklemeden, hiçbir kazanç elde etmeden, tamamen bilgilerimi paylaşmak amacı ile yapıyorum. Tüm yorumlarda başımın tacıdır.
Beni eleştirilere tamamen kapalı, sadece güzel sözler duymak isteyen biri gibi görmeniz ve göstermeniz inanın çok kırdı.

Üstelik bunu ağır kelimeler ile ve oy muhabbetine çevirmeniz daha da kırdı.

Açıkçası ne yazarsam yazayım, üzüntüm hafiflemeyecek.

Yinede sevgi ve saygılarımı gönderiyorum, geçmişteki ziyaretleriniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim…

Adsız dedi ki...

Merhaba Muge hanim,

Tarifi tam yazdiginiz gibi yaptim, sadece unu 1,5 bardak fazla kattim cunku hamur asiri civik olmustu.Sonu husranla bitti cunku yagdan yenilcek gibi degildi ve disi baya kuruydu. Sizin bir su bardagi dediginiz 250 ml'mi oluyor yoksa 200'mu ?

Sevgilerimle,
Deniz

Müge Hüner dedi ki...

Deniz Hanım;
Zaten başlıkta da yazmışım; "dışı kıtır, içi yumuşak" diye :)
Beğenmemenize üzüldüm.
Yağlı olmasının nedeni içine koyduğunuz peynirden de olabilir.
Peynir yağlı ise erimiş ve ekstra bir yağ katmış olabilir.
Benim kullandığım su bardağı her zaman 200 ml. dir.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Öncelikle emekleriniz için çok teşekkürler.
Bu tarifi deneyecek olan benim gibi çömezlerle kendi denememi paylaşmak isterim. Tarifin başlarında da söylenildiği ve yorumlarda da belirtildiği gibi gibi yağlı peynir kullanmamaya dikkat etmek gerekli. Hatta yağsız peynir ile bile tarif edilen yağ miktarı çok fazla gelebilir (damak tadına bağlı olarak). Ben tarifi normal peynir kullanarak uyguladım (margarin de kullandım ve peyniri hamurun içine kattım), ve buna ek olarak bir de bazılarının içine zeytin kattım :) Aslında çok umutluydum çünkü fırından çıktıklarında mükemmel görünüyorlardı ancak sonuç şu; zeytinliler de zeytinsizler de yenilemez halde :) Zeytinin de yağı eklendi yüksek ihtimalle.
Çaylak çaylak bilmeden etmeden tarifte modifikasyon yapmamak lazım.

Emekleriniz için tekrar teşekkürler Müge Hanım,

Sevgiler.
Gül

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin