14 Nisan 2008

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya

YAZ GELDİ (Mİ) ?..
Havalar birden ısındı ısınmasına ama ben tam sevinemiyorum, çünkü ben baharı seviyorum.
Ilık ılık esen rüzgar, yüzümüze vurunca yakmayan, rahatsız etmeyen, tatlı tatlı ısıtan güneşi çok seviyorum.
Bu yüzden, bu hafta sonu havalar birden kıştan yaza dönünce" baharı yaşamayacakmıyız ?" diye biraz hüzünlendim açıkçası. Sonra iç sesim, "bulunduğun ortamın tadını çıkar Müge" dedi:) Yazında, meyveleri, sebzeleri, zeytinyağlıları ve kızartmaları bambaşka:)
Hafta sonu, yazı getirdim ben :) iki gün iki gece, mutfakta bolca kızartmalar, salatalar yaptım ve balkon sezonuda :) açıldı bizim evde... Hadi hayırlısı.
Zeytinyağlı Barbunya, akşam yemeği davet sofrası'ndan. Geçen yaz, buzluğa stok yapılmış son taze barbunya ile yapıldı. Bu aralar buzluktaki domates, biber ve sebzeleri bol bol kullanıyor ve yenileri için yer açıyorum.

Malzemeler
  • 1 Kg. Taze Barbunya (ayıklanmış hali 1 kg. olacak)
  • 1 Adet Havuç
  • 1 Adet Soğan
  • 2 Adet Domates
  • 1 Adet Patates
  • 3 Diş Sarımsak
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 2 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Bardağı Su

Yapılışı

  • Barbunyaları, üzerine kaynar su ekleyerek 5 dk. orta ateşte kaynatın ve süzün.
  • Soğan ve havuçu minik minik küp şeklinde doğrayın, zeytinyağ ile 3-4 dk. kavurun. (soğanlar hafifçe pembeleşip, havuçlarda diriliğini kaybedene kadar)
  • Domatesleri rendeleyin ve minik küpler şeklinde doğradığınız patates, irice doğradığınız sarımsak, barbunya, şeker, tuz ve suyu ekleyin. Hepsini, malzemeler birbirine karışacak kadar, çok az karıştırın ve ocağın altını kısın.
  • Barbunyalar pişene kadar, yaklaşık 25-30 dk. pişirin. Soğuk olarak, hatta mümkünse buzdolabında 1 gün dinlenmiş şekilde servis yapın.

12 yorum:

antepası dedi ki...

Çok severim.Özellikle tazesini.Ellerine sağlık.

Yemekbahane dedi ki...

Eline sağlık adaş şekerim

öptüm

Unknown dedi ki...

Mügecim annemde barbunyaları dolaba atar ve sık sık pişirir nedense benim hiç öyle adetlerim yok :((( ellerine sağlık...

annesininoglusu dedi ki...

ellerinize sağlık nefis görünüyor

Pastanı Seç dedi ki...

Pek lezzetli görünüyor ellerina sağlık

şengül dedi ki...

bende çok sık yaparım ellerine sağlık çok güzel olmuş canım

Adsız dedi ki...

Müge'm ben çok severim sıkça da yaparım bilirsin sen :) Beğenmiştin değil mi :) Kuzum bu arada Çilekli Profşterola geberdim resmen eski yazolarını saklıyorum yapıcam bazılarını. Birde Çarşamba günü şu 1 saatlik pudingli pastanın üstünü süslemeyi bana izah et unutmayalım tamam mı bir de reçelli kurabiye.. ay hepsini izah et sen bana :)

lezzetyolculugu dedi ki...

Enfes görünüyor ellerinize sağlık.Kimbilir tadı nasıl güzeldir.Bebekti gaz yapardı derken uzun zamandır barbunya,kurufasulye gibi şeyleri yiyemedim hasret kaldım.Şimdi görünce canım çekti.Tekrar ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Müge ellerine saglık siteni sürekli takip ediyorum harikasın selamlar handan

Cafe Gusto dedi ki...

Mügeciğim ben de balkon sezonunu açtım.Pazar günü tüm gün balkonda geçti ertesi gün fırtına yağmur..Ben de baharı çok severim.Yenilenir insanın ruhu da doğa gibi..Ben bu baharı ve yazı yanlız geçireceğim...
Barbunya için ellerine sağlık diyorum..sevgiler...

Müge dedi ki...

Sevgili Antepaşı;
Bende tazesini çok seviyorum. Çok teşekkürler. Sevgiler.

Adaş şekerim;
Çok teşekkürler. Bende öptüm.

Zerrincim;
Senden farklı değilim inan, bende annemin hazırlayıp dolaba attığı sebzeleri kullanıyorum sürekli. Büyüyünce bizde yaparız, küçüğüz daha:))Öperim.

Annesininoglusu;
Çok teşekkürler.

Pastanısec;
Çok teşekkürler.

Şengül;
Çok teşekkürler.

Edacım;
Evet, senin barbunya da tam benim sevdiğim gibiydi, tatlı tatlı. Ellerine sağlık şekercim. Siz gelin bu akşam ben seni direk mutfağa alıcam kursiyer olarak:)) öperim.

Sevgili Lezzetyolculuğu;
Adını yine unuttum, özür dilerim:( Eminim sende çok güzel yapıyorsundur, ilk yaptığında kulaklarımı çınlatırsın artık:) Sevgiler.

Sevgili Handan;
Ne güzel bir yorum bu böyle:) Çok çok teşekkürler, sevgiler.

Serpilcim;
Söyleme böyle, valla fena oluyor içim:( Sayılı günler çabuk geçer canım, hem senin delikanlı bir can yoldaşın var. Allah başka ayrılık vermesin canım. Öperim.

gülşen dedi ki...

Müge Hanım bu tarifte ölçüler tam yerinde,çok güzel.
ben denedim sadece barbunyaların 5 dakika kaynamasında sanki o süre az gibi birdahakine 15 dakika civarı kaynatacağım çünkü beş dakika kaynattım diğer malzemelerle pişerken birtürlü barbunyam yumuşamadı,suyu bitti artık lapa gibi oldu ancak yumuşadı,o yüzden önden biraz daha haşlamalı.
sevgiler.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin