24 Nisan 2008

Haşhaş Tohumlu Sütlü Ekmek

Hashaslı Ekmek

SÖKE UN KARIŞIMLARI İLE DENEMELERE DEVAM...
Ekmek makinesi aldıktan sonra, içinden çıkan kitapçığa bağlı kalarak yaptığım ekmekleri nedense bir türlü sevememiştik. Daha önce bu yazımda belirttiğim gibi, ne zamanki Söke Un ekmek karışımları ile tanıştım, işte o gün ekmek makinemle barıştım diyebilirim :) Söke Un'un bütün ekmek karışımlarını denedik, en çok sevdiğimiz ve evden neredeyse hiç eksik olmayan çeşitleri ise; çavdar unlu karışım ve tam buğday unlu karışım.
Karışımlar içine hiç bir şey eklemesenizde çok lezzetli ama ben bazen irice doğranmış ceviz ve her zaman 2 yemek kaşığı zeytinyağ ile 1 çay kaşığı tuz ekliyorum.
Haşhaş tohumlu ekmek, paketin arkasında yer alan bir tarif. Tam buğday unlu karışım paketinin arkasında yer alıyordu, bir kaç ufak değişiklik yaparak denedim, margarin yerine zeytinyağ, 5 yemek kaşığı haşhaş tohumu yerine 3 yemek kaşığı kullandım ve bu şekli ile çok beğendik. Bir kaç gün sonra aynı malzemeler ama çavdar unlu karışım ile yaptım, onu daha çok beğendik. :) Sizede damak zevkinize uyan karışım ne ise onunla yapmanızı öneririm, her durumda beğeneceğinize eminim, çünkü pufur pufur, kolay bayatlamayan harika bir ekmek oluyor.

Malzemeler
  • 1 Paket (500 Gr.) Söke Tam Buğday veya Çavdar Unu Karışımı
  • 3 Yemek Kaşığı Haşhaş Tohumu
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Su
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Paket Kuru Maya (5,5 Gr.)
  • 3 Çay Kaşığı Şeker

Yapılışı

  • Ekmek makinesinin haznesine, süt ve suyu dökün. Un karışımını da sıvıları örtecek şekilde üzerine dökün.
  • Karışımın bir köşesine şekeri, bir köşesine zeytinyağını, diğer köşesine haşhaş tohumlarını koyun (Tekerleme gibi oldu:)
  • Karışımın ortasına minik bir çukur açarak, mayayı dökün ve bir çay kaşığı yardımı ile nazikçe kenarlardaki unları mayanın üzerine bir tepecik oluşturacak şekilde kapatın. (ekmeğinizi hemen değil, makinenizin saatini kurup daha sonra pişirecekseniz, bu kapatma işlemi mayanın hava ile temas etmemesi açısından çok önemli)
  • Makinenin ayarlarını; normal pişirme (sinbo ekmek makinesinde 1 no'lu program), 900 gram ve ince kabuk olacak şekilde ayarlayın ve ekmeğinizi pişirin.

Not: Ekmek makineniz yoksa, Çavdar Unlu Ekmek yazımda anlattığım elde pişirme yöntemi ile de ekmeğinizi pişirebilirsiniz.

Benzer Tarifler

Kahvaltı Sofrası

Üstte yer alan fotoğraf ise, konu ile hem ilgili hem de ilgisiz :) Eşim ve ben evlenmeden önce, birlikte çalışmaya başladığımız için, işyerimiz bizim için aynı zamanda misafirlerimizi ağırladığımız bir yerdi. Geçenlerde, Fatoş ile telefonda konuşurken uzun zamandır görüşemediğimizi konuşuyorduk, Fatoş biz cumartesi günüde çalıştığımız için eski günlerdeki gibi ofiste kahvaltı yapmamızı önerdi, çok da hoş oldu. Eşi Gökhan ve kızı Alara ile ofise geldiler, hem eski günleri yeniden yaşamış olduk, hemde eşlerimiz ve minik Alara ile birlikte harika zaman geçirdik. Açıkçası ben bu kahvaltıda çok duygulandım, çünkü yaklaşık 12 yıl önce tanıdığım deyim yerindeyse gençlik günlerimizi geçirdiğim bir arkadaşımın şimdi eşi ve minik kızı ile bize ziyarete geliyor olması bana artık yaşlandığımızı hissettirdi:( Ben Müge Teyze olmuşum da farkında değilmişim :)

16 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Kahvaltı sofrasının özenle hazırlandığı belli oluyor, kuru kayısıları dizişini seyrediyorum deminden beri, çok sade ama çok şık bir bütünlük olmuş.. Güzel vakit geçirmenize çok sevindim, daha nicelerine inşallah..

LaMa dedi ki...

ayol o sofrayi ofiste mi hazirladin?sastim kaldim yani Hunerlicim ne diyeyim!
Ben de ugrayayim senin ofise bir ara bari ;)

Adsız dedi ki...

o güzel kahvaltı sofrasında güzel de demli çay harika olurdu tarifin için teşekürler mügecim sevgiler

Unknown dedi ki...

Mügecim yazını okuyunca ekmek yapma makinesi almayı düşünen bir olarak hangi marka ekmek yapma makinesini kullanıyor ,memnunmu acaba türü sorular kafamda uçuştu:)))

Adsız dedi ki...

Bize de yapmıştın bundan 5 dilim yemiştim cidden çok güzel di evde haşhaş dolu biliyorsun ama ekmek makinası almıyoruz devamlı yeriz diye.Sana getiricem sende yaparız emi cicim

Yemekbahane dedi ki...

Müge Teyzeeeee !!!!

Niye yaşlandığını hissediyorsun ki anlamadım.Sen nine olsan da genç kalacaksın çünkü senin o coşkulu yüreğin hep genç atacak.
Tek bildiğim karşılıklı ekmekleri yedikçe hafif başka yönden büyüyeceğimiz.

:)

Öptüm seni..

adaş şekerin

annesininoglusu dedi ki...

ellerine sağlık çok şık olmuş kanepeler:))

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Muge'cigim,
Masaya hic sozum yok, yutkunarak bakiyorum.
Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

bu ekmek işine bendemi girsem diyorum ama fazla ekmel tüketen bir aile olmadığımızdan kararsızım bu konuda.diğer ekmeklere nazaran daha uzun süre taze kalmak gibi bir özelliği varmı evde yapılan ekmeklerin?ellerine sağlık cnm nefis bir görüntü.

Müge dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Müge dedi ki...

Aslıcım;
Ne kadar tatlısın, ofiste her biri başka model tabakla hazırlanmış basit kahvaltılıklar işte. Yayınlamak ayıp olurmu diye bile düşündüm hatta:) Bari dedim kayısılar düzgün olsun:)
Çok teşekkür ederim bu güzel sözler için canım.Sevgilerimle.

Lama Hanımcım;
Ofis deyip geçme, Hünerli bir bayan var orda:)) Her zaman beklerim senide, bebişinide şekerim.

Handancım;
Çayımızda vardı valla, inşallah bir gün birlikte yaparız bir kahvaltı canım. Sevgilerimle, öperim.

Zerrincim;
Bu yazıda yazdımmı bilmiyorum ama daha önce uzun bir yazı yazdım bu konuda, vaktin olursa bakarsın canım. Sinbo ekmek makinesi kullanıyorum ve çok memnunum, tavsiye ederim. Hele Söke Un karışımları nefis. Sormak istediğin bir şey olursa yaz bana yanıtlarım şekercim.

Edicim;
O kadar yedin mi gerçekten, farketmemişim:) Bende bu kız yemeklerini niye bıraktı diyorum:) Ne zaman istersen gel haşhaşınla cicim, kek, ekmek Allah ne verdiyse yaparız:)) Öperim seni çok.

Adaş Şekerim;
Ya zaten duygusal durumdayım kaç gündür, bir de böyle şiir tadında yorumlar gelince, iyice kötü oluyorum valla:) Öperim seni çok çok. (Kilo kısmına hiç girmedim farkındaysan, ahh ahh)

Annesininoğlusu;
Çok teşekkür ederim canım, sevgiler.

Aybikeciğim;
O senin güzelliğin ve tatlılığın. Masada bir şey yokki:) Çok teşekkürler şekerim, öperim.

Semracım;
Fazla ekmek tüketen bir aile değilseniz özellikle öneririm. Oda sıcaklığında 3-4 gün, buzdolabında 6-7 gün tadı hiç değişmeden kalıyor ekmekler.
Hatta ben dilimleyip, buzluğa atıyorum, lazım oldukça 1-2 dilim çıkarıp, ısıtıyorum, öylede yapabilirsin. Vakit kaybetmeden bir Sinbo edin derim:)
Sevgilerimle canım.

Adsız dedi ki...

mügecim insallah kısmet olurda bir gün kahvaltı yaparız canım bu içtenligin için teşekkür ederim sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhabe Müge

Daha önceden ekmek yapimi ile ilgili yazini okudugumda pek ilgimi cekmemisti... ne var canim hepsi satiliyor demistim :)

Gecen hafta esim bene evlilik yildönümüz oldugu icin ekmek makinasi aldi.... denedik veee tek kelimeyle harika birsey!

Ilk denemememizdi ve sabirsizlikla 3 saat boyunca git gel git gel nerdeyse basini bekledik. sonunda ortasi cökünce keyfim kacti.

Makinanin kullanma klavuzunda mayada veye suyun ayarinda yanlislik olabilecegi yaziyor ama ben paketin üzerindeki tarife göre koydum suyunu ve paketi aldigim gün ekmegi pisirdim. Sence sorun baska ne olabilir? Görünümü kötü oldugu icin tekrar denemeye cesaret edemedim.

Bugün senin çavdar ekmegi tarifini deneyecagim, tabiki cevizide eksik olmayacak :)

Cok uzattim galiba... konu ekmek olunca ceneme sahib olamiyorum :D

Sevgilerimle
Dilara

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Dilara;
İlk denemenin hüsran olmasına üzüldüm :( ama benimde defalarca başıma geldi halada geliyor.

Ekmek çok nazik bir konu, ortamın ısısı, malzemelerin ısısı, mayanın tazeliği hepsi etken olabiliyor.

Ben son zamanlarda artık göz kararı yapıyorum ekmeği;
1 Paket Söke Un karışımı ve maya, 200 ml.süt, 120 ml. su, 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz şeklinde...
Süt ve suyun aynı sıcaklıkta olmasına özen gösteriyorum, ekmek kabına süt, su, yağ, şeker ve tuzu koyup karıştırıyorum. sonra unu ekleyip, ortasını havuz gibi açıp mayayı koyup kapatıyorum. Hemen çalıştıracaksamda kurup bir kaç saat sonra yapacaksamda hep bu sıralamayı uyguluyorum.
İlk zamanlar 3.50 dk süren fransız ekmeği programını kullanıyordum. Ekmeğin ortası hep çöküyordu ve nemli oluyordu.
Artık 3 saat süren normal ekmek programını kullanıyorum ve üstü hafif tepecikli nefis ekmeklerim oluyor.
Söylediğim ölçüleri ve dip notları uygularsan harika ekmekler yapacağına eminim.
Çok sevgiler.

Adsız dedi ki...

Verdigin ayrintili bilgi icin cok tesekkür ederim. Bu aksam senin yazdigin ölcülerle deneyecegim. Yarina sana rapor veririm insallah.

Sevgilerle
Dilara

Adsız dedi ki...

Merhabe Müge Cumartesi aksami senin verdigin tarife ve ayrintilara uyarak güzel bir ekmek icin gerekli herseyi hazirladim.
Pazar sabahi bizi cok güzel bir süpriz bekliyordu: harika bir cevizli çavdar ekmegi! 2 kisi ekmegin yarisini yedigimizi görünce ortalikdan kaldirmak zorunda kaldim.

Tekrar tesekkür ederim verdigin bilgiler icin.

Sevgiler
Dilara

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin