20 Şubat 2008

Çilek Soslu Profiterol

Çilekli Profiterol

PEMBE - BEYAZ FARKLI BİR PROFİTEROL
Hafta sonu kayınvalidemin misafirleri için hazırladıklarımdan Patates Salatası yazımda söz etmiştim. Herkes tarafından çok sevilen bir tatlı olduğundan, profiterol'de yaptım. Pastam zaten bol bol çikolatalı olduğu için, farklı tatlar olması açısından beyaz çikolata sos ve çilek sos kullandım.
Yapılışını detaylı olarak yazmıyorum, Profiterol tarifinde uzun uzun anlatmıştım. Hamuru ve iç kremasını aynı şekilde yaptım. Üzeri için Dr.Oetker'in hazır beyaz çikolata sosunu mikro dalga fırında hazırladım, servis yaparken soğuğa yakın ılık şekilde üzerine döktüm. Dr.Oetker hazır çilek sosunu paketin arkasında tarif edildiği şekilde pişirip, soğuttum ve de beyaz sosun üzerine gezdirdim.
Profiterol tarifim ile ilgili hemen her gün yorum ve mailler alıyorum, "çok güzel, aynı hazır gibi oldu" dendiğinde çok seviniyorum, ama şu yada bu şekilde olmadı dendiğinde de üzülüyorum. Bu nedenle sizlerden yorum geldikçe aklıma gelen ve yanıt olarak yazdığım bazı noktaları bu yazıda da paylaşmak istedim.

  • Profiterol hamuru çok nazlı bir hamur, öncelikle bunu unutmayın. Su, yağ ve un ile hazırladığınız karışım biraz ılınmadan yumurtaları eklemeyin. Ilınınca, yumurtaları mutlaka teker teker ekleyin. Yumurta ekleme işlemi bitince hamuru buzdolabına koyup iyice soğutun.
  • Hamurunuzun kıvamı kek hamurundan oldukça koyu, kurabiye hamurundan cıvık olmalıdır. Başka bir deyişle, yoğurmak istediğinizde elinizle yapışacak kadar cıvık, kaşıkla tepsiye koyarken akmayacak başka bir kaşık ile ittirecek kadar koyu olmalıdır. Yumurtalarınız çok iri ise, söylediğim kıvam tuttuğunda 4 tane kırın mesela, yada çok küçük ise 6 tane kırın, önemli olan söz ettiğim şekilde bir kıvamı olması.
  • Hazırladığınız hamurları mutlaka 200 derece de ısınmış sıcak fırına koyun. Her evin fırın ayarı farklı olabilir, ortalama 20-25 dk. (üzerleri çok hafif pembeleşinceye kadar) 200 derecede pişirdikten sonra ısıyı 150 ye düşürün 20-25 dk. daha pişirin. Fırını kapattıktan sonra 5-10 dk. kapağını açmayın. İkinci tepsiyi fırına vermek için ısının tekrar 200 dereceye çıkmasını bekleyin.
  • Hamurlarınızı hemen kullanmayacaksanız, üzerini strech film ile kaplayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Ben genellikle gece pişirip, krema sürme işlemini ertesi gün yapıyorum.
  • Kremayıda aynı şekilde akşamdan pişirip, buzdolabına kaldırıyorum. Ertesi gün oldukça katılaşmış oluyor. Hamurları bıçak ile ikiye ayırıp (tam koparmadan) çay kaşığı ile kremayı içine sürüyorum. Tepeleme bir çay kaşığı krema yeterli geliyor. Hem krema hemde hamur soğuk olarak bu işlemi yaptığım için, hamurlar yumuşamıyor, tekrar buzdolabına kaldırıp akşama kadar bekletebiliyorum.
  • Servis yapmadan 1 saat kadar önce, çikolata sosunu pişirin ve soğuk denecek kadar ılık şekilde hamurların üzerine yayın. Çikolata sosunu ekledikten hemen sonra servis edin.

NOT : Yaman Etkinlikler'in bu ayki ev sahibi sevgili Minik Kuş ve konusuda çok şeker. Ben katılmayı çok istediğim halde yeni bir şeyler yapamadığım için etkinliğe katılamamıştım. Sevgili Serpil, yazdığı yorum ile beni motive etti, yeni tarif olmadığı halde çok aşık eden bir tarif olduğunu düşündüğüm için :) etkinliğe katılmaya karar vedim. Bu güzel etkinlikte Minik Kuş'a kolaylıklar diliyorum.

32 yorum:

pelin dedi ki...

PROFİTEROLÜ HİÇ BÖYLE DENEMEMİŞTİM. ELLERİNE SAĞLIK. HARİKA GÖRÜNÜYORLAR.

Cafe Gusto dedi ki...

Nefis olmuş Mügeciğim bu tarifle "Aşık eden tarifler"etkinliğine katılsaydın ya.Ellerine sağlık..sevgiler..

Adsız dedi ki...

mugecigim profitaroller nefis olmuslar ellerine emegine saglik canim
valla sayfanda gezinirken yaptiklarina hayran olmamak elimde deyil
masallah...

www.yenitadlar.blogcu.com

Feyza Fidan dedi ki...

Mügecim, o kadar güzel bir görüntü ki nutkum tutuldu valla...Harika renkler yumuşacık profiteroller, mis gibi olmuş hepsi..Yarısını değil tamamını yesem doyamam herhalde, napıyiç tatlıyı çok seviyorum, hele birde böyle değişik olursa :)))
Ellerine sağlık canım,
Sevgiler...

ebruli pastalar dedi ki...

Mügeciğim,
Profiterol'ün çok nefis görünüyor.Deneyeceğim tariflerin arasına girdi bile.
Klasik profiterölün dışında farklı lezzetlere sahip olan profiterol tariflerini denemek her zaman cazip gelmiştir bana. Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...

Yemekbahane dedi ki...

Adaş,
Harika gözüküyor. Hiç profiterol yapmadım , senin tarifi deneyeyim bari... Hem sıkışırsam arar sorar yaparım ;)
Nefis !

Müge

Selcen Şenocak dedi ki...

Hımmm çilekli ben hep çikolatalıları ercih ederim ama denemek gerek nefis görünüyor ellerine sağlık Müge'ciğim senden not aldığım çok tarif var sırada öncelik damalı pasta:)deneyince gelirim:)
Sevgiler...

daimamutfak dedi ki...

sevgili müge ellerinize sağlık çok beğendim. çokta severim..deneyeceğim..sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çok hoşuma gitti, sıradışı olmuş. Eminim çok da lezzetlidir.
Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

müge'cim
ellerine sağlık...
ben çok severim profiterolu ama çikolatalısını :))

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

offf ooffff nasıl bir görüntü bu böyle nefis görünüyor ellerine sağlık.

GANNE dedi ki...

Mügecim ya süper olmuş. Ellerine sağlık. Ben daha önce hiç kendi başıma profiterol yapmadım. Senin dikkat edilmesi gereken notlarından cesaretlenerek deneyeceğim. Opuyorum. :)

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık müge piknikte bende senin için hazırlamıştım çilek soslu profiterolü söylediğimde sende tadını merak etmitin sıcaktan biraz yumuşamışlardı ama yinede beğenerek yenmişti.Çikolata soslusunu herkes yapıyordu bende farklı bir şekilde de olabilir deyip mutfakta bir gün üzerine meyve sosu dökmeye karar verdim içinede çilek koydum tadı gerçekten harika oldu o günden beride mutlaka bir kısmını çilekli bir kısmınıda çikolatalı hazırlarım.

Mutfak Havlusu dedi ki...

beyaz çikolatayı seven biri için ideal yani benim için:)
iyi fikir olmuş çokta güzel olmuş,ellerinize sağlık.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Canım ellerine sağlık
inan harika görünüyor
uyarıların içinde çok teşekkürler:)

sevgiyle kal

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

canım biz diyet etkinliği yapmaya karar verdik,seninde katılımlarını merakla bekliyorum
ayrıntılara sayfamdan ulaşabilirsin.
iyi haftasonları

Ferah Gülşen dedi ki...

Ya Müge'ciğim ne kadar güzel bir profiterol olmuş bu böyle, harikasın. Çilek soslu ha?, bayıldım bu fikre. Sevgiler,

Saliha dedi ki...

MUGECIM ÖNCELIKLE ELLERINE SAGLIK..INSAN BAZI SEYLERI UNUTABILIYOR SONUCTA NE YASADIGIMIZI BIZ BILEBILIYORUZ..BAZEN BOYLE SEYLERIN HIRSA DONUSTUGUNU GORUPTE UZAKTAN SEYRETMEK BENI COK UZUYOR..ARKADASLAR ALT TARAFI BIR TARIF...BEN BU PREFITEROLUN CILEKLISINI,AHUDUDULUSUNU HATTA BALKABAKLISINI BILE YAPIYORUM..HEMDE ARKADASIMIZDAN ÇOOK ÖNCE...HATTA KAYINVALIDEMLE GÖRUCEMDE YAPAR BUNUN ÇİLEK SOSLUSUNU..BİLEMEYİZKİ BAŞKASIDA DENEMİŞMİ ACABA?
YANI HAK ARAMAK FELAN SANKI GASP EDILEN BIRSEY VAR ORTADA...VALLA BAZEN BU BLOG OLAYLARININ PAYLAŞMAK YERINE BAZI DUYGULARI TATMIN İÇİN HAZIRLANDIGINA İNANIYORUM VE COK UZULUYORUM..
HELEKİİ BLOG BLOG GEZIPTE TARIFIM ÇALINDI DİYE İLAN ETMEK BENCE ÇOK YANLIŞ VE ÇİRKİN..MADEM MSN ADRESLEINIZ VARDI BİRBİRİNİZLE ORADANDA HALLEDILEBILIRDİ..
ÇOK ÜZÜLDÜM ÇOKK..MUGECIMIN BOYLE BİŞİ YAPACAĞINA INANMIYORUM..BEN YUREGININ TEMIZLIGINI BILIYORUM..SEVGILERIMLE..

Adsız dedi ki...

Müge hanım merhaba,
Profiterolleriniz gerçekten çok başarılı görünüyor, ellerinize sağlık.Ben sizinle benimde yeni öğrendiğim hatta daha denemeye fırsat bulamadığım bir püf notası paylaşmak istedim.Toplar kabardığında üzerinde oluşan çatlakları engellemek için(eğer fırınınızın buhar verme özelliği yoksa) fırının bir yerine bir miktar su(kase yada tabak vs.) koyarak içeride buhar oluşturmak gerekiyormuş.Henüz denemedim ama Derya Baykal'ın programındaki Cemal ustanın verdiği bir püf noktasıydı paylaşmak istedim.

Adsız dedi ki...

meraba ben 17 yaşında ve tatlıya çok meraklı olan bir kızım :) bayadr profiterol yapmak istiyordum fakat çok zor oldğu düşüncesi beni biraz yıldırmıştı. sizden gördüğüm püf noktalarnı dikkatle okudum ve bütün tarifi kelimesi kelimesine uygulayarak zoru başardım :) ben çikolatalısnı yaptım hamur harika kabardı ve tatlım nefis oldu sayenizde. tesekkür ediyorum emeğinize sağlık.

Adsız dedi ki...

fırınım yok dowul da pğişiriyorum nasıl pişirebilirim

Müge Hüner dedi ki...

Sayın Adsız;
Davul Fırında sıcaklık sabit olduğu için muhtemelen olmayacaktır.
İlk 20 dk.dan sonra sıcaklığı düşürüyoruz çünkü.

Müge Hüner dedi ki...

Pelin;
Çok teşekkür ederim.

Serpilcim;
Seni dinledim ve katıldım:) Çok teşekkürler canım.

Nurcan;
Çok teşekkür ederim canım, ne güzel sözler bunlar.Beni mahçup ediyorsun. Sevgiler.

Feyzacım;
Anlaşıldı sen tatlıyı seviyorsun, hele çikolataya dayanamıyorsun. Afiyet olsun o zaman ne diyeyim:) Sevgiler canımcım.

Ebrucum;
Çok teşekkür ederim, senin sitendeki profiterol tarifi de çok hoş, çok beğendim. Bir sonraki yapışımda bir kısmınıda kahveli yapacağım senin gibi. Sevgiler canım.

Adaş;
Sen neler, ne sanat eserleri yapıyorsun, profiterol mi yapamıycaksın:) Tabiki dene, eminim takılmazsın ama takılırsan ben burdayım:) Öperim.

Selcen;
Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum, merakla bekliyorum sonuçları:) Sevgiler.

Sevgili Neriman;
Çok teşekkür ederim. Umarım memnun kalırsınız.

Pınar;
Gerçekten farklı ve lezzetli. Çok teşekkürler, Sevgiler.

Çerkez Kızı;
O zaman sende hamur kısmını yapıp, üzerine çikolata sos dökersin :) Her hali güzel bu tatlının. Sevgiler.

Semracım;
Çok teşekkür ederim, sevgiler.

Fadimecim;
Öyle yazdığım kadar zor değil ben sadece aklıma takılan sizinde aklınıza takılabilecek her şeyi yazıyorum:) Dene tabi, en güzel şekilde yapacağına eminim. Öperim.

Mutfak Havlusu;
Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

Sevgili Dilek;
Şimdi sayfanıza geliyorum. Eğer vaktim olursa seve seve katılırım tabiki. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

slm, çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık:) ben daha 17 yş. tarifin ilk olarak yarısını denedim çok güzel oldu. fakat tamamını denediğimde sanırım 2 tepsi çıkıcak. tepsilerin ikisinide fırına koysam olmasmı? ayrı ayrımı pişirmek gerekiyor:)

Adsız dedi ki...

peki ya hamur bahsettiğinizden cıvık olursa :((

Adsız dedi ki...

slm ben fatoş profiterolu herşeyine uyarak yaptım.süper oldu.eşim çok beğendi ve pastaneden aldığımızdan hiçbir farkı yok dedi çok teşekkür ederim sana.yaparken çok umutsuzdum çünkü bu 3. denememdi.çok güzel oldu akşam yaptım 1 tane bile kalmadı bundan sonra senin devamlı takip edecem.kolay gelsin..

sema dedi ki...

ben bu gece denedim ilk kez yarın misafirim var tam tarifteki gibi yaptım her şeyinle yarın kremayı yapacağım sadece çikolata sosuna sütlü çikolata ekleyeceğim inş güzel bir sonuç çıkar misafirlerden tam not alınca tekrar yazarım çok tariflere baktım ama sizin tarif aklıma yattı beğendim tşkler ellerinize emiğinize sağlık

Adsız dedi ki...

ben yaptım inanamazsınız hazırdan daha güzel oldu yıllardır denemek ister ama korkardım ya olmazsa diye ama tarip o kadar incelikle ve dikkatle verilmişki burdan yapamazsam artık hiç yapamam dedim

hanife dedi ki...

beyaz çikolata sosunu kendimiz yapamazmıyız acaba

Adsız dedi ki...

Şu an bu tarifi uyguluyoruz.Güzel bir tarif.Kesinlikle mutfak becerisi olmayan ben ve arkadasım gibi genc kızlar için ideal bir anlatım uslubunuz var.Kolaylıkla yapıyoruz.Daha önce de Mermer kek ve çilekli pasta tarifinizi yaptık.Cok başarılı olduk.Afiyetle yedik.Sizden de cok bahsettik.Ne kadar samimi ve ince detaylarla anlatımı var dedik.Artık bizde hünerlibayanlar akımına katılıyoruz : )Site de emegi geçen tüm bayanlara ve size teşekkür ediyoruz.Sevgiyle Kalın.

Adsız dedi ki...

cok güzel tarifler yeniler,ni bklyrm tsskrler

meryem gökçe dedi ki...

yıllardır yapıyorum profiteroli ama sizin tarifinizle daha bir muhteşem oldu artık, emeğinize sağlık teşekkür ediyorum paylaşımız iiçin

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin