24 Ekim 2007

Havuçlu Kek

Havuçlu Kek

ANNEMİN KLASİKLERİNDEN...
Son günlerde arkadaşlarımla yapılan sohbetlerde konu dönüp dolaşıp hep aynı yere geliyor. "Blogunda güzel ve farklı tarifler var ama annenin ve senin yıllardır yaptığınız, artık sizinle özdeşleşmiş lezzetler yok"...
Çok da haklılar, benim yıllarca gelen her misafire
tiramisu ve kabaklı salata yaptığım gibi, annemden de mutlaka mahlepli kurabiye ve havuçlu keki istenir. Çünkü inanılmaz güzel yapar. Evlendiğimden günden beri her ikisinide sıklıkla yapmama rağmen tam olarak annemin lezzetini yakalayamıyordum. Hafta sonu havuçlu kekimi yiyen eşim "Sen, anneni geçmeye başladın" deyince, artık emin oldum ve tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler
  • 4 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Su Bardağı Şeker
  • 3 Su Bardağı (Rendelenmiş) Havuç
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Su Bardağı (İri Çekilmiş) Ceviz
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
  • 2 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Yapılışı

  • Yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın. Yağı ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Toz malzemeleri (un, tarçın, kabartma tozu ve vanilya) bir kaba eleyin. Limon kabuğu ve havuç rendesini ekleyin.
  • Çırptığınız sıvı malzemeyi (yumurta, şeker, yağ) karışıma ekleyerek çok az daha karıştırın.
  • Katı yağ ile yağlayıp, un serptiğiniz kalıba dökün ve 180 derecede yaklaşık 50 dk. (batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar) pişirin.

Havuçlu Kek

NOT 1 : Üzerine çikolata sos dökmeniz şart değil, sade olarak da nefis bir kek, ben de ilk kez soslu denedim ve muhteşem oldu.

NOT 2 : Kek karışımı miktar olarak fazla oluyor, büyükçe bir kalıp kullanmanızda yarar var.

NOT 3 : Kekin annemin yaptığı orjinal tarifinde şeker miktarı 2,5 su bardağı. Ben yukarıdaki ölçüler ile yapıyorum ama siz daha tatlı bir kek yapmak isterseniz annemin ölçülerini kullanabilirsiniz.

Havuçlu Kek (Tepside)

TEPSİDE HAVUÇLU KEK...
Havuçlu keki, çok sık yaptığımı söylemiştim. Geçen hafta sonu arkadaşımızın evinde otururken, beş çayına bir kek olsa ne güzel olur diye düşündük. "Ben havuçlu kek yapayım" dedim hemen :) Ama bu sefer hem kendi evimde değilim, hemde kek kalıbı yerine tepside yapmak zorundayım diye çok panikledim ve daha bir özendim, "Bu kadar meşhur havuçlu kek bumuymuş" demesinler diye :) Her zamankinden farklı bir sıralama ile yaptım ve muhteşem güzel oldu bana göre. Eğer vakit sorununuz yoksa ve yumuşacık pufidik bir kek yapmak istiyorsanız yukarıdaki malzemeler ve aşağıdaki yapılış şekli ile yapmanızı şiddetle öneririm.

Yapılışı
  • Yumurta aklarını cam bir kasede, krem şanti kıvamına gelinceye kadar mikser ile çırpın. 1 su bardağı şekeri azar azar ekleyip 2-3 dk. daha çırpın.
  • Ayrı bir kasede yumurta sarılarını ve 1 su bardağı şekeri, şeker eriyene kadar mikser ile çırpın. Yağı ekleyerek çok az daha çırpın.
  • Bir kaseye havuçları ve limon kabuğunu rendeleyin, ceviz ekleyerek karıştırın. Önce yumurta sarısı, şeker ve yağ olan karışımı ekleyip çırpın, yumurta akları ve şeker olan karışımı da ekleyip hafifçe çırpın. Üzerine, un, kabartma tozu, tarçın ve vanilyayı birlikte eleyin ve mikserin en düşük seviyesinde yada kaşıkla karıştırın.
  • Karışımı yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye dökün. (Kek karışımının kalınlığı 1 cm. olacak şekilde bir tepsiye yada herhangi bir kalıba dökerseniz, fotoğraftaki kalınlıkta bir kek elde edersiniz)
  • 175 derecede, yaklaşık 30-35 dk. (batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar) pişirin.
Benzer Tarifler;

& Havuçlu Damla Çikolatalı Muffin

209 yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 209 / 209
Adsız dedi ki...

Az once yaptim bu keki nefisti sekerli pek sevmedgm icin cok tatli geldi sadece. Ama bidahakine ayni olculerle yapicam cok mudahale edince sonuc mukemmel olmuyor. Bir da kalibim buyuk geldgi icin ince gorundu. Muge hanim pandispanya tariflerinize cok benziyor

Adsız dedi ki...

Merhaba
güzel tarifiniz için teşekkürler.Havuçları pişirmek ve pişirmemek arasıda bir fark var mı koymadan önce?Çünkü ben genelde pişiriliyor diye duydum.

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
Havuçları pişirmeden çiğden ekliyoruz.
Kekin içinde gayet güzel pişiyorlar zaten, öncesinde pişirmeye gerek yok.
Sevgiler...

Yağmur dedi ki...

Müge hanım gecenin bu saatinde aşermişçesine canım havuçlu kek çekti. Bloğunuzdan daha önce de bi kaç tarif denemiş ve memnun kalmış olduğum için önce bloğunuza baktım ve havuçlu kekinizi ilk kez denedim Bu tarif tek kelimeyle MUHTEŞEM! Yazmak için sabahı bekleyemedim:)))) Emeğinize sağlık ( annenizin de )

Unknown dedi ki...

Çok güzel bir kek denedim ve ben de izninizle bloğumda yayınlıyorum...ellerinize sağlık...

Unknown dedi ki...

Denedim ve çok memnun kaldım. Tekrar yapacağım. Elinize sağlık !

hande dedi ki...

Hayatımda pişirdiği en lezzetli havuçlu kek, efsane :)

Levent dedi ki...

Merhaba Müge Hanım, kekinizi arkadaşım da tatmistım, çok güzeldi. Tarifini isteyince sizin adresi verdi. Hamur islerinde beceriksiz veya acemi biri değilim ama benim kekim çok kuru oldu. Hakkınızı yiyemem arkadaşım daki superdi ama sizce ben nerede hata yapmış olabilirim :(

Unknown dedi ki...

ilk defa havuçlu tarçınlı kek yapacaktım, internette tepside pofidik kek tarifinizi buldum ve birebir uyguladım. tam istediğim gibi harika olmuştu ! şimdi yine deneyeceğim tesekkürler tarif için :)

«En Eski ‹Eski   201 – 209 / 209   Yeni› En yeni»

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin