07 Ağustos 2007

Meyveli Turta

Meyveli Turta

TURTA DENEMELERİ & 2
Uzun zamandır aklımda meyveli turta yapmak vardı, ama evde benden başka kimse yemeyeceği için, misafir gelmesini bekliyordum.
Nihayet pazar günü annemlere kahvaltıya giderken yaptım ama bu güne kadarki en maceralı çalışmam oldu:)
Sadece başarılı çalışmalarımızı değil, hayal kırıklıklarımızıda, sonraki denemelerde tavsiye olması için paylaşmamız gerektiğini düşündüğümden turtayı yayınlamaya karar verdim.
Tarifi Sofra dergisinden aldım, beni şimdiye kadar hiç yanıltmadı,
Kabaklı Salata, Mini Tart ve Tiramisu en sık yaptığım lezzetler aynı dergiden.
Bademli turta tarifi ne zamandır gözüme çok hoş görünüyordu, sırf bu yüzden son zamanlarda yediğimiz bütün kayısıların çekirdeklerini biriktirdim ve badem elde ettim:)
Ama turtayı sabah sabah yaptığımdan sanırım, un yerine yanlışlıkla 1 fincan nişasta koydum (Evde üzeri yazılı olmayan tek kavanoz olan nişastayı tadına bakıp un sanarak eklemişim :(
Bu nedenle kurabiye kıvamında çok sert bir tart hamuru oldu, siz verdiğim ölçüler ile yaparsanız ve kalıbıda katı yağ ile yağlarsanız, güzel bir turta hamuru olacağından eminim,ama ben bir dahaki sefere
Mini Tart hamurunun içine badem yada fındık koyarak yapacağım.
Kremasının tarifini sevgili Burcu'dan aldım ve içine bir limon kabuğu rendeledim, mükemmel oldu.
Ayrıca aldığım hazır tart jölesi meyvelerin üzerinde deniz anası gibi durduğundan,
Jöleyi'de Burcu'nun tarifi ile hazırladım, hazıra göre çok daha iyi oldu ama hayalimdeki şeffaf görüntü yine olmadı. Bu konuda önerilerinize açığım...

Malzemeler

Tart Hamuru için;
  • 3 Fincan (Türk Kahvesi Fincanı) Pudra Şekeri
  • 1 Su Bardağı + 1 Fincan Un
  • 1 Fincan Çekilmiş Badem
  • 150 Gr. Margarin yada Tereyağ
  • 1 Yumurta Akı

Krema için;

  • 1,5 Su Bardağı Süt
  • 1 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1/2 Çay Bardağı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Buğday Nişastası
  • 2 Yumurta sarısı
  • 1 Çay Kaşığı Vanilya
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi

Tart Jölesi için;

  • 1 Çay Bardağı Su
  • 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
  • 1 Yemek Kaşığı Nişasta

Yapılışı

  • Tart hamuru malzemelerini yoğurun ve yağlı kağıt serdiğiniz tart kalıbına elinizle bastırarak yayın. Üzerine yağlı kağıt serin ve iki avuç fasulye serpin (kabarmaması için) 180 derece ısıtılmış fırında 20 dk. pişirin. Fırından çıkarıp kağıdı ve fasulyeleri alın, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Krema malzemelerini muhallebi yapar gibi pişirin kaynayınca altını kapatın ve karıştırarak soğutun. Ilınmış olan hamuru kağıdından çıkarıp düz bir tabağa alın ve kremayı yayın.
  • Kremanın üzerine istediğiniz meyveleri dizin.
  • Tart jölesini karıştırarak pişirin ve yine karıştırarak soğutun, meyvelerin üzerine dökün.


Not: Bu yazı'dan sonra kısa bir tatile çıkıyorum. Eşimle hala yapamadığımız balayını gerçekleştireceğiz inşallah. Kendimi bir süredir nöbetçi blogger :) ilan etmiştim ama, biyolojik saatim beni tatil tatil diye uyarmaya başladı. Sadece 5 gün sonra; tatil anıları, fotoğraflar ve yeni tarifler ile burada olacağım. Sevgiler...

17 yorum:

gülriz dedi ki...

Mügeciğim bu ne hız böyle. Yapıp yapıp yayınlıyorsun, ağzımızın suları akıyor burada :)) Turtan da çok güzel görünüyor kesinlikle. İyi tatiller diliyorum size; güzel, unutulmayacak, rüya gibi bir balayı diliyorum, umarım balayı öyle güzel geçer ki "iyi ki ertelemişiz" dersiniz. Sevgiler, kocaman

ozlemhan dedi ki...

merhaba canım Turtan ağzımı sulandırdı harika görünüyorellerine sağlık.İyi tatilller canım En güzel günler sizin olsun

Adsız dedi ki...

Mügecimmm , kesinlikle şu jöle ve deniz anası kombinasyonuna katılıyorum ve acil çözüm bulmayı bekliliyorum..Tadını bilmem amaaa tart enfes ve iştah açıcı görünmekle beraber tatlı isteğimi tetikliyor sabah sabah..
Ayrıcana daaaaaaaa ben tatilin t hayalini bile kuramazken sen nereye böyleeeeeeeeeeeeee

Neslihan dedi ki...

Mögücüm:), öncelikle iyi tatiller ve rüya gibi bir balayı diliyorum, mekan seçiminiz olayı rüya gibi yapmak için uygun görünüyor, gerisi size kalmış:)
Turtan çok cazibeli görünüyor açıkcası, zaten blog gezmeleri yüzünden şişman biri olup çıkıcam böyle giderse:)
Nöbeti bırakmana üzülmekle beraber, tatile gidiyor olman nedeniyle üzüntüm hafifliyor:)
Sevgiler, iyi eğlenceler

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Müge'ciğim,
Öncelikle unutamayacağınız bir tatil diliyorum sizlere canım.Umarım geçikmiş balayınız olağanüstü güzel geçer.))
Turtan ise pek nefis görünüyor,ellerine sağlık canım.

Sevgiyle gidip dönün canım.İyi yolculuklar ve tatiller sizlere..))
Öpüyorum yanaklarından.

Selen dedi ki...

Mögücüm,
Ben de Burcu'nun Paul tarzı tartlarından yapmıştım. Jöle yerine oradaki tarif çok daha başarılı.
Bu arada çok çok iyi tatiller. Gelince Alaçatı maceralarını okumak üzere diyorum. Zira sen döndüğünde ben tatile gitmiş olacağım :)) Çok öptümmm

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Bence çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık Müge.
Sevgiler,

yaban mersini dedi ki...

turtanın meyveleri ne güzel dizilmiş böyle asker gibi.selamlar.

serinmavi dedi ki...

Meyveli tatlıları çok seviyorum,eline sağlık çok güzel görünüyor...Selamlar............

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Hadi dönün artık, tatil anıları ve resimlerini bekliyoruz burda İstanbul nöbetçileri olarak:)
Şu jöleler konusunda çok haklısın, ama ustalar bile soğuk jöleyi kullanıyorlar. Bizim tart jölesine benzemiyor tabi, çok daha düzgün bir görünümü var, dışarda ki pastanelerin de kullandığı gibi, aslında meyvelerin kararmaması için üstlerini marmelat ile kaplamak da bir yöntem. Parlak duruyorlar, ama çok açık renk bir marmelat olmalı, kayısı gibi örneğin, yoksa renk bozulacak haliyle...
Tartın yine de çok güzel olduğuna eminim, böğürtlenli turtanın hamuru enfesti çünkü... Unutamadık:)

Müge Hüner dedi ki...

Gülrizcim;
Senin canın çeksin yeterki, ben sana da yaparım canım, balayı dileklerin için çok teşekkür ederim,aynen dediğin gibi kış yerine şimdi balayı yaptığımız için "iyiki ertelemişiz" dedik:) Sevgiler.

Özlemcim;
Güzel dileklerin için çok teşekkürler.

Burçincim;
Jöle ile ilgili araştırmalarım sürüyor, cevabı bulduğumda paylaşacağıma emin olabilirsin.Tatil bizimde çok ani gelişti, umarım sende yaz bitmeden güzel bir tatil yaparsın canım.

Neslihancım;
Güzel dileklerin için çok çok teşekkürler. Turtayı beğenmenede sevindim. Şişmanlık konusu benimde içinde çok ciddi problem, her ne kadar yaptıklarımdan yememeye çalışşsamda olmuyor, mutfakta tadına bakma bahanesi ile bir kısmı gidiyor zaten:((

Gülcüğüm;
Güzel dileklerin için çok teşekkürler. senin kalbinin iyiliği yazılarına vuruyor resmen,çok çok sağol canım.

Şirinem;
Bende aynen oradan yaptım zaten ama şu pastanelerdeki sıvı parlak görünüm yakalanmadı hala :( ama yılmak yok. Seninde tatilin inşallah müthiş geçer şekerim benim.

Sevgili Burçin;
Beğenilerin için çok teşekkür ederim.

Sevgili Diyalog yemekleri;
Valla turtanın görüntüsü kendisinden güzeldi desem yalan olmaz:)

Oyacım,
Senn meyveli tatlılarının yanında benimkinin lafı olmaz. Teşekkür ederim canım.

Pınarcım, şekerim,
Valla bencede böğürtlenli çok güzeldi, bu sos ve meyveler ile onun hamurunu karma yapacağım artık, eminim o şekildede beğenirsin. Tatil anıları hazırlanıyor efendim, beğeninize sunulacak, az sonraa:)))

Taha Bebek dedi ki...

merhaba nerde turta, tartölet tarifi görsem hemen deniyordum ama hiç istediğim gibi kıtır bir hamur olmamıştı, sizin tarifinizi denedim ve tam pastanede yediğim kıtırlıkta ve tazelikte bir tartölet hamuruna sahip oldum, çok teşekkür ederim tariflerinizi paylaştığınız için.bu arada birde jöle ile ilgili tavsiyede bulunayım DR.Oetker'in tartjöle diye bir ürünü var küçük ( kabartma tozu boyutlarında) paketler halinde satılıyor, şeffaf bir görüntü elde ediyorsunuz ve daha pişerken donmuyor çok güzel, kullanırsanız memnun kalacağınızı umuyorum, sevgiyle kalın.

Adsız dedi ki...

mugecim, muhakkak duymussundur, agar agar diye bir urunden bahsediyorlar, yosun kokenli jelatin yerine kullanilan bir madde. Ben hic denemedim ama tartlarda da kullanildigini biliyorum. Yine de yabanci kaynaklarin pek cogunda meyvelerin uzerine kayisi marmelati suruyorlar ve ben bu yontemi cok saglikli buluyorum, fena da gorunmuyor. Marmelati isitip suzgecten geciriyorsun ve sadece suyu kaliyor zaten, onu da biraz sogutup istedigin kivama geldiginde bir fircayla suruyorsun meyvelerin uzerine. Recelin suyu bile olabilir belki, denemekte fayda var:)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Taha Bebek;
Dediğin ürünü kullandım ama ondanda memnun kalmadım, yine deniz anası gibi oldu :(
Turta ile ilgili söylediğin güzel sözlere çok teşekkür ederim, denemene ve beğenmene çok sevindim, ellerine sağlık.

Handecim;
Agar agarı duydum ama hiç kullanmadım. Reçel konusunda sana katılıyorum hem doğal hem de eminim çok güzel olacaktır. İlk fırsatta deneyeceğim, ilgin ve yorumun için çok teşekkürler canım.

seda dedi ki...

cok lezzetli görünüyor ellerinize saglik...

Unknown dedi ki...

Muge hanim,
Jole icin "onerilerize acigim" demissiniz.Benim de sorunumdu bu jole isi bir suredir. Nihayet guzel ve pratik bir cozum buldum.Linkimi veriyorum.

Sevgiler,
Asuman

http://arnavutcigeri.blogspot.com/2010/06/meyveli-turta.html

nursel dedi ki...

merhaba müge,tariflerini sıkı takip ediyor,uyguluyorum..bu tart hamurundaki badem yerine ceviz kullanılabiliniirmi??? neden badem??teşekkürler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin