06 Ağustos 2007

Kremalı Mantarlı Makarna

Kremalı Mantarlı Makarna

BENİM İÇİN ANA YEMEK; MAKARNA...
Beni ve blogumu tanıyanlar az çok biliyorlar. Mutfakta zaman geçirmeyi severim ama tek bir çeşit için saatler harcamayı çok sevmem.
Yaptığım yemekler, tatlılar hep pratik, basit, işten gelir gelmez yapılabilecek tariflerdir. Birde annelerden yana çok şanslı olduğum ve buzluğumda
Köfte, İçli Köfte gibi yapımı uğraşmalı yiyecekleri hep hazır bulduğumdan bana makarna, pilav ve salata tarzı yiyecekler yapmak kalıyor.
Geçenlerde canım dışarıda severek yediğim kremalı, mantarlı yada deniz mahsullü makarnalardan istedi, neden kendim yapmıyorum dedim, becerirsem bir şey daha öğrenmiş olurum.
Hayatımda ilk defa krema kullandım:) ve bütün yapımı uydurdum ama sonuçta sizlere de sunabileceğim ve benim sık sık yapacağım bir makarna tarifi elde ettim.

Malzemeler
  • 8-10 Adet Mantar
  • 7-8 Yemek Kaşığı Krema
  • 1/2 Paket Makarna
  • Tuz, Taze Nane, Reyhan

Yapılışı

  • Mantarları üzerindeki siyahlıklar gidene kadar iyice yıkayın, dörde bölün.
  • Bir tavada, biraz zeytinyağ ile pişirin. Bu sırada saldığı suyu kaşıkla alın kısa bir süre kendi yağı ile kızartın.
  • Kremayı (ben göz kararı koydum ama yukarıda verdiğim ölçü kadar olduğunu düşünüyorum, siz zevkinize göre krema miktarını arttırabilirsiniz.) ekleyin ve 30 sn. kadar kaynatıp altını kapatın. 3-4 yaprak taze nane ve 2 yaprak reyhanı küçük küçük doğrayıp sosa ekleyin.
  • Makarnayı, içine biraz zeytinyağ, tuz ve bulyon eklediğiniz suda haşlayın, süzün. Her zaman yaptığınız yağ ile kavurma işlemini çok az bir miktar ayçiçek yağı ile yapın, krema ekleyince çok yağlı bir makarna oluyor.
  • Makarnanın altını kapatın ve sosu ekleyip, karıştırın.
Not 1: Taze iken nefis oluyor ama ben ertesi gün mikrodalgada ısıtıp yedim, tadı hala çok güzeldi.
Not 2: Reyhan, (Fesleğen) benim evde genellikle eksik etmediğim nefis bir tat. Marketlerde, maydanoz, dereotu ve taze nane ile birlikte satılıyor. Salataların içinde nefis oluyor, makarnaya da çok yakıştı, denemelerim devam edecek:)

26 yorum:

Adsız dedi ki...

Hünerli Bayan dediğin böleeee olurrr işteee !!!
Mügecim sana kesinlikle katılıyorum..Mutfakta tek lezzet için saatler harcamak çalışan kadının harcı değil..Bende genelde bir girişte 2-3 çeşit hazırlayıp çıkmaktan yanayım..onun için genelde pratik tarifler kullanıyorum..
Krema - mantar ve makarna birleşimine söylenecek söz yok..Söz gümüşse sukunet altındır , daldır çatalı tabağaaa!!

Adsız dedi ki...

Müge'cim nefis görünüyor makarna, krema ve mantarda çok yakışıyor, ellerine sağlık, sevgiler..

Yasemin dedi ki...

hunerli mugecim, biz seninle bu hafta birbirimizin sevmedigi urunler uzerinde calismisiz anlasilan :) ki ben mantari hic sevmem :) ama sen pisirdin ya lezzetli gorunuyor diyeyim :) nede olsa hunerli bayan pisirdi :)) canimsin optum...

fidaneli dedi ki...

cnm ellerine sağlık. mutfak merakı böyle işte.. her malzemeden farklı neler yapılabılır???
sevgıler
fıdan

Devletsah dedi ki...

Şimdiii... Ben bu makarnaya bayılırım... Eşimin en sevdiği makarnadır. Kremalı mantarlı makarna. Üzerine bolca rendelenmiş parmesan ya da kaşar.

İnsanlarda krema hemen bozulacakmış gşbş bşr izlenim var. Çok yanlış. Açtığın kremayı eğer dolabın çok iyi soğutuyorsa 15 güne kadar kullanırsın. Ben 21'e kadar kullandım. Renginden ve kokusundan kendisini ele verir zaten.

Bir de krema kullananılan yemeklere mümkünse hiç yağ koymamak lazım... Bu da sağlık önerisi.

Müge Hüner dedi ki...

Burçincim,
Bende aynen dediğin gibi yapıp, sükuneti tercih ettim :) Canım istedikçe yapacağım artık.Sevgiler.

Ebrucum;
Çok teşekkür ederim canım, sevgiler...

Yasemincim,
Bende 3-4 sene öncesine kadar mantar ağzıma sürmezdim, pizzanın üstündekileri bile ayıklardım, bir gün tereyağında kavruluş mantar yedim ve off. kaçırmışım bu güne kadar bu lezzeti dedim. Belki sende öyle olursun, birde böyle dene hı? Öperim çok minik kuşum:)

Sevgili Fidaneli,
Kesinlikle mutfak aşkı insana her şeyi yaptırıyor.Ziyaretine teşekkürler. Sevgiler..

Devletşahçım,
Bende kremaya karşı çok önyargılı idim, a kullanmayı beceremezsem, yada kalanı atmak zorunda kalırsam diye. Ama şimdilik makarnayı becerdim görünüyor. Dolapta hala yarım kutu var, senin önerilerin rahatlattı beni. Birde kremayı kısa sürede olsa pişirmekle doğrumu yaptım, yoksa altını kapatıncamı kremayı eklemeliydim, bunuda söyleyiversen, tam süper olacak :)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Müge'ciğim. Mantar makarnaya çok yakışıyor gerçekten. Bir sır veriyim mi ben de hiç kremalı makarna yapmadım. hi hi.
Çok lezzetli olduğuna eminim.
Sevgiler,

Selen dedi ki...

Canikosu,
Ellerine sağlık. Benim de dışarda yemeyi en çok sevdiğim makarna türüdür. Kremadan çok hoşlanmadığımdan sütle denemiştim ve gayet de lezzetli olmuştu. Kreman yoksa tavsiye edilir. Trufflarına da bayıldım bu arada. Tam sana yakışır şekilde çoook pratik olmuşlar. Öperimm

Neslihan dedi ki...

Mügecim, blog adını gerçekten hakediyorsun,çoğumuzdan 1 tarif çıkan zamanda senden 3 tarif geliyor:) Kremalı makarnayı çok yaparım, cevizli, sarmısaklı da çok güzel oluyor, fesleğen ve parmesanla da çok yaptım, ama mantarlı olanı hazır soslardan yapıyordum artık senin tarifi kullanacağım.
Ellerine sağlık:)
Sevgiler

lalecik dedi ki...

Mügeciğim, makarna vazgeçilmezlerimdendir. Laf aramızda rejimde bile olsam ne yapar ne eder yerim. Benim anneden yana şansım yok, ben yapıyorum diye kimsenin bana bir şeyler hazırladığı yok. Hatta benden istiyorlar. Eşimin makarna ile arası pek olmadığı için ana yemek yapamıyorum, bana kalsa ana yemek olarak tek geçerim. Kremalısını hiç denemedim ve ilk fırsatta yapacağım, seninde ellerine sağlık.
Sevgiler.

Müge Hüner dedi ki...

Burçincim,
Herşeyin bir ilki vardır, eğer seviyorsan mutlaka dene derim, korkma denendi ve sonuç gayet iyi:) Teşekkürler, sevgiler..

Şirinem,
Beğenmene çok sevindim, sütte aklımın bir köşesinde olsun. canım çok çektiğinde deneyebilirim, çok öperim, yanakları sıkarım :)

Neslihancım,
Sen makarna olayını aşmışsın valla, italyan restoranı gibi sizin ev, eşin çok şanslı. Ben her türlüsünü çok seviyorum makarnanın, ama bizim Kilis evladı onu yemekten saymadığından kendi kendime yapıp yiyorum :)

Lalecik,
Aynı kaderi paylaşıyoruz yani, bende makarnayı her gün yesem bıkmam ama eşim yemekten saymaz :)Annelerden yana şanslı olmanın formülü beceremiyor numarası yapmak, dene çok işe yarıyor :)

Adsız dedi ki...

Kremalı makarna mmmm!
Benimde favorilerim arasındadır kremalı makarna. Harika olmuştur eminim. Ellerine sağlık.

Mügeciğim keşke benimde senin gibi bir annem olsaydı. Çok şanslısın. Ben de bugüne kadar hep uğraştırıcı şeyler yapıyordum ama 20 ağustosta işe başlayacağımdan artık pratik tarifler yapacağım.

Not:Kremayı çorbalarda da kullanmanı tavsiye ederim. Özellikle mantar çorbası.

Adsız dedi ki...

Mügeciğim kremalı makarna benim de hep aklımda olan bişey eminim çok lezzet katıyordur. Kremalı olunca mantarla birlikte nasıl oluyor bilemiyorum ama ben sebzeli mantarlı yapmıştım mantarın makarnaya yakışmadığını düşünmüştüm (üzgünüm ama öyle geldi napim :) Makarna benim için de bir ana yemek. Hele tereyağında çevirip, üzerine kaşar rendesi sonracığıma mayonez ve mısırla. Ahhh acıktım ben yaa.

Damak Tadı dedi ki...

Hünerli Müge'ciğim,
Bende çok severim mantarlı,kremalı makarnayı canım.Ne yazıkki uzun bir süreden beri yapamıyoruz.Devletşah'a katılıyorum krema konusunda Müge'ciğim.Bende kremayı açınca hemen atmıyorum tekrar kullanmak istediğimde renginden hal ve durumundan kendini ele veriyor.Tekrar ellerine sağlık.Bu arada çok şanslısın canım,hep de böyle devam etsin.Sevgilerle..Öpücük..

Müge Hüner dedi ki...

Işılcım,
Annem olsaydı derken...Umarım sadece uzaksınızdır birbirinizden, yoksa çok üzülürüm:(( Kremalı makarna nefis oldu hakketen, hala yarım kuru kremam ve biraz mantarım var, onunlada çorba yaparım belki yine uydurup:) Sevgiler.

Nailecim,
ben hiç mantar yemezdim yakın zamana kadar ama şimdi çok seviyorum ve makarnaya da yakıştı bence.Sen yinede kendin nasıl seviyorsan öyle yap:) Sevgiler canım.

Sevgili Gül,
Blogların en güzel yanı böyle püf noktalarını paylaşarak öğrenmemiz bence. Bu yazıdan anlaşılan kremalı makarnayı seven sadece ben değilmişim ne güzel. Her zaman beklerim, sevgiler.

Adsız dedi ki...

ben kremanin tarifini istesem cok mu olurum???:):) Cünkü ben almanyada yeni yasamaya basladim ve almancamda cok yok ayrica yeni evliyim yemeklerimi genelde netten yapiyorum:):):)Ve su yemek kremasi her yerde karsima cikiyor ama tarifini bulamadim nette! yardimci olurmusunuz???

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İsimsiz;
Çok olmak ne demek, estafurullah.
ama kremanın tarifini ben bilmiyorumki sana anlatayım, hazır alıyorum.
Almanya'da da tüm marketlerde eminim vardır, süt kreması diye geçiyor. Ben tikveşli markasının minik kutularda satılan (200ml)şeklini kullanıyorum genellikle.

Ama illa krema ile yapacaksın diye bir şey yok, ben çoğu zaman krema yerine süt kullanıyorum. Bu makarnayıda kaç defa süt ile yaptım, hatta truff larıda krema yerine süt ile yapıyorum.
sen yeterki sevgini kat işin içine, bak nasıl güzel olacak :)
Sevgilerimle...

gulsev dedi ki...

Ellerinize saglık,makarnanızı en kısa zamanda deneyecegım, cok guzel gozukuyor.Bızde bolonez sosu ve kremayı birlestırerek degisik bir tad elde ettık http://lacivertgibi.blogspot.com
adresinden gorebilirsiniz.Kremalı makarna adını koyduk.Oda cok lezız oldu :)

elomelo dedi ki...

bende bu yemeği yapıyorum fakat sosta ufak bır degısıklık war.ve tadı ınanılmaz oluyo.ve keramet sosta buna emin olun.mutlaka deneyın.ben 1 paket makarnaya ıkı kutu krema koyuyorum.sosu şu şekilde hazırlıyorum.kremaları ufak bı tencereye koyup ustune mantar ustune bır et bulyon we bırazda karabıber koyuyorum.ılk basta bır kere karıstırıorum kaynamaya yakın asla karıstırmıyorum ve kaynayınca ocaktan alıp hasladıgım makarnanın ustune koyuyorum.ınanılmaz oluyo.herkese tavsıye ederım

Müge Hüner dedi ki...

Çok teşekkürler Elomelo !

Süper tarif, en kısa zamanda deneyeceğim :)

dilek dedi ki...

Bugün ilk defa sütle sos yaptım makarna için.
Evde 1 kabak ve süt vardı. Kabağın kabuğunu soyup küçük küp şeklinde doğradım. biraz yağda hafif pişirdim. sonra içine 3 diş sarımsak doğradım. birazcık daha pişirip 2-3 yemek kaşığı kadar süt, çok az şeker, biraz tuz ekledim. ilk defa sütlü yiyeceğim için biraz çekindim, 1 kaşık kadar domates salçası ekledim. son olarak birkaç dakika daha pişirip makarnaya ekledim. inanamayacağım kadar iyiydi tadı. deneyin bence

Adsız dedi ki...

geçenlerde bir mantar uzmanından dinlediğime göre mantar yıkandığında artık o mantardan lezzet beklemeye de gerek kalmazmış...yıkamadanda içime sinmiyor en iyisi fırçayla temizlemek galiba:)

serpiL dedi ki...

merhaba hünerli Müge abla:) ben yemek yapmaya mutfakta oyalanmaya bayılıyorum adeta hobi oldu bende bilmiyorum belki de yenilen pehlivan oldum güreşe doymuyorum :( yemek kitabınız var mı sitenizi takip ettiğimden ve uyguladığımdan beri herkes beni tebrik eder oldu artık yaptığım yemeklerden kimse zehirlenmiyo :))) lütfen siteden zor oluyo kitaınız varsa bilgilenip alayım kitap çıkarın LÜTFEENNNN bizim için diğer kitaplardaki yemekler de pastalarda tariflerde kıvamında olmuyo herşeyi harfiyen uyguladığımız takdirde başarısızlık oluyordu sanki silinmiş eksik malzemeler var sani bizden gizleniyo tarifler gibiydi ama siz MÜKEMMELSİNİZ PAYLAŞIMLARINIZDA ÇOK DÜRÜSTÇE SİZİçoook SEVİYORUM BEN :) başarılar( unutmayın ne olursunuz beni bilgilendiirin kitapppp yemek kitabı )

Adsız dedi ki...

merhabalar. tarif için teşekkür ediyorum.
az önce yaptım ve bikaç değişikliy yaptm.
mantarı sotelerken biraz limon bolca tuz attım
mantar sotelenmeye yakın 2 diş sarmısak dövüp attım
ve servis yaparken rendelenmiş kaşar ilave ettim.
mutlaka denemelisiniz bu şekilde.

not:mantar konserve ise tuz ve limona gerek yok

hande dedi ki...

selamlar sayfanıza bugün ilk defa denk geldim tarifler süper ve yemek yapmayı cok seviyorum büyük bi zevk benim için ve sayfayı çok begendim bundan sonra sık sık ziyaret edecegim elinize yüreğinize saglık sevgiler :)

Munisin evi dedi ki...

BENDE YAPTIM GERCEKTEN COK GUZEL OLDU ELINIZE SAGLIK

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin