03 Mayıs 2013

Ilık Patates Salatası

Ilık Patates Salatası

BASİT GÜZELDİR... :)
Çok sevdiğim bir sözdür bu. "Simple is the best"... Sade güzeldir ya da basit en iyisidir. :)
Yemek zevki dergisi için klasik anne tarifleri hazırladığımı ve bu tarifinde onlardan biri olduğunu anlatmıştım size.
Hakikaten basit, kolay ama hemen hemen kimsenin hayır demeyeceği gayet nefis bir lezzet. :)

Şöyle bir geriye dönüp baktım da eskiden ne bol sabrım varmış yemek pişirme konusunda. Mesela arşivimdeki patates salatasına bir baktım. Aman Allahım! :)
Onu yaptığım da harcadığım sürede ortalama bir ev hanımı üç çeşit yemek, bir de pratik tatlı konduruverir sofraya vallahi. :))
Annem hep derdi, "ay Müge işin mi yok, altı üstü patates salatası işte, doğra, karıştır olsun bitsin"... :)
O bana, ben ona kızar dururduk.
Ama gel gelelim, yıllar geçti, ben yaşlandım, işlerim çok yoğunlaştı ve her şeyde olduğu gibi bu konuda da anacığımın sözüne geldim. :)
Artık benimde hemen her yemeğim çok pratik. İşten gelince hızlıca hazırlanıp yenen türden :)

Patates salatasının tek özelliği; sosunun patatesler sıcakken eklenmesi.
Bu yüzden adına ılık diyorum. Elbette sadece ılık olarak değil, soğuk olarak da servis edebilirsiniz.
Sosu ılıkken eklemek, sosun patateslerin içine iyice işlemesini sağlıyor ve bu da lezzetini katlıyor. :)
Patatesleri haşladıktan sonra soymak zor olduğu için, ben soyulmuş ve doğranmış şekilde buharda pişiriyorum. Buhar tencereniz yoksa -biraz vitamin kaybını göze alıp- :) kabuklarını soyup, doğradıktan sonra tuzlu suda haşlamanızı öneririm. Çünkü kabuklarını soyuncaya kadar geçen sürede patatesler biraz soğuyor ve sosu tam çekmiyor.
Patates olarak da mümkünse, taze, mini patates tercih edin derim.
Biber olarak kırmızı biber de kullanabilirsiniz, süslemek içinde kiraz domates ve ceviz ya da arzunuza göre salatalık vs. ile de süsleyebilirsiniz.
Misafirlerinize ılık olarak ikram etmek istiyorsanız, önerim; ayrı bir kapta salatayı, bir başka kapta sosu hazırlayın. İkram etmeden hemen önce patatesleri haşlayıp, hepsini servisten önce buluşturun. :)

Malzemeler (4 kişilik)
  • 8-10 Adet (taze, mini) Patates
  • 3-4 Yaprak Kıvırcık
  • 1 Adet Sivri Biber
  • 2-3 Dal Taze Soğan
  • 2-3 Dal Maydanoz
  • 2-3 Dal Taze Nane
Sosu için;
  • 5-6 Yemek Kaşığı (1/2 çay  bardağı) Sızma Zeytinyağ
  • 1 Adet Limon Suyu
  • Tuz-Karabiber

Yapılışı
  • Kıvırcık, biber, soğan, maydanoz ve naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın, hepsini güzelce karıştırın.
  • Patateslerin kabuklarını soyup, iri iri doğrayın. Mümkünse buharda ya da bol tuzlu suda haşlayın.
  • Ayrı bir kapta sos malzemelerini karıştırın.
  • Haşlanan patatese henüz çok sıcakken sosu gezdirin ama karıştırmayın.
  • Patatesler biraz ılınınca, salatayı da ekleyip, güzelce karıştırın.
  • Ilık ya da soğuk servis edin.

Ilık Patates Salatası

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Bayılırım patates salatasına,ellerine sağlık.Tarif klasik tariflerden eee ne demişler anneler herşeyi bilir.Bizde sevgili anelerimizden öğrendiklerimizi sonraki nesle taşıyoruz.Çok sevgiler ve kolaylıklar dilerim:)Melekper

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerinize sağlık,sevgiyle kalın..

gügüyle hersey dedi ki...

Sofrani süsleme teknigine bayildim gercektende mükemmel olmus ve salatayi daha bir lezzetli göstermis ellerinize saglik sevgilerimle♥♥

mutfakkimyası dedi ki...

Bu ara sık sık güncelleniyor blog ne güzel :)

Patatesleri doğrayıp buharda haşlamak çok güzel bir fikir. Bugün denedim ( salata değil yemek yaptım ) Çok güzel oldu.

Bundan sonra aynı yöntemi salata için de kullanmayı düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ellerinize sağlık, tam yaz için bir tarif olmuş :)

Özellikle sosun sıcak dökülmesini söylediğiniz için (bende sosu sıcakken döküyorum) nacizhane kendi basit patates salatamı yazmak istedim. Sos için bol limon, biraz yağ ve hardal kullanıyorum, salatalıkları ve havuçları rendeliyorum ve taze soğan ekliyorum. Çok güzel oluyor.

Sevgiler.

yemek oyunları dedi ki...

Süper tarifler ve çok içten bir dil tebrik ediyorum

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin