06 Mayıs 2013

Şekerpare

sekerpare1

KLASİK GÜZELDİR... :)
Öncelikle yazıma -izninizle- "heyyo, heyyo" diye başlamak istiyorum. :)
Blogumu böyle sık sık güncellemek, hele de tarifler eklemek beni nasıl mutlu ediyor tahmin edemezsiniz.
Yani hava mis, hayat güzel trallala, şeklinde sevgi kelebeği gibi dolaşıyorum ortalıkta. :)
Demek ki benim kendime gelmem için bir proje lazımmış, birilerinin bana; "hadi pişir, geliyoruz" demesi gerekliymiş. :)
Bunun için Yemek Zevki dergisi ekibine, sevgili İnciye ne kadar teşekkür etsem az. :)

Şekerpare tarifi yayınlamakta çok geç kaldığım bir tarif...
Belki inanmayacaksınız ama tam üç yıl önce öğrendiğim, bir iki kez yaptığım ama fotoğrafı çekilemeden bittiği için yayınlayamadığım bir tarif.
Hatta annem benden alıp, meşhur tarif defterine yazmış ve defalarca denemiş.! :)
Benim tarifi hatırlamam ise; anneme "klasik tarifler lazım, defterini ödünç verir misin?" deyip, o defterde bu şekerpare ile karşılaşmam şeklinde oldu.
Müge dedim; "bu bir işaret, bugün yap sen bu işi" :)

Tarif; tam, klasik bir şekerpare. Hani şu sadece bayramlarda, büyüklerimizin yapabildiği türden. :)
Malzemeleri de; haliyle klasik, bol margarinli :)
Ben bu haliyle yani orijinal sevdiğim için hiç tereyağı ile denemedim, mutlaka ki güzel olur ama dediğim gibi ben bu haliyle seviyorum ve margarin ile yapıyorum.
Sadece margarin ya da sadece tereyağı ile yapmak istemezseniz; yarı yarıya eklemek gayet güzel bir çözüm olabilir. Sıvıyağ olarak da zeytinyağı eklemeniz mümkün.
Hatta, ben bunu biraz modernize edeyim deyip, şerbetine bir paket vanilya ya da bir limon kabuğu rendesi de eklemek mümkün. :)
Tarifin en önemli püf noktası; tatlının çok sıcak, şerbetinin ise soğuğa yakın ılık olması.
Ben önce şerbeti pişiriyor, sonra tatlıyı hazırlamaya başlıyorum.
Böylelikle, hazırlanma ve pişme süresinde, şerbette yeterli ılıklığa gelmiş oluyor.

Önümüz yaz, çok ağır olur bu şimdi diyebilirsiniz.
Demeyin :)
Yaz ama aynı zamanda Ramazan. Sizde benim gibi iftardan sonra şöyle kallavi bir tatlı iyi gider diyenlerdenseniz ya da pastaları, cheesecakeleri değil de, klasik Türk tatlılarını seven misafirler ağırlayacaksanız, bu tarifi not alın derim. :)

Malzemeler (ortalama 45 adet)

Hamuru için;

  • 250 Gr. (1 paket) Margarin
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 8 Yemek Kaşığı (silme) Pudra Şekeri
  • 2 Adet Yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) İrmik
  • 4-5 Su Bardağı (ortalama) Un
  • 1 Tutam Tuz
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Şerbeti için;

  • 5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 4 Su Bardağı Su
  • 1/2 (yarım) Limon Suyu

Yapılışı

Öncelikle şerbeti hazırlayalım.

  • Su ve şekeri bir tencereye koyun ve orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın.
  • Şeker eriyip, karışım kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakın ve kısık ateşte 10 dk. kaynatın.
  • Limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
  • Ocağı kapatıp, şerbeti ılınmaya bırakın.

Şerbet ılınırken, hamuru hazırlamaya başlayalım.

  • Margarini oda sıcaklığında iyice yumuşatın.
  • Yumuşak margarini ve pudra şekerini çırpma teli ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Sıvıyağ, bir yumurta ve bir yumurta akını ekleyip, biraz daha çırpın.
  • 2 su bardağı kadar un ve diğer malzemeleri de ekleyip, yoğurmaya başlayın.
  • Azar azar un eklemeye devam ederek, oldukça yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Vaktiniz var ise hamuru buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
  • Hamura ister yuvarlak, ister elips şekli vererek tepsiye dizin. (tepsiyi yağlamanıza gerek yok)
  • Üzerlerine biraz yağ ile incelttiğiniz yumurta sarısını sürün.
  • İsterseniz üzerlerine birer fındık ya da ceviz koyun ya da sadece çatalla çizikler yapın.
  • 180 derecede önceden 15-20 dk. kadar ısıttığınız fırında, ortalama 25-30 dk. üzerleri ve altı kızarana kadar pişirin.
  • Şekerpareler fırından çıkar çıkmaz, hiç beklemeden üzerine soğuk-ılık şerbeti gezdirin ve şerbetini çekene kadar bekleyin.


Şekerpare


34 yorum:

Elift dedi ki...

eşim delisidir şekerparenin, mutlaka deneyeceğim, hatta yanına az vanilyalı dondurma ile, sıcak yaz gecelerinde, neden olmasın??

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge,tariflerini beğenerek takip ediyor ve deniyorum.Yemek zevki yazını görünce mutlaka dergiyi almalıyım diye yazmıştım aklımın bir köşesine.Benim anlayamadığım dergi henüz yayındayken sitede yayınlanmamış bir tarifin yayınlanması.O halde dergiyi almanın da bir mantığı kalmıyor sanki..
Gene de en doğrusunu siz bilirsiniz,ben sadece bir okuyucuyum..Sevgiler..Nermin

Pasta Delisi dedi ki...

ayy ne güzel yaa böyle senin postlarını örmek. Dediğin gibi bendede bir kıpırtı blog güncellemeler falan havaların etkisi tabiki bendeki. Ellerine sağlık eminmki yine tam kıvamında ve lezzetinde bir tarif...

Adsız dedi ki...

Ailece en sevdiğimiz tatlılardan biridir,ben şerbetini hiç pişirmeden yapıyorum yani şekeri suda iyice eritip döküyorum ,Öyle de çok hafif oluyor,şerbet ağdalaşmıyor.Melekper

Beşparasız - Ayşegül dedi ki...

Benimde en sık yaptığım tatlıdır bu çokta severim..Dediğin gibi margarinli daha farklı oluyor..Bazen tereyağıyla karıştırıyorum bende..

Ellerinize sağlık resim okadar güzel çekilmişki nefis üstüne nefis gözüküyor :)
Sevgiler..

Bu arada sizden aldığım profiterol tarifini hala kullanıyorum , çevremden çokta güzel övgüler alarak onun içinde tekrar teşekkürler :)

Gisi Tasarim dedi ki...

"Hadi pişir, geliyoruz" diyeceğiz InsaAllah bizde bir gün kuzucukuma ;)
Hatta yüzlük edip, şerbetli tatlı değil, bool çikolata soslu bir şeyler istiyoruz diyeceğiz belki de ;)) :*

Arzu GÖNCÜ HANGÜL dedi ki...

ohhhh süper görünüyor ellerinize sağlık..notumu aldım..Sevgiler..

Semra Demir dedi ki...

çok güzel görünüyor. tarifini bu akşam misafirlerime yapacağım, eminim çok beğenecekler. afiyet olsun

smrdmr.blogspot.com

mutfakkimyası dedi ki...

Bana da tam böyle bir tarif lazımdı. Çatalla çizilmiş olan harika görünüyor. Ben bu malzemeler ile kalbur tatlısı da denemeyi düşünüyorum. Eline sağlık Müge abla

Adsız dedi ki...

Siteyi sık sık güncellemeniz bizi de ne kadar mutlu ediyor,Müge hanım, anlatamam...hiç sevmediğim şerbetli tatlıların içinde tek sevdiğim-şekerpare,hem de bu klasik haliyle.Elinize sağlık.
Bu arada bişeyi meral ediyorum-uzun çabalarınız donucu verdiğiniz kiloları koruyabildiniz mi? Gerçi siz her halinizle güzelsiniz.
Sevgiler
Firdevs

BAL ANNE dedi ki...

=))) bir tek siz deyil okuyucularınız da şen şakrak müge cim......ben bile yazını görünce aaaa müge tamamen döndü sanırım yaşasın dedimmmmm
bu sıklıkla devam lütfen....

ankaradan sevgiler....

Müge Hüner dedi ki...

Hanımlar;
Hepinize cıvıl cıvıl şahane yorumlarınız için çok çok pek çok teşekkür ederim.
Hakikaten çok özlemişim blogumu...
İnşallah arayı açmadan aynen devam ederiz :)

Melekper Hanımcım;
Öneri için çok teşekkürler...

Mutfak Kimyası;
Evet, kesinlikle kalbura bastıda kullanılır bu tarif, çok iyi akıl ettiniz. :)

Nermin Hanımcım;
Dergide sadece benim tariflerim yok, pek çok değerli yazarın tarifleri, makaleler, gezi yazıları, çok doyurucu bilgiler var. Zaten yıllardır yayında olan ve belirli bir okuyucu kitlesi olan bir dergi...
Yani ben tarifi yayınladım diye satın alınmaya gerek olmayacak bir dergi değil...:)
Artı, çoğu hanım, içinde benim bulunduğum bir dergiyi sırf hatıra olsun diye satın alacağını söyleyen mailler gönderdiler bana, bu da benim için ayrı bir gurur kaynağı...:)
Görüşünüze elbette saygı duyuyorum, çok naziksiniz ama her açıdan tarifi sizlerle paylaşmamda bir sakınca görmüyorum.
Çok çok sevgilerimle...

Müge Hüner dedi ki...

Firdevs hanımcım;
İltifatınıza çok teşekkür ederim. :)
Bildiğiniz üzere geçen yıl bu zamanlar Dukan diyeti yaptım ve yaklaşık 12 kg verdim.
Artık diyet yapmıyorum ama yediklerime mümkün olduğunca dikkat ederek olduğum kiloyu koruyorum.
Uzun zamandır aynı kilodayım. :)
Çok sevgiler...

Fatma Damyan dedi ki...

Merhaba Müge hanımcım,
Bizim evinde favori tatlısıdır :))) Çok severiz. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor :))
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Allah allah nidalari esliginde okudum,garipserken kullandigimiz tonlamayla degil de mest oldugumuzda kullandigimiz bir tonlamayla dusunun bu Allah allah lafini:) of muge hanim of,basimizin tacisiniz:)

Adsız dedi ki...

Her sey güzel de, artik sanirim elestiriye girebilecek yorumlari yayinlamiyorsunuz, kirici olmadiktan sonra bir soru sormak veya görüs bildirmek..bunu neden engelliyorsunuz? Feyza

Asuman la dedi ki...

bu görseller bana derinnn bi off çektirdiii :) nefiss allahım yemek yemek neden bu kadar güzell

Müge Hüner dedi ki...

Feyza Hanım;
Açıkçası bu yorumunuzla ne kastettiğinizi anlayamadım?
Mail kutumda yayınlanmamış bir yorum yok, çok yoğunum ama yayınlamadan sildiğim bir yorum oldu ise -yanlışlıkla- onu da hatırlamıyorum.
Tüm yorumları yayınlamak ile birlikte, soru içeren her yoruma mutlaka yanıt veririm.
Kırıcı olmayan, yapıcı eleştiriler de her zaman başımın tacıdır, bu yazının yorumlarında olduğu gibi...
Sadece iltifat içeren yorumlara ise; topluca teşekkür edebiliyorum, tek tek yanıt vermeye mahcup oluyorum çünkü...
Farkında olmadan sizin bir sorunuzu yanıtsız bıraktıysam, özür dilerim...
Sevgilerimle...

anneminkizıyim dedi ki...

Nefis bir lezzet, klasik de olsa hala bizm tatlimiz, sizin paylasiminizla dahada caziplesmis,
sevgiler....

yasemin dedi ki...

Merhaba Müge Hanım şekerpare tarifinizi haftasonu lise arkadaşlarım için hazırlayacağım menüme ekledim. Harika görünüyor ve size güveniyorum. Birde size bir soru sormak istiyorum. Pandispanya dosyanıza neden ulaşamıyorum? Muzlu Rulo pasta yapacağım 5 yumurtalı, nişastalı bir pandispanyaya ihtiyacım var. Yardımcı olurmusunuz? Şimdiden teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim :)

Müge Hüner dedi ki...

Yasemin hanımcım;
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Pandispanya dosyasını bazı nedenlerden dolayı kaldırmak zorunda kaldım.
Ancak blogumda ki; "pastalar" kategorisinde pek çok tarif mevcut.
Damak tadınıza uyan bir tanesi ile çok rahatlıkla rulo pasta da yapabilirsiniz..
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ben de gecenlerde pastaci kremalarinin hepsini tek baslik altinda topladiginiz yaziyi aradim ama bulamadim malesef,ben mi goremedim yoksa o da kalkti mi? Mutlaka hakli sebepleriniz vardir,ama ansiklopedi gibiydi:)

aylin dedi ki...

çok severim ben bu klasik tadı ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Ben de daha önce pandispanya ve krema yazinizi sordugum iki yorum göndermistim, ikisi de yayinlanmamisti. ben kasti olarak yayinlamadiginizi düsünmüs ve üzülmüstüm. Ama belki de yanlislik olmustur. Sonucta sizin blogunuz, istediginizi silebilirsiniz, tabii bir de artik bunu ise dönüstürdügünüz icin anlayabiliyorum da ama yayinlanmis bir yaziyi silmek bence yine de pek hos olmadi. Selamlar, Feyza

İstiridye dedi ki...

Merhaba,
Ben sizi sürekli takip ediyorum ellerinize sağlık şekerpareler muhteşem gözüküyor. Benim kayınvalidem çok güzel

Adsız dedi ki...

iyi günler dilerim ,
tarifte 1/2 limon suyu denilmiş 1 , 2 damla limon suyumu yoksa 1,2 limon mu anlam veremedim

Müge Hüner dedi ki...

Merhaba;
1/2 Limon suyu yarım limon suyu demektir.
Sevgiler...

SANİYE dedi ki...

Muge hanim merhaba,
ramazan bayrami icin yaptim esim bayildi 1yasindaki oglumda serbetlemeden kurabiye niyetine anne mamma diye beni parcalayarak yedi :-) elinize saglik tarif birebir tutuyor ilk defa yaptim cok guzel oldu

Adsız dedi ki...

Müge hanım 2yıl önce yaptıgım tatli ve tarifini unuttum aradim kimi kakaolu kimi farkli ama yaptigimın tadi baskadi senin tarif yabanci gelmiyor eminim ilk tarifte sana aitti şimdiden tşkkür ederim


zeynep havva öztürk dedi ki...

Merhabaa merhabaaa ve merhabaaa ben 13 yaşındayımm ve böyle ara sıra can sıkıntısından tatlılar yapıyorum geçen ramazan bayramına da 1 saat aramadan sonra sizin tatlınızı buldum ve yaptımm o kadar beğenildiki annemin tatlısından hızlı bitti düşünün ve bendee çok sevdim bayıldım çoğu kişi tarifini istedi bende sizin blogunuzu verdim gerçekten çok güzeller şimdi de kurban bayramına yapıcam normalde yorumla falan uğraşan biri değilimdir ama gerçekten bunlar çok ayrı ellerinize sağlık valla ne yetenek ! :DDD

Ege dedi ki...

Şekercim bu bayram tatlımız senin şekerparen :) Yaptım ve blogumda da paylaştım, tarif için teşekkürler ve iyi bayramlar :)

Şekerpare tarifi dedi ki...

Ellerinize sağlık usta, gerçekten harika bir tarif olmuş.

Adsız dedi ki...

cok begendim

Adsız dedi ki...

Merhabalar...

Öncelikle ellerinize sağlık. Her şey çok güzel gözüküyor. Ancak margarin konusunda bu denli vurgulu olmanıza şaşırdım. Tüm dünyada sağlıksız olan margarin konusunda daha özgürlükçü olmalı, zararları konusunda aydınlatıcı olursanız daha sağlıklı olmaz mı? Teşekkürler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin