07 Haziran 2011

Bakla Çorbası

Bakla Çorbası

BAKLA İLE FARKLI BİR DENEYİM :)Blogumu açıp da, böyle sağlıklı, hafif bir tarif ile karşılaşınca, sanmayın ki bir değişiklik var silkelendim ve kendime geldim.
Nerdee :) Hala diyet ve rejim kelimelerine uzak, “hadi Mügecim, ver şu kiloları” diyen sihirli bir değnek bekler haldeyim :)
Ama bu konuyu deyim yerinde ise; geyik muhabbetine çevirmeyeceğim, sözü fazla uzatmadan tarifin detaylarına geçmek istiyorum.

Hatırlarsanız, Zeytinyağlı Bakla tarifinde, elimdeki dünya kadar bakla ile denemeler yaptığımdan hatta bir çorba denediğimden ama tarifin çok içime sinmediğinden söz etmiştim.
İlk denemede çorbanın terbiyesi için; yoğurt, un ve limon suyu kullandım.
“Tadı kötümü oldu?” derseniz; “hayır, gayet güzel oldu”. :)
İçime sinmeyen yanı ise sanki çorba içiyor gibi değil de, dereotunun ve baklanın baskın tadı, yoğurdun ekşiliği nedeniyle zeytinyağlı baklanın suyunu içiyormuş gibiydi. :)
Ben bu kadar baskın tadı olan bir çorba değil, biraz daha yumuşak, tatlımsı bir çorba olmasını hayal ediyordum.

İkinci denemede; baklalar pişerken, içine birde havuç ekledim. Terbiyesini krema ile yaptım ve dereotu koymadım.
Bu şekli beni daha mutlu edince sizlerle de paylaşmaya karar verdim :)
Havaların kıştan direk yaza geçtiği bugünlerde sofralarınızda hala çorbaya yer var mı bilmem :)
Ama önümüz Ramazan, hava ne kadar sıcak olursa olsun iftarda mutlaka bir kase çorba isteyecek canımız, işte bu çorbada aklımızda olsun o günlerde…

Malzemeler
  • 750 Gr. Bakla
  • 6 Su Bardağı (1,2 Lt) Su
  • 1 Adet (orta boy) Havuç
  • 1 Adet (iri) Kuru Soğan
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • ½ Su Bardağı (100 ml.) Krema
  • 1 Yemek Kaşığı (taze) Limon Suyu
Yapılışı
  • Öncelikle büyükçe bir kaba 2 yemek kaşığı un ile unlu su hazırlayın. Baklaların saplarını ve kenarlarını temizleyin. İkiye üçe bölerek unlu suya atın.
  • Baklaları unlu sudan alıp, akan suyun altında iyice yıkayın ve süzün.
  • Havuç ve soğanı iri iri doğrayın. Orta ateşte zeytinyağ ile 1-2 dk. kavurun.
  • Baklaları, suyu, tuzu ve şekeri ekleyin.
  • Düdüklü tencerede buharı çıkınca, ateşi kısarak 14 dk. pişirin.
  • 15-20 dk. sonra kapağını açın.
  • Krema ve limon suyunu (damak zevkinize göre biraz daha tuz ve karabiber) ekleyin, hızlıca karıştırın.
  • Kısık ateşte 5-10 dk. daha pişirin.

10 yorum:

muhabbetsofrasi dedi ki...

baklayı çok severim

helede pişerken ki kokusu yok mu bayılırım

ama bakla bana yasak

midemi ağrıtıyor

ama çorba olarak hiç denemedim
belki ağrıtmaz denemek lazım dimi :)

eline sağlık olsun

Gülcan dedi ki...

baklayı çok severim eminimki tadıda güzel olmuştur ellerinize sağlık hayırlı geceler.

mine dedi ki...

bizim evin "en"lerinden bakla da en çok kullanılan, yenen, pişirilen diyebilirim
her şeklini seviyoruz özellikle de parkinsona yararlı olduğu için
ellerine sağlık

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

oldukça sağlıklı ve değişik bir çorba olmuş ellerinize sağlık sevgiler

BETÜLCE dedi ki...

Müge hanımcım artık size yorum yapabiliyorum,bu durumu düzelttiğinize çok sevindim yorum yazamıyordum, mail olarak gönderiyordum yorumumu.Ellerinize sağlık harika görünüyor.Eminim tadıda harikadır.

Turta Tadında Yaşamak dedi ki...

baklaya bayılırım ama hiç çorbası olabileceğini düşünmemiştim Müge hanımm.. harikasınız wallai, hemen denemeliyim ;)

otuzundansonra dedi ki...

bende severim baklayı.En kısa sürede deneyip evdekilerede içirelim inş.Ellerine sağlık

yeliz gültekin dedi ki...

tek benim bilgisayarımda sorun var sanıyodum. ben de yorum yazamıyordum müge hanım . böyle daha iyi olmuş. çorba çok güzel görünüyo ama evde benden başka bakla seven yok ki:(

gedizbilgisayar dedi ki...

Ellerinize sağlık Bende yaptım çok güzel oldu :)

aymuca:) dedi ki...

Ellerinize saglik denemek isterim.bu arada gercekten paylaşımlarınız çok güzel.sevgiler aymuca

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin