17 Mayıs 2011

Çiğ Börek

Çiğ Börek (Yağ Mantısı)

NAMI DİĞER; YAĞ MANTISI…
Bu tarif, Necla Abla’nın çay sofrasından beri aklımda... En kısa zamanda bende yapmak istiyorum demiştim hatırlarsanız.
Aslında Necla abla gibi yufkadan yapacaktım ama bugün ofiste biraz bol vaktim olunca hamurunu elimde açıvereyim dedim :)

Bazı yemekler; insanın hafızasında bir anıyı canlandırır diye düşünüyorum, örneğin sadece memleketinize gittiğinizde yediğiniz, başka nerede yerseniz yiyin aynı lezzeti bulamadığınız bir yöresel tat gibi…
İşte çiğ börek benim için böyle bir tat… Çiğ börek demek, benim için; babaannem demek, Erdek demek…
Küçükken, yazları Erdek’e gittiğimiz ilk gün, daha sokağın başında karşılardı bizi kokusu…
Zaten bilirdik, babaannem, babam çok sevdiği için çiğ börek yapıyordur ama kokuyu duyunca emin olurduk sanki :)
Bahçeden içeri girdiğimizi kapıdaki çıngırak sayesinde duyar, başındaki beyaz tülbenti uçuşa uçuşa kapıya çıkardı.
“Alla, kimler gelmiş!!, alla ciğerimin köşesi geelmişşş!” :) diyerek önce babama sonra bizlere sarılırdı.
Ayçiçek yağı, fındık yağı falanda bilmezdi, tanımazdı, zeytinyağı kazanına kepçeyi daldırıp doldururdu tenceresini. Zeytinyağı dumanından göz gözü görmezdi mutfakta :) ama ya lezzet; aman Allahım!!
Elimizi yüzümüzü yıkayıp hemen yemeğe başlardık sıcak sıcak.
İnanın bu satırları yazarken bile tadı damağımda sanki…

İşte ben bugün canım babaannemi anarak, ruhuna dualar ederek ve gözlerim nemlenerek hazırladım bu çiğ böreği.
Onunki kadar lezzetli oldu mu? Tabi ki hayır, yanından bile geçemedi…
Ama ne yapalım idare edeceğiz :)

Ufak tefek notlara gelince; ben göze daha hoş görünsün diye minik üçgenler şeklinde hazırladım ama bu şekilde orijinal tadını biraz kaybetti bu nedenle size mümkün olduğunca iri parçalar halinde yapmanızı öneriyorum. Tarifte de bu nedenle, “fincan tabağı büyüklüğünde kesin” dedim.
İç harcında soğanı ne kadar bol tutarsanız, harç o kadar sulu olur ve buda lezzetle doğru orantılı bence :) Tuz ve karabiberini de bolca koymanızı öneririm.
Seviyorsanız harcına çok ince doğranmış sivri biber ya da maydanozda ekleyebilirsiniz.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos eklediğinizde yağ mantısı haline geliyor ama isterseniz yoğurtsuz da börek gibi pekala yenebilir. Yanında çay ya da ayran mükemmel olur :)
Pişer pişmez sıcak sıcak yiyin dememe de gerek yok sanırım :) Biraz bekleyip soğuyunca hamur ağırlaşıyor çünkü…

Malzemeler

Hamuru için;
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Tuz
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Paket (instant) Kuru Maya
  • 1 su bardağı (200 ml.) Ilık Su
İç Harcı için;
  • 200 Gr. (az yağlı) Dana Kıyma
  • 1 Adet (iri) Kuru Soğan
  • Tuz
  • Karabiber
Salçalı Sosu için;
  • 2 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 1 Çay Bardağı Su
  • Tuz ve Sarımsaklı Yoğurt
Yapılışı
  • Derin bir kapta un, tuz ve kuru mayayı karıştırın. Yumurtayı ve ardından azar azar suyu ekleyerek 4-5 dk. yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. (hamur elinize yapışsa bile un eklemeyin, yoğurarak toparlanmasını sağlayın)
  • Üzerini örterek ılık bir ortamda 45 dk. mayalanmaya bırakın.
  • Soğanı çok minik yemeklik doğrayın. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi birlikte yoğurun.
  • Salçalı sos için; su, yağ, salça ve tuzu karıştırın ve kısık ateşte 2-3 dk. pişirin.
  • Hamur mayalanınca tezgaha alın ve gazının çıkması için 1-2 dk. daha yoğurun.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparın ve unlanmış tezgahta açabildiğiniz kadarce açın. Bir çay fincanı tabağı ile yuvarlak kesin.
  • Kıymalı harçtan 1 yemek kaşığı kadar hamurun üzerine yayın ve hamuru (yarım ay şeklinde olacak şekilde) ikiye katlayın.
  • Bu şekilde hamur bitene kadar hazırlayın ve unlanmış bir masada biriktirin. (bu şekilde börekler biraz daha mayalanmış olacak)
  • Sıvı yağı kızdırın ve börekleri arkalı önlü çok fazla turuncu hale gelmeden kızartın.
  • Sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ekleyerek servis edin.

23 yorum:

derya dedi ki...

Müge hanım öyle güzel anlatmışsınız ki sanki sizin yanınızda oradaymışım gibi canlandı gözümde, ne güzel anılar. Çig böreği çok severim bende. Tadı hafızamdakine uymasa da idare ediyoruz bizde.

yonca dedi ki...

çok güzeller ellerinize sağlık... rejimde olduğım için sadece iç çekerek bakmakla yetinicem)) her zamanki muhteşem anlatmışınız tşkler...

Adsız dedi ki...

iç harcı önceden pişirecekmiyiz acaba

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Hayır, iç harcı önceden pişirmiyoruz.
Adı üzerinde; çiğ börek :)

muhabbetsofrasi dedi ki...

yazın balkon keyfinde en çok yaptığım böreklerden biri

eline sağlık olsun

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

bayılırım canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor sevgiler

olsada yesek suzan dedi ki...

hepimizde var bir anısı sanırım çiğ böreğin, çocukken çok yediğimiz ve o tadı bulamadığımız kesin... yine harika bir tarif olmuş teşekkürler ellerinize sağlık sevgiler......

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerinize sağlık.Evde olsam mutfağa girip hemen yapasım gelirdi kesin.Ama şu hazır yufkadan yapma işini gözüme çok kestirdim doğrusu:)

Limon çiçekleri dedi ki...

Bizde bu böreği Eskişehire her gittiğimizde deneriz.Muhteşem birşey ama tabiiki ev yapımı bambaşkadır ellerinize sağlık.

pelince dedi ki...

Mügecim babaannenin mekanı cennet olsun.. Senin hazırladıklarını görse eminim gurur duyardı.Nefis olmuş,ellerine sağlık..

gügüyle hersey dedi ki...

Ay mügecigim ne yaptin babaannem canlandi simdi gözümde inan bu satirlari yazarken bile agliyorum kendisini o kadar cok özledim ki anlatamam bazen kendime kiziyorum neden babaannemden tarifleri almadim diyorum,rahmetli köyün asciciydi dügünlerde hep rahmetli yapiyordu yemekleri nur isinde yatsin.ellerine saglik cok hos görünüyorlar.sevgilerimle gülcan

hulla dedi ki...

merhaba müge hanım...
öncelikle babannenize allah rahmet eylesin...
annem yağ mantısının hamurunu,hazır yufka gibi açıp,iç harcını yaklaşık 4-5 parmak aralıklarla yufkanın yarısına koyup,ikiye katlayıp su bardağıyla kesiyor.genelde yağ mantısı bolca yapıldığı için daha pratik oluyor...
ellerinize sağlık...
afiyet olsun...

Adsız dedi ki...

Merhabalar Muge Hanım,boreginiz guzel gorunuyor ama gercek cig borek yapılırken harcına su konur ki borek piserken o su buharlassın ve kıyma daha guzel pissin diye.Zaten Eskisehir e gider de orjinalini yerseniz onunuze gelince boregi elle ikiye ayırırsınız ve icindeki buharın cıkısını gozunuzle de gorebilirsiniz.Hatta yaparken harcda su azaldıkca da su eklenir.Sevgilerimle.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Hulla;
Kesinlikle çok pratik bir yöntem söylediğiniz. Bir sonraki denemede aklımda tutacağım :)
Teşekkürler...

Adsız;
Bende neden benimkiler babaanneminki gibi olmuyor diye üzülüyordum. Demek ki sırrı su imiş :)
Çok teşekkürler bu bilgi için. Bir sonraki deneme için bunu da aklımda tutacağım.

Herkese güzel, nazik yorumları ve altın değerindeki önerileri için bir kez daha teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

beylikdüzü dedi ki...

anlatım ve tarif çok başarılı emeğinize sağlık.

Bir Kalem Bir Kağıt dedi ki...

Sevgili Müge Abla;
inanirmisin bilmiyorum ama; seni rüyamda gördüm :)
Rüyamda tam bloguna ekledigin yeni bir postu inceliyordum, ki sen bana "Cerenin burda oldugunu biliyorum ve birazdan yorum yapicak" dedin.
Simdide o Yorumu yapmak istiyorum :)
Cok güzel görünüyor Müge Abla, ellerine saglik.
Babaanneinide az cok kafamda canlandirabildim.
Sevgiler...

Efsus dedi ki...

Müge hanım, bu nasıl bir ofistir ki mutfağında hamur yoğrulup çiğ börek açılıyor. Size gıpta ettim şimdi. Ellerinize ve yüreğinize sağlık.
En iyi dileklerimle,
Efsus.

fatoş dedi ki...

Çok güzel görünüyor elinize sağlık

aygüzel dedi ki...

ellernize sağlık müge abla;yemekleriniz çok güzell önce gözü doyuruyor:)sonra mideyi.bide şunu farkettim sizin gibi ayrıntılı nett ve anlaşılırr yemekk tarifi olan başka site yok.yemek yapmayı sevdiğiniz belli:d sevdirdiğinizde:)

BORGA ÇİĞ BÖREK dedi ki...

ben BORGA ÇİĞ BÖREK IZMIR KARSIYAKA ATAKENT TANSAS SOKAGINDA 1 yılı askın suredır faalıyetteyız.musterılerımız ızmırımızın dort bır yanından gelıp aynı zamanda eskısehır ve TATARların da tam not verdıgı ÇİĞ BÖREGIMIZIN ozellıgı fındık yagımızdan gelıyor.fındık yagı kanserojen ıcermeyen E VITAMINLI yuksek ısılarda yanmayan bır yag olarak bılınmekteolup cıg borek ıcın bıcılmıs kaftandır.et yagsız olmalı karabıberı tane cektırılmıs soganıda taze gunluk rondada cekılırse tamam.evet harcın ıcıne su konmalı bu ıcersınde kı nemle tat verır.fakat ısın sırrı hamurundadır ve maya yogurt yumurta gırmez.ozel hamurun yapıldıktan sonra 12 saat agzı sımsıkı baglanmıs naylon torbada dolapta bekletılmesı gerekır.yolunuz duserse unutulmaz çiğ boregımızı yedırmekten mutluluk duyarız.mutlu kalın.

Adsız dedi ki...

bu böreğe bayılırım hep yaparım ... sizin sıkı takipçinizim müge hanım gerçekten leziz tarifler ellerinize sağlık.. sizden rcam davet sofraları için farklı ana yemek tarifleri ekleyebilirseniz sevinirim :)

canikom dedi ki...

elinize sağlıkkkk

Decoration Heaven dedi ki...

Her HB tarifi gibi tabi ki denedim. Sonuç: MÜ-KEM-MEL

Ben denemekten, siz döktürmekten bıkmadık vallahi Müge Hanım :) Emeğinize sağlık..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin