23 Mayıs 2011

Tavuklu Mantar Dolması

Tavuklu Mantar Dolması

ÇOK AMAÇLI BİR İÇ HARÇ DAHA… :)
Tavuklu mantar dolması; geçen haftanın öğle yemeklerinden biri…
Tam bir mutfak aşığı olan; sevgili Selahattin Abi ile ortak yapımımız :)
Selahattin Abi, mutfağı öyle çok seviyor ki elinden gelse hiç çıkmayacak, sabah, öğle, akşam nefis yemekler hazırlayacak ama maalesef önünde ciddi bir bariyer var :)
“Mutfağıma benden başkası girmesin” prensibinde olan eşi Serpil ablamız :)
Bende onun bu aşkını yakınen bildiğim için her fırsatta mutfağıma davet ederim :)
Geçen hafta hep birlikte, hem bu mantar dolmasını hem de nefis bir İslim Kebabı yaptık…
İnanılmaz eğlendik, güldük, biz pişirdik eşim fotoğrafladı hatta İslim kebabının bir bölümünü videoya bile kaydetti. Düzenlemeleri biter bitmez, bir sonraki yayın o olacak inşallah :)

Tavuklu mantar dolmasının orijinal tarifi Şef Serkan Bozkurt’a ait…
Ev sahipliğini yaptığım KRC Marifetli Set etkinliğinde hazırlamıştı.
O zamanda tadı damağımda kalmıştı ama yapmak bugüne kısmet oldu :)
Orijinal tarifte; şef, iç harcı çiğden hazırlamış ve yemeği buharda pişirmişti. Tadı gerçekten olağanüstü idi, pişmez sandığım tavuklar lokum gibiydi :)
Ben hem ofiste buharlı pişirme aparatım olmadığı için, hem daha da lezzetli olacağını düşündüğüm için, iç harcını pişirerek hazırladım.
Selahattin Abi sayesinde minik minik doğrama yönünden de bir sıkıntı yaşamayınca! gayet lezzetli bir ara sıcak keşfetmiş olduk :)
Mantar çok kolay pişen bir sebze olduğu için iç harcı önceden hazırlamakta mantıklı oldu. Yalnız yorumlarda siz sormadan ben söyleyeyim; “tavuğu bir gün önceden hazırlayıp, misafir geleceği zaman mantarları doldurup, fırınlasak olur mu?” derseniz, bence olmaz. Çünkü tavuk piştikten sonra bekleyince tadı ağırlaşıyor ve güzel olmuyor. Mümkün olduğunca servise yakın hazırlamanızı öneririm.

İç harcı başlıkta da söylediğim gibi gerçekten çok amaçlı :) Pişirip tadınca beni daha iyi anlayacaksınız.
Bu harcı hazırlayıp, lavaş ile dürüm yapabilirsiniz mesela, rüya gibi olur!
Hamburger ekmeği ya da istediğiniz bir ekmeğin içine koyarak şahane sandviçler yapabilirsiniz.
Üzerine biraz kaşar peyniri serperek, peynir eriyinceye kadar fırına verip ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz.
Ve en güzeli; Hünkar Beğendi’nin patlıcanlı beğendi kısmını hazırlayıp, üzerine tavuklu harcı ekleyerek, Tavuklu Hünkar Beğendi yapabilirsiniz :)

Malzemeler (ortalama 12 adet için)
  • 12 Adet (iri) Mantar
  • 2 Parça (kemiksiz, derisiz) Tavuk But Eti
  • 4-5 Adet Kurutulmuş Domates
  • 1 Adet Sivri Biber
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Tutam (kuru) Biberiye
  • 1 Tutam Kekik
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı
  • Mantarların saplarını koparın ve iyice yıkayın.
  • Kurutulmuş domatesleri 10 dk. kadar kaynar suda bekletin, süzün.
  • Tavuk etini, domatesleri ve sivri biberi (tavla zarı büyüklüğünde) minik minik doğrayın.
  • Doğradığınız et, domates ve biberleri; zeytinyağ, tuz, karabiber ve biberiye ile iyice karıştırın.
  • Karışımı orta ateşte sürekli karıştırarak, tavuklar pişinceye kadar (7-8 dk.) kavurun.
  • Ateşi kapatın, kekiği ekleyin ve karıştırın.
  • Hazırladığınız harcı mantarların içine pay edin.
  • 190 derece fırında 10-15 dk. pişirin.
  • Mutlaka sıcak servis yapın.

20 yorum:

Aycan dedi ki...

Evet, serkan bozkurttun yemek kitabıda görmüştük.Nefis görünüyor mügecim.

Ellerinize sağlık.Sevgilerimle;

olsada yesek suzan dedi ki...

yine harika bir tarif olmuş ben bunun tavuksuzunu ve üzerine kaşar peyniri koyarak çok yaparım ellerine sağlık çok güzel görünüyor.......

fatoş dedi ki...

İş çıkış saati bunu görmek cok guzel,hemen denesemmi acaba

canimçektipişirdim dedi ki...

çok şirin olmuşlar ellerinize sağlık..

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık harika lezzetli olmuşlar kesinlikle denemek isterim sevgiler...

Adsız dedi ki...

Mantari cok seven ve cok sIk kullanan biri olarak bu tarifi de hemen deneyecegim. Yalniz benim bildigim kadariyla mantar yikanmaz.Yikanan mantar yumusamaya baslar, yapisini koruyamaz.Ayrica yikanan mantar oldukca deger kaybina da ugrar.O yuzden butun sefler, mantarin bir kagit havlu ile yumusakca silinerek temizlenmesini oneriyorlar. Paylasayim istedim....

Cafe Portakal dedi ki...

hmm nefis bir şey bu ellerine sağlık sevgili Müge.
Sevgiler

yersofrasi.org dedi ki...

Tavuklu mantar dolmasını geçenlerde ben de yapmıştım. Harika bir lezzet. Ellerine sağlık.

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Emeğinize sağlık Müge'm, harç gayet albenili. Hünkar beğendi üstünde deneyeyim ben bunu.

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

süper gözüküyor canım...sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Muge'cigim, harika olmus tek kelime ile.

Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle..

yasemin dedi ki...

Müge ablacım, bey Yasemin birkaç yıldır senin siteni takip ediyorum ilk defa yorum yazdım. canım benim nekadar hoş bir görüntüsü var bu yemeğin. Şimdiye kadar hayatımda hiç mantar yemedim ama inanki bu şirin görüntüden sonra bende deneyeceğim en kısa zamanda. Ayrıca Adsız isimli arkadaşımızın mantarları yıkamamak lazım yorumu ilgimi çekti, doğru olabilir çünkü hassas bir şey mantar, bu konuda senin yorumun nedir ablacım??

mine dedi ki...

bizim evde mantar pek yenmiyor ama bu nefis tarifleri gördükçe denemeli diyorum : ) ellerinize sağlık her ikinizin de ....

Sürpriz Mutfak dedi ki...

Ablacım ellerinize emeğinize sağlık. Bende çok sık yaparım bu tarifi, mantar her tada her şekle uyabilen bir sebze. Bu harcın içine birde krema kullan derim gerçekten süper oluyor. Sevgilerimle

Mutfaktan mis kokular dedi ki...

Harikasin mügecim, ellerin dert gôrmezsin !

muazzez tanerinesi dedi ki...

Merhaba Müge Hanııım,
Ben sizin şu sakar öğrenciniz, hani varya tepsiyi düşürüp kurabiyeleri ziyan eden. Hatırlamadınız mı? Taner aşığı desem:)) olmuştur şimdi heralde. Kurabiye kursundan sonra pasta kursuna gelmek nasip olmadı malesef, yoğunum bu aralar kısmetse geleceğim en kısa zamanda. Mantarlı dolmaları iştahım kabardı yazarım dedim. Ellerinize sağlık.

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Öncelikle değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Mantarın yıkanması ya da yıkanmaması ile ilgili çeşitli bilgiler okudum bir sürü yerde.
Evet haklısınız, çoğunlukla; “yıkamayın, silin” şeklinde geçiyor.
Ancak marketlerde kar gibi bembeyaz ve sert mantar bulmak pek kolay değil, genellikle üzerinde siyah lekeler oluyor ve bu lekeleri de iyice yıkamadan benim içim rahat etmiyor. :)
Zaten bu tarifin haricinde diğer mantar kullandığım tüm tariflerde mantarı önce limonlu suda haşlıyor daha sonra kavurarak kullanıyorum.
İlla benim yaptığım doğrudur demiyorum sadece ben böyle yapıyorum diyorum yani :)

Tekrar ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Sevgilerimle…

Müge Hüner dedi ki...

Muazzez Hanımcım;
Sizi hiç unutmadım ki hatırlayayım :)
Hatta sizden sonra ki neredeyse her kursta kulaklarınızı çınlattım.
Rahat olun, sakin olun uyarısı yapmam gereken yerlerde hep sizi anlattım :)
Bende sizleri tanımış olmaktan çok mutluyum, inşallah başka bir bahane ile en kısa zamanda tekrar bir araya geliriz.

Çok sevgilerimle…

y@semin dedi ki...

Tarifi dün akşam hemen uyguladım, parmaklarımızı yedik eşimle, teşekkürler. Aynı resimdeki gibi süper bir görüntüsü oldu çok sevimli duruyorlar tabakta. herkese tavsiye ederim. Ben en üstüne kaşar koyup ertittim son olarak. Elektrikli fırında hem alt hem üst açıkken 15 dakikadan aşşağı pişmiyor yalnız, bence 15-20 dk arası tam sonuç veriyor.

Melike Bursaloğlu dedi ki...

Merhaba
Blogunuzu birkaç aydır takip ediyorum ve birbirinden güzel tariflerinize bayılıyorum. Haftasonu yemekli misafirlerim vardı ve onlara sizin köfteli islim kebap ınızı vede bu tarifinizi de yaptım. Çok övgüler aldı. GErçekten enfis tarifler. Emeğinize ve ellerinize sağlık...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin