KURABİYE DEĞİL BOMBA BU :)
Bir tarifi yazarken, aynı zamanda onu yiyor olmak, hakkında yazacağınız şeyleri de otomatikman etkiliyor. :)
Tıpkı benim şu anda bu satırları yazarken, bir fincan sütlü kahve ile bu kurabiyeyi yiyor, bitmesin diye minik minik ısırıyor olmam gibi. :)
Bu kurabiyenin tadı; inanın nefaset ötesi!
Tarifi; okuyucularımdan sevgili; Hülya KARA hanımefendiye ait.
Bir gün toplantısında ilk kez tadına bakıp, kendiside defalarca yaptıktan sonra; “bu tarif mutlaka Hünerli Bayanlar’da yer almalı” diye düşünmüş.
Ne iyi etmiş. Posta kutuma düşüp, ilk kez okuduğum andan itibaren, deneyeyim diye hafta sonunun gelmesini iple çektim. Malzemelerinden nasıl lezzetli olduğu beliydi çünkü.
Bu arada unutmadan belirteyim, sadece Hülya hanım’dan değil, pek çok okuyucumdan böyle nefis tarifler geliyor bana. Hepsini bilgisayarımda oluşturduğum klasörde saklıyorum ve inşallah hepsini deneyeceğim. Ama tatlı krizimin tuttuğu şu günlerde bu kurabiye hepsinin önüne geçti :)
Kurabiye; tahin nedeniyle oldukça kalorili ve de yoğun bir lezzete sahip. İçinde tereyağ ya da margarin olmayıp, sıvıyağ olması ise bir nebze vicdanımızı rahatlatıyor :)
Tarifte yaptığım tek değişiklik ise; pekmez ilavesi.
Orijinal ölçülerindeki şeker miktarı gözüme az görününce yarım bardak pekmez ekledim ve bence harika oldu.
Madem katı yağ yok, şekerde olmasın, hepten sağlıklı olsun derseniz, pudra şekeri yerine -bir su bardağından bir parmak eksik- pekmez ile de hazırlayabilirsiniz.
Orijinal tarifte dört su bardağı olan un miktarı bende üç su bardağı oldu mesela yani hamur toparlanınca un eklemeyi mutlaka bırakın. Biraz fazla gelirse, hamurun kum gibi dağılıp sizi üzmesi an meselesi.
Zaten diğer kurabiye hamurları gibi kolayca yuvarlanan bir hamur olmuyor. Bu nedenle ben rulo yapıp dilimledim, bu yöntem ile hem şekil vermesi çok kolay oldu, hem de şık…
Son uyarım ise pişirme süresi; kesinlikle 20 dakikadan fazla pişirmeyin. Ben; Hülya Hanım, 20 dakika dediği halde, pişmez korkusu ile ilk tepsiyi 25 dakika pişirdim, resmen kavruldu.
İkinci tepsi ise şahane oldu. Fırından çıktığında çok yumuşak ama biraz bekleyip, soğuyunca kıvam alıyor.
Kısacası denediğim, beğendiğim ve dün itibariyle on dokuz kişiye tattırdığım, hemen tarifi istenen bu kurabiyeyi sizlere de öneriyorum :)
Tarif için tekrar teşekkürler Hülya Hanımcım…
Malzemeler (ortalama 24 kurabiye için)
- 1 Su Bardağı Tahin (Koska kullandım)
- 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
- ½ Su Bardağı Pekmez
- 1 Su Bardağı Sıvı Yağ (Fındık yağı kullandım)
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Su Bardağı (iri kırılmış) Ceviz
- 3 Su Bardağı Un
Yapılışı
- Derin bir kasede; tahin, pekmez ve sıvı yağı çırpma teli ile iyice çırpın.
- Pudra şekerini eleyerek ekleyin ve biraz daha çırpın.
- 2 Su bardağı un ve kabartma tozunu eleyip, ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Bu aşamada cevizi de ekleyin.
- Kalan unu azar azar ekleyin.
- Elinize yapışmayacak kadar toparlandığında un eklemeyi ve yoğurmayı bırakın.
- Hamuru uzun bir rulo yapın ve alüminyum folyo yada poşet ile sarın.
- Buzdolabında 30 dk. kadar bekletin.
- Hamuru 1 cm. kalınlığında dilimler halinde kesip, tepsiye 2 şer cm. boşluk bırakacak şekilde dizin.
- Önceden ısınmış 180 derece fırında, 20 dk. pişirin.
- Fırından çıkınca, tepside soğuyuncaya kadar bekletin.
58 yorum:
Çok güzel gözüküyorlar buradan.Ben de mi yapsam?
Mügeciğim gerçekten süper gözüküyor elerine sağlık...
Müge Hanım ellerinize sağlık. Bende geçen hafta Yemek Vaktinde görüp tahinli kurabiyeler yapmıştım ve yaparkende aklıma şeker yerine pekmez koyarak deneyeyim bigün diye içimden geçirmiştim. Süper Görünüyorlar. Kesinlikle böylede deniycem...
mugeeeee bana bunlardan ya gonder ya gonder! ugrastirma beni simdi yapmakla! hemenn gonderr yada en iyisi sen al getir :) atolyede bi kahve icer laklak yapariz :D mucks!
pudara şekeri girince içine dokusu bambaşka oluyor, pekmezden de altuni rengini alıyor, harika daha ne istenir başka.. ama ayıp bu kadar ballandıra ballandıra anlatılmaz:) ben o 19 da yokum haliyle keşke olsa dedim:)ellerinize sağlık!
cok hos gorunuyor.
Bu kurabiyeden birkaç kere yaptım ve herkes çok beğendi :) Tadını çok seviyorum..
resim hRİK görünüyor.ellerine sağlık.
valla canım nasıl çekti haa öğlen vakti aç aç bu nefis şeyleri gördüm kesin yapmalıyım bunlardan...ellerine sağlık...
harika görünüyor,ellerine sağlık.uzun zamandır arayıp kafama yatan birşey bulmıyordum .tarifi aldım hemen deneyeceğim:)
mugecım bu kurabıyelerı pekmezle hıç denememıştım çok guzel gozukuyorlar ilk fırsatta denıcem,bırde şunu eklemek ıstedım geçen hafta gunum vardı butun menuyu senın blogundan yaptım veherkes çok beğendı teşekkurler muge,sevgıyle kal
Şimdi büroda masana başımı kaldıramazken sanki kurabiyenin kokuları burnuma kadar geldi... of of bi olsada şimdi yesek nefis gözüküyor...:)
harika bir tarif, mutlaka denemek isterim. Sevgiler
denedim,şekil vermesi en zor kısmı ve ben beceremedim sanırım ki ince oldu altları yandı:( sizin kurabiye görüntüsüyle pek alakası olmadı, tekrar deneyeceğim :)
neden müge neden? ben zaten sırada beni bekleyen bir kurabiyeye vakit ayıramazken sen neden benim kafama ikinci bir kurabiyeyi sokuyorsun? Yapmam lazım bundan en kısa zamanda.
Tahinli kurabiyeyi de çok severim.Sütlü kahve ile de ne güzel gider şimdi :)Ağızda dağılır.Ellerinize sağlık...
Ama ama ama çok güzel görünüyorlar!!
Tahin olayı her daim eritiyor zaten beni.Kurabiyeye de pek yakışıyor değil mi?
Pekmez ve ceviz de lokum olmuş üzerine..
Ellerinize sağlık :)
Kalbi selamlarımla
tahinli olan her tadı çok seviyorum
bu tarif de mukemmel gözüküyor
eline saglık müge
Müge hanım nasıl ballandıra ballandıra bahsetmişsiniz. Çanım çekti, ama vakit yok şimdi. Haftasonuna kaldı artık. En iyisi ben bunu hafta sonu bizim Austinin aşure yarışmasına yapayım. Bakalım kaç puan verilecek ve tanesi kaçdan satılacak. Amerikadan sipariş alırsanız şaşmayın. Elinize sağlık.
hemen yapıcam:)
Ellerinize saglik cok guzel gorunuyor. En kisa zamanda denemek istiyorum :)
Şimdi tamda tahin pekmez zamanı:)) ben de yaptım tahinli kurabiye gelip gidip ağzıma atıyorum:))
Pekmezli şahane olmuştur şimid tahinli kurabiye tarfilerimin yanına bu pekmezli de yazılacak:)afiyetler olsun:))
Tahinli kurabiyelere hayranimm, hele de isin icine ceviz girdiyse... Ellerinize saglik, lezzetli olduklari her haliden belli. O kadar da guzel anlatmissiniz ki eminim bir cok mutfakta pisiyor/pisecek:)
Sevi ve muhabbetlerimle
Tatlı kriziyle başetmek için,(1havuç,1elma,1kaşık pekmez,1yumurta,1 kaşık yoğurt ve kepekli undan yapılan,)yağsız-şekersiz muffinlere tam da razı olmuşken ,oldu mu bu şimdi?Bunlar bomba hakikaten Müge hanımcım. ellerinize sağlık...
Aişe.
Of Müge ...of ki ne of...yani zaten simdi aksam aksam cayimi iciyorum, yanina bisey bulamadim, diyordum bir kurabiye yapmali yarin...oldu mu simdi bak...önce 1 saat yürüyecegim sonraaaa kurabiye pisirecegiim :))) süper görünüyorlar, tadini da tahmin edebiliyorum, Pekmez+ Tahin + Ceviz...nutkum tutuldu...
ama Müge abla olmaz olamaz !!! ben diyet yapmak isterken bu tarif insanın gö<üne gözüne sokulur mu hiç ?
hem de bu evde azcık atıştırmalık olsun diyen kocacım varken :) ben hemen kalkıp yapıyorum sonucu yazarım :))))
bir tahin sever olarak çok sık yaptığım ve herkesin bayılarak yediği bir kurabiye ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor ben pekmezli yapmamıştım kesinlikle birde öyle deneyeceğim....
ben de bugun hemen arkadaşımla bırlıkte denedim. rengi resimdeki gibiydi cıkardım fırından ama cok yumusak geldi, bıraz daha pişsin dedim. bu kez de karardı:(
bır de ben tahini cok sevmediğim icin sanırım tadı bana biraz agır geldı. aynı tarifi başka nelerle yapabiliriz acaba?
Kurabiyeler fırında , yalnız ben de rulo yaptım ama 1 cm kalınlığında kesince sizinkiler gibi olmadı yassılaştırayım derken de hamur kırılıyordu , ben de tezgahta açıp bardakla şekillendirdim . Bİrde hamur baya yağlı oldu o kadar ki elim yağ içinde kaldı bu normal mi yoksa bir dahaki sefere yağ miktarını azaltsam mı ?
her zaman ozenli...ne kadar guzel,,nursel
Nailecim;
Gönderdiğin fotoğraf süper! Ellerine sağlık ve afiyet olsun canım. :)
Sevgili Muhterem;
Yazıda da belirttiğim gibi, toparlaması da, şekil vermesi de oldukça zor bir hamur bu.
Ben yoğurma kısmında elimde kum gibi dağılmasından korktuğum için rulo yapıp, kesmiştim zaten.
Dilimleri kestikten sonra direk tepsiye koyup, tepsi de elimle hafifçe bastırarak düzleştirdim. Zaten çok düzleştirmeye de gerek yok. Kendisi yayılıyor.
Yağlı hamur olması ise çok normal, tahin zaten çok yağlı, bir de yağ ekliyoruz ama hamura kıtırlığını, kıvamını veren de bu yağ ne yazık ki :)
Sevgili Deren;
Aynı hataya bende ilk tepside düştüm. Pişmediğini sanıp 5 dk. daha pişirince kavruldular. Bu yüzden ikinci tepsiyi 20 dk. pişirdim. Fırından çıktığında yumuşak olduğunu, biraz bekleyince sertleştiğini de detayları ile yazıda belirtmiştim.
Ağır olması konusunda ise yorumsuzum, tahinle çok arası olmayan birinin bu kurabiyeyi denemesi bile büyük bir cesaret bence :)
Başka neler ile denenebilir sorusunun yanıtı, başka bir kurabiye tarifi denemek olur sanırım.
Diğer tüm güzel yorumlar içinde ayrıca teşekkür ederim, sağ olun.
Sevgilerimle…
MÜGE HANIM ELİNİZE SAĞLIK ORDA OLUPTA YİYESİM GELDİ ŞAHANE GÖZÜKÜYOLAR ZATEN SİTENİZDEN GÖRÜPTE DENEDİĞİM HER TARİF BÜYÜK ÖVGÜLER ALIYOR DOLAYISIYILA BU TARİFTE AKŞAMA DENENECEKTİR:)))))YENİ TARİFLERİNİZİ BEKLİYOR İZMİRDEN SEVGİLER DİYORUM....
Ellerinize sağlık tahin her zaman baştan çıkarıcı olmuştur benim için..
Pandispanya ve krema tariflerinizi oğlumun doğum günü pastası için pişirdim ve nefis oldular blogumda yayınlayıp sizede teşekkür ettim..
http://asumantamer.blogspot.com/ sevgiler
Merhaba Müge Hanım;
siz eufak bir bili vereyim...
İlgili bir alanda çalışan akademisyen bir tanıdığımdan öğrenmiştim bunu. Bilimsel makalelerde, pekmezin pişirilmesi sonucu, yani aslında 50-60 dereceden yüksek ısıya maruz kaldığında ortaya vücudumuzda birikim yapan ve zararlı bir madde açığa çıkıyormuş .Maddenin adını şimdi hatırlayamıyorum kusura bakmayın.
Özellikle küçük çocuklara bebeklere sıcak süt veya u içine pekmez konup içirilmesi tavsiye edilmiyormuş.
Bende ayva tatlısını ir kere pekmezle pişirdikten sonra öğrendim bunu...
aynı durum bal için de geçerliymiş sanırım.
İkisinin de 50-60 derece üstü sıcaklıklarla temas ettirilmemesi gerekiyormuş..
ancak bu birikme çok fazla olursa zarar veriyor snaırım bize, kırk yılda bir pişmiş pekmez yemekle değil..
Kulağımızın bir köşesinden kalsın :)
kolay gelsin.
elinize SAğlık..
Bloğunuzu bugün keşfettim. Harika tarifler ve fotoğraflar var, bayıldım. Ellerinize sağlık Müge Hanım..
Pekmez tahin ikilisine bayılan kızım için yapmalıyım bu kurabiyeleri. Sağol Müge.
MERHABA MÜGE HANIM DÜN AKŞAM TARİFİNİZ DENENDİ SONUÇ MU? MÜKEMMEL OLDU AMA BİRAZ ZOR ŞEKİL VERİLEN BİR HAMUR BİRDE BENİM FIRINIMDA 15 DAKİKADA OLDU DEDİĞİNİZ GİBİ SOĞUYUNCA KENDİ TOPRALIYO DENEMEYEN VARSA HEMEN DENEYİN DERİM HAKİKATEN BOMBA BİR KURABİYE BEN SÜTE BANDIRARAK YEDİM:)))))SEVGİYLE KALIN...
Görüntü iştah açıcı, malzemelerden lezzetini de tahmin edebiliyorum. Ellerine sağlık
Sevgiler
çok da sağlıklı bir kurabiye nefis görüntüsünün ötesinde
denenmek üzere listeye alındı bile teşekkürler : )
merhabalar,blogunuzun sıkı takipçilerindenim,ellerinize yüreğinize sağlık gerçekten tarifler çok güzel oluyor.bende hemen denedim.ilk denememde kurabiyeler yanarak çöpe gitti:))ancak ikinci denmemde başarılı oldular 15 dakika yetti pişmesi için.ayfer
Denedim cok guzel oldu ellerinize saglik:)
Müge Hanım;
Hamurun folyaya koyularak buzdolabında beklettiğimiz yarım saatlik süreyi dondurucu bölümünde 5-10 dakika bekletmemizde yeterli olur mu?
Demet Hanım;
Muhtemelen yeterli olur.
Amaç; hamurun kıvamının toparlanması ve rahat kesmek.
Şimdiden afiyet olsun...
Merhabalar,
İlkinde 20 dakika 180 derecede pişirdim, tüm kurabiyelerim yandı:))) Hepsini çöpe attım. İkincisinde 150 derecede 12 dakika pişirdim ve güzel oldu. Her fırın değişik yanma özelliğinde olduğu için yapmak isteyenler dikkate alsınlar diye yorum bırakmak istedim.
Bu arada tadı enfes, herkes çok beğendi. (Ben de, insan kendi yaptığından yer mi, bir sürü yedim:))) Yaz helvasına benzer bir tadı oluyor, tavsiye ederim. Tarif için size teşekkür ediyorum.
Merhana ben bu kurabiyeyi yaptim fakat fazla yayildi ve ince oldu.tarife uygun yaptim ama olmadi yaa:(moralim bozuldu
Kurabiye dehşet gözüküyor
akşama yapıp Can'a tattırmalı, çok sevinecek. Ev halkı ve ben de tabi...
öyle güzel anlatmışsın ki, şu an olsa da kıyır kıyır yesem dedim:)
bu kurebiyeyi denedim, lezzeti güzel ama biraz cıvık oldu hamur sanırım biraz daha un takviyesiyle çok daha net tutar kıvamı. Bir kere daha denediğimde bu püf noktasını atlamayacağım.teşekkürler tarif için.
merhaba müge hanım bende kurabiyenizi denedim gerçekten lezzet olarak güzel oldu, beğenildi.. sadece şunu merak ediyorum normal kurabiyeler gibi kıyır kıyır değil normali böyle mi merak ettim cevap verirseniz sevinirim...
Adsız;
Kurabiye içindeki tahinden dolayı oldukça yağlı ve ağır bir kurabiye.
Zaten yerken kurabiyeden çok tahin helvası yiyor gibi hissediyorsunuz :)
Çok kıyır kıyır olmuyor...
Sevgilerimle...
yaptım fırında 10 dk fzla kalıp karardılar ama herkes bayıldı:D ama ertesı gune kalanların tadı acı oldu tekrar yapıp daha cok kısıyı hayran bırakıcam harıkalarım arasına gırıcek bu tarıf cok tesekkurler:)
Yaklaşık 3 aylık evliyim ve 1. ayında şükür ki sizin bloğu keşfettim :)Patatesten mantara birçok tarifinizi denedim.Tam kek yapacakken bunu gördüm ve dayanamadım başladım.Ama evde pudra şekeri yok olsun bende normal şekerle deniyorum.Şimdi fırındalar bakalım nasıl olacak
Pekmez üzüm pekmezi mı olacak muge hanım dut pekmeziyle olurmu sizce?
Özlem Hanım;
Dut pekmezi ile de olur bence, gayet de güzel olur :)
Sevgierimle...
Teşekkür ederim bu arada sizin takipcinizim Bursa'dan tariflerinizi deniyorum ve çok begeniliyo..bilginize..şimdi kurabiyeyi yogurucam dut pekmezi ile sonucu yazarım inşallah.sevgiler..
Muge hanim kurabiyeyi cok hevesle yaptim AMAA Sonucu hayal kirikligiydi cok uzuldum misafirlerime mahcup oldum 180 derece sanirim cok yuksek 10 dakikada yandi sizce yanlisi nerde yaptim
mükemmel bir kurabiye...kaç kez denediysem bir daha yapmıycam diyorum çünkü hepsini kendim yiyorum ,ama dayanamayıp gene yapıyorum..(: aslında bütün tarifler için geçerli bişi söylemek istiyorum ilk kez deneyecek arkadaşlar yorumlarıda okumakta fayda var...deneyenlerin ağzından değişik fikirler duyabiliyoruz..sevgiyle kalın...
süper bir kurabiye bende çok sık yapıyorum.bide bu kurabiyenin anne sütünü artırıcı özelliğide var.kesinlikle bebekleri yeni doğmuş annelere tafsiye edebilirim.
Müge Hanım, neredeye tüm kurabiyelerinizi denemiş ve çok sevmiş biri olarak epeydir gözüm bu tarifteydi. Dün yaptım ama keşke önce yorumları okusaymışım dedim. 180 derecede 12.dk'da yanmaya başladı. Hemen çıkardım fırından. Yanık alt kısımları minik rende ile rendeleyerek yanmış yerlerinden kurtuldum. Lezzeti çok çok güzel oldu. Belki tarifin 180 derecede 20dk yazdığınız kısmına her fırın farklıdır ve yanma ihtimali var 10dk sonra kontrol edin gibi bir ibare ekleyebilirsiniz. O zaman bizim başımıza gelenler başkasının başına gelmez. Tarif için teşekkürler. Sıkça yapılacaklar listesine eklendi :) Bu arada işim olduğu için hamuru buzdolabında 3 saat kadar dinlendirmiş oldum. Gayet güzel kesildi ve fırında da yayılmadı. Fotoğraftakilere oldukça benzeyen kurabiyelerim oldu.
Yorum Gönder