24 Ocak 2011

Sebzeli Tavuk Suyuna Şehriyeli Çorba

Sebzeli Tavuk Suyuna Şehriyeli Çorba

BİR TARİF, ÜÇ SEÇENEK…
Bu çorbayı yaparken, bir çok aşamasında tadına bakıp, şu cümleyi tekrarladım; “başka bir şeye gerek yok, böyle bile içilir” :)
Gerçektende öyle.

Tavuk ve sebzeler haşlandığında, çorba haline getirmeden bu şekilde; “sebzeli tavuk haşlama” olarak sunabilirsiniz. Kalorisiz, lezzetli ve doyurucu bir yemek oluyor.
Tavuğun geri kalanını, havuçları ve patatesleri kendine güzel bir öğün haline getirmiş olan Müge’nin önerisidir. :)
Terbiyeli çorbalar yerine daha saydam çorbalardan hoşlanıyorsanız, haşlama işleminden sonra sadece tel şehriye ve didiklenmiş tavuk eti ekleyerek çorbayı sonlandırabilirsiniz. Eşim bu şekilde sevdiği için, terbiyesini eklemeden, ben bir kase ayırıyorum mesela…
Eğer; “ben diğer iki seçeneği değil, zengin bir çorba istiyorum” derseniz; tarifin tamamını uygulayın derim :)

Tarif; sizinde artık aşina olduğunuz Ülkü şekerimden. Limonlu Tavuk yaptığımız hafta sonu, birlikte denediğimiz lezzetlerden biri idi. Aytaç ameliyat sonrası evde dinlenirken hep bu çorbadan içmiş ve kendi deyimi ile bu çorba sayesinde iyileşmiş :)
Hem tekrar denemek istediğim için, hem de anında tükendiği için o gün fotoğrafını çekememiştik. Eşimin yorumu ise; “eğer fotoğrafı çekildi, yayınlandı diye bir daha yapmayacaksan bu çorbadan, fotoğrafını çekmem ona göre” oldu :) Yani çok beğendi :)

İnanılmaz zengin ve güzel bir lezzete sahip olmasının yanında, çok besleyici ve çok şifalı olan bu çorbayı bende sizlere şiddetle öneririm efendim.

Malzemeler
  • 1 Adet Tavuk Göğüs Eti
  • 1,5 Lt. Su
  • 4-5 Dal Kereviz Yaprağı
  • 1 Diş Sarımsak
  • 1 Adet (minik) Soğan
  • 8-10 Adet Tane Karabiber
  • 1 Adet (orta boy) Havuç
  • 1 Adet (orta boy) Patates
  • 3-4 Adet Defne Yaprağı
  • 2 Çay Kaşığı (kuru) Kişniş
  • Tuz
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
  • 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tel Şehriye

Terbiyesi için;

  • 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
  • 1 Yemek Kaşığı (taze) Limon Suyu
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un

Yapılışı

  • Derin bir tencereye; tavuk, kereviz yaprakları, ikiye bölünmüş soğan ve sarımsak, iri iri doğranmış havuç ve patates, su, tuz, defne yaprakları, kişniş ve tane karabiberleri koyun.
    Orta ateşte, sebzeler yumuşayıp, tavuk pişinceye kadar kaynatın.
  • Tavuk suyunu, ince bir tel süzgeç ile süzerek sebzeleri ayırın. Tavuk etinin bir kısmını ince ince didikleyip tavuk suyuna ekleyin ve tavuk suyunu tekrar tencereye koyun.
  • Minik bir teflon tavada tereyağını eritin ve tel şehriyeleri hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Kavrulan şehriyeleri tavuk suyuna ekleyin. Orta ateşte 4-5 dk. –şehriyeler yumuşayıncaya kadar- pişirin.
  • Bir kasede; yoğurt, un ve limon suyunu iyice çırpın. Tavuk suyundan 4-5 kaşık ekleyerek, karışımın ılınmasını sağlayın.
  • Yoğurtlu karışımı tavuk suyuna ekleyin ve 4-5 dk. daha orta ateşte pişirin. Damak zevkinize göre tuz ekleyin.
  • Sıcak ve taze servis edin.

NOTLAR;

  • Haşlama suyundaki kereviz yaprakları yerine maydanoz kullanabilirsiniz. İlk yapışımızda da öyle yapmıştık. Ama kereviz yaprağının verdiği aroma çok başka.
  • “Eğer evde yok ise; kişniş eklemeyin, şart değil” demek istiyorum ama diyemiyorum :) Kişniş şahane bir tat katıyor tavuk suyuna.
  • Çorbanın ekşiliği bana göre tam kıvamında ama daha az ekşi olsun derseniz, limon suyunu eklemeyin, yoğurdun verdiği ekşilikte yeterli olacaktır.
  • Tavuk göğüs yerine, üzerinde biraz et olan tavuk but kemikleri yada 3-4 parça tavuk baget de kullanabilirsiniz hatta daha yağlı olduğu için biraz daha lezzetli olacaktır.

22 yorum:

Unknown dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK MÜGE HANIM'CIM.
AFİYET ŞİFA OLSUN.
BANA DA BEKLERİM:))
SEVGİLER...

gamze dedi ki...

ellerine sağlık mügecim:)))her haliyle güzel bir çorba olduğunu tahmin edebiliyorum.bizde çok sık tavuk suyuna yoğurt çorbası dediğimiz yayla çorbasını yaparız..bunuda deneyeceğiz:))

Adsız dedi ki...

Çok lezzetli ve besleyici bir çorba olduğu belli.Ellerinize sağlık..

pie kurabiye dedi ki...

Müge'ciğim ben de hasta olunca hep tavuklu çorba içerim.İyileştirir beni hemen.Ellerine sağlık.

Eya dedi ki...

Sen yaparsin da icilmezmi...her cesidi de eminim cok lezizdir...süpersin Hünerlim...sevgiler

zehra

Muhterem dedi ki...

hemen yarın Efeme yapılacak bu çorba :) aslında buna benzer çorbalar yapııyorum da şu kişnişli halini merak ettim doğrusu :)

Sihem Tachouli / Yaşam Stil dedi ki...

Görüntüsü kadar lezzeti de harikadır eminim, oldu mu şimdi insanın nasılda canı çekiyor... Ellere, emeğe sağlık...

Pembe Tatlar dedi ki...

Şuan hasta yatan eşim için çok gerekli bu çorba ellerine sağlık canım...

Güloanne mutfakta dedi ki...

çok nefis görünüyor emeğinize sağlık

Adsız dedi ki...

ellerinize saglık Mügecim!bende de buna benzer kendi uydurdugum bir tarif var, cokta begenilir her ikramda. ayrica belirtmek isterim ki kisnis hem taze olarak hem de kuru olarak pek sofralarimizda tuketilmiyor maalesef.hatta pazarlarda bulunmuyor bile! oysa okadar saglikli ve besleyici ki anlatmakla bitirilemez! bence kisnis tuketimi desteklenmeli. cunku yurt disinda burada bilinmeyen ama orada bolca tuketilen pek cok taze sebze var. birde soylemeden edemicem, tum dunya kerevizin yapraklarini tuketir biz kökünü! zıra yurt dısında buradakinin aksine gürbüz olur yaprakları.merak ediyorum ne zaman yerine oturacak mutfak kültümüz!sevgiler!

Tuğba dedi ki...

merhabalar müge abla,siteni hep takip ediyorum,çokda beğeniyorum faydalanıyorum,siteni ilk gördüğümde bana en cazip gelen bir tarafı da diğer yemek bloglarında olup da sende olmayan reklamlardı,sadece senın yemeklerin odaklı olmasıydı,bugün "düğünplanım"ın reklamını görünce şaşırdım pekde hoşlanmadım açıkçası,naçizane bi eleştiri benimkisi,sen ve sana ait tarifler,sofra düzenleri vs.görmek isterim ben şahsen sadece,belirtmek istedim,sevgiler

evatolyesi dedi ki...

Ellerinize sağlık kış için tam bir şifa çorbası olmuş
Sevgiler:)

hayat dedi ki...

Çorbanın sunumu çok şık eminim tadı da çok güzeldir.Sıcacık kışa uygun şifalı bir çorba eline emeğine sağlık canım.
Sevgiyle kal...

Peritozu dedi ki...

Esim daha yeni grip oldu,aksama masada gorunce bu corbayi cok sevinecek :)

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım ellerinize sağlık corba tencersini koyduğunuz örtüyü görüntüleyip bana gönderebilirseniz çok zarif işler blogumda yayınlamak isterim gercekten çok zarif bir örnek işlenmiş nefis bir örtü rica etcem adınızla yayınlarım olurmu sevgiler...

Adsız dedi ki...

Müge Hanım öyle güzel anlatmışsınız ki, daha içmeden sevmiştim zatan. Hemen ertesi gün işten gelirken eksik malzemeleri alıp, keyifle yaptım.
Gerçekten de çok güzel bir çorba oldu,tüm ölçüleri bire bir uyguladım, sadece defne yaprağım olmadığı için koymamıştım; bir daha ki sefere sitenin girişindeki defne ağacını gözüme kestirdim:))

Bu güzel çorba tarifi için teşekkürler, misafirlikler listeme aldım izninizle...

Sevgilerimle,
Eser

Adsız dedi ki...

çok teşekkürler müge hanım sevgiler.eğer böyle güzel işlemeler el sanatı örtüler dokumalar,örgüler resimlerseniz bana gene yollarsanız çok sevinirim tekrar çok teşekkürler.

baymak kombi servisi dedi ki...

siteniz pek güzel olmuş, başarılar..

TATESAL dedi ki...

Mügecim sevgili hemşerim;daha önce defalarca sana yorum yazma çalışmalarım sonucunda iş yerindeki bilgisayar ayarlarımdan kaynaklı başarılı olamadım....yorum ayarların tam sayfa veya popup açılır pencere olmadığından....ama evden yazabiliyorum....çorbanın sunumu ve lezzeti harika...hele memleket kokan o bakır sosluk yokmu bitiriyor insanı....ellerinme sağlık hünerli hatun....Bu arada geçmiş olsun rabbim acil şifalar versin canım kandine iyi bak....hep nazar değiyor sana inan...sevgiler...

Petite Madame dedi ki...

Sevgili Muge,
Corbayi dun yaptim,uff acaip bisi oldu tek sorun (ki diyeceksin en onemli noktasi buydu)kisnis yerine kori koydum,kisnis im yoktu maalesef, yiinede afiyetle yedik :))

Dilzy dedi ki...

Cok Harika gorunuyor! Ellerinize saglik.

www.utzbilisim.com dedi ki...

çorbasız bir sofram çok nadirdir nefis gözüküyor elinize sağlık

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin