ASLINDA LİMON AROMALI, KÖRİLİ, BİBERİYELİ TAVUK :)
Aynen öyle! :)
Lokantalardaki uzun isimli yemeklerden buda, hani şu tüm malzemeleri adında geçen…
Hatta; “limon, köri, biberiye, yoğurt marineli tavuk” demek daha doğru olur. Çünkü pişirme kısmı basit, asıl anlatılması gereken; marine malzemeleri.
Hafta sonu Ülkü ve Aytaç bizdeydi. Uzun, güzel bir kahvaltı yaptık, detaylarını paylaşacağım en kısa zamanda.
Beyler ambargo koydu bu kez, mutfağa girmek yasak diye :)
Oysa bütün günün, mutfakta yeni denemeler ile geçmesi gibi haince planlarım vardı. :)
Ülkü’ye dedim ki; “madem bugün mutfakta çok zaman geçiremiyoruz, o zaman sen söyle ben yazayım, yeni yemekler, tarifler ver bana”
Malum, Sebzeli Bonfile Kulesi medyada pek yer aldı. Onun ayarında yeni tarifler eklemek lazım :)
Ülkü tam bir fikir fabrikası. Hani “bir dokun bin ah işit” derler ya, Ülkü için; “bir dokun bin fikir işit” diyorum ben :)
Yazdıklarımın haricinde birde mutfağa girip, hızlıca akşam yemeği için hazırladıklarımız var.
Limon aromalı tavuk bunlardan biri.
Yoğurt ve salça ile tavuk marine etmeyi eşimden öğrenmiştim yıllar önce, zaman zamanda yaparım.
Ülkü’nün tarifi biraz daha zenginleştirilmiş hali. Limon kabuğu rendesini pek severim, hemen her şeye eklerim zaten, köri ve biberiyede gayet güzel yakıştı.
Biberiyeyi mümkün olduğunca az kullanmanızı öneririm, çünkü limon aromasını bastırıyor, hatta evde yoksa hiç kullanmayabilirsiniz.
Hafta içi işten gelince bile hazırlayabileceğiniz pratik bir tarif ama aynı zamanda misafir ağırlayabileceğiniz kadar havalı :)
Yılbaşı akşamı içinde çok güzel bir seçenek.
Naçizane fikrim; bir türlü pişmek bilmeyen, pişse de çok lezzetli olmayan, hele ertesi güne kalırsa deyim yerinde ise elinizde patlayan :) hindi yerine bu tarifi kullanmanız.
Malzemeler
- 8 Parça (kemiksiz-derisiz) Tavuk Pirzola
- 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
- 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Biber Salçası
- 1 Diş (ezilmiş) Sarımsak
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
- 1 Çay Kaşığı (tepeleme) Köri
- 1 Çay Kaşığı Kuru Biberiye
- ½ Çay Kaşığı Karabiber
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- Tuz
Yapılışı
- Tavuk dışındaki tüm malzemeleri çırpma teli ile çırparak pürüzsüz hale getirin.
- Tavukları bu karışıma bulayın. Kapaklı bir kapta, buzdolabında 30 dk. kadar bekletin.
- Tavukları tepsiye dizin ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk. pişirin.
YILBAŞI AKŞAMI ÖNERİSİ;
- Büyükçe bir tavuğu haşlayın. (10-15 dk. yeterli, birazda fırında pişecek.)
- Süzgeçte biraz bekleterek suyunu süzün.
- Kestaneli iç pilav hazırlayıp, soğutun.
- Soğuyan tavuğun içine pilavı doldurun.
- Yoğurtlu marine harcını tavuğun her yerine sürün.
- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında, nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
Bu yazı aracılığıyla; hepinizin yeni yılını en içten duygularım ile kutlarım.
2011; inşallah hepimiz için, tüm hayal ettiklerimizin gerçek olduğu, huzurlu, sağlıklı, bereketli, sevdiklerimiz ile birlikte geçireceğimiz bir yıl olur.
Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum…
Mutlu yıllar…
32 yorum:
Mügecim bende senin ve ailenin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum. Yeni yılın sizlere sağlıki mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum...
Mutlu yıllar...
sevgiler
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ayrıca sunumda süper.
Yeni yılınız sağlık, huzur ve mutluluk getirsin inşaallah.
Saygılar.
çok lezzetli gözüküyor, ellerinize sağlık.
mutlu yıllar.....
Tarifi çok begendim Mûgecim, ellerine saglik. Seninde yeni yilini kutlar herseyden önce saglik dilerim. Hersey gönlûnce olsun insallah... Sevgiyle kal
Mutlu Lezzet Dolu Seneleeer :))
elinize sağlık. yeni yılınızı en içten dileklerimle kutluyorum sevgiler.
Mügecigim, ellerine saglik derken, ben de senin yeni seneni kutluyor, nice güzel tariflerle, basarilarinin devamini diliyorum... Sevgilerimle,
yeni yılda mutluluk, huzur, sağlık tam olsun bir de afiyet olsun:) limon/kabuğu ile tavuk harika oluyor ve tüm malzemeler aynen harika bir kombinasyon çok severim ben de tavuğu marine edip ızgara yapmayı! afiyet olsun...
harika bir sunum ve harika bir lezzet. ellerinize sağlık. mutlu seneler
Mügeciğim bu nefis bir şey mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık...
Sevgili Müge Hanım,
Bütün bir yıl bizim için yaptıklarınıza teşekkür eder, 2011'in sizin ve aileniz için tüm güzellikleri getirmesini dilerim. Ayrıca, sizi izleyen tüm arkadaşlar için de aynı dileklerimi iletirim. Yukarıdaki tarifle yılbaşı menümüz de nefis bir şekilde belirlenmiş oldu. Kucak dolusu sevgiler.
Mutlu yıllar...
HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN NİCE MUTLU YILLAR SEVGİLERİMLE FİKRİYE
Her yeni yıl başka bir güzel.. 2011 yeni yılının sana hayatın boyunca unutamayacagın güzellikler yaşatmasını diliyorum. Yeni yılın kutlu olsun
tavuk nefıs gorunuyor ellerıne sağlık,2011 yılı;tarıflerın kadar lezzetlı,yureğin kadar guzel geçmesı dıleği ile ıyı yıllar sevgılerımle
müge hanım, yeni yıl size ve ailenize sağlık mutluluk huzur ve bereket getirmesini dilerim. allah herşeyi gönlünüze göre versin. mutlu yıllar...
İyi seneler dilerim Müge hanım.. Herşey dilediğiniz gibi olsun..
Limon sosolu tavuğu duymuştum fakat böyle bri tecrübeden duyunca denenmeli artık:))iyi yıllar:)
Sizi çok seviyorum Müge Hanım
Herşeyin iyi olduğu bir sene sizin olsun :)
işte bu be... şahane, elleriniz dert görmesin
mutlu yıllar, sevgiler :))
Mügecim,ben bir arkadaşımın tavsiyesi ile bu karışıma sütte ilave ediyorum yumuşacık tavuklar oluyor.Ellerine sağlık nefis gözüküyor.Harika..
Sağlıklı mutlu ve başarı dolu bir yıl diliyorum:)
sağlıklı ve şükürlü günler göstersin allah ..ömrünüz de sayfanız kadar aydınlık olsun
Bu aksamdaki menûmde tüm tavuk senin tarifinle uyguladim ve sonuç harikaydi!! Tekrar tskler. Saglicakla kal
Ellerinize sağlık yine harika olmuş.Burdan yeni yılınızı kutluyorum,sağlıklı,mutlu ve huzurlu bir yıl geçirmeniz dileğiyle.
müge abla;
ocak ayı sofra dergisinde çok güzel çıkmışsın.dergi sana gelemiştir zaten :)
selamlar;
Bu aksam pisirdim. Cok guzel oldu :)
müge hanım ellerinize sağlık ilk fırsatta denedim ve enfes oldu önerim elma dilimi şeklinde kesilen patatesleride bu karışıma dahil edip fırında pişirmeniz patateside yanında enfes bir yemek oldu...teşekkürler...
Müge Hanım ellerinize sağlık. İstanbul'dan kardeşim gelicekti. Bende değişik birşeyler arıyordum. Bu tarif süper oldu. İyi seneler bu arada :)
Müge Hanım ellerinize sağlık.Tarifi dün akşam denedim.Değişiklik olarak biberiye yerine kekik koydum ama biberiye yorumunuz gibi kekik de eklemesem olurmuş.Tarifteki ölçüleriniz 8 adet tavuk pirzolayı bulamak için tam yetti ve sonuç harikaydı.
Merhabalar Muge Hanim,
takip ettigim bloglar arasinda en sik ugradiklarim arasindasiniz. bugune kadar çok tarifinizi denedim. Harika lezzetler çikti ortaya her defasinda. Bu korili, biberiyeli tavugun da en basta bizim aile fertleri ve diger arkadaslarim tarafindan da begenilince artik bi karsilikli tesekkur etmek istedim size. harika bi sos, hem butun hem de parca tavukla denedim hatta firin tepsisinde kalan yerlere bikaç parca brokoli atip kalan sosu onlarin uzerine de doktum, super bi tat oldu. hersey için tesekkurler, takipteyim, hosçakalin!
Sultan
Yorum Gönder