29 Aralık 2010

Pazılı Mercimek Çorbası (Ekşili Malhıta)

Pazılı Mercimek Çorbası (Ekşili Malhıta)

NAMI-I DİĞER MAHLUTA ÇORBASI…
Blogumda yer alan; Yöresel Lezzetler kategorisi ağırlıklı olarak Kilis mutfağından oluşuyor biliyorsunuz.
Bu çorbada aslında 2007 yılında arşivime eklediğim tariflerden. Arşivin tozlu sayfalarında kalmasına gönlüm razı olmadığı için allayıp, pullayıp sizlere tekrar sunmaya karar verdim :)
Sofra dergisi için hazırlayacağım yemekler içinde, en çok tatlı ve çorbada kararsız kalmıştım. Hem değişik bir şeyler yapmak istiyordum, hem de lezzetli. Brokoli, kereviz ya da soğan çorbası gibi yeni deneyeceğim fikirler uçuştu aklımda önce.
Sonra klasik yanım ağır bastı :) bilinen bir lezzete ufak dokunuşlar yapan bir şey olsun istedim ve kuzen Hülya’nın, başka bir konuda sohbet ederken, kendi bile farkında olmadan kurduğu bir cümlede Ekşili Malhıta’yı yakaladım :)

Minik bir not; internette ufak bir araştırma yapınca, çorbanın genellikle mahluta çorbası olarak geçtiğini gördüm ama Antep’te ve Kilis’te kırmızı mercimeğe; malhıta dendiği için bizim için bu çorba; Ekşili Malhıta :)

Ekşili Malhıta adı, içinde bir limon olmasından geliyor sanırım ama bence bir eksik var bu isimde. İçinde geçen malzemelerin ağırlıklı ismi çorbaya verilecekse, bu çorbanın adı sarımsaklı malhıta olmalıydı :)
Çünkü içinde tam sekiz sarımsak var!
Ancak çorbayı yapınca sizde göreceksiniz ki, ne limonun baskın bir ekşiliği var ne de yoğun bir sarımsak kokusu.
Mercimeğin, pazının, limonun, sarımsağın kısacası içindeki her şeyin tadı oldukça dengeli. Hepsini ayrı ayrı hissediyorsunuz.

Ekşili Malhıta; soğukların iyice bastırdığı, sofralarda mutlaka çorbanın arandığı şu günlerde, mutlaka denemeniz gereken bir lezzet. İçindekilerin ise hepimize ne kadar faydalı şeyler olduğunu burada anlatmama gerek bile yok.
Tahmininizin aksine; “bu çorba yılbaşı sofralarınız içinde harika bir seçenek” cümlesini kurmayacağım :)
Çünkü çorba başlı başına bir öğün olacak kadar zengin ve doyurucu. Sonra sofradaki diğer mezeleri, zeytinyağlıları yemeye yeriniz kalmayabilir, uyarmadı demeyin :)

Malzemeler

  • 1,5 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
  • 1 Demet Pazı
  • 1 Adet Limon'un Suyu (½ Su Bardağı)
  • 8 Diş Sarımsak
  • 2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 7 Su Bardağı (1,5 Lt.) Su
  • 1,5 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 1 Çay Kaşığı Kuru Nane
  • Tuz

Yapılışı

  • Mercimeği akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Pazıları yıkayın ve saplarını minik minik yapraklarını iri iri doğrayın.
  • Düdüklü tencereye; mercimek, pazı, su, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ve tuz koyun. Buhar çıkınca, ateşi kısarak, 8-9 dk. pişirin.
  • 4 diş sarımsağı ezin ve limon suyu ile karıştırın.
  • Karışım pişince, kısık ateşe alın ve sarımsaklı limonu ekleyip, karıştırın.
  • Ayrı bir tavada sıvıyağı kızdırın ve diğer sarımsakları ezerek ekleyin. Sarımsaklar hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Sarımsaklı kızgın yağı çorbaya ekleyin ve karıştırın. 1-2 dk. pişirin.
  • Nane ve yarım tatlı kaşığı daha toz biber ekleyin ve ateşi kapatın.
  • Sıcak ve taze servis yapın.

NOTLAR;

  • Siz sormadan ben söyleyeyim; çorbayı robottan geçirmiyoruz :)
  • Çorbayı hemen servis etmeyecekseniz, birkaç saat sonra ya da ertesi gün kıvamı koyulaşacaktır. Damak zevkinize göre kaynar su ekleyerek kıvamını açabilirsiniz.
  • Sıvıyağ oranı gözünüze çok görünebilir ama eksiltmeyin, mercimek yağı çok sever.
  • Çorbayı; sıvı yağ yerine zeytinyağı ile yapabilirsiniz.

20 yorum:

lavantalimon dedi ki...

Bu çorbanın hazırını almıştım. güzeldi fakat kmyon kokusu ve aroması baskındı. ben de kimyonu köftede severim köriden de nefrte ederim:))heheh aslında baharat aşığığımdır çok severim.
bu çorbada kimyon baskın gelmişti yani yakıştıramamak var ya öyle olmuştu.
Senin çorban naneyle birleşmiş nefis görünüyor aslında ana yemek diyelim buna:))ellerine sağlık

durumutfak dedi ki...

Arka plan flu, çorbanın dumanı üzerinde... Yemek ne olursa olsun, fotoğraf en beğendiğim yemek fotoğraflarından olmuş. Çekeni tebrik ediyorum. Harika bi kare.

ELİF dedi ki...

Bayılırım çorbaya:) Çorba ve Salata soframın vazgeçilmez çeşitleri. O yüzden yeni tadlara bende açığım sizizn gibi. Buda denenecekler listesinde yerini aldı. Elinize Sağlık..
Benim birde sorum olacaktı size Müge Hanım: Bu çorbanın içindeki ekmekleri sizmi yaptınız(Yaptıysanız nasıl?),hazırsa nerden temin ettiniz? Birde fotoğraflarda dikkatimi çekiyo cam karafınızın(sürahi)'nin içine içecek koyduğunuzda içine neler atıyosunuz bilgilendirirmisiniz?
Sevgilerimi gönderiyorum Müge Hanım...
Beril

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Durumutfak;
Fotoğrafı çeken; her zamanki gibi eşim :)
Güzel sözlerin için çok teşekkürler.

Sevgili Elif;
Çorbanın üzerindeki ekmekleri yani krutonları ben yaptım. Esmer köy ekmeğini minik kareler şeklinde doğradım ve küçük bir tavada, sıvıyağ ile karıştırarak kızarttım. Hepsi bu :)
Meyve suyunun içine o anda evde hangi meyveler var ise koyuyoruz, genellikle o işi eşim yapar.
İri pembe üzüm, yeşil elma, armut, şeftali ve mutlaka taze nane ekliyoruz.

Sevgilerimle.

necla geyik dedi ki...

ayvalık ve karstan yaptıklarınızı yakından takip ediyoruz kızım ile

LaMa dedi ki...

Muge,
cicim sizin limonlar ne suluymus oyle, bir tanesi yarim bardagi doldurmus. Burdakiler bir kucuk fincan doldurmuyor yaaaaa:(
bir de pazi yerine ispanak cok mu kotu olur acep, ne dersin?

Petite Madame dedi ki...

Sevgili Muge,
Yine ve yeniden agzimin sulari akti :))

Harikasiniz!
sevgiler,

deafmute dedi ki...

Müge tam vitamin deposuymuş bu ünlü çorba. Ben pazıyı yoğurt ve bugdayla kullanıyordum ama; mercimekle hiç denememiştim, tüm detayıyla deneyeceğim.
Elinize sağlık.

elif ada dedi ki...

Çorba harika görünüyor. Bu arada tabaklarınızı çok beğendim. nereden aldığınızı sorabilir miyim? Sevgiler

MUHTEREM GÜNER dedi ki...

Müge ablacığım ben bu çorbayı semiz otu ile yapıyordum pazı ile de denemek şart oldu , hatta bahçede pazılar varken hemen yarın hemen yapılmalı ;))

ellerinize sağlık

Gülcan dedi ki...

oooooooooooooohhhhhhhhhh kokusu buralra kadar geldi. mis gibi elinize sağlık.

ZELİHA-UMUTSEPETİ dedi ki...

Sanat eseri gibi duruyor fotoğraf karesi :)
Dumanı üzerinde ne nefis bir görüntü..
Eşinizin de sizinde ellerinize,emeğinize sağlık..
Ekip çalışması dedikleri bu olsa gerek :)
Çok güzel...

Gezginay dedi ki...

Off dumanı üzerinde sıcacık bir çorba:)

Yöresel yemekleri çok seviyorum.
İnşallah ev ahalisi sevmese de kendim için bu çorbayı ilk fırsatta yapacağım.

Müge Hüner dedi ki...

Lama şekerim;
Öyledir bizim memleketin limonları. Gurbet eldekilere benzemez :)
Ispanak ile tabi ki olur canım. Pazının kekremsi tadı benim daha çok hoşuma gittiği için ben ıspanak kullanılacak hemen her yerde pazı kullanıyorum :)

Sevgili Elif Ada;
Tabakları Mudo Concept'ten almıştık.

Muhteremcim;
Kesinlikle semizotu ile şahane olur. Öneri için çok teşekkürler.

Ayrıca; fotoğraf için söylediğiniz güzel sözlere eşim çok mutlu oluyor, teşekkür ediyor :)
Bundan sonra dumansız çorba fotoğrafı çekilmeyecek mesaj alındı :)

Herkese kocaman sevgiler.

Mutfaktan mis kokular dedi ki...

Ellerinize saglik yine harikalar yaratmisiniz

★˛˚˛*˛°.˛*.˛°˛.*★2011★ YENİYIL'DA★* 。*˛.
˛°_██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛.*.★*HERŞEY*★ 。*
˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____.♥GÖNLÜNÜZCE OLSUN♥ ˛* ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。2011
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .

Adsız dedi ki...

Yaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR!

Eylem dedi ki...

bol şanslı,huzurlu ve saglıklı seneler diliyorum.

Adsız dedi ki...

bende bir kilis li olarak yaptklrınızı yakından takip ediyorum,hele birde memleket özlemi olunca,bakınca kendimi orada gibi hissediyorum ...ben bu çorbayı semiz otuyla (pirpirim) çok seviyorum ...baarılarınızın devamın dilyorum:)iyi günler!

Adsız dedi ki...

15 ayık kızımla son favorimiz oldu bu çorba, haftada bir pişiyor artık bizim evde
tek kelimeyle MUHTEŞEMMMM :))

zehra

anneminkizıyim dedi ki...

Canim ben Eksili Malhita corbasini annemden patlicanli ögrendim. Mercimek piserken köpüyü aliniyor soyulmus ve küpküp kesilmis patlicanlar ilave edilip, senin yazdigin gibi sarmisak, nane ve eksisi aynen ilave ediliyor.
Nefis oluyor, pazilisini hic denemedim denemegi de isterim, patlicanlida harika oluyor. Sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin