07 Ekim 2010

Havuçlu Patates Çorbası

Patates Çorbası

ÇORBA MEVSİMİ GELDİ ÇATTI :)
Tahmin edeceğiniz üzere patates ile ilgili bilgileri verdikten sonra, patatesli tariflere geçiyorum :)
Patatesli her şeye bayılan bir aile olduğumuz için; blogumda pek çok patatesli tarif zaten mevcut ve bundan sonrada olacak ama konunun anlamına uygun olması açısından arka arkaya eklemek gerek birkaç tarif :)
Bu arada; Patates Dosyası ile ilgili, görüşlerine çok değer verdiğim, sevgili Dyt.Özge Kelebek’ten çok açıklayıcı bir e-posta aldım.
Belirttiği düzeltmeleri hemen yaptım ve kendisine ilgisi için bir kez de buradan çok teşekkür etmek isterim.
Patates çorbası ile ilgili sağlam bir tarif aradığım günlerde :) Ramazan ayında Siret yenge’de buldum aradığımı…
Daha önceki birkaç deneme beni çok tatmin etmedi, sanki sulandırılmış patates püresi yiyor gibi hissettim. Tamam, patates çorbasında patates tadı almak kadar doğal bir şey olamaz ama patates püresi yiyor gibi hissetmek hoşuma gitmedi açıkçası.
Siret yenge’nin tarifinde patates tadı çok baskın değil, havucun etkisi mi, yoksa patateslerin kavruluyor olması mı bunu sağlıyor tam bilemiyorum.
Tarifi aldıktan sonra, iki kez de kendim denedim ve her seferinde de çok beğenerek içilen bir çorba oldu.
En güzel yanı pek çorbada yaşanan; bekleyince koyulaşma sorununun bu çorbada olmaması. İki gün boyunca kıvamı aynı kalıyor.
Yani çorbayı pişirirken; “nasılsa koyulaşır, suyunu bol tutayım” hatasına düşmeyin :)

Malzemeler
  • 2 Adet (orta boy) Patates
  • 1 Adet (orta boy) Havuç
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
  • 3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Yemek Kaşığı (50 gr.) Tereyağ
  • 1,5 Lt. Su
  • Tuz, Karabiber

Yapılışı

  • Patatesleri ve havucu rendeleyin.
  • Teflon tencereye, sıvıyağı ve tereyağı koyun ve orta ateşte eritin.
  • Eriyen yağa unu ekleyin ve hızlıca karıştırarak, on-on beş saniye kadar kavurun (dikkat edin, yanmasın)
  • Kavrulan una, rendelenmiş patates ve havuçları ekleyin. 4-5 dk. kadar karıştırarak kavurun.
  • Karışıma; su, tuz ve bolca karabiber ekleyin, kaynayınca ateşi kısın ve patatesler pişinceye kadar pişirin.
  • Karışımı el blendırı ile çekerek, pürüzsüz hale getirin.

NOTLAR;

  • Çorbayı; yarı tavuk suyu, yarı su şeklinde hazırlayabilirsiniz, tavuk suyu zaten yağlı olduğu için, diğer yağların miktarını yarı yarıya azaltmanız iyi olur.
  • Bulyon lezzetini seviyorsanız, su ekleme aşamasında bir tavuk bulyon da ekleyebilirsiniz, o zaman tuz miktarını azaltın.
  • Tereyağ ve sıvı yağı birlikte eritmek, tereyağının yanmamasını sağlıyor. Tereyağ eritilen tüm tariflerde bir miktar da sıvıyağ eklerseniz sorun yaşamazsınız.
  • Karabiber konusunda elinizi bol tutun :) Servis etmeden öncede taze çekilmiş karabiber serperseniz çok iyi olur.
  • Çorbayı teflon tencerede pişirmeniz, havuç ve patatesleri kavururken büyük kolaylık sağlıyor, çelik tencerede patates ve havuç tabana yapışıyor.

18 yorum:

NİLGÜN dedi ki...

hızır gıbı yetıştın mugecım hafta sonu yapmayı duşunuyordum,senden tarıf ıstıcektımkı işte tarıf budur dedın sankı ılk defa denemeden yazıyorum emınımkı bu çorba nefıs olacaktır,sevgıler teşekkurlerrr

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

Merhaba Mügecim Bende geçen gün yemekteyiz programında duymuştum patates çorbasını Ben çorba çeşitlerini seviyorum elimden geldiğincede çeşitlendirmeye çalışıyorum ama patates çorbasını daha önce ne yedim nede denedim Ellerine sağlık Sevgiler

Meyra dedi ki...

merhaba müge..ben ankaradan yaklaşık 2.5 senedir takipteyim seni:) sayende güzel tariflere yer açtım defterimde:):)
çorba şu anda masamda olsa keşke soğuk bir ankara gününde iyi gelirdi çalışmaktan yorgun düşen bünyeme:):)
bu arada bende artık taze bir blogcuyum:)

Nehir Butik Pasta dedi ki...

lezzetli bir çorba bu haliyle mutlaka deneyeceğim
ellerinize sağlık

Gönülünce dedi ki...

Havalar soğudu dahada çok soğuk olacakmış sofralarımızda böyle lezzetli ve vitaminli çorbalar bulundurmalıyız...Nefis olmuş ellerinize emeklerinize sağlık...

Sevgiler...

Rakunt ideas dedi ki...

Havalar soğudu artık çorba zamanı gerçi yaz kış tüketen var ama ben daha çok kışın seviyorum:)
Patates çorbasına bayılırım ellerine sağlık.

GÜL dedi ki...

çorba harika helede bu soğuk havalarda işten yorgun argın eve döndüğünde bir harika olur eline sağlık

mügepolat dedi ki...

Merhaba sevgili adaşım, her türlü çorbayı yapmayı da yemeyi de çok seviyorum. Her gün olmasa da sıklıkla çorba pişirmeye gayret ederim. Mutfağı mutfak yapan unsurlardan birisi bence çorba. Ama hiç patates çorbası denememiştim. En kısa zamanda deniyeceğim. Elinize sağlık..

filiz dedi ki...

Esim corba cesitlerinin hepsini cok seviyor. Patates corbasini hic denememistim .Bugün marketten havuc alip deneyecegim.Blogunuzu zevkle izliyorum.Ellerinize saglik Müge hanim.

Tombul Peri - Sıla dedi ki...

Selam Müge, bu çorbayı çok çok severim ve hep yaparım. Hatta sürekli yeniden tarifini arattırır daha değişiğini bulabilir miyim diye bakınırım :) Senin yazmana çok sevindim :) bir önerim var ben içine biraz da ince ince pırasa doğradım çok farklı daha farklı bir tadı oluyor o zaman :)
Sevgiler
Sıla :)

gulbahcesi dedi ki...

nefis görünüyor,ellerinize sağlık! ben de bu çorbayı tavuk suyuna yaptın geçen gün :)

ruken dedi ki...

hastayım!! ilgiye ve çorbaya ihtiyacım var!!

Mügeee ? :D

Adsız dedi ki...

Mugecim ben de ck severim bu corbayi. Emine Beder'in corbalar kitabinda var tarifi. Ben ince kiyilmis maydonozla susluyorum ve inanilmaz guzel bir tat veriyor. Et ve tavuk suyu ile de deneyebilir, corbaya bir su bardagi krema ekleyip lezzetini ikiye katlayabilirsin.

Adsız dedi ki...

Mugecim birkac saat once isimsiz bir yorum birakmistim ama sanirim onaydan gecmedi hala:) Az once patates corbasini kirmizi sogan, patates, havuc ve pirasayi yagda kavurup, su ekleyerek haslayip, icine kirmizi pul biber (kesinlikle ipek marka), karabiber, tuz, muskat ve boool limon ekleyerek yaptim ve haaarika oldu. Sen cesitlemeleri seversin diye sana da yazayim dedim. Opuyorum. Sumeyye

Müge Hüner dedi ki...

Sıla'cım;
Öneri için çok teşekkürler.
Pırasa, soğan bence de çok yakışır. Eşim nedeniyle ben koyamadım ama denemek lazım mutlaka:)

Ruken'cim;
Çok geçmiş olsun canım :(

Sümeyye'cim;
Çok çok teşekkür ederim bu güzel öneri için.
Sıla'ya da dediğim gibi, soğan ve pırasa bence de çok yakışır bu çorbaya.
Ama sen çorbayı baştan yaratmışsın resmen :)
İnanılmaz iştah açıcı geldi kulağıma ve anlatımın ile de içmiş kadar oldum :)
Deneyeceğim en kısa zamanda.
Çok teşekkürler.

Herkese kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

ben bu çorbayı denedim güzel oldu beğendik açıkçası.yalnız benimkinin rengi biraz koyu oldu.mercimek çorbası gibi.bol karabiberle tam bir kış çorbası gribe iyi gelicek cinsten.ben yerken üstüne limon da sıktım güzel oldu.tarif için teşekkürler

Gizem dedi ki...

Denedim ve gayet güzel bir sonuç aldım. Sadece, patates ve havucu kavurduktan sonra 1 buçuk bardağı süt koydum...

Tarifine sağlık şekerim :)

Denemek isteyenlere tavsiye ederim, yapımı hem kolay hemde çok lezzetli ;)

Öpüyorum seni bidenem...

Zeynep dedi ki...

Merhaba Müge hanım:)
Bu çorbayı biraz önce yaptım. Çok lezzetli oldu.Teşekkür ederim.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin