27 Ekim 2010

Bruschetta

Akşam Yemeği Davet Sofrası (Dumanlı Ailesi)-2

DOMATES EKMEK :)
Evet bildiğin domates-ekmek… Ama sevgili İtalyanlar akıl etmiş, mis gibi Akdeniz lezzetleri bir araya gelmiş, süslenmiş püslenmiş, olmuş sana; bruschetta… :)
Orijinalini, vatanında yeme şansına sahip olmuş ve eminim her Türk’ün vereceği tepkiyi vermiştim; “bildiğin domates-ekmek ama ne güzel akıl etmişler, helal olsun” :)
Bruschetta; her şeyi ile bizim damak tadımıza çok uygun. Hem kendi yediğimde hem de internette yer alan tariflerde domates çiğ olarak kullanılmış ve bu şekilde de çok lezzetli oluyor.
Ama benim canım, nedense domatesleri biraz sotelemek istedi ve de çok hoş oldu :)
Aşağıda kendi denediğim şekilde yazdım, domatesi çiğ olarak denemek isterseniz;

  • Domatesin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın.
  • Minik minik doğrayın.
  • Biraz zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber, taze ya da kuru fesleğen, ezilmiş bir diş sarımsak ile karıştırın.
  • Sulanmasına izin vermeden -yani çok bekletmeden- kızarmış, sıcakken sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş ekmeklerin üzerine ekleyin ve hiç bekletmeden servis edin.

Bruschetta; bir kez denendikten sonra, herkesin kendi dokunuşlarını yapacağı bir tarif bence…
Ben köy ekmeği ile denedim ama eminim beyaz baget ekmek ile de şahane olur.
Evde taze fesleğen olmadığı için, kuru fesleğen kullandım ama taze fesleğen ile çok daha güzel olacağına eminim.
Domatesi çiğ olarak yaparsanız, içine ay şeklinde doğranmış kırmızı soğan da eklenebilir.
Ya da küp küp doğranmış beyaz peynir. Peynirli yaparsanız, soğan eklemeyin ama çok hoş olmaz :)
Bruschetta; genellikle akşam yemeğinde, yemek öncesi ikram ediliyor. Bana göre ise; beş çayı sofralarında hatta kahvaltıda mükemmel olur.
Sözün özü; ne şekilde olursa olsun, deneyin hatta farklı denemelerinizi bana yazın lütfen, ben de öğreneyim :)

Malzemeler

  • 4 Dilim Ekmek
  • 8-10 Adet Kiraz Domates (ya da 1 adet iri domates)
  • 2-3 Diş Sarımsak
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • Tuz-Karabiber
  • ½ (yarım) Çay Kaşığı Kuru Fesleğen ya da 3-4 Dal Taze Fesleğen

Yapılışı

  • Domatesin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve minik minik doğrayın.
  • Minik bir teflon tavaya; 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve iyice ısıtın.
  • Isınan yağa; (ateşi kısmadan) irice doğranmış bir diş sarımsak ve domatesleri ekleyin, sürekli karıştırarak 30 sn. kadar pişirin.
  • Ateşi kapatın ve tuz, taze çekilmiş karabiber, taze ya da kuru fesleğen ekleyin, çok az karıştırın.
  • Ekmekleri; önlü arkalı iyice kızartın.
  • Kızaran ekmek dilimlerinin üzerinde sarımsağı gezdirin ve aromasının çıkmasını sağlayın.
  • Bir fırça yardımı ile ekmeklerin üzerine biraz zeytinyağı sürün.
  • Domatesli harcı, ekmeklerin üzerine paylaştırın ve hiç bekletmeden servis edin.

NOTLAR

  • Domatesin kabuklarını (özellikle pişirerek yapıyorsanız) mutlaka soyun. Kızgın yağa ekleyince, kabukları hemen sıyrılıyor ve görüntüsü hiç hoş olmuyor.
  • Domatesleri kızgın yağa eklediğinizde epey bir sıçrayıp, etrafı batıracak, baştan söyleyeyim de arkamdan konuşmayın :)
  • Ekmeğe sarımsak ve zeytinyağı sürmek yerine, evde varsa sarımsaklı zeytinyağı sürebilirsiniz. Ben ilk seferinde mümkün olduğunca, orijinalini yapmak istedim ama bir dahaki sefer kesinlikle Çeşnili Zeytinyağı sürerim :)
  • Bruschetta ile ilgili internette pek çok bilgi var ama ben en çok sevgili GIA’cığımdan yararlandım. Üstelik bir de video eklemiş, meraklıysanız mutlaka izlemenizi öneririm.

36 yorum:

Adsız dedi ki...

Her zaman ki gibi muhteşem!

Sevgili Müge Hanım, dün akşam soya soslu tavuk budu yaparken siz geldiniz aklıma.
Yemeklerinizde zerdeçalı az kullandığınızı fark ettim. (Lütfen yanlış anlamayın, tereciye tere satmıyorum,yanılıyorsam düzeltin
Ben zerdeçalı pek severim, özellikle soğan kavurması, soya soslu tavuk gibi yaptığım kavurmalarda çok kullanırım. Sizin çeşnili zeytinyağına da çok yakışacağından eminim.
Hünerlopedide yer bile verebilirsiniz.

Sevgiler
Fatma SOLGUN
Edirne

Sevil Şahin dedi ki...

hımm nefis olmuş şekercim ellerine sağlık afiyet bal olsun

Şu sıralar yogunluktan yorum yazamadım sana
bilesin unutmadım seni
öperim..

Müge Hüner dedi ki...

Fatma Hanımcım;
Tespitiniz çok doğru.
Zerdeçalı hiç kullanmadım ama merak ediyorum açıkçası.
En kısa zamanda en azından bir kurabiyede kullanmayı düşünüyorum.
Öneriler için çok teşekkürler.
Sevgilerimle...

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

tokum diyen adama bir dilim yedirten cinsindendir bu! kokusu fena cezbeder, soğan sarımsak kokacağız tereddütü bile yaşamaz insan direkt yutar:) Ellerinize sağlık!

Nilgün Komar dedi ki...

çekici geldi bana leziz hemde şu an için çok değerli bir ikram olur :) zira domatesin başına gelenleri hepimiz biliyoruz :)

Bayram Kombesi dedi ki...

Italyan mutfagina bayilan biri olarak, ilk yedigimde " aaa bu annemin kahvaltida yaptigi domatesli ekmek" diye tepki verdigim ve cok sevdigim bir atistirmalik. Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

Müge hanım siz ne yaparsanız güzel olur, o kadar eminim ki her tarifinizi tereddüt etmeden yapıyorum ve çok beğenerek yiyoruz...yemeklerim sayenizde o kadar beğeniliyor ki size saatlerce iltifat edebilirim :)

Pınar

Ordanburdanhayattan dedi ki...

balkonda minik saksımda fesleğenlerim oldu Mügecim, bunu denemek gerek artık. çok severim ben de. eline sağlık

Adsız dedi ki...

etrafa (üstünüze) yağ sıçramaması için yağı kızdırmaya başlamadan için tuz atarak deneyin. faydası oluyor.

engin

Adsız dedi ki...

müge'ciğim ellerine sağlık.çok güzel görünüyor.Bende yaptıktan sonra ateşi kapatmadan,(isteyene) üzerine lor peynırı veya beyaz peynir çok az serpiyorum ..hemen ateşi kapatıyorun. TÜRKAN

♥pemb€sinti♥ dedi ki...

Ellerine saglık insan hep güzel yemek yapıp hem bu kadar güzel fotograflar ceker mı yaaa :) helal sana mucu

CEPAYNASI dedi ki...

damak tadımıza çok uygun ve çok güzel görünüyr...
denemeliyim:)
teşekkürler...

fatma dedi ki...

eminin görüntüsü kadar tadıda enfestir ben ara ara başka malzemelerde katıp deniyorum bu tarz şeyler ama böle denememiştim hiç ... yalnız domates bu fiyatlardayken sanırım sıksık yapıcamız bişey diil:))))şaka bi yana müge hn bu yeni ve harika tarif için çok teşekkürler..

lavantalimon dedi ki...

Harika görünüyor ellerine sağlık:) ben de yaparım ekmek çeşitlrini zevkle yeniyor bu İtalyan ekmek dilimleri:))

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Çok sevdim bu tarifi hemen deneyeceğim ellerinize sağlık sevgiler

Zeynep'in Evi dedi ki...

müthiş tek kelimeyle..

Esma Ercengiz dedi ki...

Hem göze, hem de damağa hitap ediyor. Ama misafirlere sunumu biraz zor mu olur. Malum ekmeği sıcak sıcak servis etmek lazım. Sevgiler..

güliz dedi ki...

tarifleriniz çok güzel ve birebir tutuyor hiç problem yaşamıyorum ellerinize sağlık.sürekli takip ediyorum ama ilk defa yazıyorum.bir sorum var!baklava yufkasından yaptığınız borekleri pişirmeden dondurucuda saklıyormusunuz?teşekkürler kolay gelsin.

lezzet sefasi dedi ki...

gecen buna benzer bir sey bende yaptim,
ellerien saglik canim.
Sevgiler
Sefa

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,

He zaman ki gibi, hersey harika. Ellerine saglik.

Sevgiler...

Duru Mutfak dedi ki...

Ben domates pahalı diye domates ezmesi tarifi vermeye çekindim, bruschettalar burada. Demek ki, insanın canı istesin yeter:))

GIA dedi ki...

Bence domatesi pişirmekle akıllılık etmişsin cicim. Yazın o mis kokulu domateslerle çok leziz oluyor ama şimdi o domatesleri bulmak zor. Hoş, artık yazın bile istediğimiz domatesi bulmak zor ya.
Eline sağlık, harika gözüküyorlar her zaman olduğu gibi.

Unknown dedi ki...

Mügecigim,
Benim tarifimde zeytinyagına sarımsak ezip karistirip biraz bekletiorum, sonra bunu ekmeklerin üzerine sürüp ekmekleri bir tarafları kızaracak sekilde fırınlıyorum, sonra fırından cikan ekmeklere domates roka feslegen tuz ve tze karabiber karisimini yerleştirip üzerine permasan serpiyorum tarifi de buradan okuyabilirsin canım,
http://papatyadunya.blogspot.com/2010/06/yenilik.html

Ellerine saglik, Sevgiler,

Müge Hüner dedi ki...

Engin Bey;
Öneri için çok teşekkürler.

Sevgili Güliz;
Normal yufka ile buzlukta börek saklıyorum her zaman ama baklava yufkası ile hiç denemedim.
Tahminimce; tek tek dondurur sonra buzdolabı poşetine doldurursanız, gayet güzel olur diye düşünüyorum.

Papatyacığım;
Senin tarifinde muhteşem görünüyor.
Okurken ağzım sulandı inan :)
Mutlaka deneyeceğim o şekilde de.

GIA'cım;
Kiraz domates kullandım ben, gayet lezzetli idi ama sanki çok az pişerse daha bir kışa uygun olur gibi geldi, bir de içindeki likopenden faydalanalım istedim. :)

Sevgili Arkadaşlar;
Güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
Ne yazık ki domates fiyatları konusunda haklısınız, bende markette kiraz domatesin kilosunun 9,5 TL olduğunu görünce şaşkınlık yaşadım.
Ama aklıma bu tarifi yapmayı koymuştum bir kere ve çok az satın aldım :)
Bundan sonra domatesli bir tarif yapmak istersem; buzluktaki rende domateslerim ile olabilecek şeyler yapacağım :)
Önerileriniz içinde çok teşekkürler, tüm öneriler denenmek üzere not alınıyor, haberiniz olsun...

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Ben bunu domatesleri pisirmeden yapiyorum, bir de mozarella ekliyorum, bayagi guzel oluyor. Sizinki de enfes gorunuyor, elinize saglik. -- Ayse

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

mmm..gerçekten harika olur..ancak şu domates krizine girdiğimiz garip dönemde tarifi görünce şaşırdım:)inadına mı yapıyorsun:))insanın canını çektiriyosun:((
şaka bir yana mügecim ellerine sağlık canım..dert görmesin o hünerli eller inşallah..

gülşen dedi ki...

Müge Hanım domatesleri biraz pişirmekle iyi etmişsiniz bence çok güzel görünüyor:)
Müge Hanım konulya ilgisiz ama kusura bakmayın bu foto ayarlamalarında yemeği kesip arka fonu sade bir fona nasıl alıyoruz yani bir resimde o ortamdan o resmi çıkarıp arka fonun sade olduğu bir yere nasıl ulaşıyoruz bazı fotolarınızda var bu,öğrensem çok sevinicm böyle bir özelliği öğrenmek istiyorum:)

atolyenott dedi ki...

ellerine sağlık, çok kolaymış bende deneyeceğim, teşekkürler :)

Emel Kurt dedi ki...

selam müge hanım,bruschetta tarifinizi perşembe kahvaltı için denedim bizimkiler bayıldı.cuma yani bu günde tekrar yaptım anında tükendi.teşekkürler, bu gün bende kendi boloğuma yükledim tarifi ve fotoğrafları,ziyeret edip fikrinizi paylaşırsanız sevinirim. ellerineze sağlık,tariflerinizi ve fotoğraflarınızı ilgi ile takip ediyorum sevgiler.

Ilker Erdem dedi ki...

Hersey yine herzamanki gibi harika gorunuyor. sevgiler

Adsız dedi ki...

Kırmızı biber sarmasını denemiştim daha önce de yemeğe kıyamadı misafirlerim ellerinize sağlık çok başarılısınız ;)

Sevgiler,

Zuhal'in Müzesi dedi ki...

Siz şu kırmızı biber sarmasının fotgraflarını koydukça benimiştehım nesıl kaabrıyor..Sunumu ne kadar güzel bir aperatif bu böyle...insan bakmaya doyamıyor...

BETÜLCE dedi ki...

ellerine sağlık harika bende denedim sizin verdiğiniz tarifteki gibi çok güzel oldu

mirc dedi ki...

güzel tarif tşk

sesli sohbet dedi ki...

çok güzel teşekkürler

sohbet dedi ki...

ellerinize sağlık teşekkürler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin