06 Eylül 2010

Haydari

Salatalık Dilimleri Üzerinde Haydari

EN PRATİK MEZELERDEN BİRİ...
Açıkçası yakın zamana kadar Haydari ile ilişkimiz çok mesafeli idi.
Kendisini sadece rakı içenlerin yediği bir meze sanırdım :)
Haksızlık etmişim. Yapımı çok pratik, sunum seçeneği hayli fazla olan bu mezeyi şimdilerde sık sık yapıyorum.
Haydari yapmaya karar verdiğimde, her zaman olduğu gibi küçük bir araştırma yaptım.
Benim sadece süzme yoğurt, kuru nane ve sarımsaktan oluştuğunu sandığım bu mezenin bir çok püf noktası varmış meğer.
Bazı tariflerde içine beyaz peynir ya da labne peyniri konulmuş.
Bu kısım sizin damak zevkinize kalmış.
Ben baktığım tarifler içinde en çok uzman tv’dekini beğendim. Bir yemek blogu hazırlayınca, bir süre sonra sadece malzemelere bakarak bile o yemek hakkında karar verebiliyorsunuz, en azından ben öyle oldum artık :)
Tahminimde de yanılmadım, süper lezzetli bir meze oldu, son zamanlarda artık kaçıncı kez yaptığımı bile unuttum :) Böylelikle ölçüleri ve yapılışı da tam olarak oturdu.
Haydari’yi hiç bir şey yapmadan; üzerine zeytinyağı gezdirip, nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.
Biraz vaktiniz var ise;
salatalık dilimleri üzerinde,
salatalığın içine doldurup dilimleyerek,
kızarmış minik ekmek dilimleri ya da mısır cipsi üzerinde sunabilirsiniz.

Malzemeler
  • 350 Gr. (5-6 tepeleme yemek kaşığı) Süzme Yoğurt
  • 40 Gr. (1 tepeleme yemek kaşığı) Tereyağ
  • 1 Çay Kaşığı Kuru Nane
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1-2 Dal Taze Nane
  • Tuz

Yapılışı

  • Tereyağını orta ısıdaki ateşte eritin. Kenarlarından cızırdamaya başlayınca ateşi kapatın ve kuru naneyi ekleyerek karıştırın. Yağ iyice soğuyuncaya kadar 5-10 dk. bekleyin.
  • Yoğurdu bir kaba alın, ezilmiş sarımsak, tuz ve minik minik doğradığınız taze naneleri ekleyin. Çırpma teli ile karıştırın.
  • Naneli tereyağını, yoğurda 2-3 seferde ekleyin. Her ekleyişinizde çırpma teli ile iyice çırpın.
  • Yağın tekrar donarak, Haydari'nin kıvam kazanması için; buzdolabına koyarak, en az 3-4 saat bekletin.

NOT;

  • Yoğurt olarak; Ülker İçim süzme yoğurt, tereyağ olarak; Vakfıkebir tereyağ kullandım.

11 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Ellerinze sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Şifa dolu lezzet. Hayırlı iftarlar.

Saygılarımla.

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik güzel sunum nefis bir görünüm afiyetler olsun canim sevgiler öptüm.

seda dedi ki...

Müge hanım son günlerde denemek istediğim ve sık sık değişik sitelerde gezindiğim bir tarifti.Sunumunuz tarifin daha lezzetli görünmesine sağlamış .En kısa zamanda deneyeceğim Ellerinize sağlık.

sedamert dedi ki...

Müge hanım elinize sağlık çok şık sunum benim yaptığımda beyaz peynirde vardı buda en kısa zamanda denenecek :))Şimdiden iyi bayramlar kendinize iyi bakın...öptüm

Adsız dedi ki...

Haydariye bayılırım fakat yapımında tereyağı kullanıldığını bilmiyordum. salatalık dilimleri üzerinde nefis gözüküyorlar,korkarım fikirlerinizi çalmak zorunda kalacağım :)
Sevgiler...

Elifin Terazisi dedi ki...

Elinize sağlık:)

Neval dedi ki...

Müge, hastayım yaptıklarına ve yeteneklerine;)) Her güncellemende çok mutlu oluyorum.Arkadaşlarıma blogundan bahsederken "Bir gün ben de onun gibi sofralar kurmak istiyorum" diyorum. Yaş oldu 33, böyle güzel yemekleri ve sunumları yapmayı öğrenmek için çok geç kalmış sayılmam değil mi?

gülşen dedi ki...

bende bu tarifi bekliyordum:)
Müge Hanım ozaman akşam için haydariyi öğleden hazırlarız,doldurma apaatına doldurup akşama kadar bekletip akşam sıkarız:)tereyağıyla hiç yapmamıştım,tereyağı donunca yoğurdun içinde belli olmuyormu,tam homojenmi oluyor merak ettim deneyeceğim.sunum çook şık :)

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gülşen;
Aynen öyle :)
Sıkma aparatına doldurup buzdolabına koydum bende. Kıvamı gayet sert oluyor böylelikle, kolayca şekil alıyor.
Tereyağı erimiş olduğu için ve bir kaç seferde ekleyerek iyice çırptığımız için, son derece homojen bir karışım oluyor, merak etme…
Sevgiler.

canikom dedi ki...

bunuda yaptım çoooooooooook beğenildi tşk ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge Hanım,

Sitenizi yakından takip ediyorum, dün sevgililer gününde haydari tarifinizi denedim ve çok ama çok beğendik, salatalıkların üzerine krema sıkacağıyla haydarileri de süsledim, lezzet olarak salatalıklar haydariyle birbirini çok iyi tamamladı..Fikir olarak harika düşünmüşsünüz.

Tariflerinizdeki ayrıntılı anlatım şekliniz, betimlemeleriniz sayesinde yemekleri yapmak çok daha kolay.
Teşekkürler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin