14 Nisan 2010

Sosisli Mantarlı Börek

sosislimantarliborek-y

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ MENEMEN BÖREĞİ :)
Bu böreğin yapılışını, televizyonda izlediğim ve ölçülere bile gerek duymadan kendimi hemen mutfağa atıp yapışım, annem ve babama tattırışım, "çok güzel" lafını duyup, sonraki aylarda, "artık yeter, başka bir şeyler de yapsan" diyecek kadar bıktırmış olmam ! bugün gibi gözümün önünde :)
Hatıralarım çok net bu börek ile ilgili :)
Yıl 2001...
Neden hatıralarım çok net ? Çünkü o günkü Müge ile bugünkü mutfak kuşu Müge arasında dağlar, uçurumlar var :)
O günlerin Müge'si kırk yılda bir mutfağa girer, o da annesinin ertesi gün misafirleri varsa ve yardım etmesi gerekiyorsa !
Yemek programı varsa kanal değiştirilir, yemek dergilerinin isimleri nedir bilinmez, o derece yani :)
Hani meşhur olduktan sonra tüm şarkıcıların; "küçükken saç fırçasını mikrofon yapar, ayna karşısında şarkı söylerdim" demesi vardır ya...
Ya da bugün profesyonel olarak yemek yapan çoğu kişinin; "annemin mutfakta olmamasını kar bilir, hemen malzemeleri çıkarıp, bir şeyler yapardım" demesi gibi.
İşte benim böyle anılarım yok, zaten bu yüzden beni çok eskiden tanıyıp, şimdi blogumu izleyen dostlarım hayretler içinde :)
Mutfak ile olan tek ilişkisi, yılda bir iki kez, tiramisu ve mahlepli tuzlu kurabiye yapmak olan birinin bugün geldiği nokta, hakikaten küçümsenecek gibi değil :)
İçimde kendimin bile bilmediği bir mutfak aşkı varmış meğer ama benim haberim yokmuş :)
İşte bu börek benim için, bu nedenle çok anlamlı...
Yemekle ilgimin hiç olmadığı bir dönemde, acilen mutfağa girmemi sağlayan ve o gün bugündür çoğu kahvaltı soframın baş köşesinde yer alan basit ama çook lezzetli bir börektir kendileri...

Baştan söyliyeyim, bu börek en güzel milföy hamuru ile oluyor.
Ben bir kez baklava yufkası ile de denedim ama sonuçtan memnun kalmadım, yani börek değil de sadece iç malzeme yiyormuşsunuz gibi oluyor...
Klasik poğaça hamurunun içinde denedim, o da gayet güzel oluyor.
Hazır yufka ile de denedim, baklava yufkasına nazaran daha iyi oluyor ama iç malzemesi yoğun, zengin bir börek olduğu için en güzel hali milföy ile yapılanı.
Bu böreği genellikle uzun dikdörtgen şeklinde yapıyordum, yani kare milföy hamurunu biraz inceltip, ortasına harcı koyup, zarf gibi kapatarak... Bazen de aynı şekilde yapıp, üzerine çizik atarak, karnıyarık böreği gibi.
Bu sefer kol böreği şeklinde yaptım, seçenekler sınırsız, size kalmış...
Biber olarak yarı yarıya yeşil ve kırmızı da kullanabilirsiniz, çok ahenkli oluyor :)

İç malzemesini bir gün önceden hazırlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz.
Böreği ise, mutlaka servis etmeden hemen önce pişirin, malum milföy çok beklemeyi sevmez.
Böreği pişirdikten sonra, ılınınca, strechfilm ya da folyo ile paketleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz, ani misafir geldiğinde, sıcak fırına koyup, yarım saat kadar ısıtın, yeni pişirmişsiniz gibi oluyor.

Malzemeler
  • 8 Parça (kare) Milföy Hamuru
  • 2-3 Adet Çarliston ya da 4-5 Adet Sivri Biber
  • 2 Adet (orta boy) Domates
  • 1 Su bardağı (dilimlenmiş) Sosis
  • 1 Paket (400 gr.) Mantar
  • 3-4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • Tuz - Karabiber
  • 1 Adet Yumurta Sarısı (üzeri için)

Yapılışı

  • Mantarları, ince ince dilimleyin ve yarım limon sıktığınız, 1 lt. kadar su da, 10 dk. kadar haşlayıp, süzün.
  • Derin bir tavaya sıvıyağı koyup, kızdırın.
  • Biberleri ince ince dilimleyin.
  • Biberleri ve sosisleri yağa ekleyin, orta ateşte sürekli karıştırarak, sosisler ve biberler hafif kızarana kadar kavurun.
  • Mantarları ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurun.
  • Kabuklarını soyup, minik minik doğradığınız domatesleri de ekleyin ve domatesin çiğ kokusu gidene kadar, 1-2 dk. kısık ateşte pişirin.
  • Tuz ve karabiber ekleyip, ocağı kapatın. Karışımı ılınmaya bırakın.
  • Milföy hamurlarını oda sıcaklığında yumuşaması için yarım saat kadar bekletin.
  • Yumuşayan milföy hamurunu, unlanmış tezgahta, oldukça uzun dökdörtgen olacak şekilde açın.
  • Uzunlamasına harcı yayın ve yine uzun tarafından başlayarak rulo yapın.
  • Hafifçe yağladığınız tepsiye kol böreği olacak şekilde dizin.
  • Aralarında biraz boşluk olacak şekilde sarın ki milföy hamuru rahat rahat kabarsın.
  • Yumurta sarısını bir kaç damla sıvıyağ ile inceltin, bir fırça yardımı ile böreğin üzerine sürün.
  • Üzerine çörek otu veya susam serpin.
  • 180 dereceye ayarlanmış ama önceden ısıtılmamış fırına koyun. Üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar, yaklaşık 30-35 dk. pişirin.

sosislimantarliborek-s

* Milföy hamuru ile yapılan börekler; fırına verilmeden önce sıcak bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakılırsa, çok daha pufidik oluyor. Ben bu işi, henüz fırın ısınmadan böreği koyarak yapıyorum, fırın yavaş yavaş ısınırken, hamurda mayalanmış oluyor...

İLAVE NOT : Sevgili Ayşenur'dan tarife harika bir ekleme geldi. Böreğin iç malzemesine, dilimlenmiş siyah zeytin ve mısır da ekleyebilirsiniz. Hatta hemen, sıcak sıcak yiyecekseniz, rendelenmiş kaşar... Pizza lezzetinde harika bir şey olur :) Ayşenur adını bile buldu; Dürüm Pizza ! ...

28 yorum:

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerinize sağlık.nefis görünüyor.

ebru dedi ki...

Sevgili Müge görüntü mükemmel. Hele ki anlatımın bayıldım arkadaşım. Eve gidip börek yapmak geldi içimden valla. Ellerine sağlık bir tanem. Öpüyorum seni.

anneanneninemekleri dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerinize sağlık güzel bilgileriniz için de teşekkürler.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik canim, bu arada cok güzel bilgiler aldim...Cok tesekkür ederim...
Bu böregi kesin denicem insalllah...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ben bunu evde yaptığım milföy hamuruyla yapıyorum bohça şeklinde. acayip güzel oluyor.

ellerine sağlık ablacım..

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bazen öyle olur bıkana kadar yaparsın ve yersin,yedirirsin..
Ama işte sevince biraz değişik seviyoruz:)
ellerinize sağlık ben sevdim çok güzle görünüyor,yutkundurdu da şöyle..

nily21 dedi ki...

milföyleri birleştirip mi açıyorsun, yoksa tek tek mi???

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik nefis muhtesem görünüpyor sevgiler canim.

Pınar Günay dedi ki...

Görüntüsü çok güzelmiş Mügecim, lezzeti de öyle olsa gerek...Sosis de mantarla beraber böreğe inanılmaz lezzet katar. anlattığın kadarıyla mutfakla ilgili değişimin şaşırtıcıymış gerçekten de, ama şimdi ne kadar güzel, bir sürü lezzet yaratıp, insanlarla paylaşıyorsun:) Ellerine sağlık...

Fatma dedi ki...

Ellerinize saglik borek cok guzel gorunuyor citir citirr hmmm

Eya dedi ki...

Mügecigim bende milföyü kol böregi icin kullanirim ama böyle bütün degil,porsiyonluk. Senin uyguladigin hali ile bir baska güzel olmus ammma ben ic harca bayildim. Hic denememistim, ellerine saglik, sevgilerimle

zehra

Tümay Öztürk dedi ki...

Merhaba. Aslında milföy hamurunu sevmem ama bu börek görüntüsü itibari ile milföyü çok çağrıştırmadı bana. O yüzden özellikle deneyeceğim. Her zamanki gibi yine iştah açıcı fotoğraflar ile harika görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler...

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

Mutfak Önlüğü dedi ki...

Ellerinize saglik Muge Hanim...

Milfoylerin tezgaha acilmis halinin fotolari varsa onlari da koyar misiniz? Ben bir turlu kafamda canlandiramadim nasil oldugunu?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Nilgün ve Mutfak Önlüğü;
Milföyleri tek tek açıyorum.
Tezgaha un serpip, kare milföy hamurunu, uzun kenarı yaklaşık 30 cm. olacak şekilde açıyorum.
Harcı uzunlamasına yayıp, yine uzun tarafından (uzun bir rulo olacak şekilde) rulo yapıyorum.
Tepsiye dizerken aralarında yaklaşık 1 cm. boşluk kalacak şekilde sararak yerleştiriyorum...

Eya'cığım ve Papatya'cığım;
Uzun rulo şeklinde ve bohça şeklinde de süper fikir !
Çok teşekkürler.

Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık harika bir börek olmuş
doğrusu çok öpüyorum...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık, bizim evin sosis delisi oğluş da yer mi acaba bu börekten? çok leziz görünüyor. ellerine sağlık

Gamze Konuk dedi ki...

Alllaaahımmmmm....Akşamın bu saati, ofisten çıkmama bir saat kalmış, ölüyorum açlıktan ve bu börek ha-ri-ka görünüyor..Müge Hanım olmuyor ki ama :)

Adsız dedi ki...

merhabalarr mügecigim:) nasılsınn, şükür kavuşturana diyorum uzun zamandır yoktun geliyorum bakıyorum kimse yok.(( yeniden döndügüne cok sevindim hoşgeldin canım:) sen gelince burası yine cıvıl cıvıl olmuş ne güzelll iyiki geldinnnn.. sevgilerimi bırakıyorum. www.bademcicegi.com

sevde dedi ki...

Merhaba Muge(Muge diyorum ama sizi uzun zamandir takip ediyorum ve yakin hissediyorum:)
Oncelikle cok hos bir blog tarifler de sahane. Sosise bayilirim mantara da. Bu tarifi denenecekler listesine aldim:) Sevgiler:)
SEVDE
www.narcicegirengi.com

Adsız dedi ki...

mügecim süper ya börege asla dayanaman önce markete sonra da doğru mutfağa giricem kendine iyi bak emi öpüyorum handan

Sevil Şahin dedi ki...

aa ben buna yorum yazmamışmıydım yazmamışım baksana yazsa idim yayında olurdu :)
müğecim ellerine sağlkık tatlım nefis olmuş.
Gerçi ben sosis pek yemem .Kızım sa bayılır :)
aman görmesin anne ben bundan istiyorum diye tutturur
tekrar ellerine sağlık kızlara ve sana afiyet bal olsun
sevgiyle kal

AHU dedi ki...

Müge Hanım merhaba,
Ben bu böreği akşamdan hazırlasam sabah pişirsem olur mu? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Ahu Hanım;
İç harcını akşamdan hazırlayabilirsiniz ama börek akşamdan nasıl olur bilmiyorum.
Normalde hazır yufka ile yapılan börekler akşamdan yapılıp, buzdolabında bekletilirse çok daha hoş oluyor ama milföy hamuru ile hiç denemedim.
Sizi de yanlış yönlendirmek istemem.

Sevgiler.

gülşen dedi ki...

Müge Hanım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor,bende milföy böreklerini önceden hazırlama şansı olmadığı için tercih edemiyorum,ama bunu denemezsem olmaz, dediğiniz gibi iç harcı önceden hazırlasak olurozaman.
milföyleri tek tek her biri 30 cm olacak şekilde açıp sonra birleştirimiyoruz bende canlandıramadım ?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gülşen;
Milföy hamurlarını tek tek açıyoruz.
İnce uzun dikdörtgen yapıyoruz, uzunlamasına harcı yayıp, sarıyoruz, sonrada birbirine sarıp kol böreği şekli veriyoruz.
Şimdiden afiyet olsun :)

gülşen(uğurböceğim mutfağı) dedi ki...

Müge Hanım ben bu böreği dün denedim ,iç harco enfesti,çokda hevesli yaptım bu böreği,çünkü misafirlerime kahvaltıda yapmayı düşünmüyordum,am sardığım milföylerin aralarında biraz boşluk bırakmama rağmen benim böreğimin sadece üst kısmı pişikti çıtır çıtır,ama her rulonun yan tarafları ve alt tarafı hamur kaqlmıştı:(
sebebini anlayamadım,sizce neden olabilir?
tekrar denemeliyim mutlaka,aşamalarda bende yarım saat milföyü dışarıda beklettim,iç harcını önceden pişirmiştim,benim böreğiminde pişmiş hali sizinki gibiydi,rulolar birbirine yapışıyor pişerken,görüntü aynıydı yani:(
sizin önerilerinizi bwekliyorum,çünkü bu tarifi mutlaka tekrar yapmalıyım.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Gülşen;
Bu gidişle altında senin yorumun/sorun olmayan tek bir tarif kalmayacak blogda :)

Börekleri sararken mümkün olduğunca gevşek, aralarında boşluk kalacak şekilde sarıyoruz.
O zaman içleride pişer, yani benim böreğim pişiyor her zaman :)

Şimdiden afiyet olsun, sevgilerimle...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin