BROKOLİ İLE İKİ FARKLI MEZE...
Brokoliyi, bugüne kadar sadece zeytinyağlı yemek olarak pişirmiştim. Yılbaşı gecesi Necla abla'nın sofrasında, sirke sarımsak soslu olarak ilk kez yedim ve bayıldım !
"En kısa zamanda yapayım ben de" dedim ama siz benim en kısa zaman kavramımı öğrendiniz artık, en az iki ay :)
Hafta sonu, taze anne Filiz yenge'de çay keyfi yaparken, söz tabiki yemeklere, tariflere geldi, herkes eteğindeki incileri dökmeye başladı :)
"Brokoliyi, bu kez sirkeli sarımsaklı yapacağım" dedim, bunun üzerine Filiz yenge; "ben patlıcan salatası gibi yapıyorum, süper oluyor, çocuklar bile bayıla bayıla yiyor" dedi.
Yapımı çok basit ama lezzetli olduğu daha anlatırken belli olan bu tarifi hemen not aldım.
İki demet brokoliyi haşlayıp, kardeş payı ikiye böldüm :)
Her iki şekline de bayıldım ama özellikle sirke sarımsak soslu olan, müthiş.
İki dilim taze ekmek ile silip süpürdüm hepsini :)
Sirke sarımsak soslu olanı, davet sofralarınız için, bir gün önceden hazırlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Dinlenince daha da güzel oluyor.
Yoğurtlu olanı yapacaksanız, aynı gün hazırlamanızı öneririm... Çok işiniz var ise, brokoliyi bir gün önceden haşlayıp, yoğurtlu sos ile, servisten kısa bir süre önce karıştırarak hazırlayın.
Göz kararı ölçü vermeyi sevmediğim için, kendi kullandığım ölçüleri yazdım, siz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz, mayonezi arttırıp, azaltmak gibi, sadece sirke veya sadece limon ile yapmak gibi, siz bilirsiniz :)
YOĞURT SOSLU BROKOLİ
Malzemeler
- 1 Demet Brokoli (300 gr.)
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
- 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mayonez
- 2-3 Diş Sarımsak
- 2 Yemek Kaşığı (3-4 adet) İri Kırılmış Ceviz
- 1 Yemek Kaşığı (brokoliyi haşladığınız) Su
- Tuz
Yapılışı
- Brokoliyi minik demetler halinde (çiçek çiçek) ayıklayın. Sapları çok uzun ise biraz kesin.
- Bir tencereye koyun ve üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ekleyin. Orta ateşte kaynatmaya başlayın, su kaynayınca ateşi kısın ve 20-25 dk. sapları iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Haşlanan brokoliyi süzün ve minik minik doğrayın.
- Derin bir kasede, yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak, ceviz, tuz ve suyu çırpma teli ile iyice karıştırın.
- Brokoliyi ekleyin ve karıştırın.
ZEYTİNYAĞLI SİRKE SARIMSAKLI BROKOLİ...
İşte yine neredeyse, tüm malzemeleri, isminde yazan yemeklerden biri :)
Restoran menusunde olsa, yanına bir de; "haşlanmış ve limon ilaveli" yazarlar kesin, oldu bitti :)
Bu mezeyi isterseniz sadece sirke ya da sadece limon suyu ile de hazırlayabilirsiniz. Benim favorim karışık olanı.
Sarımsak konusunda elinizi bol tutun ama sakın cimrilik yapmayın :)
Malzemeler
- 1 Demet Brokoli (300 gr.)
- 5 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağ
- 3-4 Diş Sarımsak
- 2 Yemek Kaşığı (taze sıkılmış) Limon Suyu
- 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- Tuz
Yapılışı
- Brokoliyi minik demetler halinde (çiçek çiçek) ayıklayın. Sapları çok uzun ise biraz kesin.
- Bir tencereye koyun ve üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ekleyin. Orta ateşte kaynatmaya başlayın, su kaynayınca ateşi kısın ve 20-25 dk. kadar, sapları iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Haşlanan brokoliyi süzün.
- Bir kasede, zeytinyağ, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve sirkeyi çırpma teli ile iyice karıştırın.
- Sosu brokolilerin üzerine gezdirin ve nazikçe karıştırın.
- Brokoliyi haşlamak yerine buharda pişirerekte hazırlayabilirsiniz, vitamini hiç kaybolmamış olur. Ben Marifetli Set'in "buhar da pişirme tenceresi" ile pişiriyorum çoğu zaman sebzeleri. Ümran'cığım haklısın, haşlanmış olanın tadı ve görüntüsü, daha bir güzel :)
41 yorum:
heh bunu diyette yiyebilirim işteee...
Ellerıne sağlık harıka ıkı lezzet..
Sevgilerle...
bu taşlı servisine bayıldım nerden öğrenebilir miyim??
hmmm bayılırım ben de brokoliye, ellerine sağlık Mügecim. ben yogurtlu olanı denemek isterim, diğer şekilde sıkça yapıyorum zaten.
limonlu yağlı sosun içine karabiber kekik ve nar ekşisi koyarsanız daha da lezsetli oluyor . Sarımsak konusunda da haklın bollll sarımsan borkoli salatasının vazgeçilmezi ;)
Ellerine saglik. Simdi bilgisayarin karisindan kalkip yogurtlu olanini yapmayi planliyorum:)
Buharda pisirme ile iligli bir not düsmek istedim. Bende uzun süre karnabahar ve brokoliyi buharda pisirdim. Dedigin gibi vitamin kaybini azaltmis oluyoruz. Fakat buharda pisince bazilarimiza nahos gelen brokoli ve karnabahar kokusu bence daha yogun oluyor. Ben artik et suyu tablet (mümkün mertebe kullanmamaya calissamda!) ekledigim suda hasliyorum..
Birde suda pisen brokolinin rengi buharda pisen nazaran daha yesil ve canli oluyor:)
Sevgiler!
Brokolinin her türlüsüne bayiliriz ailece... Salatalariniz muhtesem, hele de sunumu... Ellerinize, zevkinize saglik... Sevgilerimle,
Nefis görünüyorlar! Bir nacizane tavsiye de benden: brokoli, patates, havuc, sarımsak ve sogan haşlanır, üzerine zeytinyağı, sirke ve limon karısımı dökülür... Afiyetle yenir :) Sarımsak varsa hersey afiyetle yenir yutulur :)
Sevgiler,
Yogurtlu olani bu aksam denenecek... Sonuctan haberdar edecegim.
Paylasiminiz icin tesekkurler.
Sevgiler,
Brokoliyi buharda pişirip veya haşlayıp mevsil salatasının içine katmayı çok seviyorum. Onun dışında diğre seçenekleri de çok seviyorum:)
Sunum muhtemeşem, ellerine sağlık ablacım..
Üsttekini ben alsam o çok nefis duruyor:)
pek hoşlaşamıyorum brokoli ve brüksel lahanası ile ama anneme yaparım bu güzel görüntüyü.ellerinize sağlık.
selamlar hünerli bayan...
ben sizin çooookkkkk uzun süredir takipçinizim..tariflerinizide çok beğenerek takip ediyorum...çoğunuda denedim gerçekten çok isabetli ölçüleriniz...
hatta bugün ne zamandır sık kullananlarıma eklediğim içli köftenizi yapmayı düşünüyorum...
bende blogspota yeni geçtim..daha yeniyim bu alemde...ama sizin gibi siteleri gördükçe hevesim artıyo..ve hatta bu blog işine başlama sebebimsiniz..
deneyimleriniz ve güzel tariflerinzden yararlanmaya devam..:)
Merhaba Müge,
Yarın yemeğe gelecek misafirlerim için yoğurtlu brokoli yapmayı düşünüyordum aklımda haşladıktan sonra rondodan geçirip sarımsaklı yoğurtla karıştırmak vardı. Ama seninki gibi minik doğramanın daha iyi olacağını düşündüm şimdi, fikir için teşekkürler. 2. sini ise ben oldukça sık yapıyorum özellikle balık menüsüne çok yakışıyor ben ona kısaca brokoli salatası diyorum :)) nar ekşisi de çok yakışıyor, ayrıca üzerine kabuğu soyulmuş domatesleri minicik doğruyorum yeşil ve kırmızı görsellik açısından da hoş oluyor.
Sebze çok sevmeyen biri olarak canım çekti diyebilirim mügecim :)
Hatta en kısa zamanda bende yapıcam artık benimki seneyi bulur :)
Öptüm Canım :) Ellerine Sağlık
Heee unutmadan söylüyüm marifetli sete gerek yok sen zaten marifetlisin cnm :) Senin elin değmese istediği kadar set kullansın insan yapamaz :) Tekrar eline sağlık
Tatli yorumun icin cok tesekkür ederim arkadasim.. Dedigin gibi kaliplar adeta oyuncagim benim... Onlarla yaptigim cok sey var ama komik olurum endisesiyle hepsini yayinlamiyorum... Bilhassa sabahlari oglumun yanina kedi salamlari, araba peynirleri, kustan salataliklar, kalpten ekmekler vs, hazirlamak. Hatta bir keresinde bildigimiz patates yemegini bile, patatesleri cicek modelleme kaliplarimla yaptim... Esim "sen cildirmissin diyor ama ben dekorasyondan cok zevk aliyorum... Bilhassa pastalari süslemeye bayiliyorum ama isin kötü yani yedirecek fazla tanidigim yok buralarda, eee biz de kücücük bir aileyiz... Bu yüzden havuclar, patatesler sagolsun, varolsun... Ayy cok yazdim valla, kusura bakma canim, Sevgilerimle,
Bir brokoli sever olarak bu tanittigin lezzetleri mutlaka deneyecegim, hele yogurtlu versiyon beni birden cok heyecanlandirdi, acaba nasil bir lezzet patlamasi olacak diye, ellerine saglik diyorum canim benim, yine degisik lezzetleri güzel fotograflarla karsimiza getirdigin icinde ayrica tesekkürler.
Sevgilerimle
değişik bir lezzet olmuş ellerine sağlık yine :)
Sunumlar harika ellerine sağlık :)
brokoliyi severim, sık sık yapmalı ve yemeli canım çekti şimidi :)
sevgiler
Mügecim brokoliler gel beni ye diyor. Her hafta pazardan bende alırım ve kızımla ikimiz bayılarak yeriz. Kayınvalidemde bizden alıştı. O da severek yiyor.Ben hep ekşili yapıyordum. Denenecekler içinde yoğurtlusu var. Hemen deniycem. Ben servislere bayıldım valla Müge.:))
Marifetli set cok buyuk yardimci gibi duruyor... Daha basit bir sekilde tencerenin icine konulan haslayici aparatlar da mevcut... Bruksel lahanasi ile de tarifler bekliyoruz sizden :)
BENDE ZEYTİNYAĞLISINI SIKÇA YAPIYORUM YOĞURTLUSUNU MERAK ETTİM DENİYCEM. ELLERİNE SAĞLIK CANIM
SEVGİLER
Yoğurtlu yapıyorum ama haşlayıp, üzerine gezdiriyorum bu şekilde karıştırmamıştım. Ellerine sağlık Müge. Sevgiler...
Canım benim iki pratik ve birbirinden lezzetli tarifler vermişsin. Hangisi daha güzel diyemiyorum. Tam benlik olmuş.
Ellerine sağlık canı benim
Çok öpüyorum seni
Mügecim ellerine sağlık sunumlarında çok güzel olmuş.Sevgiler
TTLIM ELLERİNE SAĞLIK NEFİS OLMUŞ.
EŞİM ÜMREDEN GELDİ DÜN BENDE BROKOLİ ALDIM YAPICAM KISMETSE BU AKŞAM GELEN MİSAFİRLERİME ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER
mügecim ellerine saglık bende yogurtlu yapıyordum ama ceviz koymuyordum dün yarısını sarımsaklı sirkeli yarısını yogurtlu yaptım ikiside bir harika oldu mügecim bir yerde okudum kefirle ayran yapılıyormus sen biliyorsan bana tarifini yazabilirmisin öpüyorum seni handan
selamlaar,sirkeli olanını yaptım çok güzel oldu ellerinize tarifinize sağlık:)tuğba
hünerli bayan nerelerdesiniz.
Müge'cim, hem pratik hem de super lezzetli tarifler. Sunumların da harika, eline sağlık canım. Mutlaka en kısa zamanda, umarım 2 aydan önce :)) deneyeceğim. Genelde tezgahlarda görünce özeniyorum, hadi alim bişeyler yaparım diyorum sonra dolapta öölece kalıp kalıyo ve çürüyo. 2 kere çürüttükten sonra bir süreliğine almaktan vazgeçmiştim. Ama şimdi bu 2 tarif beni yine heyecanlandırdı. İnşallah yarından sonra, bi kendime geliim, tezgahlara şööyle bi uzanıvericem.
Sevgiyle kal
Yemek tarifinle ilgili bir yorumda yapayim. Eger harika olmus , muhtesem, mukemmel disinda bir yoruma hazirsan, brokolilerin rengi sararmis. Brokoliler uzerini gececek kadar suyla haslanmaz, kaynayan tuzlu suyun icine atilir, bir kac dakika sonra buzlu suyun icine cikartilir. Sebze gevrekligini ve rengini muhafaza eder.
Ama sayfanizin geneli guzel, yemek tariflerine bakmadim ama fotograflariniz guzel.
merhaba sayfanız takip ediyorum. çok güzel , sunumlar,tarifler,bizede bekleriz
sevgiler
Çok güzel bir sunum olmuş yine Mügecim, ellerine sağlık:) Yoğurt, brokoli, sarımsak ve mayonezle, çok güzel bir dip sos da yapılabilir demek ki.
Canım arka plan ve ismindeki yeni yıldızcıklar çok güzel olmuş güle güle kullan (başka ne denirki :P) Sofra herzamanki gibi çok güzel.Sevgiler...
Konu ile alakasız ama kusura bakmayın sormadan edemeyeceğim. Fotoğrafları eşiniz çekiyor galiba yanlış hatırlamıyorsam. Acaba hangi makinayı + lensleri kullanıyorsunuz? :):)
Merhaba;
Evet, fotoğrafları eşim çekiyor.
Kullandığı makine Pentax ama lenslerinin modelini bilmiyorum.
Kısıtlı bilgim ile ancak bu kadar yardımcı olabildim, kusura bakmayın :(
Sevgilerimle.
Süpersiniz tarifler kafama yazdımmm.
Sevgilerr
Burayı yeni keşfettim ve çok mutlu oldum süpersiniz.. iki gündür hayranlıkla bakınıyorum :)) Bu arada Kilisli olduğunuzu gördüm daha doğrusu eşinizin.. Bizde kilisliyiz söylemeden geçemiyeceğim :)) Saygılar..
selam müge hanım yemekleriniz harika görünüyor..yoğurt soslu brokolinin tabagı da cok şıkmış nereden aldınız acaba ? cvplarnz ıcın tesekkurler..hoşçakalın..
1 ay kadar önce sarımsaklı sirkeli zeytinyağlı brokoliyi Trilye'de bir restoranda yemiştim. gerçekten çok hoşuma gitmişti. rakının yanında mükemmel bir meze oluyor. ismini bilmediğim için internette aramaya çalışırken sitenizde tesadüfen tarifini buldum. ismi de tam kendisi gibiymiş :) sirkeli zeytinyağlı sarımsaklı brokoli.. elinize sağlık.
tesadüfen ben de bu tariften yapıyorum ve önceden brokoli yemeyen eşim çok severek yiyor, fakat ben çok az da nar ekşisi koyuyorum harika oluyor.
Yorum Gönder