ÇOK AMAÇLI BÖREK HARCI :)
Bu kış, kendimi takdir edecek kadar çok pazı tükettim, hem de eşime rağmen :)
Yanlız yemenin keyfi yok deyip, çoğu sebze yemeğini pişirmiyordum, yakın zamana kadar ama artık sadece kendim için bile olsa, pişiriyorum.
Pazıyı genellikle, kavurarak ve yumurtalı, sarımsaklı yoğurtlu tüketiyorum. Geçenlerde içine mantar ekledim, süper oldu :)
"Hadi börek sarayım bu harç ile" dedim, şahane oldu :)
Bu tarifin, insanlık için küçük, benim için büyük bir anlamı daha var aslında :) Bir dergiye ya da kitaba bakmadan, internette araştırmadan ve hatta anneme canlı bağlanıp, tarifi adım adım not almadan, kendi kendime markette alışveriş yaparken uydurduğum, malzemelerini de göz kararı oluşturduğum bir tarif. Çok mutluyum çok :)
Bir önceki denemeyi; baklava yufkası ile yapmıştım, hatırlarsanız ama ben de dahil tadına bakan herkesi tatmin etmedi; "böyle güzel, zengin bir iç malzemeye yazık olmuş" denildi hatta.
Hafta sonu, hem cumartesi hem de pazar akşamı, misafir ağırladım. İki akşam da üst üste milföy hamuru ile yaptım ve gönül rahatlığı ile tarifi verebilirim artık :)
Bu iç malzeme; milföy hamuru ve normal yufka ile çok güzel oluyor.
Normal yufka ile yapacaksanız; Kol Böreği şeklinde hazırlamanızı özellikle öneririm, annem denemiş ve öneriyor daha doğrusu :)
Mantarları, her zaman olduğu gibi, yıkadım ve limonlu suda haşladım, pazar günü ikinci kez yaparken tereyağ ile kavurdum ve bana göre nefis oldu tadı.
Siz eğer; "ben mantarı yıkamam, sadece silerim yoksa sünger gibi su çeker, vitamini gider, hatta suda da haşlamam" diyorsanız, mantarı kendi usulünüzce pişirip, ekleyebilirsiniz malzemeye.
Söylediğim görüşe de katılmakla birlikte, renginin kararmaması, boyunun küçülmemesi ve lezzettinden bir şey kaybetmemesi nedeniyle, ben bu şekilde yapıyorum.
Malzemeler
- 6 Parça Milföy Hamuru
- 1 Demet Pazı
- 1 Paket (400 gr.) Mantar
- 1 Adet (orta boy) Soğan
- 1 Adet (minik) Kırmızı Biber
- 4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağ
- Tuz, Karabiber
- 1 Adet Limon ve 1 Lt. Su (mantarı haşlamak için)
- 1 Adet Yumurta Sarısı ve Susam (böreklerin üzeri için)
Yapılışı
- Mantarları; akan suyun altında üzerindeki siyahlıklar gidinceye kadar yıkayın. İnce ince dilimleyin. Bir limonun suyunu sıktığınız, bir litre su da, orta ateşte 10 dk. haşlayın. Süzün. Bir yemek kaşığı tereyağını eritin ve mantarları sürekli karıştırarak, 10 dk. kadar kavurun.
- Pazıyı güzelce yıkayıp, süzün. Saplarını minik minik, yapraklarını iri iri doğrayın. (sapları mümkün olduğunca minik doğrayalım ki, vitamini gitmeden çabucak pişsin)
- Soğanı ve kırmızı biberi, minik, yemeklik doğrayın.
- Teflon tencereye, sıvı yağı koyun ve ısıtın. Soğan ve kırmızı biberi ekleyin. Orta ateşte sürekli karıştırarak, soğanlar şeffaflaşana kadar, 4-5 dk. kavurun.
- Pazıyı ekleyin ve ara ara karıştırarak, pazıların sapları yumuşayıncaya kadar kavurun.
- Sapları yumuşayan pazı karışımına, mantarı ekleyin ve bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın. Damak zevkinize göre tuz ve karabiber ekleyin. Karışımı ılınmaya bırakın.
- Kare olan milföy hamurunu, unlanmış tezgahta, uzun dikdörtgen olacak şekilde, mümkün olduğunca ince açın.
- Hamuru uzunlamasına ikiye kesin. Ucuna bir yemek kaşığı kadar pazılı harçtan koyun ve muska böreği şeklinde sarın.
- Yağlı kağıt serdiğiniz - ben softbowl silikon mat kullanıyorum - tepsiye dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.
- Önceden ısıtılmamış, 180 dereceye ayarlı fırında, üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar yaklaşık 25-30 dk. pişirin. Mümkün olduğunca sıcak servis edin.
Milföy hamuru ile börek yaparken, hamuru açıp, inceltmeniz önemli. Açmadan, olduğu gibi kullanırsanız, sert ve kalın oluyor bana göre. Açtığınız da ise pamuk gibi yumuşacık, pufidik kabarmış :) ve tel tel oluyor börek.
Börekleri hazırladıktan sonra, bir yarım saat kadar ılık ortamda bekletirseniz, çok daha iyi sonuç alıyorsunuz. Ben, bekletmek için vaktim olmadığında, ısınmamış fırına koyuyorum, fırın yavaş yavaş ısınırken, böreklerde ılık ortamda dinlenmiş oluyorlar :)
Baklava yufkası ya da normal yufka ile börek yaptığımda ise mümkünse bir gece önceden hazırlayıp, buzdolabında bekletiyorum, çok güzel oluyor.
Bu ölçüler ile oldukça fazla börek çıkıyor.
- İsterseniz tamamı ile börek sarmayıp, bir kısmını meze olarak ikram edebilirsiniz. Tecrübe ile sabit, çok iltifat topluyor :)
- Mantar eklemez iseniz, sarımsaklı yoğurt ile de servis edebilirsiniz.
- Çırpılmış yumurta ekleyerek, sade yumurtalı ya da yumurtalı - yoğurtlu servis edebilirsiniz.
- Büyükçe bir tavaya alıp -ister mantarlı, ister mantarsız- üç dört yumurta kırabilir, yumurtaları dağıtmadan pişirerek, pratik bir ana yemek olarak sunabilirsiniz :)
36 yorum:
Ellerine sağlık Müge, pazı ve mantar güzel bir ikili olmuştur.. Milföyün kıyır kıyır hamuruna da çok yakışır..
Sevgiler..
HÜNERLİ BAYAN ELLERİNİZE SAĞLIK.PAZI VE MANTAR HARİKA YA.DENEMEK LAZIM.SEVGİLER.
Eveet herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ederim efenim:)
Ben yufkayla yaptım şahane oldu.
O gün evde kırmızı biber yoktu ama bir dahaki sefere koyacağım, birde kaşar rendesi de çok yakışır gibime geliyor öyle deneyeceğim.
Ellerine sağlık canım ve teşekkür ederim..
Pazı deyince bende de akan sular duruyor. Çok seviyorum pazı yemeklerini. Mantarı hiç düşünmemiştim birlikte ama enfes görünüyor.
Ellerine sağlık.
Görüntü süperr bizim evde pazı yenmez ama bu şekilde yarler diye umut ediyorum...Ellerine sağlık canım...
www.gonuluncelezzetler.com/
hımmm kokusu buralara kadar geldi harika bir börek elinize sağlık
offf müge hanım diyet diyet oldumu şimdi buuu...süper görünüyolar ellerine sağlık
pazının her halini çok severim dolması ,kavurması,yoğurtlu sarmısaklısı ,bu da çok nefis olmuş eline sağlık
sevgiler
TATLIM ELLERİNE SAĞLIK
AFİYET OLSUN
acayip nefiss görünüyor mügeciğim,
ellerine kollarına sağlık.
sevgi dolu öpücükler canım
Goruntu muhtesem! Soyleyecek baska soz yok:) Ellerinize saglik, Hollandadan sevgiler.
Canım bende senin gibiyim aslında. Yaniörneğin eşim mantar sevmiyorsa bende mantar yapmıyordum. Eşim yemeyince çok sevmiş ve bayılmış olmama rağmen yalnız yemekten hoşlanmadığım için bende pişirmiyordum. Ta ki 1 sene öncesine kadar:)))
Baktım ki bu güzel lezzetlerden uzaklaşıyorum hemen kendime çeki düzen verdim. Veeee artık kendime özel mamalar yapıyorum.
Ama bence bu böreği gerçekten hiç pazı sevmeyen bir insan bile bayılarak yer. Nefis görünüyor. Yanında bir sıcacık çay olacak ki:)))
Demem o ki ellerine koluna sağlık. Yine duygularını her zaman ki gibi çok güzel ve içten kaleme almışsın.
Seni çok öpüyorum canım
Kucak dolusu sevgiler
MÜGE HANIM, PAZIYI SEVMEYEN BİLE BU RESMİ GÖRDÜKTEN SONRA SEVMEYE BAŞLAR. ÇOK ENFES GÖRÜNÜYOR. EMİNİM TADIDA ÇOK LEZZETLİDİR. ELLERİNİZE SAĞLIK...
HÜLYAM
sevgili müge hanim böreginiz cok tatli gözüküyor ellerinize saglik.ben sizden limonlu visneli tepsi kekinizinde tarifini bekliyorum
Müge çok güzel görünüyor. Bende mantarı pek sevmem ama pazıya bayılırım. İçine pastırma koysak öyle börek yapsak ımmm süper olurdu dimi. Bak canım börek istedi şimdi. Ellerine sağlık cnm. Her akşam sebze yada et yemeği yemek bazen sıkıcı olabiliyor. Aslında çayla birlikte akşam yemeğinde nefis olurdu:( İyi akşamlar...
görüntüçok güzel eminim tadıda nefistir...benimde dolabımda pazı var yapılmayı bekliyor bu tarif tam üstüne geldi denicem hemen,
Arzu'cuğum;
Pastırma fikri şahane !!
Ben neden düşünemedim bunu :)
Hemen deneyeceğim, çok çok teşekkürler bu fikir için...
Hatice Hanım;
Limonlu vişneli tepsi keki'nin tarifi arşivimde var.
Bu kez aynı ölçüleri ve malzemeleri kullanıp, limon aromalı kek unu ile yaptım sadece.
Siz de kek unu kullanacaksanız, tariften kabartma tozunu çıkarmanız yeterli olur.
Limon aromalı kek unu ile yaparsanız, vanilya da eklemeyin.
Normal un ile yapacaksanız, kabartma tozu, vanilya ve bir limonun kabuğunu rendelemeniz yeterli.
Şimdiden afiyet olsun :)
http://hunerlibayanlar.blogspot.com/2009/05/visneli-kakaolu-kek-visneli-sade-kek-ve.html
Milfoyu bir kenara birakip sadece icini yemek bile mutluluk verici gorunuyor :)
Adaş, valla bugün senden aldığım yorumdan beri yüzümde bir sırıtma var :) hay sen çok yaşa emi..
Börek de börek valla...
O zaman şimdiden siparişi verdim gitti, geldiğimizde bundan isterim..
Ellerine saglik canim...
cok güzel olmus...
iki sevdiklerim bi arada biri mantar biride milföy hamuru...Himmm...
Sevgiler...
Pazıyı çok severim dolmasına hele bayılırım.Börek içi olarak da süper bir tercig görüntü süper ellerinize sağlık
Selam Almanya da pazi bulabilirmiyim bilemiyorum, hic görmedim yada dikkatimi cekmedi ama arastiricagim sayenizde.Tarif de fotograf da cok güzel, ellerinize saglik. Sevgiler.
börek olarak ayrı, içi ayrı güzel.. herzaman ki gibi nefis. ellerine sağlık..
sevgiler Esma
Mügecim bizim evde de bu kış en çok tüketilen sebze sanırım pazı oldu, bol soğan ve sarımsakla kavurup sarımsaklı yogurtla servis ederim ben hep. bir de böreğini severim, ve senin tarifin de harika görünüyor canım. ellerine sağlık
Mügecim;
Şahane görünüyor gelde beni ye diyor :)
Bu arada 20 Martta Mecidiyeköyde bir buluşma etkinlğimiz var canım senide aramızda görmek isteriz
Öptüm cnm
hayatım ya böreğin içi bile süper görünüyor o halde bile yemek geldi içimden.))) ellerine sağlık öpüyorum sevgilerimle
Merhabalar,
Sitenizi nette dolaşırken buldum ve çok hoşuma gitti. Çok içten yazılmış yazılarınız var.
Ayrıca engüzelanı'daki fotoğraflarınızada baktım onlarda çok güzel. Bende fotoğraf çekiyorum ayrıca bir yemek günlüğü benimde var :) Beklerim.
benimsevgilimutfagim.blogspot.com
Takip edeceğim sizi. Sevgiler.
muge hanim merhaba,
bu boregin cok guzel olduguna suphe yok...goruntu herseyi anlatiyor zaten...ancak benim aklima takilan sey boregi nasil sardiginiz... genelde milfoy kullandigimda inceltsem bile kenarlari genelde yapismiyor ve aciliyor....sizinkiler hic acilmamis...harika...inceltirken tahmini hangi boyuta getiriyorsunuz hamuru? muska gibi sarabilmek icin baya uzun olmali sanirim... bir daha yaparsaniz o asamadanda fotograf cekip eklerseniz ne super olur :))
tesekkurler,sevgiler
Duygu hanımcım;
çok uzun açmanıza gerek yok.
Ben tahminen yirmi cm. uzunluğunda açtım.
Uzunlamasına ikiye kestim.
Son kat yerini tepsinin alt tarafına getirirseniz, açılmaz diye düşünüyorum, şimdiden afiyet olsun :)
gercekten harika oldu, acilmadi...icten kalani aksam yemegine saklamayi dusunuyordum ancak o kadar lezzetliydi ki aksama birsey kalmadi:))
sevgiler
sevgili müge hanım
sitenize ba-yı-lı-yo-rummmm
geçen hafta pazılı böreğinizden yapıp attım dondurucuya.gelene gidene çıkarttım herkes çok beğendi.
kızımın ilk yaş günü pastasını da kendim yapmak istedim.pandispanya dosyanızdan ve krema tarifinizden yararlandım.pastane pastasından daha güzel olmuş yorumunu alınca çok mutlu oldum.bir yaşını yeni doldurmuş kızım da baayıla bayıla yadi.diğer tariflerinizi de denemeye devam edicem paylaşımınız için çok ama çok teşekkürler....
Öncelikle Merhabalar.Blog Dünyası Benim için yenibir dünyanın kapısını aradı tüm blog dostlarına sonsuz teşekkürler.eski sıcak ve sevecen dostluların kalmadığı bir dönemde ve benimde kendimi çok yalnız hissettiğim zamanlarda sizler bana terarpi gibi geldiniz.tarife gelince süper görünüyo en kısa zamanda deniycem.ellerine sağlık...
Teşekkürler, bilgilendirme için
mirc
arkadaşlar bu borek tek kelımeyle nefıs,iç harcını tek başına yıyın ister borek yapın ama bu lezzetı mutlaka tadın tek kelımeyle harıka
Her zaman ki gibi harika görünüyor.En kısa zamanda pazı kavurması olarak denemeyi düşünüyorum sevgiyle kalın...Emine
MERHABALAR MÜGE HANIM BU TARİFİNİZİ BİR ÇOK DEFA YAPTIM VE HER SEFERİNDE BÜTÜK ÖVGÜ ALDI (TABİ SAYENİZDE:DDD )ANCAK BU DEFA PAZI BULAMADIĞIMDAN ISPANAK MİLFÖY OLARAK İGLONUNKİNİ KULLANDIM İNANIN BEN BU KADAR KABARAN PUF PUF OLAN BAŞKA HAMUR GÖRMEDİM ISPANAKLADA GÜZEL OLDUĞUNU SÖYLEYEN MİSAFİRLERİM ÇOK BEĞENDİLER İZMİRDEN SEVGİLER.....
Yorum Gönder