HAVUÇLU KEK TARİFİ YENİLENDİ :)
"Havuçlu Kek" benim çok değerli tariflerimden biri biliyorsunuz :)
Annemin yıllar önce deneme yanılma metodu ile oluşturduğu ve onu hiç yanıltmayan bu ölçüler, iki yılı aşkın süredir blogumdan tarifi alıp, deneyenlerinde gözdesi olmuş durumda.
Kendi yaptığım bir tarif olsa, bu kadar iddalı sözler kullanmam, "güzel, deneyin" vs. derim.
Ama söz konusu anneme ait bir tarif ise eğer, mütevaziliği bırakırım bir kenara :) annemin tariflerini ne kadar övsem de az çünkü...
Havuçlu kek tarifinde bazı değişiklikler yaptım hafta sonu.
Sencer Paşa'nın partisi için, madem klasik bir kek yapıyorum, bari biraz farklı ve özel olsun dedim :)
Her tarifte olduğu gibi, tarçın yine girdiği ortamı ezdi geçti :) İçinde neredeyse bin çeşit ! olan bu kekten gelen ilk koku ve ilk ısırışta hissedilen lezzet; tarçın...
İkinci lokmadan itibaren; "hımm portakal da var sanırım bunda, hatta limon kabuğu da var galiba" şeklinde yorumlar gelmeye başlıyor.
Havuç tadı hissedilmiyor yine ama mükemmel bir nem veriyor.
Orjinal tarifte ceviz var ama ben bu sefer evde bolca bulunan fındıktan eklemeye karar verdim.
Fındık ile yapacaksanız eğer, önerim mutlaka önce kavurmanız. Kavurmadan eklerseniz, ne kadar çok olursa olsun fındık tadı hissedilmiyor ama kavrulmuş fındık ile şahane oluyor.
Hatta kuruyemişçiden kavrulmuş fındık bile alsanız, şöyle tavada bir iki çevirin derim, farkı hissedeceksiniz :)
Tarifte belirttim ama eklediğiniz kakao miktarı kadar unu eksiltmeyi sakın unutmayın. (bu hemen her tarif için geçerli)
Bu kekte de, son yaptığım havuçlu kekte de, normal un yerine kek unu kullandım ve dokusu çok farklı oluyor bana göre.
Hatta kek unların, normal unlardan tek farkının, kabartma tozu olduğuna inanmıyorum ben, mutlaka başka şeyler de var içinde :)
Neden derseniz, normalde havuçlu kek yaptığınızda, dilimlerken, süngerimsi, bulgur bulgur bir yapısı olur, deneyenler bilir hatta bıçağınız çok keskin değilse dağılır.
Ama kek unu kullandığınızda, deyim yerinde ise kalıp gibi oluyor kek, kolaylıkla kesiliyor ve çok sıkı bir dokusu oluyor.
Çok yumuşak dokusu olmayan, borcam da pişirip, rahatlıkla dilimleyeceğiniz, hatta üzerine sos dökerek browni şeklinde ikram edebileceğiniz, bir kek tarifi arıyorsanız; kek unu kullanın derim.
Daha anne tarzı, yumuşak, hafif bir kek istiyorsanız, normal un ve kabartma tozu kullanın.
Aradaki farkı özellikle belirtiyor, un seçimini sizin damak zevkinize bırakıyorum...
Son olarak, keki mutlaka bir gün önceden pişirin ve dinlendirin.
Bu şekilde tadı çok daha iyi oturuyor ve güzelleşiyor.
Malzemeler
- 5 Adet (orta boy) Yumurta (minikse 6 adet)
- 2 Su Bardağı (400 gr.) Şeker
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Sıvı Yağ
- 3 Su Bardağı (rendelenmiş) Havuç
- 1 Adet Portakal (minik rendelenmiş) Kabuğu ve Suyu
- 1 Adet Limon (minik rendelenmiş) Kabuğu
- 1 Su Bardağı (kavrulmuş ve iri kırılmış) Fındık
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Kakao
- 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tarçın
- 3 Su Bardağı (2 yemek kaşığı eksik) Kek Unu
Yapılışı
- Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri, şeker eriyip karışım mayonez kıvamı alıncaya kadar çırpın.
- Yağı ve portakal suyunu ekleyin ve çok az daha çırpın.
- Ayrı bir kaba, havuçları iri iri, portakal ve limon kabuğunu, rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
- Yine ayrı bir kaba, un, kakao ve tarçını birlikte eleyin.
- Yumurtalı karışıma, önce havuç, portakal ve limon kabuğu rendesini ekleyin, çok az karıştırın.
- Unlu karışımı ekleyerek, mikserin en düşük hızında ya da çırpma teli ile karıştırın.
- Fındıkları ekleyin ve bir iki kez karıştırın.
- 25x30 cm. ölçülerinde bir borcam ya da yüksek kenarlı bir tepsinin tabanına yağlı kağıt serin. Klasik kek kalıbında yapacaksanız, büyükçe (en az 26 cm. çapında) bir kalıp kullanın ve kalıbı katı yağ ile yağlayıp, unlayın.
- Karışımı kalıba boşaltın ve 180 derece de önceden ısıtılmış fırında, 45-50 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. İlk 30 dk. fırının kapağını açmayın.
Kalan son üç dilimi, zor şartlar altında ! koruyup, böyle afilli bir fotoğrafını çeken Yaso'cuğuma teşekkürü borç bilir, yanaklarından öperim :)
49 yorum:
ellerinize sağlık.harika.hemen yapmak istiyorum.bu arada servis tabağıyla fincanda harika herzamanki gibi...sevgiler.
ewettt işte beklenen havuçlu kek
tesekkür ederizzz müge hanımcım
birde lütfen online şeker hamuru ile pasta kurabiye kapkek süsleme videoları bekliyoruz..
Mügecim gerçekten süper görünüyor .Ellerine sağlık
Yiyen tadan herkese afiyet bal olsun
sevgiler
İzninle deneyevceğim tariflere ekledim.
Ellerine sağlık mügeciğim...
ay rica ederim şekerim! ben de seni çoook öptüümmmmmmmm!
Ellerinize sağlık Müge hanım... Fincan takımına da bakmaktan gözlerimi alamadım ama, acaba nerden aldığınızı söyler misiniz? Teşekkürler, sevgiler...
Mügecim sana mail atmıştım ama dönmedin.Sanırım ulaşmadı.
Havuçlu kek ben de çok severim.Bu güzel tarif için annene ve sana , kendi adıma çok teşekkür ederim.
sevgiler.
Ne zamandır yorum yazacağım, olmadı bir türlü. Kısmet bu güneymiş:) Öncelikle son günlerdeki başarılarını gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Özenli, tertemiz ,okunan,akıcı, en önemlisi önemsediğin bir bloğun var. Her detayını ince ince düşünüyorsun:) Emeklerinin karşılığını alman ise çok sevindirici. Ben seni okumaktan keyif alıyorum:)
Keke gelince, çok güzel görünüyor. Ben de sana katılıyorum kek unu ile normal un arasında sadece kabartma tozu farkı olmamalı. Geçenlerde, kek unlarındaki aromaların daha hissedilir, olduğunu düşündüm. Normal una, limon yada portakal kabuğu katınca aroma az (yada istediğim sonucu vermiyor) geliyor bana. Hazır aroma kullanınca yapay geliyor, çok sevmiyorum bıraktığı tadı. Belki sende bu konuda fikir verirsin bana:))
Sevgilerimle...
kesinlikle! fındık kavruldumu o kekin kurabiyenin dokusu bile değişiyor :)
kek un yurt dısında ekstradan mısır nişastası içeriyor ve mumkunse min. 3 defa eleniyor :) joy'da gordugumde denedim ve açıkçası madem işin bu kısmı var neden evde olmasın diyorum sinangil duymasın :)))
mügecim kekunla yapmazsak eger 3 sb un 2 yemek kasıgı eksik olucak 1 kabartma tozu 1 vanilyamı koyucaz bunu da bilelimde kekun oladıgında ona göre yapalım dimi canım ellerine saglık çok güzel gözüküyor handan
merhaba, resimleriniz genelde harika ama bu resmi fazla parlak buldum, kakaolu havuçlu kek merak ettim hiç denemedim, üstelik profesyonel pastacıyım garip ama :-) bu arada havuçlu kek tarifine baktım yıllardır herkesin yapageldiği bir tarif doğrusu bu kadar övdüğünüzden dolayı farklı bir tarif beklemiştim biraz şaşırdım, hoşçakalın
Müge hanım kakaolu havuçlu kekten bahsettiğinizden beri tarifi çabuk yayımlasada
gelecek misafirlerime ben de değişik bir lezzet sunsam:)diyordum çok teşekkürler paylaşımınız için. Ellerinize sağlık süper anlatım ve öneriler süper sunum.kocaman sevgiler..
kek harika görünüyor cidden, annelerin tarifleri bir numaradır her zaman. bu arada adaşım harika bir foto çekmiş, servis tabağı da çok tanıdık geldi bana:)
blogcu dayanışmanızı çok takdir ediyorum izlerken ellerinize sağlık nefis görünüyor
Anneler ve tarifleri..Kesinlikle onların lezzetleri iddayı hakediyor.ellerinize sağlık.
Selam anne eli degmis gibi.Ellerinize saglik,bende deniyecegim.Sevgiler.
Kek yemeyen ben... böyle bir keke hayır demem.. diyemem..
ellerine , emeklerine sağlık...Sevgili Müge..
Fotoğraf o kadar güzel ve ışıltılı ki , keki görmedi gözüm..:)
Işık ve kompozisyon çok hoş, sevgiler
ellerine sağlık mügecim muhteşem gözüküyor..tam bir browni gibi olmuş.
Sevgili Sevgi Hanım ve Filiz Hanım;
Fincan takımı; fotoğrafı kendi evinde çekip bana gönderen Yasemin'ciğime ait :)
Kendisine de hediye gelmiş.
Nur'cuğum;
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim canım.
Ben de seni büyük bir keyifle takip ediyorum.
Aroma konusunda seninle aynı fikirdeyim, ben daha fazla aroma hissetmek için, daha fazla kabuk rendeliyorum. Mesela iki limon kabuğu rendesi veya iki portakal kabuğu rendesi gibi.
Bir de öyle dene istersen.
Handan'cığım;
Evet, kek unu kullanmaz isek, üç su bardağından iki yemek kaşığı eksik normal un ve bir paket kabartma tozu kullanıyoruz.
Vanilya eklemeni önermiyorum.
Portakal ve limon aroması, tarçın lezzeti, gayet güzel, vanilyaya hiç gerek yok bence.
Sevgili Deniz Hanım;
Havuçlu kek tarifi için; "yıllardır yapılan" tanımlaması çok doğru değil bence. Çünkü tariflerde genelde iki ya da üç "orta boy" havuç gibi belirsiz ölçüler veriliyor.
Üç su bardağı rendelenmiş havuç, annemin buluşudur :)
Fotoğraf konusunda haklısınız, eşimin tarzından farklı ama Yasemin'in tarzı da benim çok hoşuma gider her zaman, parlak parlak, ne güzel :)
Siz de hoşçakalın.
Elif Hanımcım;
Çok teşekkürler.
Şeker hamuru ile ilgili, videolu anlatımları, işin uzmanlarına bırakıyorum.
Ben amatör pastacıyım biliyorsunuz :)
Herkese kocaman sevgiler.
Kabartma tozu kullanilmiyomu acaba birde portakal suyu 1 su bardagimi olcak soylerseniz sevinirim cunku hemen denemek istiyorum tesekkurler.
Adaş... Vallahi senin sabrına, paylaşım yöntemine ve seçtiğin kelimelere ayrı hayranım.Nasıl da yılmadan, üşenmeden her bir ayrıntıyı yazıp, şu yüce gönlünle bildiklerini, keşfettiklerini paylaşıyorsun.
Adaşım fanınım :)
fincan ve tabaga bayildiiiim :)
acayip lezzetli görünüyor mügeciğim,
ellerine kollarına sağlık.foto da her zamanki gibi çok güzel çıkmış:)))
öpüyorum canımmmm
mutlu mutlu hafta sonları dilerim.
Sevgili Müge,
Bende yıllardır kek yaparım.Genelde de beğenilir tarif istenir.Arada değişiklik olsun diye havuçlu kekde yapardım ama hiç istediğim lezzeti yakalayamamıştım.Ama senin havuçlu kek bir muhteşemmm.Hemen tüm ayrıntıları ile denendi ve tam not aldı yiyenlerden.Yine her zamanki gibi çok güzel detaylı bir tarif vermişsin.Ben sadece evde ceviz kalmadığı için macadamia(iri avustralya fndığı)ile yaptım.Ve normal un ve kabartma tozu kullandım.Pişerken evi saran kokusu muhteşemdi.Kek kokusu nedense evdeki herkese bir sıcaklık,bir sevinç veriyor.Ellerine
sağlık bu güzel tarif için.Tabiki öncelikle değerli anneciğinin ellerine sağlık.Patent ona ait nede olsa :))Kek sevenler hiç durmasın denesin derim bu tarifi...
sevgilerimle
nazan
MERHABA MÜGECİM ELLERİNE SAĞLIK YILLARDIR HAVUÇLU KEK YAPARIM İÇİNE KAKAO PORTAKAL KOYMAK AKLIMA GELMEZ SEN SÜPERSİN AMA ...
SEVGİLER
Tarçının keke çok yakıştığına inananlardanım.Ellerine sağlık canım,en kısa zamanda deneyeceğim
şık bir sunum. harika bir fotoğraf.. lezzetini tahmin bile edemiyorum..
ellerinize sağlık :)
Müge Hn. Merhaba;
Sitenizi "sıcak tahin helvası" tarifiniz sayesinde keşfettim. O gün bugündür de hemen hemen hergün ziyaret ediyorum. Pekçok tarifinizi denedim. Hep bir teşekkür notu yazmak istedim ama bir türlü olmadı.
Havuçlu kek çocukluğumun en önemli lezzetlerinden biri. Annem bu kekin üstünü kremşantiye benzer değişik bir krema ile kaplardı. Bayılırdııımmm :) Ama evimizi taşırken tarif defterini kaybetti ve maalesef denediğimiz bir sürü tarifte o tadı bulamadık.
Veee sizin tarifinizle aradığım lezzet geri döndü.
Cuma gecesi keki denedim. Saat 00:30'da fırının önünde elimde bir fincan sütüm ile pişmesini sabırsızlıkla bekledim :) Beklediğime değdi tabii ki de ! :))
Çoook teşekkürler sevgili adaşım, ellerinize, emeğinize sağlık :)
***Ben keki fındıklı kekun ile denedim.
Sevgili Çoban;
Kullandığımız un, kek unu olduğu için kabartma tozu kullanmıyoruz.
Portakal suyunu bir bardak değil, bir adet kullanıyoruz.
Yarım bardaktan biraz fazla oluyor genellikle.
Şimdiden afiyet olsun :)
Merhaba, dun yaptim bu keki, harika oldu.
Tam bugday unu, seker yerine bal, findik yerine ceviz kullandim. Bir tutam da muskat kattim.
Tesekkurler tarif icin!
Müge hanim, kek unu özel olarak mı satılıyor?Yoksa şu dr.ötkerin hazır kek unlarından mı bahsediyorsunuz anlamadım.Bazı markaların özel sattıkları kek unları mı var , varsa ben bilmiyorum.:(Eğer tercih ettiğiniz bir marka varsa söylerseniz iyi olur. Bu tarz şeyler bence reklama girmez , çünkü aynı zamanda firmayı da eleştirip, kendilerine katkı yapabiliriz. Kek unlarının içine firma kabartma tozunu kattığı için ayrıca kabartma tozu katmaya gerek yok mu? Öncelikle bu sorularım için detaylı cevaplar verirseniz çok sevinirim.
İkinci konu bir kek için 5 yumurta fazla değil mi? Yumurta ne kadar çok olursa kek o kadar sert oluyor bana göre ve tadı acımsıyor. Ben iki yumurtalı keklerimde bile çok başarılı sonuçlar alıyorum. Ayrıca havuçlu keklerde , havuç çok fazla olursa , kek çöküyor bazende kekin içi ıslak kalıyor. Siz bu dengeleri nasıl kurdunuz ? Kekiniz sert görünüyor oysa havuçlu keklerde istenen özellik bana göre kekin yumuşacık ve göz göz olmasıdır. Bunun için keklere yoğurt yada kefir ekliyorlar. Sizin deneyimleriniz nedir ?
Biraz küstahlık gibi algılanacak ama yorum yapan arkadaşlar lütfen yorum yapmak için yazsınlar , yoksa ellerine sağlık canım , çok güzel görünüyor demek yorum değil sadece yer kaplamaktır... Bizlerin eleştirel katkılara ihtiyacımız varki daha iyiye ulaşalım.
Teşekkürler ...
Kekte, resimde harika görünüyor.Ellerinize sağlık...Kekununu hiç kullanmadım denemem lazım demekki :)
Ellerine sağlık Müge'cim yine süper bir tarif :)
İlk fırsatta deneyeceğim, sevgiler
Selamlar sevgili Müge
Kekini dün akşam 5 yaşındaki oğlum ile denedik
Tadı enfesti evde fındık yoktu yerine ceviz ekledik oda çok yakıştı tek sorun sanki az kabardı ama enfesti ellerine sağlık yüreğine sağlık tariflerin çok güzel hergün siteni mutlaka birkez ziyaret ediyorum çok hoş bir site emek de dolayı çok öptüm.
merhabalar müge hanım.ben ayşegül,antalyadan takipçiniz ve hatta müptelanızım diyebilirim:)sabah ilk iş açıp ne yenlikler ve güzellikler var diye baktığım ilk blog sizin bloğunuz.gerçekten çok kaliteli ve çok samimi bir siteniz var.başarılarınızın devamını diliyor, sizi izlemeye ömrüm el verdiğince devam edeceğimi bilmenizi istiyorum.sevgilerimle...
Sayın Adsız;
Estağfurullah küstahlık yapmıyorsunuz.
Ancak sorduğunuz soruların, neredeyse tamamını ben hem havuçlu kek tarifinde hem de kakaolu havuçlu kek tarifinde yanıtladım.
Blogumdaki tüm tariflerde, çok detaylı yazmayı, gelebilecek tüm sorulara önceden yanıt vermeyi, öncelikli düstur haline getirmiş bir blog yazarı olduğumu düşünüyorum.
Sorularınıza bir kez daha buradan seve seve yanıt vereyim tabiki;
-Kek unu, yıllardır, çeşitli markalarda marketlerde satılıyor. Hatta son zamanlarda limonlu, fındıklı, bademli gibi aromalı olanları da var, rahatlıkla temin edebilirsiniz.
-Kek unların içinde kabartma tozu olduğu için ayrıca eklenmiyor (bunu da hem tariflerimde hem yorumlarda defalarca belirttim.)
- Havuçlu kek tarifinde yumurta; 4 adettir. Kakaolu havuçlu kek çok fazla kişiye yapıldığı için, kullandığım yumurtalar da küçük olduğu için 5 kullandım. Herhangi bir acımsılık olması mümkün değil. 2 Yumurta ile yaptığımda (ki genellikle bu muffinler de oluyor) ölçüleri yarı yarıya azaltıyorum.
- Havuçlu kek tarifinin; annemin uzun yıllar boyunca deneme yanılma yöntemi ile oluşturduğu ölçüler olduğunu ve yayınladığım tarifin çökme, ıslak kalma gibi sorunları asla yaşatmadığınıda defalarca belirttim.
-"Kekiniz sert görünüyor" demişsiniz, bunun nedeninin kek unu olduğunu, yazıda geçen;
"Çok yumuşak dokusu olmayan, borcam da pişirip, rahatlıkla dilimleyeceğiniz, hatta üzerine sos dökerek browni şeklinde ikram edebileceğiniz, bir kek tarifi arıyorsanız; kek unu kullanın derim.
Daha anne tarzı, yumuşak, hafif bir kek istiyorsanız, normal un ve kabartma tozu kullanın." şeklindeki cümlem ile açıkça belirtmiştim zaten.
Diğer keklerde mutlaka yoğurt ekliyorum ama havuçlu kek tarifinde yoğurt ya da süt özellikle yok.
Deneyimlerim bunlar :)
Sizden ricam, tarifleri okurken birazcık daha dikkatli olmanız.
En ince detayına kadar yazıyorum çünkü.
Yorumlarda sadece "eline sağlık" şeklinde ve yer kaplayan yorumlar değil, çoğu zaman soruların sorulduğu ve muhakkak yanıtlarının verildiği bir bölüm.
Belki de ben gelebilecek sorulara peşinen yanıt verdiğim için, yorumlar da genellikle, "eline sağlık, güzel görünüyor" ya da "denedik, beğendik" şeklinde oluyor.
İlginize tekrar teşekkürler.
Sevgiler.
Annenin zihnine, senin de ellerine sağlık Müge'ciğim, bu tarifi deneme niyetindeyim. Ama, önce annnenin un kurabiyesinde aklım :)
mügecim keki dün ögleden sonra yaptım müthiş güzel oldu ben normal un kabartma tozu ve ceviz üzerine çikolata sosu döktüm komşumla afiyetle yedik bu sabah yedigimde dahada güzel olmuştu kendine iyi bak emi öpüyorm handan
Mügecim;
Fotograftan tam benim tarzım ve lezzetli bir kek oldugunu anlayabiliyorum.Harika görünüyor.
Ellerinize sağlık, en kısa zamanda deneyeceğim.
Müge'cim bende denedim ve harika oldu ilk fırsatta yayınlayacağım kekini :)
sevgiler canım ;)
Bu nefis keki bugün kahvaltı için yaptım.Ben evde yumurta kalmadığı için,3 yumurta ile yaptım.Kelepçeli kalıba döktüm,normal un ve kabartma tozu kullandım.Bu şekildede güzeldİ,çay ile birlikte afiyetle yedik.TEŞEKKÜRLER!!!
Birde sizden görerek ıspanaklı mantarlı kol böreği yaptık.sizin tarifinizin aynısını uygulayamadım.Çünkü yaşadığım yerde ne milföy hamuru,ne pazı,nede yufka var.Ama börek gayet lezzetliydi.Fikir verdiğiniz için tekrar teşekkürler MÜGE HANIM!!
Rusyadan MERVE
Hepsi birbirinden leziz görünüyo elinize sağlık
Merhaba Muge Hanim, ben de cogunlukla tarifiniza sadik kalarak, findik yerine ceviz koyarak ve yine begenerek takip ettigim bir baska blogda gordugum gibi cevizi kavurduktan sonra unlayip koydum, kekin tadi gayet guzel oldu ancak cok kabarmadi sanki ve keserken biraz dagiliyor, sizce normal midir durum yoksa bir seyleri eksik ya da fazla mi koydum/yaptim?
Sevgili Ece Hanım;
Normalde havuçlu kek çok yumuşak olur ve keserken dağılabilir.
Bu tarifte kekunu kullandığımız için nispeten daha sert bir kek oluyor ve kolay kesiliyor.
Belki sizin ununuz az gelmiş olabilir ya da normal un kullanmış olabilirsiniz.
Bence gayet güzel olmuştur kekiniz :)
Sevgilerimle..
Tekrar merhaba, evet ben evde bulunmadigi icin kabartma tozu ve normal un kullandim. Yazinizdan okumustum yumusak olacagini vs. ama okumakla yapip gormek arasinda fark varmis demekki :) Diger kekler kadar kabarmamasi da normal mi peki sizce?
Ece Hanım;
Diğer keklere göre daha geniş bir kalıpta hatta borcamda pişiriyoruz bu keki o nedenle çok fazla kabarmıyor, fotoğraftaki gibi oluyor.
Tabi havucun ve portakal suyunun verdiği nem de kabarmasını biraz engelliyor.
Sevgilerimle...
Müge abla süpersin! Bu kekler favorim hem kakaolu hem sade ikiside mükemmel oluyor kek sevmeyenler bile iki çeşidide afiyetle tüketti:) Mükemmel tariflerin için teşekkürler...
Yorum Gönder