14 Ocak 2010

Mini Tiramisu

Mini Tiramisu

ORJİNALE BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK :)
Tiramisu; ülkemizde tam bir tartışma konusu.
Pandispanya ile yapılmış tiramisu'yu afiyetle mideye indirip, "ama bu orjinal değil ki !" diye ahkam kesenler, açıkça söylüyorum; size sinir oluyorum :))
Şaka bir yana...
Ben tiramisu ile ilk kez Sofra dergisinin, 1996 yılı özel sayısında tanıştım (hala da o sayıya gözüm gibi bakıyorum, şahane tarifler var) ve orada, ilk kez gördüğüm tiramisu; kakaolu hazır pastaban ve labne peynirli krema ile yapılmıştı.
Dolayısı ile bende dedim ki, demekki tiramisu budur ! :) Binlerce kez yaptım da o tarifi...
Evet tiramisu'nun orjinali kedi dili bisküvisi ile yapılanıdır. Hatta kremasına, kar haline getirilmiş yumurta akları çiğ olarak eklenir, peynir olarak labne yerine mascarpone kullanılır, kedi dili mutlaka alkollü bir kahve ile ıslatılır.
Bilgiler tamam ama, e birde bizim kendi damak tadımız var değilmi ? :)
Benim tiramisuyu anavatanında yani İtalya'da da yeme şansım oldu ve hayal kırıklığına uğramıştım açıkçası. Kedi dili ile yapılması hoşuma gitmişti ama kremasını sevmemiştim.
Hafta sonu, yine kendi sevdiğim krema ile ama bu sefer pandispanya yerine kedi dili kullanarak yaptım, şahane oldu.
İleride olayı bir adım daha ileriye götürüp, çiğ yumurtalı ve macarponeli bir krema hazırlarmıyım bilemem, büyük konuşmuyorum ama şimdilik benim, orjinale yakın tiramisu tarifim budur efendim :)
Tiramisuyu tek kişilik kaplarda hazırlamak, sunum açısından çok pratik oluyor. Dilimlerken dağılma ve şeklinin bozulma riski ortadan kalkıyor.

Malzemeler (8 kişilik)
  • 16 Adet Kedi Dili Bisküvisi
  • 3,5 Su Bardağı (700 ml) Süt
  • 2 Çay Bardağı Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Adet Yumurta Sarısı
  • 2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Paket Labne Peyniri
  • 1 Su Bardağı (sıcak) Su
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Granül Kahve (neskafe)
  • 1 Tatlı Kaşığı Şeker

Yapılışı

  • Süt, un, şeker, nişasta ve yumurta sarılarını, orta ısıdaki ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başlayınca (göz göz olunca) 1 dk kadar pişirip, ocağı kapatın.
  • Muhallebi sıcakken, vanilya ve labne peynirini ekleyip, biraz karıştırın. Karışımı ılınmaya bırakın.
  • 1 Yemek kaşığı kahve ve 1 tatlı kaşığı şeker ile hazırladığınız kahveyi de ılınmaya bırakın.
  • Kedi dili bisküvisini ikiye bölün, bisküviyi hazırladığınız kahveye batırıp çıkarın ve kaseye koyun. (batırıp çıkarma işlemini çok hızlı yapın yoksa bisküvi hemen eriyecektir)
  • Bisküvinin üzerine, 2 yemek kaşığı kadar krema koyun.
  • Kremanın üzerine yine ikiye bölüp, kahveye batırdığınız bisküvileri dizin.
  • Tekrar krema ekleyin.
  • Kapların üzerini örterek, en az bir gece buzdolabında dinlendirin.
  • Servis edeceğiniz zaman, çay süzgeci ile üzerlerine kakao eleyin.

Tiramisu Kolaj

İki renkli kedi dili bisküvileri, sevgili Seda'cığımın bana bayram hediyeleri :) Blogumu, tariflerimi çok beğendiğini ve eşinin firmasının ürünlerini kullanarak, yeni yeni tarifler deneyip, kendisine fikir verebilmemi istemişti benden, sağolsun...

Bende "seve seve" demiştim. Gel gör ki, düşündüm düşündüm, yeni ve çok orjinal bir şey gelmedi aklıma, ben de klasik yöntemle, kedi dilleri ile tiramisu, hazır profiterol topları ile de profiterol yaptım. Her iki ürünü de çok beğendim, özellikle kedi dilinin iki renkli yani kakaolu ve sade olması inanılmaz bir lezzet veriyor tatlıya, hazır profiterol toplarının içine ise sadece krema doldurup servis ediyorsunuz ve ev yapımı lezzetinde.

Olitalia, üzüm çekirdeği yağı ve pirinç kepeği yağı ise içeriğini ve yararlarını okuduğum kadarı ile çok güzel, ama ben onların şişesini açmaya kıyamadım henüz :) Mutfağımda sevimli bir objeler şimdilik. Denediğimde sizlerle paylaşacağım en kısa zamanda...

Seda'cığım nazik hediyelerin için bir kez daha çok teşekkürler, yerken seni andık bol bol :)

51 yorum:

Adsız dedi ki...

çok iyi fikir. çok şık çok güzel görüntü. Ellerinize sağlık.en kısa zamanda deneyeceğim.bi önceki yazıdan sonraki poslar çok içi açıcı.çok hoşuma gidiyor sizi böyle görmek. aileden biri oldunuz siz bizim için :) sevgiler...

ayşe ece

SEVGİ dedi ki...

Tiramisuya da kedi dili ile yapılmış tüm tatlılara bayılıyorum ..
ve sık sık ta yaparım ..
sizin sunumunuz da çok akıllıca ve şık olmuş bu arada sütlü tatlılar ve nar uyumu çok zevkli gelir bana elinize sağlık ...

Münster dedi ki...

Bu güzel ve detayli aciklama icin kaleminize saglik... Ve bu leziz tremisu icin de ellerinize saglik diyorum... Sevgilerimle,

NALAN dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine sağlık..
tiremisu en çok sevdiğim tatlılar arasında..
sevgilerle

hülya dedi ki...

çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık çok değişik sunumu var sitenizi sürekli ve beğenerek takip ediorum daha tatlı menüler görmek üzere sevgilerimle

ümmühan dedi ki...

adını sıkça duyduğum ama içine konanları bir türlü içime sindiremediğim bu tatlıyı sizin tarifiniz üzerine en yakın zamanda denemek istiyorum,ellerinize sağlık
sizce kremasında labne yerine süt kaymağı,yumurta akı ve valilyayı iyice çırpıp kullansak nasıl olur

Adsız dedi ki...

Tiramısuya herkes bayılır ellerinzze sağlı.Aynı şwkilde Zeynebin yemek defterindede var şekil olarak.

ARZU dedi ki...

Ellerine sağlık canım...

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

mügecim boşver orjinalini falan seninki harika gözüküyor..tel porsiyonluk olması çok hoşuma gitti.iki renkli kedidillerini gördüm ama daha deneme fırsatım olmadı.senin tarifinle denemek iyi bir başlangıç olacak sanırım:)bu arada fotoğraf blogu eşine ait sanırım.kareler harika.kutlarım kendisini..sevgiler canım..

Seda Yazıcı dedi ki...

evet bende sinir oluyorum cnm ,yalancı tiramisu yapmışsın diyenlere:) ellerine sağlık nefis gözüküyor mini tiramisunda
sevgiler

derya dedi ki...

Canım harika ellerine sağlık ben bildiğimce hakikiyi yapmaya çalıştım.Özellikle mascarpone
peyniriyle:))Ama bu porsiyonluklara bayıldım ilk fırsatta deniycem öpüyorum...

tub@ dedi ki...

Evet sunum aşamasında oldukca kolaylık olur böyle kuplarda, ellerine sağlık Müge'cim

Sevgiler

Asuman'la dedi ki...

Çoookk güzel olmuş adetli oluşu ikram etmeyide kolaylaştırıyor bence ellerinize sağlık o zamanlar sofra dergisinde galiba Emine Beder vardı o yüzden tarifler o kadar güzel ve güvenilirdi bence sevgiler

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

evet bu tartışmaları da cok yersiz buluyorum ben. ben öyle seviyorsam kime ne, kanun mu yani bunun tarifinin nasıl olması gerektiği. ben de aynen senin gibi agız tadıma nasıl uyuyorsa öyle yapıyorum canım. ellerine sağlık. böyle tek porsiyonluk da çok daha pratik kesinlikle.

aylin dedi ki...

ellerine sağlık mügecim tarif not edildi bile:)

Eda dedi ki...

Mügecim harikasın, ne güzel de demişsin "bizim kendi damak tadımız var" diye..
şaka bir yana ben de sinir oluyorum bu orjinal değil ki diyenlere :)
ellerine sağlık canım

nilay dedi ki...

Süper fikir tek kişilik kuplarda olması. Ben de aynı sizin gibi yapıyorum. Kedi dili ve benim kremamla . Bence böylesi güzel.
Ellerine sağlık.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım harika görünüyor. Sana yerden göğe kadar hatırlıyorum. lezzetleri orjinaline göre yapabiliriz tamam ama damak tadı da çok önemli. Mide em hitap etmeli değil mi ama :)))
Ellerine sağlık canım
sevgilerimle

Fatma Betül dedi ki...

Ellerine sağlık. Buda orjinal bir fikir :) Tek servis de güzel hepsi güzel kısaca:)

nazan dedi ki...

Merhabalar sevgili müge .Tekrar enerji dolu olarak, güzel tarifler ve şık sofralarla bloguna döndüğün için teşekkürler.Tiramisuların çok lezzetli ve şık görünüyorlar ellerine sağlık.Bende türkiyedeyken senin gibi hazır kakaolu pastaban ve labne peyniri ile yapardım.ve çok beğenerek yerdik.Yaklaşık 1,5 senedir sydneyde yaşıyorum ve ne hazır pastaban bulabiliyorum nede labne peyniri.Bende kedi dili (Savaoıardı)bisküvisi ve mascarpone peyniri ile yapıyorum burda tiramisularımı.gayet güzel oluyor ama tercih hakkım olsa pastabanlı ve labneli olanı herhalde tercih ederdim.mascorpone ile yine lezzetli bir krema oluyor ama pandispanya bizim damak zevkimiz daha yakın geliyor.birde üzerine kakao yerine nescafe serpiştiriyorum onlarda bir müddet sonra eriyor ve hem görüntü ,hemde kahve aromasını sevenler için güzel bir lezzet oluyor.sevgiler..nazan

mugehobi2 dedi ki...

selam yemeklerin bir harika
bennim blogada beklerim. mugehobi2.blogspot.com

Nur Vural dedi ki...

Tek porsiyonluk harika bir düşünce, hemde çok şirin.

Ellerine sağlık Müge'cim.

Pembe Tatlar dedi ki...

Sunumun çok sık olmuş...

Ellerine sağlık mügeciğim...

Ortanca dedi ki...

Tiramisu cok güzel görünüyor. Bayildim, bayildim. Ben de orjinal Tiramisu'yu sevmiyorum. Yumurtalarin cig olarak kullanildigini düsündükce hic sevk alamiyorum o canim tatlidan. Mini Tiramisu'yu yarin ben de yapacagim. Insallah sizinki kadar güzel olur.

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MÜGECİM TİRAMİSULAR HARİKA GÖRÜNÜYOR SANIRIM BARDAKTA HAZIRLANIŞIDA HEM ÇOK ŞIK HEMDE SERVİSİ KOLAY OLMUŞ GERÇEKTEN KEDİ DİLİ İLEN YAPILAN TİRAMİSU BİZİM EVDE PEK BEĞENİLMEDİ SENİNDE DSÖYLEDİĞİN GİBİ HAKİKİSİ YALACISI DEĞİL BİZİM DAMAK TADIMIZA UYMASI DAHA ÖNEMLİ
PROTİFEROL TOPLARINI ÇOK MERAK ETTİM BENDE BU TATLIYI YAPMAYA NEDENSE HEP ÜŞENİRİM BUNLAR ÇOK KOLAYLIK GİBİ GELDİ NERDE BULABİLECĞİMİZ VE FİYATI KONUSUNDADA BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM

SİZE MARMARİS'TEN SICACIK SEVGİLER GÖNDERİYORUM

Bir Melek Geliyor dedi ki...

Mügeciğim öncelikle değer verip bloguna eklediğin için çok ama çok teşekkür ederim.Çok incesin.Ayrıca benim sorunum muhallebisiydi.İlk iş olarak bunu deneyeceğim.Kusuruma bakma bu sıralar teleşlı bir heyecanın içindeyim:)bu kadar geç yorum yazmak istemezdim.sevgiler

seda

ŞÜKRAN dedi ki...

Sevgili Müge çok güzel yazmışmın, gerçekten kendi damak tadımızı da unutmamak gerek, Birde kremada çiğ yumurtayı bende çok tasvip etmiyorum. Tiramisuyu tek kişilik porsiyonda daha çok seviyorum ama cam kasede henüz denemedim aslında böyle şeffaf olması çok daha şık oluyor.. ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

ALLAH seninde mutluluğunu daim etsin inşallah.Öyle güzel, öyle samimi, öyle dürüst,öyle asil, öyle cesur, öyle yaşından olgun, öyle kendine has ve çakma olmayan bir kalbin var ki sana özenmemek mümkün değil. Keşke herkes senin gibi olabilse.ben bu güzel özelliklerini bu kadar kısa bir zamanda farkedebildim umarım çevrende çok yakında farkeder. Zaten ben duyarlı bir birey olarak farkedilmesi için elimden geleni yapıcam.sevgiler:) Ankaradan defne
sevgiler

Canan dedi ki...

O ne şeker birşey. İnsan yemeye kıyamaz:)

Zaten sevdiğimiz bir tatlı olan tiramisuya şekil itibariyle yeniden vuruldum. Ellerine saşlık Müge Abla.

Sevgiler
Canan

badem limon dedi ki...

bloğumda sizin için birşey daha var :)

sevgilerle..

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

bana uğrarmısın canım...senin için bloğumda bir şey var....
resimleri yiyesim geldi...çok güzel görünüyor...

Esra dedi ki...

süper bir görüntü,eminim tadı da mükemmeldir...eline sağlık
bu arada sana ödülüm var bir ara uğrarsan sevinirim
sevgiler

Müge dedi ki...

Sevgili Ümmühan;
Sorduğunuz şekilde hiç denemedim, bir yorum yapamayacağım o nedenle, ama ağır bir tadı olur sanki. Bilemiyorum.

Sevgili Arkadaşlar;
Her birinize, tek tek özenli yorumlarınız, güzel sözleriniz ve ödülleriniz için çok teşekkürler sağolun, iyiki varsınız.
Doğru anlaşılmak ne güzel şey..

DUSBAHCESI dedi ki...

Nefis bir goruntu! Ellerinize saglik. Ayrica butun soylediklerinize katiliyorum!!:)) Herkesin damak tadi farkli.. Hollandadan sevgiler

Adsız dedi ki...

Benim yapacagim yoruma, bir sekilde cevap vermissin ama cevabin gene de yanlis. Labne peyniri nedir kimdir ? Tiramisuyla hic bir alakasi yoktur, eksimsi suzme yogurt gibi bir sey labne peyniri. Tiramisu artik dunya capinda cig yumurtasiz yapildiginda da kabul ediliyor, boyle bir ashama kaydedildi ve bu isin erbabplari shefler ustadlar bu konulari yonlendirebiliyor. CIg yumurtanin hastalik yapma potansiyeli dolayisiyla pismis kreamaya mascarpone eklenerek hazirlaniyor tiramisunun kremasi. bence biraz caba gosterirseniz mascarpone bulabilirsiniz yalniz fiyati neredeyse labnenin 4 kati.

Adsız dedi ki...

tiramisu hakkinda bos yorumlarda bulunanlar olmus, ben boyle seviyorsam kime ne diye cemkirenler olmus, o zaman yedigin seye pasta diyeceksin, labneli pasta, tiramisu demeyeceksin

Adsız dedi ki...

Muge hanim,

Cok ama cok cok tatli bir sunum! sizi surekli takip ediyorum..muhtesem sunumlariniz ve lezzetleriniz var..her misafirim geldiginde sizin sitenizi ziyaret etmeden gecemiyorum.. Ben Hollandada yasiyorum ve cok farkli tarifleriniz oldugu icin konuklarimda haliyle cok begeniyor.. detayli sekilde yazdiginiz ve okuyuculariniza bu kadar onem verdiginiz icin size cok cok tsk ediyorum!! Hemen simdi kalkip tiramisu yapiyorum:)

estergonyesil dedi ki...

Tam üzerin basmışsın evet tramisu bizim tramisumuz oldu artık zaten diğeri italyanların :) ondan ikisini ayrı tutsamda isim karmaşasına deli oluyorum. İçkili olunca süper olduğunu ekleyerek ellerine sağlık diyorum bu ikinci yorum sabaha kadar benim yorumları onaylayacaksın sanıyorum sevgiler...

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

Müge abla haftasonu tiramisuyu yaptım çok lezzetli oldu tadına bakan herkes bayıldı. Ben dikdörtgen borcama yaptım. Tarif için teşekkür ederim.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

geçen hafta bende yapmıştım çok lezzetli oldu ama kıvamını tutturamadım tarif için teşkler:D

celebi74 dedi ki...

tarifi aldım bakalım yapabildiğim zaman haber veririm :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Muge hanim,
bence siz yine de yalanci ya da Muge'nin tiramisu'su diyerek verin tarifinizi.Bunu ukalalik yapmak icin demiyorum,misal benim de soyle bir alip veremedigim var diyelim :) Yurt disinda kebap diye sattiklari,Turklerden gayri artik herkesin yaptigi donere inatla kebap deniyor olmasi bizim Turk mutfaginin en onemli yemeklerinden olan onlarca kebap ceisidimize bir hakaret olarak goruyorum.Alman akrabalarimiz diyelim,guzelim lahmacunun icine doner eti koyup yediklerinde sok olmustum.Tamam,herkesin kendi damak tadi var ama orjinal tarife uygun degilse yapilan ya o zaman orjinal adi kullanilmasin daha once de dedigim gibi Muge'nin susu busu diye verebilirsiniz.Lutfen yanlis anlamayin,akil vermek bilgiclik yapmak degil.Ama dedigim gibi tiramisu tiramisudur,kedi diliyle vs vs yazdiginiz diger malzemelerle yapilir ,doner de donerdir,kebap degil.
Sevgiler

canikom dedi ki...

harika olmuş...acaba bardaklarımı desem nereden aldınız.çok şıkkkk

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Canikom;
Çok teşekkürler.
Kaseleri Paşabahçe’den aldım.

Sevgilerimle.

Arzuuu dedi ki...

Merhabalar,

labne peyniri nasil bir sey acaba ve kac gram?
(Soru biraz tuhaf oldu farkindayim :-( ama ben Almanya'da yasiyorum ve bu labne peynirinin buradaki "Mascarpone" veya "Quark" olup olmadigini bilmek istiyorum cünkü tariflerinizi denemek istiyorum).

Yardimlariniz icin tesekkürler.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Arzuuu;
Labne peyniri yerine Mascarpone kullanabilirsiniz.
Zaten orijinal Tiramisu Mascarpone ile yapılır.
Biz Türkiye'de daha ekonomik olduğu ve tadı mascarpone ye yakın olduğu için labne kullanıyoruz :)
1 paket labne peyniri 200 gr. ve yukarıdaki tarife tam geliyor aynı oranda mascarpone kullanabilirsiniz.

Sevgilerimle...

ilke dedi ki...

merhabalar,
tarifiniz yine cok guzel gozukuyor. ben cam kaseleri nereden aldığınızı merak ettim boy olarak çok güzeller.bilgilendirirseniz sevinirim.iyi çalışmalar

Tülin dedi ki...

Mügecim, ellerine saglik canim. Tarifini denedim. Inan esim ertesi güne kadar bekleyemedi ve engel olamadim. Benimde görüp tanidigim orjinal Tiramisu bu olmasada, dolaba girip soguyunca, tiramisuyu andiriyor tadi. Ama adi ne olursa olsun, tatlinin tadi süper, yapimi kolay. Tatliyi blogumda yayinladim. Tesekkürler.

serap dedi ki...

öncelikle teşekkür ederim bu güzel tarifleriniz için. hepsi çok güzeller. tiramisuda kullandığınız labne peyniri yerine başka bir peynir yada malzeme kullanılabilirmi? kullanılmasa tadında çok değişiklik olurmu? ilk defa deneyeceğim ve evimde labne peyniri yok bir an önce yapmak istiyorum:) şimdiden teşekkür ederim. serap

mugus dedi ki...

sevgili müge hanım tramisuyu yapmak istiyorum da kulladığınız kaselerde çok şık olmuş.Cam kaseleri nereden temin edebilirim.Teşekkürler

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Mugus;
Kaseleri Paşabahçe'den almıştım.

Sevgilerimle...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin