EV YAPIMI ALASKA FRİGO !
Şimdi bu benim yaptığım, ağustos böceği ile karınca hikayesine benzemiyor mu?
Sen koca yazı, ramazanı, bayramı bir sütlü tatlının değişik versiyonlarını yaparak geçir, aylardan kasım gelsin, havalar iyice soğusun, parfe yaptım diye çık ortaya ! Yok, yok olacak iş değil :)
Dondurmanın, serin tatlının mevsimi mi olurmuş, diyerek kendimi biraz rahatlatıp, önümüzdeki yazı beklemeden, tarifi yayınlamaya karar verdim :)
Kendimi hep fırçalamak olmaz, birazda öveyim şimdi :)
Aslında tarifin yayınlanmasının bu kadar gecikmesinin nedeni; defalarca denemiş olmam. Mayıs ayında annemin akraba gününde, Sermin teyze yapmıştı kahveli parfeyi. Diğer çeşitleri es geçip, iki dilim yemiş ve hemen tarifini not almıştım. Malzemeleri ve yapılışını öğrendiğimde de; "oo çok kolay, hemen yapar yayınlarım, ben bunu" dedim ama öyle olmadı.
İlk denememde, "hepsi bisküvi, farketmez" diye düşünüp, potibör kullandım, olmadı. Kakaolu potibör kullandım, olmadı. Bisküvi miktarında oynamalar yaptım, kıvamı tutmadı. Buzluğa kaldırırken zamanlama hatası yaptım, olmadı.
Sözün özü; benim gibi, "alt tarafı bir bisküvi pastası, ne olacak" demeyin :) tarifte belirttiğim markalara, ölçülere, sürelere harfiyen uyun, kışın misafirleriniz ile birlikte evde film izlerken, sinemada frigo keyfi yapmanın tadını çıkarın.
Malzemeler
- 2 Paket Kakaolu Krem Şanti
- 3 Paket Kakaolu Piknik Bisküvi
- 1 Adet Yumurta
- 1 Türk Kahvesi Fincanı (2,5 yemek kaşığı) Şeker
- 2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Granül Kahve
- 1 Su Bardağı (kırılmış) Ceviz
- 2 Su Bardağı (400 ml) Süt
Yapılışı
- Bisküvileri ve cevizleri kırın.
- 1,5 su bardağı süt ile krem şantiyi çırparak, hazırlayın.
- Yarım su bardağı sütün içinde de kahveyi eritin.
- Yumurta ve şekeri, şeker eriyip karışım beyazlayıncaya kadar çırpın. (şekerin daha çabuk erimesi için, kabınızın altına sıcak su dolu başka bir kap koyup, çırpabilirsiniz)
- Şekerli yumurtayı, sütlü kahveyi, bisküvi ve cevizleri, krem şanti ile birleştirin, iyice karıştırın.
- Baton kek kalıbı yada çok büyük olmamak şartıyla, arzu ettiğiniz bir borcamın tabanına iki kat strech film serin. Karışımı kaba boşaltın. Üzerini de strech film ile kapatın.
- Buzdolabında 2 yada 3 saat beklettikten sonra, buzluğa kaldırın. En az bir gece yada servis edeceğiniz zamana kadar buzlukta bekletin.
Bisküvileri ve cevizi rondoda çekerseniz, iyi olmuyor. Ellerinizle cevizleri iri iri, bisküvileri ise mümkün olduğunca ufak ama çok toz haline getirmeden kırın.
Kullandığınız kahvenin markası; nescafe-gold, krem şanti'nin markası ise mutlaka, dr.oetker olsun lütfen :) Seçim sizin ama ben diğer markalarda kesinlikle aynı tadı bulamıyorum. Hele dr.oetker'in benzerlerinde.
Parfeyi hazırladıktan sonra hemen buzluğa kaldırmayın. Hemen yemeyip, daha sonra ikram etmek üzere buzluğa kurabiye, kek vs. koyarız ve çıkarıp ısıttığımızda aynı tazeliği buluruz ya.
İşte bu tarifte, o ters tepiyor :) hemen buzluğa konan bisküviler, krem şantinin içinde yumuşamıyor, taze çıtır çıtır kalıyor :) bu da istediğimiz sonuç değil.
Kakaolu pötibör bisküvi ile de lezzetli oluyor ama bence en güzel hali, kek'imsi dokusunda dolayı piknik bisküvi ile yapılanı. Öneriyi yapıyor, seçimi size bırakıyorum :)
Parfeyi; buzlukta sekiz on gün saklayabilirsiniz. Servis etmeden önce oda sıcaklığında beş dakika kadar bekletip, kolaylıkla kesebilirsiniz. Çok fazla bekletmeyin, yumuşayıp, erimeye başlar.
40 yorum:
müge ne yaptın sen...harika olmuş gribim hastayım bu halde beni mutfağa sokucan bunu yaptırıcan ve yediricen.sonra boğazım iyice ağrıyacak burnum iyice akıcak o zaman suçlu kim olacak:)))harika ellerine sağlık sağlıkla kal...
Tebrikler. Tatlının muhteşem göründüğünü söyleyebilirim. Tarifi de çok net ve samimi bir şekilde vermişsiniz. Ama beni en çok etkileyen fotoğraflar! Cidden fotoğrafları çeken kişi bir profesyonel!
mügecim ellerine saglık afiyet olsun .Hafta sonuda geldi hadi bakalım alalım filmlerimizi yapalım frigomuzu oturup keyif çatalım :))
sevgiler
Mügecim, ellerine sağlık enfes görünüyor.
MERHABA MÜGE HANIM ÇOK GÜZEL BİR TATLI AMA BENİM ÇİĞ YUMURTA YİYEMEMEK GİBİ BİR TAKINTIM VAR BU YÜZDEN ISLAK KEK BİLE YİYEMİYORUM
AMA GÖRÜNTÜ SÜPER
ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER
Merhabalar öncelikle ellerinize sağlık harika bir anlatım ve süper bir lezzet :))
Katılım için çok tşkr ediyorum yine beklerim:)
Hafif olduğu kadar çok lezzetli olduğu kesin canım. Ellerine sağlık.
ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar...
hafta sonu kesinlikle denemem lazım bu tarifinizi...
bayılırım parfeye. Bu tarifi bilmiyordum ama. Kahve ve parfe...denemek için yeterli neden. ellerine sağlık
Dondurmayla aram pek hoş değildir. ama parfeyi yaz kış yiyebilirim . Oda bir şekilde sırf krema olmadığı zaman. yani seninki gibi arkadaşım ellerine sağlık. sevgiler hilal
Ellerinize sağlık. Bloğunuzu yeni takip etmeye başladım çok hoş ..Sevgiler Mine
Ya süper ve harika bir blogunuz var. Çook teşekkürler paylaşımlarınız için. Çok istifade ediyorum. Yumurtanın çiğ kullanılması acaba zarar olur mu? diye aklıma geldi. Mesela yumurta kullanmasak sonucu nasıl etkiler?
şu anda ağzımın suları aktı bile valla...harika görünüyor... parfe bu kadar güzelmi olur ve anlatılır...harikasın canım...kolay gelsin...ellerine sağlık...
Mügecigim, ellerine saglik, bisküvi konusunda cok haklisin, bu tür tatlarda piknik bisküvi en lezzetlisi oluyor,ben yaz-kis demem...cok severim bu tür tatlari.Sevgiler
zehra
Tariften cok fotograflara bayildim! Harika, baska birsey demiyorum:) Hollandadan sevgiler.
Canım kolay bile olsa herşeyin bir püf noktası var değil mi. Bende senin gibi düşünüp çok malzemeyi ziyat etmişimdir. Ama yılmadan yapmaya da devam etmişimdir. Tabi ziyan olan malzemeler bende sır olarak ta kalmıştır:)
Yaz kış fark etmez her zaman böyle güzel lezzetleri yiyebilirim.
Eline koluna sağlık canım. Nefis olmuş.
Haftasonunun güzel geçmesi dileğiyle
sevgiler
enfes olmuş Mügecim ellerine sağlık. valla bence bu tarz dondurma cinsi tatlılar her daim yenir. biz ailecek dondurma sevmeyen azınlıktanız ama annemlerde yaz kış her akşam mutlaka yenir. bir gün onlara yapmalı bundan, bayılırlar. bu arada tüyolar da çok önemli, yaparsam mutlaka dikkat edicem. öptüm şeker
çok nefis görünüyor müge. ellerine sağlık. mutlaka denemek lazım.
Hem tarif hem fotograflar cok guzel. Acik anlatimla herkesin yapabilecegi bir tarif. Sevgiler
harika görünüyor..
sayfayı ilk açtığımda resmen içim dondu :)) üşüdüm ... yaza muhakkak denicem ellerine sağlık,arşive lazım bi pasta:)
elllerinize sağlık sevgiler
ya bu kadar anlation bana gelince hec bisi yapmion! gecenin bu saatinde yapistim ekrani yicem!!! cabukk parfe yap getir cabuk!!! hamile olsam aserdim derdim serefsiiziim!! cabuuuuuuuuk!!!!!!!!!!!!
Dün akşam bir dergiden krokanlı parfe tarifi yapıp buzluğa atmıştık bu yazını görünce hatırladım aniii :) hem onu mideye indirmeye hem de senin tarifi en kısa zamanda yapmaya koşuyorum :))
O kadar lezzetli görünüyor ki anlatamam.. Bir an önce yemeliyim. :)
Yazılarınız ve içeriğinizden dolayı tebrik ediyorum. Ziyaretime beklerim. Dekorasyon hakkında fikirler veren bir sitem var.
http://www.evvedekoor.com
Evve Dekoor
Mügeciğim merhabalar canım ...
Etkinlik sizlerin sayesinde gerçekten çok güzel oldu katılım için tşkr yorumumu yazmıştım canım:))
Etkinlikte sen de varsın neden yokum dedin anlamadım??
Mutlu hafta sonları...
merhaba müge hanım beni taa çocukluğuma götürdünüz frigoya bayılırdım şimdi çocukluğumun tadı karşımda duruyor derhal deneyeceğim sonucu sizinle paylaşacağım size çok teşekkür ederim.ikbal
Harika bir tarif,ellerinize emeklerinize sağlık,yaptım şahane oldu,bir ekleme yaptım,bir adet mıuzu küp küp doğrayıp koydum,misafirler doyamadılar,gerçekten enfes bir tatlı,denemeyenlere tavsiye ediyorum..Sevgiler.
Bu tatlıyı yaptım ama sanki yeterince katı olmadı. krem şantiyi 1 bardak süt ile çırpıp, yarım bardak süt ilede kahveyi çözsek toplamda 1.5 bardak süt ile yapsak kıvamı daha iyi tutar gibi gözüküyor. gerçi daha yeni koydum dolaba donar mı bilmem ama resimki gibi görünecekmiş gibi durmuyo. neyse sağlık olsun..
Tatlı sonrası görüşler; Bir önceki görüşümü geri alıyorum ben donmaz felan sandım ama kıvamı tam tuttu. Ben ceviz yerine fındık kullandım sonrasındada kakaolu sos ve fındıkla süsledim, valla çok güzel oldu misafirlerim bayıldı, hazır felan sandılar. Bu gergin günümde ilk kez yapmama rağmen çok olumlu bir sonuç aldığım için çok mutlu oldum bu yüzden teşekkürü bir borç bilirim.
Bak simdi nasil uzuldum :(( Canim çekti, ve mutlaka yaparim derken malzemelerine bir göz attim, ve ne yazik ki yurtdisinda oldugum için, piknik biskûvi bulmam imkansiz :(( Artik Türkiyeye izine geldigimde bol bol alir götûrûrüm. Ellerine saglik
hayırlı ramazanlar. öncelikle ellerinize saglık tarifleriniz hem cok güzel hemde pratik ben ilk parfeyi sizin tarifinizden yaptım basta eşim olmak üzere herkes cok begendi gecen gün tekrar yapmak istedim ama bir sorun çıktı piknik bisküvi satıştan kaldırılmış etinin kakaolu bisküvisi ile yaptım ama aynı lezzeti alamadım olmadı şimdi ne yapıcam hangi bisdküviyi önerirsiniz
ben de çiğ yumurtadan dolayı çekiniyordum ama yaptım ve tek kelimeyle mükemmel. ben içine biraz badem, kırık çikolata ve kahveli drajelerden de ekledim. çok teşekkürler.
Ben bu tatlıyı yaklaşık 6 senedir yapıyorum favori tatlılarımdan ve misafirlerimin en sevdiklerinden biridir yalnız ben sade kremşanti ile ve etinin kakaolu kare bisküvisinden 2 paket kullanarak yapıyorum deneyecek olanlara bir de öyle tavsiye ediyorum.
abla facede paylaştığın günden beri tari için tüm marketlerde piknik bisküvi arıyorum yok yok yok ...
Migros, metro veya en uyduruk bakkalda bile yok :(
bende tarife sadık kalacam diye yapamadım :(
haftasonuna kadar da bulamassam petiböre talim edicem sanırım ...
merhaba ben yaptım ama görüntüsüyle yakından uzaktan alakası olmadı neden acaba .))
merhaba sitenizden birçok tarif aldım ve güvenerek deneyeceğim inşallah. İlk kez parfe yaptım o da bu tarifti mükemmel oldu, ellerinize sağlık :)
Merhaba, tatliyi denemek istiyorum ama cig yumurta kullanmasam nolur onu ogrenmek istedim. Cevap verirseniz sevinirim. Simdiden tesekkurler...
Adsız;
Tarifi hiç yumurta kullanmadan da yapabilirsiniz.
Gayet güzel olur
Sevgiler:)
Öncelikle ellerinize sağlık. Süper bir tatlı. Bütün aile bayıldı. Ve bu kadar bire bir tutan tarif olunca geri bildirim yapmak istedim. Tekrar tekrar teşekkür ederim
Yorum Gönder