VİŞNE SOSLU YALANCI TAVUK GÖĞSÜ...
Havaların ısınması ile birlikte, tatlı denildiğinde artık aklıma sadece dondurma, mozaik pasta, parfe geliyor...
Hamurlu tatlılar, çikolatalı pastalar bir kaç ay bekleyecek tarafımdan yapılmak üzere :)
Vişneli tatlıyı, her zamanki gibi "ani gelen" :) misafirler için uydurdum.
Ama o kadar çok beğenildiki, sonraki günlerde bir kaç kez haberli gelen misafirler için bile yaptım. Hatta hafta sonu aynı tatlının kayısılı versiyonunu yaptım. O da çok güzel oldu, tarifi bir sonraki yazıda...
Tarif inanılmaz pratik, toplam hazırlanma süresi yaklaşık yarım saat. Dinlenmesi de hesaba katılırsa, işten eve gidince akşam dokuz gibi çaya gelecek misafirler için serin serin ve çok iltifat toplayan bir ikram. (tecrübe ile sabittir :)
Tatlıyı eğer, benim yaptığım gibi dilim şeklinde ikram edecekseniz, tarifte belirttiğim gibi yani mikser ile uzun süre çırparak hazırlayın. Tek tek kaselerde yada kuplarda ikram edecekseniz ve kıvamının muhallebi, puding gibi olmasını isterseniz, mikserle hiç çırpmadan direk kaselere dökebilirsiniz.
Ben, her seferinde, vanilyalı pastacı kreması tarifimi kullandım. Siz damak zevkinize göre, diğer krema çeşitlerini de yapabilirsiniz, yöntem hep aynı yalancı tavuk göğsü gibi kıvamlı olsun isterseniz mikserle çırpmak, puding gibi olsun derseniz çırpmamak :)
Malzemeler
Muhallebi tabanı için;
- 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
- 1 Çay Bardağı Un
- 2 Çay Bardağı Şeker
- 2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
- 2 Adet Yumurta Sarısı
- 1 Paket Vanilya
- 1 Adet Limon Kabuğu (rendelenmiş)
Vişneli kat için;
- 1,5 Su Bardağı Vişne (çekirdeksiz)
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Su
- 1 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Mısır Nişastası
- 4 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Şeker
Yapılışı
- Muhallebi malzemelerini (vanilya hariç), orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kapatın ve vanilyayı ekleyin. Mikser ile en az 5 dk. muhallebi ılınıncaya kadar çırpın. Hafifçe sudan geçirip, süzdüğünüz bir kaba (ben 30 cm.lik tart kalıbımı kullandım) dökün. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Muhallebiniz soğuyup, üzeri hafifçe kaymak tutarken, vişneli püreyi hazırlayın.
- Vişneleri, rondodan geçirerek püre haline getirin. Diğer malzemeleri ekleyin ve sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin. Kaynamaya başayınca, ateşi kısın ve 4-5 dk. arada sırada karıştırarak pişirin. Püreyi soğumasını beklemeden, muhallebinin üzerine yayın ve oda sıcaklığında soğumaya bırkın. Soğuyunca, buzdolabına kaldırın ve en az 2-3 saat, mümkünse 1 gece dinlendirip, servis yapın.
Bu tatlıyı, biraz daha uğraşarak isterseniz hafif bir pasta yada çakma cheesecake :) haline getirebilirsiniz. Nasıl mı?
- Muhallebinin altına, bir kat hazır yada ev yapımı pandispanya koyup, hafifçe şekerli su ile ıslatın ve önce muhallebiyi, sonrada meyveli püreyi yayın.
- Buzlukta, parça kekleriniz varsa, aynı truf yapar gibi hazırlayın, (kekleri rondodan geçirip, süt, krema yada biraz muhallebi, puding vs. ile yoğurun.) kalıbın tabanına yayıp, elinizle iyice bastırın, daha sonra muhallebi ve meyveli püreyi yayın.
- Kedi dili, Pötibör yada yulaflı bisküvileri, bir fincan ılık şekerli suya yada kahveye batırıp çıkararak, kalıbın tabanına dizin, daha sonra muhallebi ve meyveli püreyi yayın.
- Yulaflı bisküvileri rondoda toz haline getirin, bir parça erimiş tereyağı ile yoğurun. Karışımı kalıbın tabanına yayın ve elinizle iyice bastırın. Daha sonra muhallebi ve meyveli püreyi yayın.
Benzer Tarifler;
34 yorum:
Himmm Mügecigim...henüz sicaklarla tanisamamis olsak ta TR´de hayal edebiliyorum kendimi, aksam serinliginde bu nefis tatliyi yerken...ellerine saglik, sevgilerimle
zehra
Muhallebiyi ekşili soslarla daha çok tercih ediyorum. Vişne çok yakışmıştır eminim. Ellerine sağlık.
mügecim sıcak havada bu tatlı süper gider ellerine saglık canım
vişneli hımmm tamda sıcaklarda gitcek bir tatlı kesin çok güzel olmuştur...ellerine sağlık!
nefis görünüyor..ellerine sağlık..
iki versiyondanda yedim, bekliyorum diger hallerinidee!! ozellikle su cakma peykeki, yapta getir beaaa!
Mügecim ellerine sağlık.Canım istedi valla şöyle buz gibi bir dilim.Malum burası çok sıcak.(Denizli).Ne iyi olurdu şimdi.Ben bir dilim alıp kaçıyorum.Öpüyorum seni.
muhallaebili çilekli yapmıştım ee vişnede çıkmışken denemek lazım değil mi ellerinize sağlık
sevgiler
merhaba müge hanım tarifiniz kesin güzeldir fakat sizden bir ricam olucak parfe tarifi istiyorum.diğer bloglardan denedim bi kaç tane ama çok aşırı tatlı geldi umduğum gibi değillerdi açıkçası, siz genelde hafif ekşimsi sevdiğiniz için sizden parfe tarifi istiyorum teşekkürler
Ellerinize,koluna sağlık. Süper olmuş. Tam yaz tatlısı olmuş
Sevgiler
http://www.lezzetibol.com
Müge'cim eline sağlık canım.
Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..
Sevgiler canım...
ben iki defa yaptım .çokta güzel oldu misafirlerimde çok beğendi ellerinize sağlık.
Merhaba. Dün denedim tarifi. Yalnız vişne yoktu kirazlı yaptım. Çok güzel oldu. Tarifi siteme koyacağım elinize sağlık.
Normal krema yapıyorum kremşanti gibi beyaz olmuyor sarı oluyor,neden? Beyaz görünmesi için ayrıca kremşanti mi ilave etmem gerekiyor?
Sevgili Selda;
Kremanın sarı olmasının nedeni yumurta sarısı eklenmesi.
Sen beyaz bir krema istiyorsan, aynı ölçüler ile yumurtasız yapabilirsin.
Sevgilerimle
Mügeciğim bu tarifini Ramazan'da denemiş, iftar davetine götürmüştüm, arkadaşlarla çok beğenmiştik, özellikle de sosunu:)
unutmadan tatlı çocukların da favorisi olmuştu:))
Sayfama ancak ekleyebildim, paylaşımın için teşekkürler...
sevgiler...
Müge Hanımcım.Bu tarifiniz mükemmel göründü gözüme eve gidip yapayım dedim yaptım da...bütün tarifleri sizin anlattığınız gibi yaptım, sıra geldi kalıba dökmeye, benim bitane kek kalıbı gibi bikalıbım var tupperware'in, ona dökeyim hem şık olsun dedim ama bir ayrıntıyı gözden kaçırmışım:))en alta bisküvi ile yaptığım hamuru onun üstüne muhalebii en üste de vişneyi koydum.Harika..Ama ertesi gün kalıbı ters çevirince ne kadar zeki (! )bir insan olduğumu anladım:)o vişne o muhallebiyi taşır mı,di mi:))
Sonuç : görüntü berbat , ama lezzet mükemmel.
müge hanım merhaba,
bu tatlı vişne reçeli ile olur mu acaba?Evde koca bir kavanoz vişne reçelim var nasıl değerlendirsem diye sitenizde dolaşırken bu tarifi gördüm.Bi sorayım dedim.
Buarada tarifleriniz gerçekten çok başarılı,tebrikler...
Derya Hanım;
Vişne reçeli ile hiç denemedim, sizi de yanıltmak istemem.
Belki şeker eklemeyip sadece reçel, su ve nişasta pişirilerek bir sos hazırlanabilir.
Ama dediğim gibi denemediğim bir şeyi size öneremem...
Sevgilerimle.
Merhaba,
Ellerinize sağlık, hepsi çok güzeller.
Yukarıdaki yuvarlak kesilmiş vişne soslu muhallebiyi nasıl şekil verdiniz, öğrenebilirmiyim?
Sevgili Adsız;
Önerilerde belirttiğim kek tabanlı şeklini yaptım.
Buzdolabında bekleyip, iyice sertleşincede tek kişilik metal pasta çemberi ile kestim.
Sevgiler.
Teşekkür ederim, ben de üstünü çikolata soslu yaptım. Çok güzel oldu :)Çemberle keserken tatlınız borcam gibi bir kaptamıydı?
Sevgili Adsız;
Evet, dikdörtgen borcamda idi.
Sen sormadan ben söyliyeyim, 18x24 cm. civarında orta boy bir borcamdı :)
Sevgiler...
hamileyim vişneli muhalebinizi yapmak için sayfanıza girdim bundaN SONRA SİZİN YAPTIKLARINIZI EVEMDE YAPİCAM TEŞEKKÜRLER HATİCE AYNA
ayy bunun neresi pratik ya,saatlerim mutfakta geçiyo bişi demek istedigim zaman,aslında eli yavaş biri de diilim ama çok uzun sürüyo mutfak işeri ya bunun bi çaresi olsa nasıl ii olur:) tatlıyı denedim ama henüz tadına bakmadım,yalnız vişne sosundan garip bir koku aldım,acaba koku hassasiyetim olduu için mi öyle geldi bana ,siz farkettiniz mi böyle bişey?inş güzel olmusturr
denedim gerçekten çok güzel,ekşimsi tatları sevenler için güzel bir tercih.
ah bu tatlı enfes gercekten... gecen akşam gelen misafirlerime sular kesik oldugundan aceleden bir tatlı hazırlamam gerekiyordu.. kakolu pandispanyanın üzerine hazırladım ve parmaklarımızı yedik resmn.. özellikle muhallebinin içine rendelenen limon kabukları " ah ben bunu daha önce niye düşünmemişim" dedirtti ve korkarım vişnelerim bu sene hiç meye suyu için kullanılmayacak:))
ellerinize sağlık
sevgiler,feride.
yaptım yayınladım övgülerimi pek keyifliyim çoook teşekkürler
mısır nişaştam azaldı.tepeleme bir kasık değil tatlı kaşığı kadar az bır mıktar nişastam var vişne sosu için ....ne önerirsiniz???...bırakayım sosunu yarın mı dökeyim muhallebinin üzerine???
Sema Hanım;
Nişasta bağlayıcı olduğu için miktarı azaltmamakta fayda var.
Ertesi gün hazırlayıp dökebilirsiniz elbette..
Merhaba Müge hanım öncelikle HAYIRLI RAMAZANLAR tarifinizi denedim ve mükemmel bir şey çıktı ortaya şimdi sıra tiramisuda .Bu güzel lezzetleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler paylaşımlarınızın devamı lütfen gelsin ... :)Mevlüde
Merhaba Müge Hn,tarifiniz çok hoşuma gitti ancak ben bu konulara biraz yabancıyım. Elimde şu an sadece buğday nişastası var.Mısır nişastası yerine buğday nişastası kullansam olur mu acaba? Teşekkürler..
Merhaba;
Elbette buğday nişastası da kullanabilirsiniz.
Bir fark olmayacaktır
Sevgiler
Dondurulmuş vişne ile tat olarak bir fark olur mu acaba? Miktar olarak da aynı mı kullanmalıyım? Teşekkürler
Yorum Gönder