ESKİ GÜNLERİ ANMA ÇALIŞMALARI... BÖLÜM 1 :)
Herkesin, kendisini çocukluğuna yada gençliğine döndüren bazı lezzetleri vardır, öyle değilmi ?
Bazen bir sokak simidi, yada biskin yağ ile yapıldığına emin olduğumuz halde, "tereyağlı açmalar yaprak yapraakk" diye bağıran satıcıdan aldığımız ve tadına doyamadığımız açma ve poğaçalar :)
Örnekleri çoğaltmak mümkün elbette, hatta bu yazıyı okuyan sizler de eminim düşünmeye başladınız bazı lezzetleri :)
Benim böyle lezzetlerim birden çok, gelecekte yemek blogu olacak birinin boğazına düşkün olması çok normalmiş ama o zamanlar bunu bilmiyordum tabi :)
Mesela, çocukluğumda bakkalda açık olarak satılan sade gofret.
Lisedeyken kızlarla okul çıkışı her akşam üstü birimizde toplanıp yaptığımız, hamur kızartması, kısır, fırında peynirli ekmek.
Bugün birbirinden kaliteli malzemeler ve her gün yenisini öğrendiğim bilgiler ile yaptığım kısır bana kesinlikle o günlerde içine kocaman kocaman soğanları doğrayıp, beş dakikada yaptığımız kısırın tadını vermiyor :)
Kendimi bildim bileli ne zaman ve ne almak için bir pastaneye girersem gireyim, mutlaka paskalya çöreği ve Selanik gevreği de almak isterim.
Zaten pastanecilerde bu anlamda işi bilir ve müşterinin tam gözünün önüne koyarlar bu lezzetleri :)
Bu iki lezzet de benim hayatımın bu kadar içinde olmasına rağmen, hiç denemeye cesaret edememiştim bu güne kadar. Çok zor ve evde yapılamaz gibi gelirdi bana.
Ama kuru meyveli olanını başardım gibi, şimdi sırada Selanik Gevreği diye satılan anasonlu olanda. Onu ve paskalya çöreğinide başardım mı tamam :)
Belki dışarda satılanın manevi tadını vermeyecek ama en azından "bende yapabiliyorum" diyeceğim.
KURU MEYVELİ BISCOTTI
Biscotti zaten böyle bir şeymidir yoksa ben ilk denememde tam olarak beceremedim mi? bilemiyorum...
Yani pastanelerdeki gibi, ince bir kek dilimi görünümü olmadı benimkilerde. İstediğim gibi kabarmadı ve çok ince kesmeyi de başaramadım.
Diğer bloglarda gördüğüm biscottilere çok benzedi ama benim hayalimdeki görüntü olmadı :)
Her tarifte olduğu gibi bunda da denemeye devam :)
Ama çayın yanında atıştırmalık olarak, mis gibi limon kokulu, gevrek ve lezzetli kurabiyecikler oldular.
Bir sonraki denemem de kakaolu olacak, hadi hayırlısı :)
Malzemeler
- 1 Su Bardağı Şeker
- 1/2 (yarım) Su Bardağı Sıvı Yağ
- 3 Adet Yumurta
- 4 - 4,5 Su Bardağı Un
- 1 Çay Bardağı Fındık
- 1 Su Bardağı Karışık Kuru Meyve
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
Yapılışı
- Yumurta, şeker, yağ ve vanilya'yı derin bir kase içinde 6-7 dk. şeker eriyene kadar mikserle çırpın. (en az 5 dk. çırpmalısınız)
- Başka bir kaba, 3 su bardağı un ve kabartma tozunu eleyin.
- Yumurtalı karışıma ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
- Kalan unu kaşıkla azar azar ekleyerek, yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamur istediğiniz kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın.
- Hamura kuru meyveleri, limon kabuğu rendesini ve irice doğradığınız fındıkları ekleyin.
- Hamuru dört eşit parçaya ayırın. Her birini yaklaşık 2 cm. yuksekliğinde dikdörgen haline getirin ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 18-20 dk. pişirin.
- Pişen hamurları fırından alın (fırını kapatmayın, çalışmaya devam etsin) bir kaç dk. ılınmasını bekleyin. Keskin bir bıçak ile mümkün olduğunca ince şekilde dilimleyin.
- Kestiğiniz dilimleri tepsiye dizerek, tekrar fırına verin ve 8-10 dk. daha pişirin.
- Biscottileri, ızgara tel üzerine alın ve soğutun.
& Biscottiler, ağzı sıkıca kapalı cam kavanozda uzun süre tazeliğini koruyor.
22 yorum:
Ben çok beğendim.Kuru meyveler çok yakışmış :)
ellerine sağlık.
sevgiler
biscottiler görüntü itibariyle harika olmuşlar..selanik gevreğini bende çok severim..yeni denemelerinizi bekliyor olacağım..ellerinize sağlık..sevgiler..
canım ellerine sağlık geçenlerde ben de tarçınlısını yapmıştım ilk kez ve korkarak ama muhteşem olmuştu.Seninki de muhteşem
Mügecim valla harika görünüyorlar,benim de bir süredir aklımda Biscotti yapmak,küçük bey böyle kıtır şeyleri daha çok seviyor da.ellerine sağlık
Harika görünüyor.Kuru meyveli eminim çok lezzetlidir.Sevgiler...
çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık,sevgiler....
biscottiyi bende evde yapılmaz diye düşünüyordum...ama seninkiler harika olmuşlar...ellerine sağlık...en kısa zamanda deniyeceğim... ellerine sağlık...
super gorunuyorlar canim beyenilmiycek gibi deyil
ne guzel o pastanelerdeki hersey biz burada onlara hasret ve ozlemle yasiyoruz maalesef
insallah bende biscottileri birgun cesaret edip denerim
size afiyet bal seker olsun
sevgiler...
www.yenitadlar.blogcu.com
ne zamandır biscotti denemek istiyordum, bu tarifi de çok beğendim. Sanırım bununla ilk denememi yapıcam :)))
Harika olmus Muge'cigim, ellerine saglik.
Sevgilerimi gonderiyorum uzaklardan:)
SÜPER GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER
Hünerli Bayanım ellerine sağlık.Fotoğraflar ne kadar şahane görünüyor bilemezsin...
Fotoğrafların da görüntüsü de çok güzel görünüyor, ben daha önce denemedim ama gerçekten aslına benzemiş.
Ellerine sağlık
ben her ne kadar rejimde olsamda çayımın yanına alıyorum bunlardan canım. görüntüleri muhteşem olmuş ellerine sağlık. Benimde denemeye çekindiğim lezzetler arasında lar bakalım ne zaman denerim.
sevgiler
Müge'ciğim,
Ben de ne zaman bir pastaneye gitseydim almayı ilk düşündüğüm şey bu biscottiler olurdu.
Ama artık evde de yapabildiğim ve lezzetini de beğendiğim için onu da almıyorum hiç.
Endüstriyel ürünler arttıkca veya içine konan margarin türevlerine güvenmediğimden mi bilemiyorum ama kesinlikle hiç pastane ürünü almıyorum.
Pastanedekilerle aynı görüntüde olmadığını söylüyorsun. Onlar, hamuru tepsiye yayıyorlar, piştikten sonra önce uzun şeritler halinde sonra da küçük dilimler halinde kesip öyle kurutuyolar.
İnce dilimleyemediğini söylüyorsun. Biraz daha soğumasını beklersen daha ince kesebilirsin. Bir de eğer varsa şu elektrikli ekmek kesme bıçaklarıyla parçalanmadan ve daha ince kesmek mümkün oluyor.
Her ne kadar görüntüsünden memnun kalmasan da ben senin elinden çıkan bu kurabiyeleri tercih ederim. Çok lezzetli görünüyor.
Ellerine sağlık canım.
Anasonlu gevrek tarifi benim bloğumda var, istersen bir göz at.
Kolay gelsin.
Sevgiler,
Işıl Ablacım;
Benim için her kelimesi ayrı değerli, harika yorumun için çok teşekkür ederim.
Özellikle pastanedekilerin nasıl yapıldığını anlatman beni çok rahatlattı.
Senin yorumundan sonra benimkiler daha bir şirin gözüktü gözüme, hatta gidip kavanozdan bir tane daha aldım ve yedim :)
Elektrikli bıçak zaten ekmek makinesi aldığım günden beri aklımda, bir araştırmak lazım bakalım neymiş fiyatlar...
Anasonlu gevrek için hemen bloguna ışınlanıyorum şimdi :)
Sevgiler.
Mügecim etkinlik için ilk tarifi yayınladım canım,sevgiler
Çok güzel görünüyor.
Dostluk dallara goncadır. Dostluk sırattan incedir. Dostluk her şeyden öncedir.
Sönmesin muhabbetin közü.
Merhabadır dostun sözü merhaba.
denedim Mügecim fındıklı üzümlü versiyonunu,ama bayağı zahmetli işmiş bir daha ııhhh
Müge'cim ellerine sağlık cnm.bence boşver pastahanedekileri onca katkı malzemesi olsa seninki de onlara benzerdi ki bence çoook daha lezzetli olmuştur.renk cümbüşü bir harika görünüyor.ellerine sağlık.
ellerine sağlık nefis görünüyorlar, ayrıca foto çekiminde çok başarılı. senin tarzına bayılıyorum zaten:)
Bu arada hediyeni alman için bloğuma bekliyorum...
Mügeciğim bir dahaki sefer muhakkak tanışalım o.k.? Keşke herkes konuşmaya başlamadan adını ve blogunu söyleseydi, çok daha fazla kaynaşma olacağından eminim, gelecek sefere inşallah. Öpüyorum...
Yorum Gönder