10 Kasım 2008

Patlıcanlı Katmer Poğaça

Katmer Poğaça

BİLDİĞİMİZ KATMER POĞAÇA :)
Yemek blogu sahibi olanlar, hatta yemek bloglarını takip edenler arasında katmer poğaçayı bilmeyen yoktur herhalde:)
Blog dünyasında; makaron denince akla Bizim Pastane-Zinnur, katmer poğaça denince Mutfak Güncesi-Şaziye gelir :)
Benimde blogumun ilk günlerinde, deneyip yayınladığım, eşimin de beğenmesi üzerine defalarca yaptığım bir lezzet katmer poğaça. İnanın son iki yılda kaç kez yaptım hatırlamıyorum, üstelik iç malzemesini sürekli değiştirerek aklıma gelen her şekilde yaptım, hepside birbirinden güzel oldu. Poğaçayı genellikle sade yapıyorum hem peynir hemde reçel ile yiyebilmek için. Bu güne kadar ise, iç harcını peynirli maydanozlu, patatesli, patlıcanlı, kıymalı ve zeytin ezmeli olarak denedim. Hepside çok beğenildi. Hamur lezzetli olunca içine her şey yakışıyor sanırım.
Patlıcanlı halini ilk kez canımın içi Yaseminim'in kardeşinin doğum gününde yapmıştım, o günden sonra da bazı eklemeler ile bu günkü halini oluşturdum :)
Fotoğraftakilerin boyutu biraz büyük oldu, nedeni de bazı aksaklıklar yüzünden mayalanma süresini çok uzun tutmam, siz normal mayalanma süresini uyguladığınız sürece tadı kadar görünüşüde mükemmel katmer poğaçalar elde edebilirsiniz.

Malzemeler

İç harcı için;
  • 2 Adet (Orta Boy) Patlıcan
  • 1 Adet Kırmızı Biber
  • 1 Adet Sivri Biber
  • 1 Adet (minik) Kuru Soğan
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • Tuz, Karabiber

Katmer poğaça için;

  • 1 Su Bardağı (ılık) Süt
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Yumurta (Akı içine, sarısı üstüne)
  • 1 Yemek Kaşığı Kuru (instant) Maya
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 3 Çay Kaşığı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Mahlep (isteğe bağlı)
  • 3,5 Su Bardağı Un

Yapılışı

İç harcı için;

  • Patlıcanları ve biberleri közleyin, kabuklarını soyup, minik minik doğrayın. (Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra üzerine yarım limonu gezdirirseniz, kararmasını önlemiş olursunuz.) Bir süzgecin içinde soğumaya bırakın. Soğanı minicik doğrayın ve bir tavada zeytinyağ ile orta ateşte kavurun. Soğanlar, şeffaflaşıp, pembeleşince patlıcan ve biberleri ekleyin, tuz ve karabiber ile tatlandırın ve hemen altını kapatın.

Katmer poğaça için;

  • Ilık süt, şeker ve mayayı karıştırın. 10 dk. kadar üstü kapalı şekilde bekletin. Sıvı yağ, tuz, yumurta akı unun bir kısmını ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Unu her zaman olduğu gibi azar azar hamur toparlanıncaya kadar ekleyin.
  • Hamuru sekiz parçaya ayırın. Her birini yaklaşık 20 cm. çapında açın. Hamurların üzerine bir fırça yardımı ile eritilmiş tereyağ sürün ve üst üste dizin. En üst parçaya yağ sürmeyin.
  • Hamuru fazla ezmeden, açabildiğiniz kadar açın. 8-10 parça olacak şekilde sigara böreği saracakmış gibi kesin.
  • Parçanın her yerine patlıcanlı harçtan sürün (sigara böreğindeki gibi sadece ucuna koymayın) ve sigara böreği sarar gibi katlayın.
  • Yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerini kapatarak, 35-40 dk. ılık ortamda, iki katı büyüklüğe ulaşıncaya kadar mayalandırın.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri turuncu renk olana kadar yaklaşık 30-35 dk. pişirin.



19 yorum:

Unknown dedi ki...

Mügecim katmer poğaçanın tarifi benimde denenecekler listemde yer alıyor ama bir türlü denemeye fırsat olmadı sende bu kadar övdüğüne göre eminim çok güzeldir.Ellerine sağlık sevgiler...

Melek* dedi ki...

görüntüsündende belli zaten tadının güzel olduğu ellerine sağlık.

Pelin dedi ki...

Mügeciğim,
Ben de denemek istiyorum zira çok övgüler aldı bu poğaça.
Seninkiler de güzel olmuş. Patlıcanlı oluşu ise çok ilginç. Eminim güzel olmuştur.
Sevgiler

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,nefis görünüyor,diyette olunca daha bir güzel görünüyor:) Selamlar.....

zeynep dedi ki...

bu tarifi birkaç yerde görmüştüm , gerçekten merak ediyorum, yapmakta istiyorum süper görünüyor ya eminim lezzetide harikadır ellerinize sağlıkkkkk

Selcen Şenocak dedi ki...

Hep isterim patlıcanlı bir şeyler yapmak ama henüz kısmet olmadı mayalı olmasıda çok güzel, severim mayalı poğaça yapmayı ve yemeyi ellerine sağlık katmer poğaça da nefis görünüyor deneyeceğim.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

mügecim sadesini yapmıştım ama patlıcanlısını en kısa sürede deniycem ellerin saglık öpüyorum seni

Yelda dedi ki...

Ellerinize sağlık
görüntü şahane

Bir Dilim Düş dedi ki...

Canım harika, ellerine sağlık. Denemek istiyorum.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

mügecim bir sey sorabilirmiyim bugün ıspanak yemegi yapıcam ama yanına neler yakısır yani çorba salata ve pilv mı makarnamı rica etsem

Müge Hüner dedi ki...

Handan Şekerim;
Ispanak yemeği pirinçli olduğu için pilav olmaz sanırım. Erişte yapabilirsin peynirli cevizli yada börek. Çorba olarakda tarhana çorbası gibi kırmızı renkli bir çorba yapabilirsin uyumlu olur, ıspanak ile yoğurt da yendiği için beyaz ve pirinçli bir çorba çok uyumlu olmayabilir. Tabi ben uzman değilim bu konularda öyle aklıma gelenleri söyledim yine sen bilirsin canım.

Adsız dedi ki...

mügecim senin fikirlerin benim için çok degerli ne zaman sıkıssam yardım ediyorsun canım sagol o zamna nmenüm tarhana çorbası ıspanak yemegi yogurt domatesli eriste birde senin fırnda sütlaç yaptımmı tamamdır allah senden razı olsun seni çok öpüyorum

Adsız dedi ki...

peynirli cevizli erişte tarifi rica edebilirmiyim sana zahmet rica etsem

Müge Hüner dedi ki...

Handancım;
Erişteyi bildiğin gibi pişir.
Ayrı bir yerde iri iri parçalara ayırdığın cevizi azıcık tereyağ veya zeytinyağ ile kavur. Erişte pişip altını kapatınca, kavurduğun cevizleri ve eğer istersen ufalanmış peyniri ekle.
Benim bildiğim yöntem bu.
Öperim...

Adsız dedi ki...

ttatlım teşekkür edrim bu aksama tarif ettigin eristeyi yapayım sağol öpüyorum seni

Yasemin dedi ki...

ben bizzati yedim bunlari, oyle gusel kabardilarki yani insan daha goruntusunden agzinin sularini toparliyamiyor! ellerin dert gormesin canim mugeeecccimmmmmmmmmmmm.. ha bu arada sayfanin renkleri super :P hele ortadan gecen cizgiye bayildim :P:P:P

Adsız dedi ki...

MERHABALAR, SİTENİZİ GÜNDE EN AZ 4 KERE ZİYARET EDENLERDENİM. ELLERİNİZE SAĞLIK ...ANCAK BİR NOKTAYI BELİRTMEK DAHA DOĞRUSU SORMAK İSTİYORUM: NEDEN 29 EKİM 10 KASIM GİBİ GÜNLERDE HASSİYET GÖSTERİP DİĞER BLOGCULAR GİBİ GÜNE UYGUN MESAJLAR VERMİYORSUNUZ?

sarımutfak-hande dedi ki...

görüntü süper olmuş ellerine sağlık canım
iyi bir hafta dilerim
sevgiler

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba..Hafta sonu arkadaşlarımın gelme durumu var..Eğer gelirlerse bu tarifi denemek istiyorum..

Emeklerinize sağlık..sevgiler..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin