İFTAR SOFRASI İÇİN HAFİF BİR SEÇENEK...
Arka arkaya pilav tarifleri verince, hem de bu pilavlar başlı başına bir yemek gibi olunca şimdi bu zeytinyağlı biraz hafif göründü gözüme :)
Ama yazın sıcaklığını hala yaşadığımız bu günlerde, iftar sofralarımızda zeytinyağlılara da yer var diye düşünüyorum.
Bu yaz çok sevdiğim semizotunu bol bol tükettim, çoban salatanın içine ekledim, yoğurtlu semizotu salatası yaptım ama en en sevdiğim şekli; zeytinyağlı semizotu.
İster ılık, ister soğuk, yanında sarımsaklı yoğurt ile neredeyse her sofraya yakıştırıyorum ben bu yemeği hatta yazın mangal sofralarına bile eşlik etti çoğu zaman.
Genelde zeytinyağlıları tüm malzemeleri çiğ olarak karıştırıp pişirmeme rağmen, zeytinyağlı semizotunu soğanı ve domatesi hafif kavrulmuş seviyorum, tarifi de bir kaç denemeden sonra en beğendiğim hali ile yazıyorum.
Malzemeler
- 1 Demet Semizotu (ortalama 500 gr.)
- 1 Adet Soğan (küp küp doğranmış hali ile 1/2 su bardağı)
- 2 Adet Domates (rendelenmiş hali ile 1 su bardağı)
- 1 Diş Sarımsak
- 1 Çay Bardağı Kırık Pirinç
- 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
- 2 Çay Bardağı Su
- 1 Tatlı Kaşığı Toz şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası (isteğe bağlı)
- Tuz
Yapılışı
- Öncelikle semizotlarının sap kısımlarını (topraklı kısmını) keserek, doğrayın. Yapraklarını bütün olarak koparıp, sadece saplarını doğramanız yeterli olacaktır. Hiç kum kalmayacak şekilde bol su ile yıkayın ve suyunu süzün.
- Zeytinyağ ile soğanı, soğanlar şeffaflaşıp hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Domates rendesi ve salçayı ekleyip, 1-2 dk. daha kavurun. (domatesin çiğ kokusu gidene kadar kavurmanıza gerek yok, çok az kavurmanız yeterli)
- Semizotunu, irice doğradığınız sarımsağı, tuz, şeker ve suyu ekleyip, karıştırın.
- Pirinçleri yıkayın ve semizotlu karışımın üzerine serpiştirin. Kaynayınca ocağı kısıp, 15-20 dk. pişirin. (Semizotu saplarının veya pirinçlerin tadına bakarsanız, yemeğin pişip pişmediğini anlarsınız, saplar ve pirinçler yumuşamış ise pişmiş demektir.)
21 yorum:
Mügeciğim eline sağlık, ben evlenene kadar semizotunu yemezdim ama evlendikten sonra alıştığım tatlar arasında başta geliyor semizotu, salatasını çok severek tüketiyorum. Antep'de semizotunun pirpirim aşı diye yemeği yapılıyor, ilgini çekeceğini düşündüğümden linkini vermek istedim.
http://aintabsofrasi.blogspot.com/2006/08/pirpirim-semizotu.html
Sevgiler..
Naileciğim;
Hemen bloguna gidip tarifi inceledim, çok beğendim. Hem hafif hemde çok zengin bir yemek olmuş, bayıldım ve hatta akşama iftarda olsada yesem dedim:) Hemen yengeleri aramalı, bu yemekten istemeli:)
Paylaşımın için çok teşekkürler tatlım. Öperim.
Çok leziz görünüyor eline sağlık,dün akşam ben de yaptım:-)sarımsaklı yoğurtla servis ettim.öyle çok seviyorum, dediğin gibi her türlüsü güzel oluyor.sevgilerimle...
Ben de aynı senin gibi her türlüsünü çok sevsem de en sevdiğim halidir zeytinyağlı. Soğuk soğuk ne iyi gider, bayılırım. Lezzeti fotoğraftan belli Mügeciğim.
Temel tariflerle Türk Mutfağı için harika bir arşiv oluşturuyorsun yavaş yavaş bu arada. Bütün tarifleri püf noktaları ve en ince detayları ile paylaşman çok güzel. Mutfağa ilk kez kez giren biri bile senin anlatımınla çok güzel şeyler ortaya çıkarabilir. Tebrik ediyorum. Ellerine sağlık...
merhaba, harika görünüyor. iftar için güzel bir seçenek. ellerine sağlık :)
Ellerine sağlık sevgili Müge,nefis görünüyor.Semizotunun en sevdiğim halini tarif etmişsin...
sevgiler...
Ellerinize saglık çok güzel olmuş sizlere afiyet olsun semizotunun tam zamnıdır hemde çok vitamini olan bir sebzedir yanlız bıçak değmemesi gerekiyormuş sevgilerlee
mügecim ben bayılıyorun semizotuna yarın iftarda mutlaka yapıcam aslında soracaklarım arasında bu yemekte vardı sen harika bir insansın öpüyorum seni
Semizotunun her çeşitine bayılırım bende ama dediğin gibi sarımsaklı yoğurtsuz asla olmaz.Ellerine sağlık müge'ciğim çok nefis görünüyor.İftara yakın bu saatte bakmaka pek iyi etmedim aslında ama neyse :))),sevgiler canım...
Muge'cigim,
Cok severim cok, gecenlerde burada bir Meksika marketinde bulunca atladim semizotunun ustune:)Senin de ellerine saglik.
Sevgilerimi gonderiyorum.
Müge'ciğim,
Çok sağlıklı ve nefis görünüyor semizotu. Ellerine sağlık. Ben de çok severim ancak o bir önceki gönderindeki perde pilavı beni mahvetti. Oysa hiç pilav yemeyen birisiyimdir aslında. Bir tek bu şekilde bol baharatlı, tavuklu olursa yiyebiliyorum.Benim bile canım çektiyse, pilavı çok sevenleri düşünemiyorum.
Sağlıklı ve afiyetle geçecek bir ramazan diliyorum.
Sevgilerimle,
ELLERİNE SAĞLIK CNM .AYIKLAMASI OLMASA ÇOK SEVİYORUM :)MÜGECİM AMA BİRAZ ZOR GELİYOR AMA YİNEDE ÇOK TÜKETMEYE GAYRET EDİYORUM.ELLERİNE SAĞLIK CNM.
Merhaba Müge Hanım,
Geç oldu ama hoşgeldiniz. Sizi okumayı ve tariflerinizi çok seviyorum.
Hayırlı Ramazanlar.
Çiğdem
mügecim ellerine sağlık..nefis bir görüntü....hafif bir yemek....
senin (daha doğrusu filiz teyzenin revanisini)denedim..çok lezzetli oldu...tarif için teşekkürler...
hayırlı ramazanlar...
semizotu nimet yahu..z.yağlısı kıymalısı saltası şöyle bol yoğurtlusundan:)
karnım guruldadı ya:(
muge ablacım sobeledim seni bilesin:)
çok severim semizotunu.. hafif ve sağlıklı..sık sık tüketmeye çalışırım ..ramazanın 2 .günü yemeğini pişirmiştim bol yoğurtlu nefisti..ellerine sağlık cnm ..
hayırlı ramazanlar
mm nefis ellerine saglik canim
Gercektende istah acici bir blog dondugunuze bende sevindim ilk defa ugruyor ve yorum yaziyorum sevgilerr..Hayirli ramazanlar
deturkserecepten.blogspot.com
Canım arkadaşım eline sağlık.Bende çok severim.Hem salatasını,hem yemeğini,hemde Naile'ciğimin bahsettiği yemeğini.
mügecim merhaba rica etsem zeytinyaglı bamya tarifi ve lokma tatlısı tarifi rica edebilirmiyim öpüyorum canım
Semizotunu çok severim çok, fotoğrafıyla endamıyla yemeğin harika görünüyor ellerine sağlık...
Sevgiler :))
Yorum Gönder