18 Eylül 2008

Zeytinyağlı Havuç

Zeytinyağlı Havuç

ÇOK PRATİK BİR ZEYTİNYAĞLI...
Havuçtan yemek mi olur demeyin? :) Pekala oluyor. Yanlız benim için biraz hayal kırıklığı oldu bu yemek.
Neden derseniz, ben bu yemeğin telif hakkı bana ait, benim isteklerim doğrultusunda annem tarafından icat edilmiş bir yemek sanırdım :)
Meğer herkesin bildiği yaptığı bir yemekmiş. Kendimi bildim bileli annem zetinyağlı pırasa pişireceği zaman, "lütfen havucu ve pirinci bol olsun" derdim. Yemekten tabağıma alırken, laf olsun diye bir iki parça pırasa koyar, üzerindeki havuç ve pirinçleride bir güzel toplardım:) Annem yemeğin bu halini görünce hali ile çok sinirlenir ve "lütfen böyle yapma, yemek kel kalıyor, sana ben sadece havuç ve pirinç pişireyimde ye" derdi :)
Pişirirdi de, ama nedense pırasanın yemeğe verdiği genel lezzet nedeniyle ben bir türlü o tadı bulamazdım.
Hafta sonu Lezzet dergisini karıştırırken, zeytinyağlı havuç yemeğini görünce, anneme "hadi yapalım" dedim. O yaptı bende ölçüleri not aldım :) Pırasanın eksikliğini gidermek için soğanı biraz bol tuttuk, gayet de güzel oldu.

Malzemeler
  • 500 Gr. Havuç
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 1/2 Çay Bardağı Pirinç
  • 1 Adet (iri) Kuru Soğan
  • 3 Su Bardağı (sıcak) Su
  • 1 Diş Sarımsak
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Çay Kaşığı Şeker

Yapılışı

  • Soğanları küp küp şekilde minicik doğrayın. Zeytinyağ ile birlikte 4-5 dk. soğanlar sararıp, şeffaflaşana kadar kavurun.
  • Havuçları dilimleyin (yassı uzun şekilde dilimlerseniz daha hoş olur) kavrulmuş soğana ekleyin ve 1-2 dk. kavurun. İri iri doğradığınız sarımsağı, sıcak suyu, şekeri, tuzu ekleyin ve karıştırın.
  • Pirinçleri yıkayın ve yemeğin üzerine serpiştirin. Pirinçleri ekledikten sonra karıştırmayın.
  • Ocağın altını kısarak, 15-20 dk. havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu aşamada yemek suyunu çekerse bir miktar kaynar su ekleyin.
  • Yemek pişip biraz ılınınca, buzdolabına kaldırın ve en az 3-4 saat beklettikten sonra servis yapın.
  • Limon suyu ve maydanoz bu yemeğe çok yakışıyor.

16 yorum:

Saliha dedi ki...

ehehhehe ilahi müge...bizde yıllardır yaparız daha dogrusu annem yapardı..şimdi ben yapıyorum...bende sonbaharın ıyıce içimize işlemesini beklıyordum havuclar taze olsun dıye:))

bugun hava cooookkk soguk buuuzzzzzz gibi:))demekki havuc zamanı geldiiiiii......

canımsın..senı cok sevıyorum ..sevgılerımle...

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge...
Harika bir sunum ve çok sevdiğim bir yemek türü... Zeytinyağlılar ve özellikle pırasa ellerine sağlık... Ben siz gençlerin böyle anne yemekleri yapabilmelerini gönülden alkışlıyorum darısı inşallah yakında evlenecek olan benim kızımın başına umarım o da sizler kadar başarılı olur. sevgilerimle Nesrin...

Selcen Şenocak dedi ki...

Bu gün pazarda bol miktarda havuç ve pırasayı görünce dedim ki az pırasa alıyım da bol havuçla pişireyim ve aldım :) demek pırasasız da oluyor mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık nefis görünüyor...

Adsız dedi ki...

mügecim sen bir harikasın ben zeytinyaglı yemeklere bayılıyorum
ellerine saglık öpüyorum seni

iremlemekanlar dedi ki...

Sevgili hünerli bayanlar siz bizim bloga ugramasanızda biz sizi hergün ziyaret ediyoruz ellerinize saglık harika olmuş hayırlı iftarlarrr sevgilerlee

SEDA dedi ki...

Sevgili Müge,
Dergide yaptığım tarifi hünerli ellerinle denemiş olman beni çok mutlu etti. Gerçekten nefis görünüyor, ellerine sağlık. Sevgiler

sihirlimutfak dedi ki...

görüntü harika canım ellerine sağlık sevgiler..

iremlemekanlar dedi ki...

Mügecim inan ki şaka yaptım ben senin tariflerini zaten çok seviyorum içim açılıyor açıkcası mutfak zevkimi ikiye katlıyor...
yorumununa çok sevindim sevgilerleee iyi hafta sonları :))

Mutfakname-Zuhal dedi ki...

çok guldum, herkes bılır kız bu yemegı ılahı sen.. elıne saglık yınede nefiss hafıf bır yemek

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

evet ya çok güzel bir zeytinyağlı..görünce pırasayı anımsadım sanki:)

ellerine sağlık nefis duruyorr...


sevgilerimle

bir demet feslegen dedi ki...

İçin rahat olsun, biz bilmeyiz ve yapmayız böyle bir yemek :)Ama bundan sonra özellikle diyet zamanları heeepp pişireceğim..Son derece sağlıklı görünüyor..
Ellerine sağlık, sevgiler

alkım akkurt akyalçın dedi ki...

merhaba iyi haftasonları. havucu bende böyle çok severim . o gün vaktim olmadığı için havucu biraz tereyağ ve şekerle haşladım etin yanında harika oldu sevgiler daha önce sordum mu bilmiyorum kurabiyelerin üstüne isim yazıyorsunuz ya o kalıpları nereden alabilirim sevgiler tekrar alkım elmaninkabugu.blogspot.com

lezzetyolculugu dedi ki...

ellerinize sağlık hem çok hafif hemde çok sağlıklı bir yemek bende çok sık yaparım.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

MÜGE'CİM HEM PRATİK HEM DE BESLEYİCİ OLMUŞ CNM.ELLERİNE SAĞLIK.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Alkım;
Harf kalıplarını Beşiktaş Bake Shop tan almıştım. Anadolu yakasında oturuyor isen, Kadıköy Bake shoptan da alabilirsin.
Sevgiler.

Özge dedi ki...

Müge, bu tarife kuru üzüm koyarak denemeni öneririm. Şaşırtıcı biçimde çok lezzetli oluyor :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin