10 Haziran 2008

Bezelye Yemeği

Bezelye Yemeği

ETSİZ, SOĞANSIZ BEZELYE OLUR(MUY)MUŞ...
Evet, olurmuş. Mutfakta hiç bir şey tabu değilmiş, yemekler böyle yapılır, şu konmazsa bu yemek olmaz gibi bir şey yokmuş :) Annem, artık yemek yapmayı öğrenme zamanımın geldiğini düşündüğünde, "bütün sıcak yemekler, aşağı yukarı aynıdır" dedi. "Önce soğanları kavurursun, kıymalı yada etli yapacaksan, eti eklersin, sonra salçayı, sebzeyi, suyunu, tuzunu vs.." pişirdin gitti. Tüm sebzeler içinde, birer örnek yapmıştık birlikte. Sonrada zeytinyağlı yemekler yaptık, onlarında pişirilme sırası hemen hemen aynı idi. "Tamam, oldu bu iş, yemek yapmaya ne varmış" demiştim.

Ama öyle değilmiş, annelere nacizane tavsiyem, kızlarınıza yemek yapmayı nişanlı iken öğretin yani evleneceği erkek ve nasıl yemeklerden hoşlandığı belli olduktan sonra... Öncesi zaman kaybı :)

Benim evliliğimde, ilk altı ay "-sen yemek yapmayı bilmiyorsun, -bu yemek olmamış, -soğanlı bu, - salçası az olmuş." gibi cümleler ile geçti, özene bezene yaptığım yemekleri oturup, tek başıma yedim. Baktım böyle olmuyor, ev ve eş şartlarına uyumlu yemekler üretmeye başladım, şimdi "sen artık oldun, yaradı sana bu blog işi, aferin çok güzel olmuş" cümlelerini duyuyorum :)
Artık, tüm sıcak sebze yemeklerini soğansız pişiriyorum, eksiği azıcık şeker ile kapatıyorum, sebzeleri (patates yemeğinde bile) mutlaka kavuruyorum, biber salçasını ve bir-iki diş sarımsağıda ekledimmi, ortaya gayet lezzetli yemekler çıkıyor.
Sizde, yemeklerde soğandan hoşlanmıyorsanız yada "soğan iyi güzelde doğradıktan sonra elimden kokusu gitmiyor" diyenlerdenseniz, kesinlikle öneririm.

Malzemeler
  • 3 Su Bardağı Bezelye (ayıklanmış)
  • 1 Su Bardağı Patates (minik minik doğranmış)
  • 1/2 Su Bardağı Havuç (minik minik doğranmış)
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 2 Diş Sarımsak (iri iri doğranmış)
  • 2 Adet Kesme Şeker
  • 3 Su Bardağı Su
  • 1 Adet Bulyon (isteğe bağlı)

Yapılışı

  • Zeytinyağını orta ateşte ısıtın, havuçları ve sarımsakları ekleyip, havuçlar hafifçe sararana kadar 1-2 dk. kavurun. Salçaları ekleyin ve karıştırmaya devam edin. (Bu aşamada 1-2 yemek kaşığı su eklerseniz, salçanın top top görüntüsü gidip krema gibi bir kıvama ulaşır)
  • Bezelyeleri ekleyin ve 3-4 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Patatesleri ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurun.
  • Kaynar suyu, şekeri, bulyonu ekleyin (bulyon koymayacaksanız, tuz ekleyin) ocağın altını kısın ve 25-30 dk. bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

& Bezelyeyi taze değilde, dondurulmuş olarak kullanacaksanız, ilk önce 1-2 dk. kaynatıp süzün. Bu şekilde, buzluk kokusu gitmiş olur.

& Tariflerde, orta boy havuç, patates gibi tanımlamalardan çok hoşlanmıyorum. Orta boy biraz göreceli bir kavram bana göre :) Bu nedenle, Havuçlu Kek'te olduğu gibi, sebzeleri hazırladıktan sonra su bardağı ile ölçtüm.

16 yorum:

antepası dedi ki...

Ya nedir bu erkeklerden çektimiz.Fondada Sezen aksudan "erkekler" çalıyor:)))Benim eşinde tam tersiaz salçalı,az yağlı,Bütün sebzeler birbirine karışmış yemekleri sevmez.Aynı durumu evlenince bizde yaşadık.Benim yemekler bol salçalı.Otur hepsini tek başına ye:))

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Müge'cim bizde çok sevilir soğan ve sarımsak, her yemeğe de mutlaka koyarım.. Fakat ben de senin gibi yemeğin suyunu koymadan önce malzemeleri iyice kavuruyorum, çok lezzetli oluyor.. Ellerine sağlık, bezelyen de "olmuş" gerçekten :)

My Turkish Kitchen dedi ki...

Merhaba Muge,
Kilisli biri olarak senin blog in benim dikkatimi daha cok cekiyor. Fotograflarin ozellikle sofra fotograflarin cok guzel.
basarilar

Adsız dedi ki...

mügecim bayanlar hep aynı sorundan dertli galiba:)))benim eşimde kolay yemek begenmez bende cok zorlandıgım anlar oldu ama zamanla dedigin gibi eşinin neleri sevip sevmediginigini ögrendigin zaman herşey daha kolay oluyor ellerine saglık canım bizlerle tariflerini ve püf naktalarını paylastıgın için teşekkürler öpüyorum seni

Yasemin dedi ki...

valla canimcim bence tum sebze yemekleri etsiz daha guzel. ki ben bi egeli olarak sebzeleri etsiz ve zeytinyagli severim :D ama sogansiz olurmu iste onu bilmem :D sogan ve sarimsak yemegin tuzu biberidir cunku :D:D ama bakalim bi gun gelir sende bu seklini dener yorum yapariz;) bu arada bezelyede pisti olmusuz vallahi tesadufun boylesii! ellerine saglik!!!

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge, sana teşekkür etmek istiyorum, bu akşam keşkek pişirmiştim eşimin isteği üzerine ve yanına yapacak sebze yemeği tarzında bişey arıyodum ama evde hiç sebze yoktu ve düşünürken sitene geldim (hergün ziyaret ediyorum zaten) karşımda bezelye yemeğin sanki kafam durmuş ve bezelyenin varlığını unutmuşum sayende akşam yemeği menümü oluşturdum yanına bi salata,turşu vs. Çok sevdiğim yemek olan bezelyeyi bana hatırlattığın için teşekkürler. Sevgilerimle... Nazife

Hülya dedi ki...

Müge'ciğim,
Bu akşama annem de bezelye yapmıştı ne tesadüf..

Ben de evlendikten sonra sebze sevmeyen eşimin aç kalmaması için her sebze yemeğini pilav ya da makarna ile desteklemeye başlamıştım.
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis görünüyor bence,ellerine sağlık canım..

Sevgiler..

Saliha dedi ki...

canım ellerıne saglık..tevafuga bakkı bende yarın bezelye yapacagım senın gıbı deneyeyım bakalım nasıl olcak..benım esım sagolsun hıc yemek secmez..yanarım ılk zamanlar kendımı guzel yemek yapıcam dıye zorladıgıma yanarım:)sevgılerımle sekerım...

Adsız dedi ki...

slm.siteniz ve tarifleriniz çok başarılı.Ellerinize sağlık.Konserve bezelte kullanacağımız zaman nasıl bir sıra takip edelim.tşk ederim....oyacanan

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Oya Canan;
Güzel sözlerinize çok teşekkür ederim.
Konserve bezelye kullanacağınız zaman; önce minik minik doğranmış havuçları biraz yağ ile kavurun,(isterseniz soğanda ekleyebilirsiniz bu aşamada) salçayı ekleyin biraz daha kavurun. Kaynar su ekleyin. Konserve bezelyeleri bir kez soğuk sudan geçirip süzün, kaynar suya ekleyin, küp küp doğranmış patatesleride ekleyin çok az karıştırın. 3-4 dk. harlı ateşte, sonra altını kısarak, 15-20 dk. patatesler pişinceye kadar pişirin.

GIA dedi ki...

Ben de biber salçasıyla geç tanıştım; ama şimdi onsuz yapamıyorum. Her girdiği yere ne güzel bir lezzet veriyor.

GIA dedi ki...

Ayrıca söylemeyi unuttum: Yemekler, özellikle sebzeler, kesinlikle etsiz pişirilebilir; hatta etliden daha güzel olur:)

Unknown dedi ki...

Tarif çok hoşuma gitti ve bir akşam eşim rahatsızken ona jest olsun diye yemeği ben yaptım.baya güzel oldu.ben bayıldım.
bu akşam aynı tarifi tavuklu olarak uyarlamaya çalışacağım inşallah güzel olur

BAY.M

Unknown dedi ki...

Bezelyeye dere otu cok yakisir.Tencereyi atesten indirdikten sonra bir avuc ince kiyilmis dere otu ekleyin. Tavsiye ederim

bezelye yemeği dedi ki...

harika bir tarif,birebir uyguladım bekar evinde yemeği yaptım,ellerinize sağlık

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin