17 Haziran 2008

Şam İşi Tatlısı

Şam İşi Tatlısı

YAĞSIZ, YUMURTASIZ ŞAHANE BİR REVANİ...
Yaz geldi, bir çok blog gibi Hünerli Bayanlar'a da bir rehavet çöktü. Aslında rehavetde değil, çünkü her evde olduğu gibi bizim evimizde yemekler pişiyor ve misafirler ağırlanıyor. Diğer komşuları bilemem ama benim blogumdaki durgunluğun en önemli nedeni eşimin ve misafirlerin daha önce yaptığım tarifleri talep etmesi:) Bu aralar sık sık büyüklü küçüklü gruplar halinde misafir ağırladım ama hem daha önce yaptığım çeşitleri yaptığım hemde kurduğum sofralar bile daha önce yayınlananlar ile aynı olduğu için bloga bir malzeme çıkmadı :)
Birde yazın gelmesi ve giysilerin değişmesi ile bütün kış ağırlanan misafirlerin ve bloga yeni tarif koymak adına yapılan çalışmaların meyvesi pantalonlardan, tişörtlerden taşmaya başladı :)
Bu nedenlede bizim evde gündüz; peynir, domates ve taze nane ile hazırlanan sandviç, akşam üstü ise zeytinyağlı yemekler ve karpuz - peynir ikilisi ile öğün geçirme dönemi başlamış bulunuyor :)
Şimdi bu kadar konuşmanın üzerine, böyle bir tatlı tarifi olurmu?
- Evet, olur :)
Bu tatlı benim uzun zamandır arşivimde olmasını istediğim bir tatlı. Annemin şahane yaptığı, babacığımın favori tatlısı. Bende evlendiğimden beri sık sık yaparım. Hani bazı misafirleriniz vardır, onlara pasta, tatlı tarzı değilde şöyle kallavi bir Türk tatlısı ikram etmek isterseniz, işte o zaman bu tatlıyı yapın ve beni anın:)
Tatlının en sevdiğim yanı; yağsız ve yumurtasız olması yani çok hafif, masumiyetini bozan tek şey şeker :) ama o kadarda olsun değilmi adı üzerinde tatlı.
Bu sıcak yaz günlerinde, hem pratik bir şekilde hazırlayacağınız hemde çok iltifat alacağınız bir tatlı hazırlamak isterseniz, kesinlikle öneririm.

Malzemeler

Keki için;
  • 1 Su Bardağı (200 gr.) Toz Şeker
  • 1,5 Su Bardağı İrmik
  • 1 Su Bardağı (200 ml.lik su bardağı ile) Yoğurt
  • ½ Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Şerbeti için;

  • 3 Su Bardağı (600 gr.) Şeker
  • 2,5 Su Bardağı (500 ml.) Su
  • 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu

Yapılışı

  • Tüm kek malzemelerini derin bir kapta karıştırın, yoğun kıvamlı bir kek hamuru elde edin. Dikdörgen bir mini fırın tepsisini veya yuvarlak bir fırın kabını (ben 26 cm.lik cam tart kalıbı kullanıyorum) sıvıyağ ile yağlayın ve bir tatlı kaşığı kadar toz şekeri serpiştirin. Kek harcını kaba dökün ve kaşıkla eşit şekilde yayılmasını sağlayın. Üzerine kabukları soyulmuş bademleri hafifçe bastırarak yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış olan fırında 40-45 dk. üzeri iyice turuncu olana ve batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Keki fırına verdikten 15-20 dk. sonra, şerbeti hazırlamaya başlayın. Bir tencerede, suyu ve şekeri, şeker eriyinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca, limon suyunu ekleyin ve 1-2 dk. kaynatıp altını kapatın.
  • Kek fırından çıkar çıkmaz, üzerine sıcak şerbeti kepçe ile yavaş yavaş yedirin. Üzerini kapatarak, 3-4 saat yada bir gün bekletin ve sonra servis yapın.

Şam İşi Tatlısı

Tatlıyı, eğer misafirliğe giderken hediye olarak götüreceksem ve eğer vaktimde varsa bu sunum ile götürmeyi seviyorum. Bunun için, bir su bardağını tatlının üzerine koyarak, hafifçe bastırıyorum ve yuvarlak izi çıkıyor, bu izi kullanarak bıçakla kesip, spatula ile çıkarıyorum. Bu aşamada bardağı sonuna kadar bastırıp, kurabiye kalıbı gibi şekil vereceğinizi sanıyorsanız yanıldınız :) Çünkü ben ilk denemelerimde böyle yaptım ve tatlı bardağın içinde kaldı :( yada bıçakla kareler kesip çıkartabilirsiniz, hem daha kolay hemde şık duruyor.

Tatlının tepside kalan parçalarının üzerine 1 tatlı kaşığı kakao ve 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi ekleyin ve karıştırın. Bu harcı ister kaşıkla, ister elinizle şekil vererek tatlıların üzerine koyun. Servis yapacağınız zaman, üzerlerine bir parça kaymak ve ceviz veya meyve şekerlemesi koyabilirsiniz.

Benzer Tarifler;

& Filiz Yenge'nin tarifi ile Revani

& Gülsüm Teyze'nin tarifi ile Revani

EK NOT : Bu tatlıyı geçtiğimiz hafta sonu, misafirlerime yine yapacaktım, elim her zamanki gibi 26 cm.lik turta kalıbına gitti. Annem "Ne yapıyorsun sen ?" dedi ! "O kalıpla yaparsan ince bir revani olur, yanlış!" "E dedim ben hep böyle yapıyorum hatta blogda da böyle yayınladım:)
Anneme göre tarifin doğrusu; tatlının harcı hazırlandıktan sonra, yine yağlayıp, toz şeker serptiğimiz, bir mini fırın tepsisine yada en az 20x30 cm. ölçülerinde bir borcama dökülecek. Yani incecik olacak. Üzeri de iyice turuncu olacak öyle portakal rengi falan değil neredeyse kırmızı olacak. Tatlı fırından çıkar çıkmaz, altını yeni kapattığımız sıcak şerbeti üzerine bir kepçe ile yedirilecek ve 3-4 saat yada 1 gece bekleyecek.

Ben eşimin isteği üzerine bu tatlıyı bundan sonrada her zaman 26 cm.lik kalıpta ince revani şeklinde yapacağım :) ama eğer sizde sevgili gönül dostum Hülya gibi, sokakta satılan şam işi tatlısı kıvamında bir tatlı tarifi arıyorsanız, birde annemin yöntemi ile deneyin derim.

49 yorum:

Adsız dedi ki...

bunun aynisini ben de yapiyorum, tek farkla sicak keke soguk serbet dokerek. gercekten de muhtesem bir lezzet bence, ustelik yumurta kokusu da yok:) ellerinize saglik.

Naile dedi ki...

Müge'ciğim, şam tatlısı bizim burada hazır tatlıcılarda bulunur ve çok lezzetli olur. Ne zamandan beri evde bende denemek istiyorum, acaba senin tarifi ufaklıktan fırsat bulduğum ilk anda denesem mi ki? Ama bir soru: bildiğim kadarı ile şam tatlısına tahin de konuyor, senin bu konuda bilgin var mı?

Sevgiler..

Not: Sayfa başındaki fotoğrafa bayıldım. Eğer sorun değil olmasa fotonun tamamını mail atabilir misin?

Saliha dedi ki...

Birde yazın gelmesi ve giysilerin değişmesi ile bütün kış ağırlanan misafirlerin ve bloga yeni tarif koymak adına yapılan çalışmaların meyvesi pantalonlardan, tişörtlerden taşmaya başladı :)

bizim evdede bu sorun var canım...istediklerimi yapamıyorum malesef:(

ellerıne saglık canım benım,diğer yazılarında belirttiğin ;bir yediğimi bi daha yiyemiyorum lafı bizim evdede sık sık söylendiğinden sayfamdaki aynı şeyler yapılıyor:)sofralar aynı felan ..
bu arda ne hıkmetse senın pandıspanyandan sonra pandıspanya denemesi yaptım ve tuttu ehehe:))
bu tatlıyı deneyeceğim muhakkak sevgılerımle şekercim:))))))

Adsız dedi ki...

mügecim ne zamandır bu tarifi bekliyordum şam tatiısı severek yedigim bir tatlı bide mügecigimin ellerinden cıkmıssa dahada tatlıdır eminim en kısa sürede yapıp kendime ziyafet çekicem:))canım ellerine saglık öptüm seni

Hülya dedi ki...

Müge'ciğim
Bu tatlı benim denenecekler listesinde bekleyenler arasında.
Denenecek ama uygun tarif aranıyor yani.
Senin tarifi de not edeceğim.
Ellerine sağlık

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

selamlar müge hnm.
çiçeği burnunda bir blogcu olarak sitenizi keyifle takip ediyorum.
renk uyumunuz, özenli sofralarınızla bize harikalar yaratmışsınız.
başarılar... svglrrr... NuNu

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Müge'cim ellerine sağlık, çok güzel olmuş.. Hele de misafirliğe giderken götürdüğün hali çok şık.. Bardakla kestikten sonra kalan parçaları değerlendirme şeklin de çok pratik..Ellerine sağlık..

Saliha dedi ki...

mugecım canım..ben tatlını dün akşam yaptım ama resımlemek ıcın bır dılım bıle kalmadı bılıyormusun?:(
kayınpederıme yapmıstım ama esım nasıl olmus dıye bır tattı sonra tabaga koyarmısın lostu ızlerken yerız dedı:)ki hiç tatlı yemez!!benim serbetli tatlılarla aram ıyı degıldır ama lostu izlerken bişiler yeme ihtiyacı duydum ve 2 tabak yedim:(
tatil için mayo almaya gittiğimde tahmın ettiğim şeyler olursa senin kulaklarını bol bol çınlatacağım mügecim.....emın ol

Saliha dedi ki...

aaaaaa sitem ederken ellerıne saglık demeyı unutmusum:))))))

Yemekbahane dedi ki...

Adaş şekerim..
Ağzımın suyu aka aka okudum.Anneciğim nasıl da sever bu tatlıyı..Haftaya yalova yapsam mı acaba :)Şöyle üzerine de bir tatlı kaşığı vanilyalı dondurma haaa :)
Yaa pantalondan taşma meselesini hiç açma zira ben haftaya sırtıma "çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü özür dileriz" diye bir yazı yazmayı planlıyorum yüzerken ;)
Değişik sunum alternatifi ise her zamanki gibi son derece yaratıcı.

Yani yine 10 puan 10 puan 10 puan !
Gönlümün blog şampiyonuna sevgilerle !

Adaşın ;)

Adsız dedi ki...

merhaba blogunuzu ilk kez ziyaret ediyorum gercekten cok güzel ellerinize sağlık...sık sık ziyaretinize gelicem sizide beklerim ...sevgilerrrrr....

antepası dedi ki...

Ayyyyyy bende deneyeceğim bu kadar övgüyü duyduktan sonra denemezsem olmaz.Tabi işlerden fırsat kalırsa:))Sonucu bildiririm.

Selcen Şenocak dedi ki...

Mügeciğim ayyyyy çok güzel görünüyor tatlın denemeliyim :)

Ellerine sağlık:) sevgiler...

zarpandit dedi ki...

süper diyeyimmi?
ya hem yumurtasız hem yağsız tarifi aldım denemeye koyulacagım hemen ..
ya muge ellerini öpiim emi :)

zarpandit dedi ki...

az önce yaptım yedim tarif superrrrrr:)

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Muge'cigim,

Cok severim Sam isi tatlisini, cocukluguma goturu beni...

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

mügecim dün yaptım tatlı süper oldu artık sürekli yaparım herkes bayıldi bir dilim bile kalmadı canım tarif için teşekkürler

Müge Hüner dedi ki...

Arkadaşlar, hep söylüyorum.
Tüm yorumlar benim için çok değerli ama beni en çok mutlu eden ve blogu devam ettirmem için motive eden yorumlar: "denedik, beğendik" olanlar:)
Nasıl seviniyorum, bilemezsiniz. Bu tatlı, yazıdada söylediğim gibi ailemizin favori tatlısı, yaz kış çok severek tüketiriz. Bu güne kadar yiyipde beğenmeyen olmadı:)
Sizlerle paylaşırkende beğenileceğine emindim aslında. Yinede bu kadar çok,denenmesi ve beğenilmesi anneminde benimde çok hoşumuza gitti.
Çok çok teşekkürler, yapan ve yorum yazan elleriniz dert görmesin:)
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Sevgili Muge,

Siteni yeni kesfettim ve cok begendim.Dunden beri hemen hemen butun tariflerini okudum.Cok sade ve akici bir yazi tarzin var.

Şam tatlisinda ogrenmek istedigim bir konu var.

Sicak serbeti sicak şam tatlisina dokup,sogutmadan hemen mi ustunu kapatiyorsun.

Sevgilerimle,

Emos

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Emoş;
Öncelikle güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum. her zaman beklerim :)

Tatlıya ağır ağır,sıcak şerbeti döküyorum, sonra fırının soğumasını bekliyorum ve üzerini kapatmadan, fırının içine koyup, fırının kapağı kapalı şekilde bir gece bekletiyorum.
Genellikle misafir gelmeden 1 gün önce yapıp, 1 gece bu şekilde fırının içinde bekletiyorum.
Eğer fırının uygun değilse, üzerine bir tencere kapağı kapatarakda bekletebilirsin. Yani, kurabiye vs. gibi özellikle sıkı sıkı kapansın, hava almasın gibi bir kuralı yok:)
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Sevgili Müge,

Bu kadar çabuk,ayrıntili cevabin için çok teşekkürler.

Sevgilerimle,

Emoş

Adsız dedi ki...

içinde yağ ve yumurta olmaması nedeniyle biraz tereddütle yaptım ama sonuç beklediğimin çok üstündeydi,gerçekten çok lezzetli bir tatlı oldu,yiyen herkes bayıldı.yaptığım en güzel şerbetli tatlı diyebilirim,herkese denemelerini şiddetle tavsiye ediyorum =)
ellerinize sağlık..

g** dedi ki...

Müge Hanım şerbetin hepsi kullanılıyormu?Bu tür şerbetli tatlılarda şerbetin yeterli gelip gelmediği nasıl anlaşılır?

nur dedi ki...

nur dedi ki...
müge hanım tatlınızı az evvel yaptım şerbette tatlıda sıcak olacaktı demi..inş. doğru yapmışımdır. tatlıda yağ olmaması süper:) tatlının görüntüsü ve yorumlar beni çok etkiledi ve bu tatlıyı yapmaya karar verdim... çok etkiledi varkadaşlara yarınkii iftar için yaptım inş. güzel olmuştur.ellerinize sağlık tarif için tşk. görüşmek üzere saygılarla

Zuhra dedi ki...

Müge Hanım merhabalar...Ben 2 gün önce bu tatlıyı yaptım.Fakat benim tatlı keserken yani dilimlerken parçalandı,çok ufalandı.Tadına lafım yok.Her şeyi birebir uyguladım zaten ilk deneyimim oldu.Beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum.Teşekkürler.....

Adsız dedi ki...

Biraz önce bu tarifi yaptım...Ama dağıldı kalıp gibi olmadı...aynı malzemeleri kullandım...tadı iyi ama dağılıo.....:(

Müge Hüner dedi ki...

Zuhra Hanım;
Dağılmasına üzüldüm.
Tatlının çok çok pişmesi gerekiyor, iyice turuncu olacak.
Birde bu tatlı oldukça nazik, diğer revaniler yada dışarda satılan şam işi gibi, kalıp gibi olmuyor.
Dağılıyor bazen :)
Sorun yok yani.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

slmlar.ben bu tatlıyı görüntsünden yazdıklarınızdan etkilenerek yaptım amma velakin sonuç tam bi fiyasko...nasıl üzüldüm sinirlendim anlatamam.misafirlerime yapmıştım çünkü..ya ben beceremedim yada..yinede elinize gönlünüze sağlık..

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

sık sık yapıyorum bu tatlıyı valla bi gün falan beklemiyor bizim evde:) ben şerbeti dökerken yemeye başlıyor kız kardeşim.....iyiki keşfetmişim sitenizi müge hanım...ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım bu tatlı izmir'lilerin şambali tatlısını çok andırıyor daha bir kızarmış olsa aynısı olur bende inşallah yapacagım en kısa zamanda :))
balık + şambali =muhteşem ikili :))
Elif

Adsız dedi ki...

Bende denedim bu tatlıyı bugün. ama benimkinin lezzeti pek iyi olmadı. nedenini bilemiyorum. aynen uyguladım. Şekeri çok geldi zaten tarifte gözüme. Birazda az koymama rağmen, sonuç fazla şekerliydi. Ama görüntüsü aynen senin fotoğrafladığın gibi. Görüntüyü tutturduğuma göre tadı güzeldir dedim. ama sonuç başarısız. O benim başırısızlığımdır diyoeum ve teşekkür ediyorum. site süper. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

merhabalar
ben bugn bu tatlıyı denedim ama malesef olmadı. Tatlı borcamdan cıkmadı bile cöpe attım ve cok üzüldüm

isil dedi ki...

Mügecim,
yaklasik 6-7 aydir takip ediyorum siteni hersey cok guzel . cok guzelde maalesef bu tatli deneyimim basarisiz oldu. lezzetle ilgili herhangi bir sorun yok hatta yedigim en guzel irmik tatlisi ( yemek tabagina koydugum tatliyi yemek kasigi ile calakasik yedik de :) ) ama feci derecede dagittim tatliyi :)) dagittim diyorum cünkü eminim bir yerlerde hata yaptim. :((( sicakken serbeti dokunce nasil senin tatlin bu kadar guzel oluyor anlamadim :(( rica etsem Annecigine bir sorarmisin püf noktasi filan varmidir. tarife birebir uydum sadece serbetin sekerini biraz azalttim ve iyice pisirdim ( hatta nerdeyse yanacakti firindan cikardim :))) ) bu harika lezzeti misafirlerime nasil sunabilirim ? kimseyi mahrum birakmak istemem cunku bu lezzetden :)) bu arada üzülme sakin eminim biz bir yerlerde hata yaptik ama nerde :) belki de bu tatliyida video laman gerekiyordur ne dersin :)) ellerine saglik canim

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Işıl;
Çok üzüldüm gerçekten.
Tatlı da şerbet de kaynardı değilmi?
Bu kısım önemli.

Bir de mutlaka 6-7 saat, hatta 1 gece dinlenmesi gerekiyor, taze iken de çok dağılıyor.
Blogdakilerin dışında başka bir püf noktası da yok canım, herşeyi yazdım :(

İnşallah bir dahaki deneme harika olur...

Sevgilerimle canım.

isil dedi ki...

tamam Mügecim iste bunda hakli olabilirsin taze iken daha sicak sicak yedik biz demkki ondan olmus :) neyse bir dahaki sefere aksamdan yapacagim tesekkurler

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Tarifinizi kalabalik bir iftar daveti icin denedim. Uzerine kaymak koyarak servis ettim. Gercekten cok guzel oldu, butun tatli tabaklari tertemizdi :) Ama dediginiz gibi cok tatli :) Hatta ben serbetine 1/2 bardak, hamuruna 1/4 bardak seker eksik kullanmama ragmen baya tatli :)
Tatliyi bir gun onceden pisirdim. Kesme ve servis asamasinda hic problem yasamadim.
Tarif icin tekrar tesekkurler.
Gul

Adsız dedi ki...

Merhabalar Müge Hanim,
Tatlinin icine konan yogurdun kivami nasil olucak acaba? Yani marketten hazir satilan süzme yogurtlardan aldim onu biraz civitip o sekilde mi katicam bu konuda bilgilendirirseniz cok memnun kalirim. Birde olculerdeki su bardagi cup ölcüsü mü, kac gramlik bardak kullaniyorsunuz?
Tesekkürler

Müge Hüner dedi ki...

Adsız;
Yoğurt olarak süzme yoğurt değil, markette satılan normal yoğurtları kullanıyorum.
Süzme yoğurdu azıcık su ile açmak daha iyi olur sizin de dediğiniz gibi.
Ölçü olarak hep standart su bardağı ölçüsü kullanırım (200 ml.)
Yazıda da ekleme yaptım, uyarı için teşekkürler.
Sevgilerimle.

tuba dedi ki...

cnm bende bu tarifi yazdım en kısa zamanda deneyip sonucu yazıcam

tuba dedi ki...

bugün nu tarifi yaptım.evet güzel oldu biraz şekeri bize fazla geldi.bide çok dagılıyo.misafire sunmak biraz zor olur bence:(

isimsiz dediki :) dedi ki...

ya mutiş bir tatlı bu hep misafirlerime yapıyorum hep bayılıyorlar bu bir lezzet döngüsü :) teşekkürler hünerli bayan :)

sultan dedi ki...

görünümünü çok beğendim tatlının bende şimdi deniyorum inş. olur.............

sultan dedi ki...

ben yaptım çok güzel oldu.... tarif için teşekkürler... ama ben 3 subardağı şeker yerine 2su bardağı şeker koydum. tatlıyı fazla tatlı sevmiyorumda :)) benim gibi az tatlı sevenler için 2 su bardağı şeker yeterli..... herkese afiyet olsun...

hande dedi ki...

Bu bayramda senin Sam İsi'ni yaptım tatlı olarak ve bir dilim bile kalmadı. Aldığım övgüler de cabası:)) senin ve sevgili annenin ellerine saglık mugecim. Kusursuz oldu:)))

nurcan dedi ki...

tatlınızı denedim cook sekerli oldu ve cok dagıldı icine limon kabugu rendeledim tadı güzeldi ama olmadı iste yorum yapanların geneli tutturduguna göre hata bizde sanırım benim gibi tutturamayanlarda var eşim görünce dalga geçicek kesin:)

asu dedi ki...

Degisik sekillerde olmasi beni cezbetti dun yaptim bugun sekli uyguladim super oldu esimden gecer not aldi (her aksam tatli isteyen biri oldugu icin) iftar icin misafirlerimede yapmaya karar verdim cook tesekkur ediyorum tarifiniz icin

Adsız dedi ki...

bugün iftar için yaptm bu tatlıyı.çok kötü oldu dağıldı halbuki çok güzel görünüodu.sanrm çok ii pişmesi ve bir gün bekletldkten sora servs yapılması gerekio.

Adsız dedi ki...

mukemmel bir tarif bu ya kesinlikle ailecek favorimiz :)

Fincan Teyze dedi ki...

Tarifinizi denedim ve çok memnun kaldım. Bloğumda yayınladım ve uğrayıp tekrar teşekkür etmek istedim. Tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiler...

http://fincanteyze.blogspot.com.tr/2015/02/sam-isi-tatls.html

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin