KIŞ GÜZELİ :)
Mevsimi gereği şu anda evimizde en çok tüketilen meyve; portakal. Özellikle eşim bir seferde hatırı sayılır şekilde tüketiyor, benim kış meyveleri ile ne yazıkki hiç aram olmadığı için arada sırada suyunu sıkıp içiyorum sadece. Portakal kabukları sayısız şekilde değerlendirilebiliyor biliyorsunuz, kek ve kurabiyelerde, tatlılarda ve reçel olarak. Ben eşime her portakal soyduğumda, kabuklarını atıyorsam deyim yerinde ise içim acıyor, sanki portakalları bütün bütün çöpe atıyormuşum gibi.
Bu nedenle mümkün olduğu kadar portakal kabuğunu kullanacağım bir şeyler yapıyorum bu aralar. Kek, kurabiye yada hazır pudingin içine rendelemek gibi.
Portakallı kek aslında hepimizin bildiği, sıradan hatta benim artık deftere bakmadan aklımdan yaptığım kadar basit bir kek. Ama kendileri benim ilk başarılı muffin denemem olduğu ve tadı dışarda satılan hazır keklere benzetildiği için yayınlanmayı hakettiler :) Daha önce bir kaç kez muffin denedim ama her seferinde kalıptan süzülüp akan ve 1cm. yüksekliğinde muffinlerim oldu. Bu sefer kağıt kalıpları bir değil 3-4 tane kullandım (kalın oldular böylece) ve çok doldurmadım, komşu bloglarda görüpte özendiğim gibi normal görünüşlü muffinlerim oldu. Haşhaş tohumları da, Limonlu Kek'te olduğu gibi içinde tadını değiştirmediler ama yerken çıt çıt yaparak beni memnun ettiler :)
Malzemeler
- 3 Adet Yumurta (Benim yumurtalarım çok küçük olduğu için 4 adet kullandım)
- 1 Su Bardağı Şeker
- 1 Su Bardağı Süt
- 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
- 2,5 Su Bardağı Un
- 2 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 1,5 Yemek Kaşığı Haşhaş Tohumu
Yapılışı
- Yumurtaları ve şekeri, krema kıvamına gelinceye kadar iyice çırpın. Süt ve yağı ekleyin ve biraz daha çırpın.
- Bir kaba, un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyin. Haşhaş tohumu ve portakal kabuğu rendesini ekleyin, çırpma teli ile karıştırın. İstediğiniz bir kek kalıbına yada muffin kalıplarına döküp, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
PORTAKALLI TRUF
Üstteki fotoğrafta görülen trufları da kalan son dört muffini değerlendirmek için yaptım. Aslında her truf yaptığımda aynı cümleyi kuruyorum, farkındayım :) ama bu seferkilerde, bu güne kadar yaptıklarım içinde en güzeli oldular.Malzemeler
- 4 Adet Muffin yada 4 Dilim Kek
- 40-50 gr. Bitter Çikolata (8-10 tane kadar madlen kullandım)
- 1 Çay Bardağı Süt
- Kekleri robotta çekin veya çatalla ezin. Çikolata ve sütü birlikte benmarie usulü yada mikrodalga fırında (en yüksekten bir düşük seviyede ve 1,5 dk. kadar) eritin.
- Keke ekleyip, yoğurun. Buzdolabında 30 dk. kadar bekletin sonra istediğiniz büyüklükte yuvarlayın. (Ben içlerine birer fındık da koydum)
- Hindistan cevizi ve kakaoyu karıştırın ve truflarınızı bu karışıma bulayın, buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin.
31 yorum:
Truflarda krema yerine süt kullanılması fikrini çok tuttum.
Krema kullanmak bana hep sevimsiz gelmiştir.
Açtığımda tamamını kullanmadığımda kısa sürede bozulur endişesi ile artan kısmını atmak zorunda kalıyorum.Ayrıca süt daha da ekonomik oluyor değil mi?
Mügecim merhaba muffinler güzel görünüyor bende portakalla yapılan tatları seviyorum..Truffları sütle yapmak çok hoş olmuş kremanın olmadığı anlarda güzel bir alternatif olur..Ellerine sağlık..
Müge'cim beni yorumunla mest ettin.Ciddiyim onca kişi arasında sedece bunu sen dedin. Ne mutlu bana.Ben hayatım boyunca dedemden öğrendiğim şekilde insan gibi insan olmak yolunda ilerlemeye çalıştım canım. Yürek gözlerimiz seninle aynıymış buna çok sevindim canım.
Ayrıca evde haşhaş doluydu ve bu tarife bayıldım. Şimdi diğer tariflerini göz atmam gerek :) Seni tanımak gerçekten güzeldi. Çok teşekkür ederim samimiyetin için.
haşhaşlı kek ve truflar muhteşem olmuş şekercim ellerine sağlık sevgilerimle...öpüyorum
ellerine sağlık cnm,her iki tarifde süper olmuş.
Müge'ciğim,
Geçtiğimiz cuma günü Oktay Usta'nın programında zevkle izledim seni. Blog dünyası hakkında anlattıkların çok doğru ve güzel bilgilerdi. Ayrıca ekrana da çok yakışmış heyecanını da belli etmemiştin. Kutlarım seni.
Tabi bir de yaptığın o enfes yemeklerden ve açıklayıcı tariflerinden dolayı da tebrik ederim. Ellerine sağlık, bol tarifli günler dilerim.
Sevgilerimle,
Renkleride çok güzel çekimde çok güzel zaten tadını tahmin edebiliyorum eminim harikadır.Sevgiler
Müge'ciğim,
Limonlu kekinden beri haşhaşa takmış durumdaydım ki şimdi de bu:) Ben alamadım daha. Ama haşhaş alır almaz yapacağım. Ellerine sağlık.
Bu arada seni "nefesimi kesecek anlar" için sobeledim. Tabii kabul edersen:)
Sevgilerimle...
portakallı kek bernim favorim diyebilirim...ellerine sağlık canım...
özlem
Yerim ben o kış güneşini..Çok güzel olmuşlar.Haşhaşda pek yakışmış canım..Eminim çok lezzetlidirler..Senin yaptığın kötü olmaz zaten bilirim..Bugüne kadar hangi tarifini yaptıysam memnun kaldım..Artık senin tarifleri yaparken olurmu olmazmı diye hiç düşünmüyorum bile..
Ellerine sağlık benim hünerli arkadaşım..Öperim seni..Sevgiler..
Ellerine sağlık ikiside nefis duruyor
sevgilerimle...
Ellerine sağlık ikiside nefis.
Sevgilerimle...
Mügeciğim,
Bunlar çok güzel görünüyorlar,ama poğaçaların daha bir favorim oldu..
Muhteşem görünüyorlar...Son zamanlarda nerede poğaça tarifi varsa oraya atlıyorum..
Bu tarif hem çok basit ,hem de her evde bulunan malzemeler...
Öpüyorum.
Tütü
İkisi de pek güzel olmuş Müge'ciğim,
Ben de portakallı, haşhaşlı kekleri çok severim. Epeydir yapmadım, yapmayayım da zaten, yiye yiye ne hale geldim!
ay cok sekerler.. bu arada bu resmi ayri bi begendim.. tabak super fon super.. elerine saglik bidenem.. truf resmide ole.. sinan bu iste giderek kendini asiyor :) yemek fotografciligi konusunda bi bolum acmalisin bence sitende sinanda bilgiler vermeli :) cok optummmmmmmm!
Merhaba Mügecim
Muffinlerde trufflarda cok leziz görünüyorlar ellerine saglik canim.
Sevgilerimle Emine
Benim de çok sık yaptığım bir kek çeşididir. Bayılarak yerim bir de:) Ama çok da sık yapmamak lazım değil mi?
Ellerinize sağlık,
Sevgiler..
Selamlar ellerine sğlık canım enfeees görünüyorlar.
sevgiler
Öğlen kekini görünce aklıma dolapta bekleyen haşhaş geldi ve kardeşimin sayesinde :) nefis bir kek yedik ve şimdi sayfama resimlerini ekledim. Tarif için teşekkürler, tekrar ellerine sağlık Müge'ciğim
Sevgiler...
Canım sağol :) akşam fark ettim kek de haşhaş bizimkinde net çıkmamış resimlerde senin :) çok güzel resimlemen :)
Yelek için ise beğenmene sevindim seve seve gönderirim yoksa geliyormu bebek :) varda ben mi kaçırdım haberi bak merak ettim şimdi????
Sevgiler...
Adaş, yani ne zaman sayfana gelsem yeni bir tarif ayrı güzellikte fotoğraflar.. Nasıl yapıyorsun bu kadar şeyi ve kilo almıyorsun :)
Görsel olarak yine muhteşem olan bu lezzetli şeylerden biz ne zaman yiyeceğiz ???
Nedense bana hiç nasip olmuyor :(
Ellerine sağlık canım
Müge
Mügecim her iki tarifinde harika olmuş...Görünüşleri çok lezzetliyim diye bağırıyor resmen ..Ellerin dert görmesin canımcım,
Sevgiler...
Hülyacım;
Krema konusunda seninle aynı fikirdeyim, sonuçta ucuz bir şey değil çok az kullanacaksam kutusunu açmıyorum, süt kullanıyorum hatta son bir iki sefer makarnaya bile süt ekledim krema yerine.
Zerrincim;
Çok teşekkür ederim, evet süt iyi bir seçenek krema konusunda.
Edacım;
Sadece içimden gelen bir cümleyi yazdım. Her zaman büyük bir keyifle izliyorum seni canım.
Gönülcüm;
Çok teşekkür ederim.
Semracım;
Çok teşekkür ederim.
Işılcım;
Ne güzel kelimeler bunlar, çok mahcup ve mutlu oldum. Çok teşekkür ederim.
Ballkabak;
Çok teşekkür ederim.
Elvancım;
Bende uzun zaman düşündüm haşhaş tohumu almak için, nerde kullanacağım diye. Şimdi herşeyin içine katasım var:) Sende öyle olursun eminim alınca.
Oyuna davetin için çok teşekkür ederim, düşünmen çok memnun etti beni. Bu aralar çok yoğunum, fırsat bulursam katılmaya çalışırım. Sevgiler canım.
Özlem;
Çok teşekkür ederim.
Kevsercim;
Yine kalbimden vurdun beni! Bir blog sahibi için bundan daha hoş kelimeler olamaz. Çok teşekkür ederim canım. Öperim.
Almulacım;
Kekin için sitene gelip yorum yazdım, diğer konu için ise "Niyet Var" diyelim:) Öperim.
Tütücüm;
Kesinlikle haklısın, hem her evde olan malzemeler hem de yapımı çok basit bir tarif. Kahvaltıda çay hazır olana kadar hazırlanıveriyorlar. Şimdiden afiyet olsun canım.
Tijencim;
Halinde bir şey yok, valla dergideki fotoğrafın fıstık gibi:) Hem senin gibi sağlıklı beslenen birininde arada kaçamak hakkı olmalı değilmi?:) Öperim.
Minik Kuşum;
Çok teşekkür ederim hem kendim hem Sinan adına. Ekip sağlam olunca ortaya çıkan işlerde güzel oluyor. Fikrini söyleyeceğim bakalım ne diyecek:)
Eminecim;
Çok teşekkür ederim.
Rapunselcim;
Valla sık yapmamak lazım haklısın, yapınca yeniyor çünkü. Çok teşekkür ederim.
Pastanıseç;
Çok teşekkür ederim.
Adaş şekerim;
Kilo almıyorsun lafını kabul etmiyorum bir kere, tosbik bir şey oldum son bir kaç aydır:( Sen hangi lezzeti istediğini söyle, ben sana 2 vakte kadar getireyim şekerim:) Öperim.
Feyzacım;
Çok teşekkür ederim canım çok tatlısın. Öperim.
müge hanım yorumlardan okuyarak öğrendim demek sizde oktay ustaya katıldınız,ben o bölümü kaçırdım sanırım sizi daha keşfetmemiştim yada,tebrik ederim,oktay ustayıda hiç kaçırmıyorum :)
bende kocaman kabaran muffinlerim olsun istiyorum ben aliminyum kapların içine kağır koyuyorum,sanırım siz sadece kağıtta pişirdiniz değilmi,
ayrıca acaba bu ölçüden yaklaşık kaç tane muffin çıkıyor,bir tepsi 20 civarı kalıp alıyor mesela,2 buçuk su bardağı unu görünce bir tepsiyi geçiyormu diye sorayım dedim?
enkısa sürede deneyeceğim sonuçlarımı paylaşacağım:)
birde şimdi aklıma geldide acaba süt yerine ayı miktar portakal suyu kullansak nasıl olur acaba?
pardon ay baktıkça aklıma geliyor parça parça yorum yazdım ama:(
acaba truflarda kullandığınız kağıtları nereden aldınız ?
Sevgili Gülşah;
- Bu malzemeler ile en az 20 muffin elde ediliyor.
- Truf yaparken genellikle süt ya da krema kullanıyoruz, portakal suyu ile hiç denemedim, seni de yanlış yönlendirmek istemem.
- Mini truf kağıtlarınıda Carrefour'dan almıştım, fiyatları çok uygun oluyor orada.
Sevgiler canım.
müge hanım dün bu muffinleri denedim,2 su bardağı unla malzemeleri biraz azaltarak toplam 22 tane muffin elde ettim,tadına bayıldık,yumuşacık oldular,yalnız fazla kabarmadılar onu anlayamadım neden olabilir acaba?
birde bir su bardağı sütün yarısını süt yarısını portakal suyu olarak kullansak nasıl olur sizce?
sevgiler...
Sevgili Gülşah;
Yarı süt yarı portakal suyu da olur.
Fazla kabarmamalarına yorumsuzum çook sebebi olabilir: )
Sevgiler.
Merhaba muge hanim,
Muffin tarifinizivdenedim ve yumusacik oldu. Tarifleriniz her zaman favorim, ellerinize saglik.
Harika gözüküyor ellerinize sağlık hemen bugün yapacam teşekkürler
Yorum Gönder