KLASİK ANNE POĞAÇASI YENİLENDİ :)
Pazar sabahı, dergileri karıştırırken kahvaltıya tuzlu bişeyler yapmak lazım diye düşündüm, basit ve tuzlu :)
Tam defterimi açıp annemin tarifi ile her zamanki klasik poğaçaları yapmaya karar vermiştim ki, birden iç ses "Dur, Müge" dedi :)
- "Hep, böyle yapıyorsun, saatlerce dergi ve kitap karıştırıp, sonra da çoğu annenin tarifleriyle oluşan defterini açıp, klasik bir kek yada poğaça yapıyorsun, olmazki ! Niye alıyorsun bu dergileri o zaman" İç ses haklıydı. Üstelik annemin tarifi margarin ile yapılıyordu, artık yavaş yavaş tereyağına da geçme zamanı idi.
Ben aslında margarin konusunda da çok önyargılı değilim, trans yağ içermediği sürece margarin kullanımında bir zarar görmüyorum. ama yinede tereyağ ile yapılan kurabiye ve poğaçalar daha lezzetli olduğu için bazen sadece tereyağ ile, bazende margarin ile karıştırarak kullanıyorum.
Poğaçaların tarifi; Lezzet dergisi Ocak/2008 sayısından. Ben bu güne kadar hiç Lezzet dergisi almamıştım, hep Sofra alırım, ama sanırım bundan sonra Lezzet alacağım çünkü çok beğendim. Sadece yemek tarifleri değil, aynı zamanda sevgili Tijen'in keyifli yazıları, çeşitli meyveler, sebzeler ve ölçüler, gramajlar hakkında detaylı bilgiler var. Üstelik dergiyi almama sebep olan, "Güzel Şeyler" eki de çok güzel, yıl boyunca almayı düşünüyorum, 12 sayılık seriyi tamamlamak için.
Ben poğaçayı, eşim için her zamanki gibi patatesli yaptım :) siz isterseniz, zeytinli, peynirli, kıymalı vs. gibi çeşitler ile yapabilirsiniz. İlk piştiğinde kıtır kıtır harika oluyor ama sonradanda çok yumuşayıp lezzetini kaybetmiyor. Ben 3 gün boyunca gidip gelip yedim, gayet güzeldi. Sizlerede gönül rahatlığı ile öneririm.
Malzemeler
- 2,5 Su Bardağı Un
- 1,5 Çay Bardağı Yoğurt
- 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
- 100 Gr. Tereyağ
- 1 Yumurta
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Mahlep (Ben ekledim)
İç Harç için;
- 2 Orta Boy Patates
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 1/2 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Çay Kaşığı Pul biber
Yapılışı
- Öncelikle tereyağını oda ısısına getirin, yada çok kısık ateşte eritip, ılık hale gelene kadar bekleyin.
- Yoğurt, zeytinyağ ve yumurta akını çırpma teli ile iyice çırpın. Tereyağınıda ekleyin ve biraz daha çırpın. (Tereyağ kesinlikle sıcak olmamalı, yumurta akını pişirebilir.)
- Un ve kabartma tozunu azar azar ekleyin ve çok yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatarak 30 dk. dinlendirin.
- Bu arada patatesleri haşlayın ve rendeleyin, tuz, karabiber ve kırmızı biber ekleyip karıştırın.
- Hamurdan cevizden biraz irice parçalar koparıp, elinizde açın. Ortasına iç malzemeyi koyarak, kapatın ve yuvarlayın. Yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile ile karıştırıp, inceltin ve poğaçaların üzerine sürün. Çörek otu, susam veya haşhaş tohumu ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-35 dk. rengi turuncuya dönene kadar pişirin.
71 yorum:
eline sağlık ilk fırsatta deneyeceğim.
Görüntü harika,içinde mahlep de varmış muhakkak denemeliyim :))
Müge'cim bayıldım bu poğaçalara..Resimde süper olmuş...İnsanın bir tane alası geliyor vallahi...
Ellerin dert görmesin canımcım..
Müge'cim ellerine sağlık cnm.Tereyağını kullanarak poça yapmadım ancak senin bu yazından sonra ilk yaptığım poçalar bu tariften olacak.Nefis görünüyorlar cnm ellerine sağlık.
vay super! eferim kiz sana sonunda sende dergi ve kitaplardan biseyler yapabildin :) basarilarinin devamini diliyorum canim benim :)
slm
harika olmuş cnm eline sağlık.bendede patatesli kol böreği vardı dün henüz siteme koyamadım.bayılırım patatesli tariflere
hayırlı cumalar
sevgiler
Mügecim seni ve Ayşem'i biraz önce Yeşil Elma programında gördüm. Tam sonunu yakalayabildim. Neler yaptınız göremedim. Ya haberim olsa baştan seyrederdim. :) Opuyorum. :)
Canım ellerine sağlık çok lezzeti görünüyor.
emeğine sağlık
Müge Hanım Ayşemi hiç kaçırmamaya çalışıyorum. Bu cuma sizide gördüm. Çok şekersiniz. Bence siz ailedeki diğer bayanları geçtiniz gibi geliyor bana. Bende beklerim. SEVGİLER
Müge'ciğim,
Ben karınca kararınca katkıda bulunmaya çalışıyorum dergiye, umarım hep güzel gider bu işbirliği ve sen de güzel tarifler öğrenmeyi sürdürürsün! (Poğaçalar çok güzel görünüyor)
nefis olmusssssssss
Sevgili Müge
Pogacalarin cok leziz görünüyorlar elerine saglik canim.
Sevgilerimle Emine
Canım Mügeeee,
nefis olmuş. iyi ki o iç sesi dinlemişsin..
ben margarin kullanmamaya çalışıyorum.. Neden bilmem tereyağını daha çok yakıştırıyorum her türlü hamur işine :)
Ellerine sağlık..
sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com
canım benim de poça yapma zamanım gelmiş yine demek ki, iştahımı kabarttın :) Eline sağlık.
Müge'cim,
pogacalarina bayildim, simdi cayimin yaninda ne güzel giderdi bir tane olsaydi, ellerine saglik ve anneciginin de tarifine diyorum.
Selamlar ve öptüm..
off super olmuş... adaş eline sağlık şekerim
nefis görünüyorlar. sıcak sıcak tadına doyum olmaz. sevgiler...
Efuli;
Çok teşekkür ederim, umarım beğenirsin.
Suzicim;
Çok teşekkür ederim, evet mahlep ve sen:) ayrılmaz ikili.
Feyzacım;
Senin resimlerinede ben bayılıyorum canım. Çok teşekkür ederim. Denemeni öneririm, tadı güzel.
Semracım;
Çok teşekkür ederim canım, bende ilk kez yaptım tereyağlı ama artık poğaça tarifim budur. Sende beğeneceksin diye düşünüyorum.
Minik Kuşum;
Evet, kırdık şeytanın bacağını bakalım:) Bundan sonra kitaplar ile coşmayı planlıyorum bakalım:) Öperim seni çok.
Sarımutfak;
Bizde eşimden dolayı her şey patatesli:) Kesin senin kol böreğinide bayıla bayıla yerdi olsa. seninde ellerine sağlık canım.
Fadimecim;
Evet banada çok büyük sürpriz oldu, Ayşem'i ziyarete gitmiştim, birde baktımki ekrandayım :) Çok sevindim izlediğine. Öperim canım.
Pastanı sec;
Çok teşekkür ederim. Sevgiler.
Azize;
Sözlerin beni ne kadar mutlu etti tahmin bile edemezsin. Hem izlemiş olman, hemde iltifatların. Çok teşekkür ederim. En kısa zamanda ziyarete geliyorum seni:
Tijen;
Şu anda Lezzet şubat sayısına bakıyorum ve senin yazını okudum az önce. Yine çok keyifli, ağzına sağlık. Dergide çok güzel, ben Lezzet'çi oldum artık:) Poğaçalar için teşekkür ederim.
Nihancım;
Çok teşekkür ederim. Sevgiler.
Emine;
Çok teşekkür ederim canım, sevgiler.
Zerrincim;
Şekerim bende artık tereyağ kullanmaya başladım bir çok şeyde, mis gibi kokuyor hakketen. Çok öperim seni canım.
Ferahçım;
Ne mutlu bana, iştahını kabarttıysam, inşallah yerkende kulaklarımı çınlatırsın. Sevgiler.
Kevsercim,
Çok teşekkür ederim canım, keşke imkan olsada çayının yanına gönderebilsem. Ben senin yerinede yesem olmazmı?:) Sevgiler.
Adaş,
Canım benim, çok teşekkür ederim.
Çekirdeksizüzüm;
Çok teşekkür ederim, gerçekten sıcakken ayrı bir güzeldi. Sevgiler.
BEN 18 YAŞINDAYIM VALLAHİ GEÇEN GÜN PROFİTEROL DİYE GOOGLE'DAN ARADIM VE İLK SİZİN TARİFİNİZ ÇIKTI. YAPTIM MÜKEMMEL OLDU MARİFET BENDE DEĞİLDİ TAMAMEN SİZDE. ELLERİNE YÜREĞİNİZE SAĞLIK. İNŞALAH HEP BU SAYFAYA YAZARSINIZ DA BEN DE HEP SİZİN TARİFLERİNİZİ OKUYUP GÜZEL GÜZEL ŞEYLER YAPARIM. ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN.
ben bu tarife ilave olarak içine biber salçası koydum.üzerine yumurta sarısı sürdüm galeta ununa buladım.
harika oldu.hiç bayatlamıyor,durdukça güzelleşiyor.
ellerinize sağlık.
jale
sitenizi ilk kez ziyaret ediyorum ve çok hoş şeyler var artık sürekli burdayım
Mügecim bu tarifini son 2 haftada 3 kez yaptım. Muhteşem gerçekten . Tarifi biraz değiştirdim. Kendi siteme de yazıyorum. Sevgiler...
Annem evde yok ve karnım aç , poğaça istiyorum :D umarım yapabilirim teşekkürlerr :D
pogacalar super gozukuyo valla hemen denemelıyım ıftardan sonra tatmalıyım ellerınız dert görmesın super bı sıte yenı tarıflerı dort gözle beklıyorum..:)
sitenizle yeni karsilastim, ama cok begendim..
oncelikle yazilar cok icten...
tarifleri de yeni denemeye basladim...
basarili olacaginiza eminim...
Londra'dan Sevgiler
londradayım gece saat 2=) patatesli poğaça istedi canımız ve ilk bu tarif çıktı karşımıza ellerine sağlık mükemmel olduuu
en kısa zamanda yapıcaz.beğenmezsek eleştirirz. hoşçakalın... herkese afşiyet olsun...
Müthişşşş bir pastahanede böyle bir poğaça yediğimden beri tadı damağımda bunun sosislisiydi buda ona benziyor.Bizimle paylaştığınız için teşekkürler ellerinize sağlık.Hemen gidip deneyeceğim. :)
bu tarifi gördüğümden beri belki 5. yapışım süper oluyo,yanlız tek sorun bence biraz daha yağ miktarı arttılabilir..
denedim süper oldu şimdiden herkeze afiyet olsun
oğlumun beslenme saatine yapıyorum,bakalım nasıl olacak
simdi fırındalar
çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık. Akşama bende yapayım canım çekti.
merhabalar ben tarifi şu anda deniyorum :) daha sonucu almadım ama yparken bana un azmış gibi geldi hamur elime yapıştı kaldı bende 3,5 su bardağndan fazla un koydum dha koysam alırdı ama belki bekleyince sertleşir bilmiyorum bakıcam hamura...
Merhaba ; kızım anaokuluna gidiyor ve beslenme listesinde patatesli poğaça vardı. dün aldım tarifinizi ve akşam yaptım. harika oldu, kıyır kıyır bi tat oldu, yalnız ölçü biraz az geldi sanırım toplamda 13-14 adet poğaça oldu. bi sonraki yapışımda ölçüyü katlayarak yapıcam. ellerinize sağlık ve tarif içinde teşekkürler....
ben şuanda bu poğaçayı yapıyorum:))
Müge Hanım poğaçayı içini koyup yuvarlayıp hazır şekilde dondurucuya atsak,misafirler geleceği zaman çıkarıp direk fırına atsak aynı şekilde güzel kabarırmı sizce?
sevgiler...
Müge Hanım poğaçalarım çıktı fırından çıktığında dışı kıtır içi yumuşak ağızda dağılan harika poğaçalar oldular,hatta tepsiden çıkarırken bile hafif bastırınca dağılacaktı neredeyse.
denemek için pişirmeden önce dondurucuya gbirkaç tane atmayı unutmuşum:)
yalnız benim poğaçalarımın şekli sizinkiler kadar düzgün olmadı,hamurum .çok yumuşaktı hatta elimle şekil verirken elim yağlanıyordu.
acaba birazcık daha un eklesem şekilleri daha düzgün olurmuki?
elimde açıp midye gibi kapatıp yuvarladım.
toplamda 16 poğaçam çıktı,ayrıca ben mahlepi içine katmadımda dr.oetkerin mahlepli susam aromalı kabartma tozunu kullandım çok beğendim tavsiye ederim:)
sevgiler...
Müge Hanım bu poğaçaları üçüncü yapışım :)
hamurun lezzeti tartışılmaz hem hafif kıtırlık hem yumuşaklık bir arada.hamur kıvamı tam yani.bu sefer şekil verirken hafif elimi unladım,şekilleri daha çok benzedi sizinkine.
cevap gelmeyince ben tekrar yaptığımda poğaçalarımı yumurta sarısını sürmeden çiğ poğaça halinde,dondurucuda tek tek dondurdum,sonra poşetledim,ve daha sonra çıkarıp buzlu halde yumurta sarısı sürüp fırınladım,pişirip dondurup çözdürdükten sonra bu kadar lezzetli olmuyor,bu şekilde çok güzel oldu,misafirler gelmeden çok önceden hazırlayıp atıyorum negüzel:)
tarif için teşekkürler sevgiler...
güzel oldu teşekkürler ;)
Bir harika tarifiniz, teşekkürler. Bir de burada var bi tarif:
Patatesli Poğaça
Elleriniz dert görmesin, bende bunu arıyordum. Denemek lazım bakalım nasıl olacak..
Bu da benim tarifim:
http://www.fingerlibrary.com/2010/08/patatesli-pogaca-tarifi-galete-unlu.html
çıtır çıtır mis gibidir şimdi o resimdeki. baktıkça içim gidiyor :)
Patatesli Poğaça
merhabalar..az once patatesli pogca tarifini denedim olcuyu 2katina cikararak yarisini peynirli yarisini patatesli yaptim gercekten cok guzel bir tarif..revani tarifinizide denedim oda cok guzel oluyor..cook tesekkurler iyiki varsiniz..
Müge Hanım merhaba,
Denediğim ve çok beğenilen birçok tarifiniz var ama bu tarif ne yazık ki ikinci kez hayalkırıklığına uğrattı beni. İlkinde ölçüyü karıştırdım herhalde diye düşünmüştüm ama ikincisinde un oranını da yarım bardak arttırmama rağmen inanılmaz yağlı hem de verdiğiniz dereceye uymama rağmen 20 dakikada neredeyse yanıyorlardı:(
Ölçülerde yanlışlık olmuş olabilir mi?
Burçe Hanım;
Sürekli yaptığım ve beni kesinlikle yanıltmayan bir tarif bu.
Hatta geçen hafta sonu içine bolca dereotu ekleyerek yaptım.
Hamur biraz yağlı oluyor evet ama zaten hamur işlerindeki en büyük handikap bu...
Ne kadar yağlı o kadar lezzetli.
Fırın konusunda yorumsuzum, çünkü her evin fırın ayarı, voltaj ayarı farklıdır, siz kendi fırınınıza göre bir pişirme süresi belirleyebilirsiniz.
Sevgilerimle...
Iste benim "huneli bayanlar" ile tanisma ve yapisma sebebim :) cok cok guzel bir tarif. Mahlepte yakisiyor. Ancak benim de un ile bir problemim oldu. Kulak memesi kivaminda olabilmesi icin neredeyse bir o kadar daha un ekledim. Yag bana da fazla geldi ancak pistikten sonra enfes... Un olayini nedense hic bir zaman tutturamam tarifteki ile. Acaba Amerikan ölcüleri ile tutturabilir miyim? Su bardagi standart gibi (200 ml) gorunup herkese gore degisiyor aslinda.
Takipteyim, emeginize saglik...
bu yorumlardan sonra yapmamak ayıp olur dimi :D
Sanseseri sayfanizdaki tarifi buldum ve yaptim , ben amerikada ogrenciyim ve yemek isinden hic anlamam fakat bu tarifteki herseyi uygulayinca mukemmel oldu, cok tskler , emeginize saglik
Tarifinizi aynen denedim hiç birşeyi değiştirmeden ve harika bir poğaça oldu, emeğinize sağlık! Geldik gittik yedik, bu akşam tekrar yapacağım, ama iki ölçü :)
Güzel paylaşımlarınız için teşekkürler!..
Ah bu arada unuttum az önce, tarifleriniz tad olarak mükemmel ama (en azından benim için) daha önemlisi, tarif şekliniz çok güzel! Kaşıklarla bardaklara, çok pratik. Bunun için de ayrıca teşekkür ederim :)
merhaba müge hanım bende dün denedim tarifinizi fakat beceremedim galiba hamur çok cıvık oldu un ölçüsü vermenize rağmen.en kısa zamanda cevap veririseniz çok teşekkür ederim kolay gelsin....
Adsız;
Un ölçüsü her ne kadar versemde, evden eve kıvam değişebiliyor ne yazıkki.
Hamur gözünüze çok cıvık geldiyse birazcık daha un ekleyebilirsiniz.
Ele yapışmayan ama yumuşacık bir hamur olması gerekiyor.
Sevgilerimle...
bende yaptim poacalarinizdan suan firindalar sabirsiz bekliyorum pismelerini, cok lezzetli duruyorlar tepside;) tskler.
Merhaba Muge Hanim,
Finlandiya'dan selamlar
Pogaca tarifiniz gercekten muhtesem. Hayatimdaki ilk pogaca denememdi, gerci annem yaparken hep izledigim icin malzemeleri ve yapilisini biliyordum ama yine de garantilemek icin bir tarife bakmak iyi olur diye dusundum. Esimle de cay keyfi yapmak istedik bir aksam, pogaca yapayim dedim ben de. Ununu daha fazla koydum ben dediginiz kivami tutturmak icin. Tereyagini da oda sicakligina getirip ekledim, hamurla iyice özlesti ve yumusacik bir kivam elde ettim. Emeginize saglik ama buna cok kaptirmamak lazim, sonu fena olur...:)
Sevgiler,
Ezgi Özdil-Saha
Merhaba Müge hanım
Paskalya çöreği tarifinizle sizinle tanışmış, ardından patetesli pogaça, mahlepli kurabiye,Kakaolu kek, dereotlu peynirli pogaça ve de en muhteşemi ay çöreği tariflerinizle sıkı takipçiniz oldum. Aklıma birşey geldiğinde öncelikle sizin tariflerinize bakmadan yapamıyorum. Verilen ölçüler ve anlatım çok tutarlı. Patatesli pogaça tarifiniz de diğerleri gibi harika oldu..Ölçüler tam bir tepsilik, aynen dediğiniz gibi uyguluyorum, sonuç gerçektente çok güzel oluyor. Mutfakta kendine güvenen biri olarak, kullandığım 3 ayrı yemek kitabı birde Sofra dergisine aboneliğim, Paskalyadan sonra da sizin takipçiniz oldum.. Tariflerinizle vermiş olduğunuz güven ve lezzete çok teşekkürler.. Tekrar görüşmek üzere.
Nesrin
merhaba müge hanım;uzun zamandan beri sitenizi takip ediyorum.ama özellikle hamur işleri konusunda beceriksiz olduğumu düşündüğüm için tariflerinizin büyük bir kısmını deneyemedim.bugün bi cesaret poaçanızı yapmaya karar verdim.inşallah güzel yapabilirim:)
harika birşeye benziyor şimdi fırına koydum tadını çok merak ediyorum :)
ilk kez poğaça yapıyorum ve bu tarifi denedim herkes bayıldı ilk fırsatta tekra yapacağım
Dün akşam denedim ve bayıldım, sanırım bundan sonra benim için tuzlu poğaça tarifi budur. İnanılmaz lezzetli kıyır kıyır tam hayalimdeki gibi :) Ben yarım bardak daha fazla un koydum ve tam kıvamında oldu, çok yumuşak bir hamur ama ele yapışmayacak şekilde. Teşekkürler bu nefis tarif için. Sevgiler...
Merhaba Müge Hanım.Size bir sorum olacaktı.Bu ölçülerde verdiğiniz tarifi uyguladığımda kaç adet poğaçadan çıkmaktadır?Teşekkürler.
Sevgili Duygu Hanım;
Bu ölçüler ile ortalama 20-22 tane poğaça çıkıyor.
Sevgiler:)
gerçekten çok leziz oldu poğaçalarım :) bu tarif denemeye değer.
teşekkür ederim :)
İlk defa poğaça yapmama rağmen çok güzel oldu. Herkes çok beğendi. Tarif için teşekkür ediyorum.
Ben çok becerikszm ama yapcm bkalm nasl olack
Merhabaaa, ellerinize sağlık, ben de denedim çok güzel oldu, herkes de çok beğendi:))) teşekkürler..
Ben de bu poğaçayı denedim ve gerçekten harika oldu eşim de ben de çok beğendik. Fakat un miktarı kesinlikle çok az verilmiş listede ben kıvama gelinceye kadar un eklemeye devam ettim harika oldu.
Merhaba ben bu tarifi denedim. Sonuc olarak kötü birşey cıkmadı ama cok cıvık bir hamurdu. Pişirken yayıldılar ve sizinki gibi yuvarlak kalmadılar. Ayrıca iç harcında tuz yazmıssınız ama ne zaman hamura koymamız gerektiğini gözden kaçırmışsınız. Un miktarı az gibi geldi bana :(( Neyi yanlıs yaptım?? Yardımcı olursanız sevinirim..
http://lagrimas-de-amor.blogspot.com/
Merhaba Droplet;
Hamurunuz cıvık oldu ise bir miktar daha göz kararı un ekleyebilirsiniz.
Hamur çok sert olmasın sadece ona dikkat edin.
Elastiki bir kıvamda ve yumuşak olmalı.
Tuzu yazmayı unutmuşum evet :)
Ama hangi aşamada koyduğunuzun bir önemi yok, sanırım bende bu nedenle atlamışım. :)
İstediğiniz aşamadan koyabilirsiniz.
Sevgiler
Mugecim pogaçalar super oldu ben peynirli ve peynirli-zeytinli yaptim...hem çok pratik hem de çok lezzttli oldular...ben çok çok az un ekledim elime çok yumu$ak gelince ama gerçekten ku$ kadar bir$eydi ekledigim...Tarifi payla$tigin için te$ekkurler ve sevgiler...Burcu
Müge abla ben 13 yaşındayım annem çalışıyor ve işten geldiğinde ona bir sürpriz yapmak istedim. Sizin poğaçalarınızı yaptım ve ailem çok beğendi . Teşekkürler...
Merhaba. Öncelikle ellerinize sağlık tüm tariflerinizi severek yapıyorum. Sayenizde yemek yapmayı öğrendim diyebilirim Patatesli ve peynirli poğaçanızı ayrı ayrı yaptım tarıfinizden bakıp. İşin açıkcası poğaça konusunda acemıyim ama pogacamı yyen herkes cok yaglı olmus dedi. Bende yogururken baya vıcık vıcık bir kıvamı vardı acaba yaglı mı demıstım, öyle olmuş gerçekten. Dediğiniz kadar yağ koydum ama.. Ne tavsiye edersiniz acaba ? :) Sık sık yaptığım dereotlu peynirli pogacanızda hiç bu sorunla karşılaşmamıstım.
Teşekkürler.
Yorum Gönder