15 Ekim 2007

Bayram Tatlıları

Şam İşi Tatlısı

RAMAZAN BAYRAMININ ARDINDAN...
Dolu dolu geçen bir ramazan ayının ardından, ziyaretler anlamında da çok yoğun bir bayramı geride bıraktım. Sadece büyüklerimizi ziyaret ederek, onları mutlu ettiğimiz bir bayram değil, aynı zamanda, iftarlar nedeniyle hissettiğim yorgunluğu da üzerimden attığım, kısacası iyice dinlendiğim mini bir tatil şeklinde geçti bu bayram benim için...
Bayram sabahı, eşimin bayram namazından gelmesi ve ikimizin bayramlaşması ile başladı, annemlerde, babam kardeşim ve anneannem ile yaptığımız güzel kahvaltı ile devam etti. Daha sonra kayınvalidemlere geçtik, sırayla amcaları ve dayıları ziyaret ettik, ben her bayram olduğu gibi kendimden bir yaş küçük kardeşime ve kuzenlerin tamamına elimi öptürdüm:)
Bayram ziyaretleri yaparken, birbirinden güzel tatlılar ve çikolata ikram edildi bize, tabi oruçtan yeni çıkmış midelerimiz buna dayanamadı, ben bu sefer ucuz atlattım ama eşimin midesi bozuldu ve bayramın son iki gününü rahatsız geçirdi:(
Bayram boyunca bizi en çok mutlu eden ikram ise Ayşe yenge'nin bir kase kuruyemişi oldu :) Koca bir kase kuruyemişi bu kadar iştahlı yiyeceğim hiç aklıma gelmezdi, onca tatlının arasında ilaç gibi geldi sanki:)
Ben bu bayram, ziyaretlerimiz için ev yapımı bir şeyler hazırladım ama planladığım gibi herkese ayrı ayrı bir çok çeşit yapamadım ne yazıkki, biraz tembelliğim tuttu sanırım, sadece annelere götürmek üzere tatlı ve ikramlık hazırlayabildim, ama kayınvalidemler ailenin büyükleri olduğu için yaptıklarımı tüm akrabalar tatmış oldu:)
Yaptıklarımı sizlerle ancak bayram sonrası paylaşabiliyorum, kusura bakmayın ama bir sonraki bayram için fikir olabilir diye düşündüm.

Şam İşi Tatlısı

Yemek.Name'nin Ekim sayısı için yaptığım şam işi tatlısını, Portakal Ağacı'ndan esinlenerek biraz süsledim bu bayram. Akşamdan hazırladığım tatlıdan, sabah bir su bardağı yardımı ile yuvarlaklar çıkardım. Kalan kırıntıların üzerine bir tatlı kaşığı kakao ve bir tatlı kaşığı hindistan cevizi koyarak yoğurdum ve elimle köfte şekli vererek üzerlerine yerleştirdim. Üzerine bir parça kaymak ve ceviz koydum, çok şık bir sunum oldu ve tadan herkes çok beğendi.

NOT : Tatlının üzerine su bardağını batırdığınızda, tatlının bardağın içinde kalma ihtimali var, bu durumda benim yaptığım gibi ağlamaya başlamayın ! Bardağı tatlının üzerine hafifçe bastırarak yuvarlak şeklinin çıkmasını sağlayın ve yuvarlağı bıçakla keserek, spatula yardımı ile çıkarın.

Hurmalı Truff

HURMALI TRUFF
Bu şık truff'ları da sevgili
Devletşah'ta gördüm ve ramazan ayının daha başında yapmayı aklıma koydum. Hem görüntüsü çok hoş oldu, hem de evdeki hurmalar değerlenmiş oldu. Ayrıca bayram boyunca sürekli şeker yiyen çocukların midesine de sağlıklı bir şey girmiş oldu:)

Malzemeler
  • 2 Paket Hurma
  • 3/4 Çay Bardağı Süt
  • 1 su Bardağı (iri kırılmış) Ceviz
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 120 Gr. Bitter Çikolata
Yapılışı
  • Hurmaları 1 saat suda bekletin ve kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın.
  • Hurma, süt, ceviz ve tarçını robotta birbirlerine karışıncaya kadar (çok kısa bir süre) çekin.
  • Elinizi ıslatarak, karışımdan küçük parçalar koparın ve yuvarlayın.
  • Eritmiş olduğunuz çikolataya bulayın ve 1 gece dolapta bekleterek donmasını sağlayın.

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge,öncelikle geçmiş bayramını kutlarım.tatlıların çok hoş görünüyor,benim de Ramazandan kalmış hurmam var bu tarifi denesem iyi olur.Ben de geçen yıl kayınvalideme 3 tepsi börek yapmıştım ikram etsin diye,o da tatlıları yapmıştı bu yıl hiç birşey yapmadım,2 gün gezdik dün de evdeydik bugün de keyif yapıyorum hava yağmurlu güzel bir kış günü...neyse uzatmayım,Sevgiler.Nazife

Bocuruk dedi ki...

Müge'ciğim,
Ne güzel şeyler hazırlamışsın böyle. Senin ellerine sağlık, yiyenlere de afiyet olsun:)
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba..Bakıyorum yine harikalar yaratmışsın..Üstelik bayram bayram..Ne diyeyim azmine hayranım.Benim kayınvalidem sağolsun yine beni boş geçmemiş.Bir tepside bana baklava açmış.Bende bayramın ikinci akşamı (artık kimden ilham aldım bilmem(?))tatlı yapmaya karar verdim.(Mucizeleri yaşıyorum sayende)Aldığım hazır baklavalık yufkalardan bol cevizli bir baklava yaptım.Valla güzel oldu.Böylelikle iki tepsi baklavam oldu.Gelen olsada yese..Ailenin en ufak hanesi ve en son evlenenleri olunca bizim kapı bayramda çok çalınmıyor(Yaş 31'de olsa)..ellerine sağlık.sevgilerle..Kevser A.

cekirdeksizuzum dedi ki...

ellerine sağlık ikisi de çok şık görünüyor. sevgiler...

SEDA dedi ki...

Geçmiş de olsa bayramın kutlu olsun... Tatlılar harika olmuş özellikle de Şam İşi tatlı gözüme pek bir güzel göründü :) Ellerine sağlık. Sevgiler

gülriz dedi ki...

Canım Mügem, yine döktürmüşsün becerikli arkadaşım. Aile büyük olunca, bayram ziyareti sayısı da fazla oluyor değil mi? Malum çekirdek aile bile 18 kişi :)))) Canım benim, kocaman öpüyorum güzel yanaklarından

Pınarın Kulubesi dedi ki...

bu Şam işi tatlıyı görüp yapmayı aklıma koymuştum, ama bu sunum fikri harika olmuş, hem kırıntıları da değerlendirmiş olmuşsun, bravo sana, ne diyeyim ki ben boynuz olduğumdan değil ama boynuz kulağı aştı gibi birşeyler olmuş. Yani sen işi epey ilerletmişsin:)ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Ne güzel şeyler hazırlamışsın böyle. ellerine sağlık, sevgiyle kalın..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Müge'ciğim bu sunum gerçekten çok şık olmuş. Bayramdan yeni çıkmış olmamıza rağmen tatlıya baktıkça ağzım sulandı. Ayrıca benim de dolapta bekleyen bir sürü hurmam var. Değerlendirmek için truf yapma fikri çok hoş doğrusu.
Ellerine sağlık. Sevgiler,

MUTFAKISTAN dedi ki...

tatlilar nefis gorunuyor ellerine saglik.

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge;cigim,
Ellerine saglik, ne kadr guzel gorunuyor, sizlere de afiyet olsun, sevgiler.

Müge Hüner dedi ki...

Nazifeciğim;
Çok teşekkür ederim, bende senin geçmiş bayramını kutlarım. Dinlenmek konusunda en iyisini yapmışsın, bu bayram ilk olduğu için sanırım ben biraz yordum kendimi ama seneye daha kıdemli olacağımdan, senin gezme ve dinlenme kısmın bana çok cazip geldi:)) Sevgiler.

Elvancığım;
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin canım, sağol.

Kevserciğim;
Bizim kapımızın çalınması için henüz erken, daha benim annemler bile büyüklerine gidiyor:)Baklava için benim sitedeki Nagehan Yengenin baklavasını örnek aldın sanırım, eminim mükemmel olmuştur, ellerine sağlık. Keşke oralara yolumuz düşse bu aralar da gelip yesek, inşallah en kısa zamanda.Çok sevgiler, öperim canım.

Sevgili çekirdeksizüzüm;
Çok teşekkür ederim canım. Sevgiler.

Sevgili Seda;
Çok teşekkürler, bende senin geçmiş bayramını kutlarım, beğenmene çok sevindim, denemeni de tavsiye ederim. Sevgiler.

Gülrizcik;
Evet, hiç sorma, kaç kapı gezdiğimizi unuttum şu an, bayram gibi bayram yaşadım yani herşeyi ile. Bende seni çok öperim canım.

Pınarcığım;
Ben daha blog dünyasının ne olduğunu bilmezken sen müthiş şeyler yapıp yayınlıyordun, senden bunları duymak çok güzel benim için. Senin şimdi çok önemli bir telaşın var ama her gün okuduğum yazılarından anlıyorumki, mutfagıda ihmal etmiyorsun. Bu tatlı çok basit olduğu için, bu günlerde senin için ideal canım tavsiye ederim, senide bebişide çok öperim.

Sevgili hunerli eller;
Çok teşekkür ederim sözleriniz için, sevgiler.

Burçinciğim;
Bayramdaki şeker komalarından sonra hala tatlım sana cazip geldiyse ne mutlu bana:)) Çok teşekkür ederim, her iki tarifide gözün kapalı uygulayabilirsin, çok güzel oluyor. Sevgiler canım.

Sevgili mutfakistan;
Çok teşekkür ederim sözleriniz için, sevgiler.


Aybikeciğim;
Çok sevindim beğenmene, teşekkürler ve çok sevgiler canım.

Adsız dedi ki...

tek kelime ile harika tatlı profiterolü yaptım çok beğendiler

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım sunum çok akıllıca blog da ayrıca harika kutlarım bir şey sormak istıyorum tarifteki hurma gram olarak ne kadardır teşekkürler sevgilerle

Adsız dedi ki...

merhaba
bayram için değişik tatlı tarifi ararken sayfanıza ulaştım ve çok hoşuma gitti.yakın zamanda yapacağım için önceden deneyip sonra sunma fırsatım olmayacak.ilk yaptığımda tuttu tuttu:)yoksa bayramda tatlısız kalacağız:)
tarifleri okudum müge hnm.aklıma takılan bir yer var .anladığım kadarıyla revani kısmı bayağı yumuşak oluyor ki şekil verirken bazı püf noktalara işaret etmişsiniz.onları önerileriniz doğrultusunda hallederim.yalnız üzerine yapılacak olan şekilli kakaolu kısımda aklım takıldı.yumuşak bir kıvam olacağı için 1 tk kakao ve hindistan cevizi şekil verebilmemiz için yeterli oluyor mu?dağılmasından ve şekil verememekten endişe ettim.bu konuyu cevaplarsanız sevinirim.emeğinize sağlık

Müge Hüner dedi ki...

Sayın Adsız;
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.

1'er tatlı kaşığı; kakao ve hindistan cevizi kalan hamuru toparlamak için yeterli oluyor.
Zaten kıvamı çok şekerli olduğu için, hemen toplanıyor. Benimkilerde zaten çok çok düzgün değil, yuvarlayıp, koydum üstlerine :)

Şimdiden afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

merhaba
tatlıda sunum çok güzel ellerinize sağlık.ben bu bayram için yarın gündüz yapıp geceye kadar bekletmeyi düşünüyorum.okuduğum yorumlardan dağılmaması için bekletmenin çok faydası olduğunu anladım.sizce öğlen yapıp geceye kadar bekletmek yeterli mi dağılmaması için?
birde kekin üzerine badem yerine parça ceviz konsa olur mu?yoksa kesme işlemi sırasında problem yaratır mı?
son olarak (çok sordum kusura bakmayın:)) )
ben tepsilerde cm ölçülerinden anlamıyorum bilmiyorum yani.mini bir fırınım var dikdörtgen tepside yapsam olur mu?kağıt gibi ince olmayacaksa sorun değil nasıl olsa üstünede kakaolu kısım gelecek .umarım yarına kadar cevaplarsınız 4 gözle bekliyorum cevabınızı .paylaştığınız için emeğinize sağlık
simge

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Simge;
Öğlen yapıp geceye kadar bekletmek yeterli olur ama en sağlıklısı bir gün önceden yapmak.

Badem yerine cevizde tabiki olur, çok güzel yakışır, hiç bir problem olmaz.

Mini fırın tepsisi gayet ideal olur. Annemde hep mini fırında yapar.
Kalınlığıda gayet güzel olur merak etme.

Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin