07 Eylül 2007

Sade Kek

Sade Kek

ASLINDA KLASİK BİR KEK :)
Evet, başlıkta da belirttiğim gibi çok fazla özelliği olmayan klasik bir kek bu. Sevgili
İpek'in sayfasında gördüğüm Marianne Kek'i uzun zamandır aklımda olan, yapmak istediğim bir kekti. Nedeni ise kek'in hayatımda gördüğün en kabarmış kek olması idi:)
Beni tanıyanlar bilirler, bir kek ne kadar çok kabarmış, kestiğim dilim ne kadar yüksek olmuşsa beni o ölçüde mutlu eder. Kek pişerken, fırının karşısında oturup, dua etmişliğim çoktur. (Bu kısım aramızda kalsın, gülmeyin)
Benim Marianne Kek'im, kullandığım kalıbın biraz büyük olması nedeniyle, İpek'inki kadar kabarmadı ama kendi yaptığım keklerin içinde en çok kabaran unvanını aldı :)
Sebep olarak, hem kek kalıbımın çapının çok geniş olması hemde malzemelerde (defterime not almayı unuttuğum için) değişiklik yapmış olmam diye düşünüyorum. Tadına gelince, en başta söylediğim gibi çok klasik, mis gibi limon kokan bir kekim oldu. Afiyetle yiyip, bitirdik.
Kekin içindeki yeşilliği merak edenler için söyleyeceğim şudur; sevgili
Münevver Abla'cığımın yeşil çaylı birbirinden güzel tariflerini bilmeyeniniz yoktur sanırım. Benim yeşil çayım olmadığı ve kendisinin yeşil çaylı kek görüntüsü çok hoşuma gittiği için, kekin limon ferahlığını yansıtması açısından bir miktar gıda boyası kullandım.

Malzemeler
  • 1 Paket (250 Gr.) Margarin
  • 3 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Şeker
  • 1 Su Bardağı Süt
  • 3 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi

Yapılışı

  • Margarini eritip, yumurtalar ile iyice çırpın. Şekeri ekleyip, krema kıvamında olacak şekilde 4-5 dk. daha çırpın. Süt ve limon kabuğu rendesi ekleyip, 1-2 daha çırpın.
  • Un, kabartma tozu ve vanilya'yı bir kaba eleyin. Sıvı malzemeleri de ekleyerek çok az karıştırın.
  • Karışımdan 3 yemek kaşığı kadar ayırın gerisini yağlayıp unladığınız kalıba dökün.
  • Kapta kalan karışıma bir bulgur tanesi kadar yeşil toz gıda boyası ekleyip karıştırın.
  • Yeşil karışımı, kek karışımının üzerine kaşıkla gezdirin ve kaşığı batırıp çıkararak içinde şekiller oluşmasını sağlayın.
  • 175 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, yaklaşık 40-45 dk. (batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar) pişirin.

20 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Müge'ciğim ellerine sağlık. Yeşil çay tozunun rengine ben de bayılıyorum. Kullanmayı da çok istiyorum ama hiçbir yerde rastlamadım şimdiye kadar. Limon tadı keke çok yakışıyor. Eminim çok lezzetlidir.
Sevgilerimle,

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Kek dilimlerinin birine ısırık atılmış sanırım:) Söyleyin bakalım hanginiz yaptı? :)
Kek ustası oldun sen artık.
Ellerine sağlık

Tijen dedi ki...

Sevgili Müge,
Uyarın üzerine baktım, gerçekten siten eklenmemiş linklere. Oysa ekledikten sonra ekledim notu gönderiyordum. Bir kaç site arka arkaya ekleyince bazen bu sorun oluyor sanırım. Yelda'yla da aynı şey oldu. Şimdi yükledim, kontrol edebilirsin. Kusura bakma lütfen.

-acemi aşçı- dedi ki...

Müge'ciğim, ellerine sağlık:)
Bence çok güzel olmuş kekin. Fakat dediğin gibi; farklı bir kalıpla kabarma konusunda daha iyi sonuç elde edeceksin sanki.
Az kabarmasına neden nedir diye yazını iyice okudum. Hiç bir sorun yok gibi görünüyor. Ama un ve kabartma tozu karışımına hiç bir şey karıştırmadan, en son kaşık kaşık karışıma yedireceksin. Mümkün olduğu kadar uzun sürede.
Bir de 3 değil 4 yumurta.
Bir kere de farklı bir kalıpta, üstelik de rom ve kako ilavesiyle denemeni öneririm. Lezzeti farklı kılan ve pişerkenki kokuyu dayanılmaz yapan bu üçlü: Limon kakao ve rom..
Tekrar ellerine sağlık, beğendiğin için de ayrıca teşekkür ederim:)
Sevgiler
İpek

banu gökşin dedi ki...

muge canım merhaba,
ellerıne saglık cok begendım...

Minik Kus dedi ki...

Muge, ellerine saglik. Sade keke guzel bir renk katmissin :) Ben hala gida boyasi kullanma konusunda cekiniyorum :( Oysa ne guzel seyle cikiyor ortaya degil mi? Belki bir gun bu korkumu asip kullanirim, ne dersin? Sevgiler...

zerrin - misss dedi ki...

Canımın içi Mügem, kek gerçeeeekten kabarmış :)) Ben pek beğendim o yeşillikleri. Yazının sonunu meraktan zor getirdim. O yeşillik ne ? alala ne olaki şeklinde okudum :)) Gıda boyasıymış demek :)

Ellerine sağlık canım benim...

Nefis olmuş.

sıcacık sevgiler...

nino dedi ki...

ellerine saglik canim harika gorunuyor kekin

munevver dedi ki...

Müge'ciğim, Can'ın yokluğundan yararlanıp oturabildim şimdi. "Aslında sade kek" filan deyip, kendine haksızlık etme. Pekala kabarmış işte.

Gülmek sana çok yakışıyor. Hep gül olur mu?

Sevgiler, Nane Limon.

Nalan Kaplan dedi ki...

Müge'ciğim kekin gayet güzel olmuş canım,ellerine sağlık !
Kabarmama sorunu bazen her nedense olabiliyor.Her zaman yaptığımız bir tarif bile olsa arada bir benimde başıma gelir :)

Özlem dedi ki...

Sevgili Müge,
harika bir kek çıkmış ortaya. Lezzeti de muhteşem olmalı. Ellerine sağlık, sevgiler.

Müge dedi ki...

Burçinciğim;
Yeşil Çay tozu sanırım Münevver Abla'ya da yurt dışından gelmiş. Ben şimdilik gıda boyası ile devam ediyorum.:) Beğenmene sevindim keki, sevgiler canım.

Pınarcım;
Isırık tamamen sanatsal çalışma olması için benim tarafından yapılmıştır. Ne yaparsın sanat için kendimi feda ediyorum:)) Ustalık? Ben? yok canım. Öperim CAN'ım...

Sevgili Tijen,
Olurmu hiç öyle şey, neden kusura bakayım, anlarız birbirimizin halinden, Çok sevgiler...

Sevgili İpek;
İnce ve zarif yorumun için çok teşekkürler, ama itiraf edelimki benim kekimin seninkinin ismini almasından başka bir benzerliği yok ne yazıkki:( Ölçüler malzemeler hep farklı olmuş ama en kısa zamanda bire bir aynısını yapıp kendimi affettireceğim. Sevgiler, mimi ye öpücükler.

Sevgili Banu;
Çok teşekkür ederim canım. Sevgiler...

Sevgili Minik Kuş;
Ben gıda boyası, margarin, bulyonlar dahil herşeyi kullanıyorum. Sanırım bir bebeğim olmadığı için hala bu kadar korkusuzum:) Bir yandan da hayat felsefem şudur: "Hayatta herşey zehirdir, önemli olan doz dur"
Sevgiler canım.

Zerrin şekerim;
Moral vermekte üstüne yok, canlılığın, enerjin, yorumlardan fırlayıp, içimde hisediliyor inan. Çok teşekkür ederim. Sevgiler canım...

Sevgili Nino;
Çok teşekkür ederim canım. Sevgiler...

Münevver ablacığın;
Sen oldu diyorsan olmuştur, tamamdır..
Not: Şu anda gülüyorum, işlem tamam :)

Nalan Ablacım;
Mutlaka hepimizin başına geliyor haklısın ama yinede istiyoruzki hep kabarsın, çok kabarsın:) Ama sonuç olarak, önemli olan lezzeti. Onuda beceriyorum şükür. Sevgiler...

Özlemcim;
Canım, harika olmasada idare eder, tam anlamıyla orjinalini yapınca asıl o harika olcak inşallah.Sevgiler canım.

Özlem dedi ki...

Sevgili Müge,

Keke gıda boyası katma fikrine bayıldım, hem görüntüsü de çok hoş olmuş.

Eline yüreğine sağlık,
Sevgiler

Müge dedi ki...

Sevgili Özlem;
Gıda boyası kullanmayı seviyorum ama çok nadir kullanıyorum ne olur ne olmaz. Kekin limon ferahlığı biraz dışına yansısın istedim, beğenmene çok sevindim. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

ben bişey sorcaktım mesela ben kek yapınca dışı siyah oluyor ama sizin kekte resimde dışı beyaz nasıl yapmam geerekiyor

Müge dedi ki...

Merhaba;
Fırının ısısı çok yüksek olabilir.
Birden dışı pişiyor ama içi pişmiyordur.
İçi pişene kadar da dışı yanıyordur.
(Tekerleme gibi oldu:)
Her zaman kulandığınız ısıyı biraz düşürerek deneyin derim.

Adsız dedi ki...

Merhabalar müge hanım sizden bişey rica edicem, blogunuzda bizim için denenmiş cheesecake tarifi görmek istiyorum.Cheescakeki çok seviyorum ve sizin ellerinizden bi tarif alıp yapmak istiyorum çünkü gerçekten sizin tariflerinize güveniyorum.Şimdiden teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

merhaba müge hanım renkli yemek takımınız çok hoş.markasını ve nereden aldığınızı yazarsanız sevinirim.saygılar...

Martı dedi ki...

Paylaşım ıcın sagolunn ... selamlar ben erkek bi ögrencıyım . Evde de tekim şimdi. Canım çok kek ıstedı ama sevgılı annecıgım cookk ıraklarda. Fırınm var ama kalıbım yok ıcınde bı tepsı var düz bişey biraz, tepsinin uzerıne pişirme kagadını açıp bu hamuru yapıp ıcıne dokuversem olar mı acep?

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Martı;
Fırın tepsilerinin kenarları ince olur ve kabarınca taşabilir.
Evde herhangi bir boyda Borcam var ise, onun tabanına yağlı kağıt serip, harcı hazırlayıp, koyarak pişirebilirsiniz.
İlk 30 dk. fırının kapağını açmayın sönebilir.
Şimdiden afiyet olsun :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin