17 Eylül 2007

İftar Sofrası 2007 - (1)

Devletşah ve Eşi ile İftar Sofrası

İLK İFTAR ÜSTAD İLE...
Heyecanla beklediğim Ramazan nihayet geldi, evli olarak geçirdiğim ilk Ramazan için aylar öncesinden heyecanlanmaya ve aklımda menüler oluşturmaya başlamıştım.
İftara davet edeceğimiz, akrabalarımız ve arkadaşlarımız için herkesin damak tadına uygun ama en önemlisi Ramazan ayına yakışır güzellikte sofralar ve menüler hazırlamak için sabırsızlanıyorum.
İlk iftar için, "Boğulacaksan büyük denizde boğul" sözünden yola çıkarak, yemeğe
Devletşah ve eşini davet ettim.
Bu biraz da hem yüzme bilmeyip, hemde öğrenmek için okyanusa atlamak gibi oldu ama, söz ağızdan çıkmıştı bir kere. İlk iftarda üstadımı ağırlayacak olmanın heyecanından :) sanırım, bir gece önce çok ağır bir ateşlenme yaşadım ve planladığım hiç bir yemeği hazırlayamadım.
İftar günü işe gidemeyecek kadar kötü idim hala, ama akşam içinde hevesleniyordum bir yandan. İftara iki saat kala ayaklanıp, mutfağa girdim ve ne yazıkki beni tatmin etmeyen bir sofra ve dağınık bir mutfak ile karşıladım onu.
Hatta önceden hazırladığım patatesli gül börekleri ve çorba için hazırladığım kıtır ekmekleri bile buzlukta unuttum. (Devletşah bunu burada itiraf ediyorum, akşam siz gittikten sonra aklıma geldi)
Gel gelelim, Devletşah o kadar tatlı ki, kapıdan girer girmez, sıcaklığı ve yaptığı espriler ile bana hastalığımı unutturdu, üstelik onda o kadar ilginç bir enerji varki, normalde misafirler gelmeden mutfağı toplamayı başaramamış isem onları salona alarak oyalamaya çalışan ben, kapıdan girince onu kolundan tutup mutfağa soktum ve "ben bunları bunları yaptım, birde pastırmalar sarılacak, ben salatayı yaparken sende onu hallediver" dedim:) Sanki her akşam işten gelip, aynı mutfağa giriyor ve birlikte yemeği hazırlıyor gibi...
İftara dakikalar kala, kahkahalar içinde son hazırlıklarımızı yapıp, masamıza oturduk. Sohbet o kadar tatlı, gece o kadar keyifliydi ki, bir gece önce sabaha kadar çalışmış olan sevgili Barış, gece yarısı olduğu ve kalkmaları gerektiğini söylediğinde çok üzüldüm.

İftariyelikler

Masamızdan bir görüntü; zeytinler Erdek'te ki bahçemizden, babacığımın elleri ile toplayıp hazırladığı, çizik yeşil zeytin ve italyan sele dediğimiz yağlı sele zeytin.

Kaşar - Pastırma Sarma

Yukarıdaki fotoğraf Devletşah'ın objektifinden... Ayrıca pastırmaların hazırlanması da ona ait. Şıklığından belli oluyor zaten değil mi? Devletşah gelirde hiç eli boş gelirmi, nefis bir zeytinyağlı taze fasulye ve şirin bir sos karıştırıcı ile geldi bize. Çok teşekkür ederim üstadım bunu saymıyorum, yine bekliyorum...

Bakalım bundan sonraki iftar sofralarında ne maceralar yaşayacağım? :) ama ne olursa olsun hepsini yayınlamaya çalışacağım...

23 yorum:

Adsız dedi ki...

Mügecim,bıcır bıcır herşeyi anlatman çok hoşuma gidiyor.Bence en güzeli,arkadaşınla mutfakta birlikte hazırlanmanız...Benim eşimde bazen bana kızar.En iyi arkadaşımla,mutfaktan hiç çıkmayız.Kahveler yaparız,fallar kapatırız.(dedikodu yaparız!)Çayımız orda içeriz...Eşimde bir türlü orada sandalye tepesinde mutlu olduğumuzu anlayamaz....Hayırlı ramazanlar...Sevgiler...

Devletsah dedi ki...

Mügeciğim;

Öncelikle estağfurullah diyeyim. Ne üstadı. Çok keyifli bir akşamdı... Biraz daha otursaydık sahuru da yapıp gidecektik.

"Biz az yemek yiyoruz az yap" dememe rağmen beni dinlememiş olmanın cezasını kalan bir sürü yemekle görmüş oldun.

Benim hazırlayıp servis etmeyi unuttuğum yemeklerin hikayesi bir elin parmaklarından çok...

Bütün geceye yayılan fotoğraf çekimi her halde en unutulamayacak anları yaşattı bize...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Müge'ciğim,
Tüm aksiliklere rağmen güzel bir gece geçirmişsiniz ya bence en önemlisi o. Böyle tatlı insanlarla başka türlü olmazdı zaten.
Sevgiler,
Geçmiş olsun.
(Umarım düzelmişsindir)

LaMa dedi ki...

Cok cici anlatmissin gercekten:)
Geolen misafiri mutfaga sokmak cok iyi fikri tabi ki misafirine bagli! Samimi iseniz ya da o sicakligi hissettiysen neden olmasin, hem o mutlu olur hem senin isin gorulur:)
Bak bizi de cagir iftara, gor nasil yardim edecegim :D
Nice keyifli iftarlara...

LaMa dedi ki...

Gecmis olsun demeyi unuttum!
Gecmis olsun:)

ozlemhan dedi ki...

Geçmiş olsun mügecim aslında yemek bahane önemli olan bu güzellikleri yaşamak insan çok acıktığı için ne yapacağını şaşırıyor sonra çoğu kalıyor.Senin sıcaklığın güleryüzün yeter bence

Tijen dedi ki...

Sevgili Müge,
Çok sevindim buluşmanıza. Komşuların buluşması pek hoş oluyor. Afiyet olsun.

Selen dedi ki...

Canım geçmiş olsun hem hastalık için hem de başarıyla misafirleri ağırladığın için. Üstad öğrencisinden memnun kalmış baksana. Eminim o akşam da iki fotoğraf çılgınının denemeleriyle geçmiştir :) Bir yerden tanıdık geliyor bana sanki :))
Öperim

gülriz dedi ki...

Mügeciğim, canım benim, çok geçmiş olsun. Bütün aksiliklere rağmen yine harika bir sofra hazırlamışsın. Ben hayatımda hiç kendi başıma misafir sofrası hazırlamadığım için, büyük bir hayranlıkla izliyorum seni. Kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

caınm geçmiş olsun....çok sıcak bir iftar sofrası olmuş..hayırlı ramazanlar

Yasemin dedi ki...

hehe mikrobunu okadar erken gonderdim ama anca gelmis sana demekki :) gecmisler olsun diyeyim bareee :D bu arada ustadlari agirlamak zordur sen iyi kurtarmissin e bunda devletsah daki pozitif enerjinin faydasi buyuk tabiki :) ellerine kollarina saglik!

Müge Hüner dedi ki...

Suziciğim;
Benim için yapılan tanımlamalarda en çok bıcır bıcır hoşuma gidiyor:)) Çok teşekkür ederim, bizde annem ve arkadaşları ile kahvaltıdan sonra akşama kadar mutfaktan çıkmazdık, dediğin gibi, kahveler fallar akşam yemeğinin birlikte hazırlanması, 3 kişi fasulye ayıklamak, sürekli laf lafı açan sohbetler, erkekler bunu anlamıyor evet, ne buluyorsunuz bu kadar saat konuşacak der babam hep:) Öpüyorum canım.

Devletşahcığım;
Saymıyorum ben bunu, yapmadıklarımız yaptıklarımızdan daha fazla:) en kısa sürede bir daha bekliyorum, bak neler döktüreceğim sana, senin o minicik mideni genişletip, kendime benzetmezsem:)

Burçinciğim;
Yine haklısın:) gecemiz her şeye rağmen çok güzeldi, inşallah seninlede en kısa zamanda tanışırız, sevgiler canım.

Lamacığım;
Çok teşekkür ederim, iyileştim artık. Mutfağa arkadaş sokmak, karşıdan alınan elektrik ile ilgiliymiş bunu anladım. Sen hele bir gel, kapıdan girince anlıycam senide bakalım, direk salona mı yoksa mutfaga mı?:)) Öperim canım.

Özlemhancım;
Çok teşekkür ederim, tatlı sözlerin için. Dediğin gibi, iftardan önce neredeyse dolaptaki margarini bile çıkartmak istiyorum masaya:) insanın gözü aç oluyor ama sonra hepsi kalıyor. Sevgiler.

Sevgili Tijen;
Biz çok alıştık böyle buluşmalara, partilere. Hayatıma yep yeni bir renk oldu, blog dostları. Çok teşekkür ederim, bizim adımıza da mutlu olduğun için, çok naziksin. Sevgiler...

Şirinem;
Çok teşekkür ederim, iyileştim. En kısa zamanda sizide bekliyorum haberin olsun. Valla iki blogcu yan yana gelince, dört kişinin üçüde fotografcı olunca hakketen gecenin rengi belli oluyor:) Öperim caniko.

Gülrizcik;
Sen daha küçüksün hele bir büyü evlenecek yaşa gel, ben sana öğretirim sofra hazırlamayı:) Öperim seni.

Sevgili Leziz;
Çok teşekkür ederim, güzel sözlerin için, soframızın sıcaklığını yansıtmışsa resim ne mutlu bize. Sevgiler...

Yasemin şekerim;
Sorma, zaten pastayı taşırken çok üşüdüm o gün, belirtileri başlamıştı çarşamba gününden sonra yataga çaktı beni resmen:(
Ben önemli değil sen iyi olda, senin hasta olmaman lazım şekerim, iyi bak kendine.Sofrayı beğenmene sevindim, biz size geleceğiz ya, kurarsın artık daha güzelini dimi? Öperim:)

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Müge,
Ne hazırladığından çok nasıl sunduğun, misafirlerine gösterdiğin içtenlik daha önemli bence. Sende de bunlar fazlasıyla var. Umarım daha iyisindir. Geçmiş olsun. Bu arada iftariyeliklerini koyduğun servis tabağın çok hoşuma gidiyor. Güle güle kullan:)
Sevgilerimle...

Ceylan dedi ki...

Müge'cim,
Çok geçmiş olsun! Ve de helal olsun! Hasta hasta ne güzel hazırlamışsın işte ! Çok özendim valla, her türlü buluşmaya hasret oldum. Pikniğe de gelememiştim ya, çok içimde kaldı! Bir daha İstanbul'a gelişimde ben organize edeceğim bu gidişle.
Ellerine sağlık, kalemine kuvvet! Çok tatlı anlatmışsın yukardkai herkesin dediği gibi. Biran önce iyileş de bize ramazanlık yeni tariflerini yaz..takipteyim canım!

Adsız dedi ki...

Müge'cim geçmiş olsun. Tüm olumsuzluklara rağmen herşey çok güzel olmuş. En önemliside senin tatlı dilin ve güler yüzün bence. Ellerine sağlık. Makinenide güle güle kullan. Çok memnun kalacağına eminim. Sevgiler, iyi ramazanlar..

Adsız dedi ki...

Hünerli Bayanım - Mügem ; sen yine üstesinden gelmiş ve keyifli bir sofra sunmuşsun..Daha ne olsun..Boşuan HünerliBayan demiyomuşuz demekki sana :) Öpüldün

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Müge
yazını okurken "aşçı fare" cizgi filmi gözümüm önüne geldi! :)
Sen Devletsaha borek servisi yapiyormussun o da yedikten sonra küçüklüğüne gidiyormuş. :) he he he!
Canim buluşmanıza çok sevindim! Ayrıca çok geçmiş olsun.
Umarım bişeyciğim kalmamıştır şimdiye! :{ Kendine iyi bak!
Sevgilerle

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Bocuruk;
Kesinlikle söylediğinin her kelimesine katılıyorum ve çok da teşekkür ediyorum güzel sözlerin için. Tabaklarım eşimin seçimi, fotograf gözü olduğu için seçimleride o yapıyor, beğenmene çok sevindim. Sevgiler.

Ceylancığım;
Bu kadar güzel, hoş sözlerin üstüne ben ne diyebilirimki. Senin karnın burnunda hazırladığın sofrayı düşünüyorumda, bu ne ki..Umarım en kısa zamanda bir şekilde buluşuruz:) Çok teşekkürler güzel dileklerine mesai arkadaşım. Sevgiler...

Ebrucuğum;
Çok teşekkür ederim, iyileştim çok şükür. İltifatların içinde çok teşekkür ederim, sende tekrar hoşgeldin, öperim canım.

Burçi ciğim;
Benim blogun adı soyadından torpilli, yoksa ben kendimi daha hünerli sınıfına sokmuyorum kesinlikle (tevazu değil) Öperim canım.

Ayşeciğim;
Şu filmi artık bir şekilde seyretmem lazım, her gün birinden duyuyorum, arkadaşlarım da senin mutlaka izlemen lazım diyor, mutfakla ilgili ya:)
Artık iyileştim, bomba gibiyim, çok teşekkür ederim şekerim..

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge,ben seni uzun zamandır sessiz sedasız takip ediyordum,yorum yazmak konusunda nedense çekingen davranıyorum.Zaten ilk yorum yazdığım kişi de Pınardı.Pınarla sık sık haberleşmeye başladık sonrasında.Ben Kastamonuda yaşıyorum 2 yıllık evliyim,şu an çalışmıyorum.senin pozitif enerjin çok hoşuma gidiyor,Devletşaha gönderdiğin meşhur doğum günü sofrasından tanıdım seni o zamandan beri de takipçinim haber vereyim istedim.Sevgilerimle...Nazife

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Nazife;
Yorumun beni çok mutlu etti, zaten gelen her yorumda ne kadar mutlu olduğumu bilseler, giren herkes bir harf olsun yazmadan çıkmazdı diyorum hep:) Her yorum benim için çok değerli, ama özellikle tarifinizi uyguladım yada sizi sürekli takip ediyorum diyenler ayrıca mutlu ediyor. Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Adsız dedi ki...

MERHABA ARKADAŞIM BEN BİŞEY ÇOK MERAK EDİYORUM, BU KADAR GÜZEL Bİ SOFRAYI HAZIRLAYAN KİŞİ NASIL OLURDA Bİ DE TATMİN OLMADIĞINI SÖYLER.HAKSIZLIK YAPMA KENDİNE...AYRICA PASTIRMANIN İÇİNE NE SARILDI MERAK EDİYORUM DA TEŞEKKÜR EDERİM ŞİMDİDEN..

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İsimsiz;
Yorumun beni çok mutlu etti, sağolasın. O gün o kadar hastaydımki, şimdi senin yorumunla bende kara kara düşünüyorum acaba yemek olarak ne yapmıştım diye? İnanırmısın hatırlamıyorum ama muhtemelen kafamdakileri yapamadığım için tatmin olmamışımdır.
Pastırmaların içine ince uzun kestiğim kaşarları sarmıştık.

Tekrar teşekkürler, sevgiler.

Adsız dedi ki...

serap cok marifetlisiniz ellerinize saglık hersey cok güzel görünüyo ekrandan elimi uzatsam da alsam iftarda yerdim:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin