08 Haziran 2007

Kirazlı Pasta

Kirazlı Pasta

KEK Mİ ? PASTA MI?...
Son zamanlarda o kadar çok kek yaptımki, artık beni üzecek bir sonuçla hiç karşılaşmıyorum. Buda beni çok mutlu ediyor.
Ama aynı şeyi henüz pastalarım için söyleyemiyorum. Ya özene bezene yaptığım
pandispanya kabarmıyor, ya keki lezzetli olmuyor, yada sosu çok katı veya çok sıvı oluyor. Sanırım kek ve ekmek denemelerinde olduğu gibi, pasta içinde sürekli deneme yapmam gerekiyor.
Bu pastayı ailemizin
baklava uzmanı sevgili Hülya Abla için yaptım, kendisini geçtiğimiz ay Umre ziyaretine uğurlamıştık, geçen hafta döndü. Hoşgeldin ziyareti yaparken götürmek için hazırladım.
Ufak tefek aksilikler yaşasamda (keki çevirirken ucu kırıldı mesela) keki çok lezzetli ve kabarmış olduğundan sanırım, güzel bir pasta oldu.
Pastayı kirazlı yaptım, hiç
Pınar kirazlı pasta yaparda ben geri kalırmıyım, pastayı sadece kakao ve kiraz ile süslemeyi düşünüyordum ama (ki böyle çok şık olacaktı eminim) hadi biraz renk olsun pasta süsü ve hindistan cevizi serpeyim dedim, ortaya biraz amatör görünüşlü bir pasta çıktı. Sonuç olarak, pasta konusunda biraz daha çalışmam lazım...

Malzemeler

Kek için;
  • 3 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Su Bardağı Süt
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 3 Yemek Kaşığı Kakao
  • 2 Yemek Kaşığı Çekilmiş Fındık
  • 1 Tatlı Kaşığı Neskafe
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Kreması için;
  • 1 Paket Dr.Oetker Çikolata Sosu
  • 2 Su Bardağı Süt (çikolata sosu pişirmek için)
  • 1 Çay Bardağı Toz Krem Şanti
  • 1 Çay Bardağı Soğuk Süt (krem şanti yi hazırlamak için)
Yapılışı
  • Yumurtaları iyice çırpın, şekeri ekleyip çırpmaya devam edin, krema kıvamına gelince sırayla yağı ve sütü ekleyip bir süre daha çırpın. Ayrı bir kaba elediğiniz un, kakao, neskafe, kabartma tozu ve vanilya'nın içine sıvı karışımı ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın. 180 derecede, kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Keki soğuması için ızgara üstüne koyun ve soğuyunca ikiye bölün.
  • Kekin iki parçasınıda 1 çay bardağı vişne suyu ile ıslatın.
  • Krem şantiyi hazırlayıp biraz sertleşmesi için dolaba koyun.
  • Çikolata sosunu üzerinde yazan tarifle (ben mikrodalgada pişiriyorum) 2 su bardağı süt ile pişirin.
  • Çikolata sos soğuyunca, krem şantiyi ekleyip, çırpma teli ile karıştırın.
  • Sosun yarısını pastanın ortasına sürün ve ikiye böldüğünüz kirazları dizin.
  • Kekin diğer yarısını kapatarak, kalan sosu üzerine yayın.
NOT : Kakao olarak Dr.Oetker'in kakaosunu kullanıyorum, gerçekten çok lezzetli bir kakao. Kekin kasede kalan hamurunu yemeyi zaten çok seviyorum, bu sefer itiraf ediyorum, kabı tamamen sıyırmayıp, puding yer gibi yedim :)

15 yorum:

Betül dedi ki...

Merhaba Müge,
Pastan bence çok hoş duruyor kendine haksızlık yapma.Ama bende senin gibiyim biliyormusun.Bir sürü hayal kurup başlıyorum yapmaya sonradanda yine fikir değiştiriyorum.Sonuçtada keşke ilk düşündüğümü yapsaydım diyorum.Kararsızlık böyle bişey sanırım:)

Betül dedi ki...

Mügecim sende eklendin benim linklerime:)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Müge'ciğim çikolatalı sos cidden çok güzel birşey. Ben de geçenlerde kurabiye etkinliği için çikolatalı sosa biraz da bitter küvertür katarak kurabiyelerimi buna batırmıştım. Artan sosu cam bir kavanoza koyup buzdolabında sakladım. Ertesi gün baktığımda danone puding gibi olmuştu. kremaşnti ile de çok güzel olmuştur eminim

Adsız dedi ki...

çok guzel görunuyor ellerinize sağlık sevgiler.

Adsız dedi ki...

cok guzel olmus canim eline saglik
sayfani tasimakla cok iyi yaptin
blogcuda sorunlar hala bitmedi
yaz geldi bende ziyaretlerimi aksatiyorum bugun sana ugradim canim hersey cok guzel olmus

Adsız dedi ki...

Mügeciğim eline sağlık canım.Yazını okurken gülümsemeden edemedim.Çocukken kız kardeşimle ikimizin annem kek yaptığı zaman kabı sıyırmak için başında bekleyişimizi hatırlayınca :))
sevgiler...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Müge ben de çok severim, kalan kek hamurunu yemeyi:) Kaşık bile kullanmam yemek için, parmaklarım dururken;)Böylelikle, kapta kalan kek hamuru da ziyan olmaz, kaptaki hamurları sıyırmak için ufak bir alet aldım ama hiç kullanmak gelmiyor içimden:)
Pastan güzel görünüyor haksızlık etme...
Pasta yapmak için bir çok deneme yapmak gerekiyor bir de hazır malzemelerden faydalanmak gerekiyor sanırım. Çok çalışmamız lazım çok:) Bu alanda ustalaşanlar eminim bizim gibi başlamışlardır bu işe...

sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Müge
Doğum günümü kutlama inceliğin için teşekkür ederim.
Gelelim keklere...benim de başım kekle dertte.Mutlaka bir tuhaflık oluyor.Biraz da benden mi kaynaklanıyor diye düşünüyorum Sanırım cesaretsiz davranıyorum.Sürekli deneyerek tutturabilirim belki...
Ama senin bu kirazlı pastan oldukça güzel görünüyor.Eminim ki tadı da güzeldir.Ellerine sağlık diyorum.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Betül,
Pasta konusunda hepimiz benzer duygulara sahibiz sanırım başlangıç ve bitiş hep farklı ama beğenilerin için çok teşekkür ederim.Bende seni ziyaret ettim ve siteni çok beğendim.
Nailecim;
Bu Dr. Oetker artık kendini aştı, kakaosu süper,çeşnili kabartma tozları bir harika,çikolata soslarıda öyle.Ürünleri bize çiğ çiğ yedirmeye başladı artık. :)
Sevgili Banu ve Filiz Abla;
Ziyaretinize çok teşekkürler, beğenilerinize de, ziyaretleri aksatmayın aman :)
Sevgili Nalan abla ve Pınar;
Kek hamurununda yanlız olmadığıma çok sevindim, bu arada çekinerek de olsa köfte yoğururken tadına bakmak bahanesi ile koca bir parçayıda mideye indiriyorum desem bana gülmezsiniz değilmi? :)
Sevgili Serpil;
Doğum gününü tekrar kutlarım, kek konusu çok ince bir konu gerçekten, artık keki çözdüm sayılır ama pastada hala çok acemiyim, çok çalışmak lazım çook. :)

Selen dedi ki...

Tatlı canavarı naber? Bu sefer ben de iyi çalıştım ve Ankara'da tatlı tariflerini topladım da geldim. Çok yakında huzurlarınızda olacak şekerim :)
Öpüyorumm

mavi gül dedi ki...

bu harika goruntuler karsısında ınsan kendı yemeklerının keyıfsıslıgını hıssedıyor ellerınıze saglık

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Müge,
pastan düşündüğünden çok daha güzel görünüyor, ayrıca nefis bir poz yakalamıssın. Çikolata ve kirazın nefis bir bulusması bu, ellerine saglık.:)
pasta yapma konusunda haklısın meraklı olmak, bol bol arastırmak ve yılmadan denemek lazım.
Hevesimiz hiç kırılmasın.
sevgilerle

Adsız dedi ki...

Müge'cim pastan çok güzel olmuş canım, ellerine sağlık, sevgiler..

Tuba dedi ki...

Muge'cigim, bloglar cilek mevsimini kapatip, kiraz mevsimine basladi galiba. Bu bugun gordugum 2. pasta. Valla insanin kirazli pasta yapasi geliyor. Ellerine saglik, sevgilerle,

Adsız dedi ki...

Selencim;
tatlılarını heyecanla bekliyorum, enginarlı puding mesela :)
Sevgili Mavi Gül;
Eminim senin yemeklerinde çok keyiflidir. Zaten bir çok şeyi birbirmizi ziyaret ederek öğrenmiyormuyuz?
Sevgili yaman ayşem;
Pastanın resmi (ve diğer tüm resimler) eşime ait, her resim öncesi sen bizi bir görsen çalışıren, sanki 90dk lık film çekiyoruz, çok komik hallerimiz. Pastam konusundaki düşüncelerin için çok teşekkürler.
Sevgili Ebrulitatlı;
Beğenilerin ve beni hiç yanlız bırakmadığın yorumların için bir kez daha teşekkürler.
Tubacım;
evet burda her yer kiraz, ben sürekli kirazlı pasta yapıyorum şu ara.Sanada tavsiye ederim, haddim değil ama :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin