03 Nisan 2007

Tatlı Malhıta



YÖRESEL MERCİMEK ÇORBASI...
Mercimek çorbası genellikle, ana malzemesi kırmızı mercimek ile birlikte pek çok sebze eklenerekde pişer evlerimizde.
Bu çorba Kilis mutfağına özgü bir mercimek çorbası... İçine pazı eklenirse,
Ekşili Malhıta oluyor, bu haliyle de çok doyurucu bir çorba. "Bu kadar az malzeme ile bu kadar lezzetli bir çorba olur mu?" diyenlerdenseniz benim gibi, deneyin, görün. Eminim beğeneceksiniz.

Malzemeler
  • 200 Gr. Kırmızı Mercimek
  • 1/2 Çay Bardağı Pirinç
  • 1 Çay Kaşığı Toz Kırmızıbiber
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Lt. Su

Yapılışı

  • Kırmızı mercimeği ve pirinci yıkayıp, diğer malzemeler ile birlikte düdüklü tencerede pişirin. (Düdüklü tencere kullanmıyorsanız, arada suyunu kontrol ederek, kısık ateşte mercimek ve pirinç pişene kadar kaynatın)
  • Mercimek ve pirinç pişince, kimyon ve toz kırmızı biber serpin, ayrı bir tavada kızdırdığınız 1 su bardağı zeytinyağını üzerine dökün. Kısık ateşte 1-2 dk. daha pişirin ve altını kapatın.

NOT: Çorbanın en önemli özelliği piştikten hemen sonra, servis yapılması, bekleyince biraz katılaşabiliyor. Üzerine bir miktar kaynamış su ilave edilerek karıştırılırsa,tekrar kıvamını buluyor.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

tarifleriniz çok hoş, çok güzel...ama ben bir gaziantepliyim...kilis mutfagı diye adlandırıp tarifini verdiginiz yemekler gaziantep mutfagına ait olup üstelik patenti bile vardır sadece bir kaç isim degişikligi yapılmış ve tarifler kilis mutfagına atfedilmiştir. mesela antepte mercimekli aş dedigimiz yöresel pilavımıza müceddere ismini taktıkları gibi..
ayrıca hiçbir antepli mahalli yemegi olan yuvarlamaya pul biber eklemez bu yuvarlama yemegine aykırıdır ve asla çorba degildir..bu tür ayrıntıları dikkate alırsanız ve hangi yemegin hangi yöreye ait oldugu konusunda biraz daha hassas davranırsanız biz gaziantepli okurlarınız olarak daha çok mutlu olacagız..başarılarınızın devamını diliyorum..

Adsız dedi ki...

Antepli bayanın yorumuna harfiyen katılıyorum

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin