28 Mart 2007

Kısır

Kısır

BENİM EN SEVDİĞİM KISIR ŞEKLİ...
Kısır herkesin damak tadına göre hemen her evde ufak farklar ile yapılıyor, en sık yapılan şekil ise soğan ve salça kavrularak yapılanı..
Ben kavurma işlemini mercimekli köfteye daha çok yakıştırıyorum ve kısırı tüm malzemeleri çiğden yapılmış olarak seviyorum. Bu şekliyle sevenler için paylaşmak istedim.

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Köftelik (ince) Bulgur
  • 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 4-5 Yaprak Kıvırcık Salata
  • 1 Küçük Kuru Soğan
  • 5-6 Adet Taze Soğan
  • 1 Adet Salatalık
  • 3 Adet Sivribiber
  • 1/2 Demet Maydanoz
  • 4-5 Adet Kornişon Turşu
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi

Yapılışı

  • Öncelikle salçayı kaynar suda eritin. (2 Su Bardağı Bulgur, ortalama 3 su bardağı su kaldırıyor ama siz yinede göz kararı denen şaşmaz ölçü birimini kullanın.)
  • Salçalı kaynar suya bulguru, 1 yemek kaşığı limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyip, karıştırın, ağzını kapatıp şişmeye bırakın.
  • Bu arada salatasını ve sosunu hazırlayın.
  • Bir kaba bütün yeşillikleri, salatalığı, soğanları ve turşuyu minicik doğrayın.
  • Başka bir kapta da, yine kendi damak tadınıza uyacak ölçülerde, zeytinyağ, limon, nar ekşisi, tuz, nane (taze ise yeşilliklerin yanına, kuru ise sos'a) pulbiber den oluşan bir sos hazırlayın.
  • Bulgurlar yumuşayınca tüm malzemeleri karıştırın.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Mügeciğim kısırı bende çok severim.Benim kısırımın seninkinden tek farkı var oda; ben kuru soğanı sıvı yağda iyice öldürüp salçasınıda içine katıp bulgura döküp yoğuruyorum.Gerçi Önceleri bende senin gibi yapardım.Ama bu şekilde annem ve ablamlar daha çok beğeniyor.Buda aklında bulunsun..Öptüm byee..Kevser A.

Müge Hüner dedi ki...

Kevsercim;
Senin yaptığın şekilde de yedim bir kez ama açıkçası benim damak tadıma uymadı, mercimekli köfte gibi geldi. Ben kısırı bu şekilde her şeyi çiğden seviyorum.

Adsız dedi ki...

cok güzel görünüyor

goksen dedi ki...

tursu olmadan yaptım mukemmel oldu tesekkurlerrrr

aysegül dedi ki...

akşama bi güzel kısır yapim eşim çok sever demiştim ama resmi görüp, tarifide ince ince okuyunca hemen yapmaya karar verdim :D
yalnızz bişi rice edicem :şu sayfa başında hünerli bayanlar yazan yerin hemen altına en büyük harflerle AÇKEN ZİYARET ETMEYİNİZ yazarsanız çok iyi olur. açken bu resimler hiç çekilmiyo walla :(

şaka bi yana elinize ve emeğinize sağlık
:):):)

Adsız dedi ki...

SEVGİLİ MÜGE ANNEM DE YILLARDIR KISIRI BÖYLE YAPAR SON ZAMANLARDA ESMER BULGURLA YAPIYORUM DAHA LEZZETLİ BULDUĞUMU SÖYLEYEBİLİRİM SENİ SEVİYORUM TEKRAR DÖNEMNE SEVİNDİM CANSEN

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin