21 Haziran 2011

Cevizli Krokan

Cevizli Krokan

ÇOK AMAÇLI ŞEKERLEME :)
Son bir haftadır cevize bulanmış durumdayım, cevizle yatıp cevizle kalkıyorum desem yalan olmaz.
Hem ceviz ile yapılan -Avcı böreği, Çerkez tavuğu, krokan gibi- temel tarifleri deniyorum hem de bilinen tariflere ceviz ekleyerek -Cevizli Keşkül gibi- yeni bir şeyler keşfetmeye çalışıyorum :) Kuruyemişçide bu kadar çok ceviz almama bir anlam veremeyip, muhtemelen ceviz ile bir kür falan yapıyorum sanıyordur. Eh yalanda değil, Hünerlopedi kürü yapıyorum :)

Krokan; uzun zamandır arşivimde olmasını istediğim, misal; krokanlı bir pasta yaparsam, malzemeler listesinde; “bir ölçü krokan” diye yazıp, linkini vermek istediğim bir tarif :)
Allahım! Yemek ve blog konularına uzak biri için ne kadar da komik bir hayal olduğunu şimdi yazarken fark ettim, çaktırmayın, okuyun, geçin :)
Neyse… Denedim, tattım, tattırdım ve beğenildi.

Krokan; aynı Truf gibi çok az malzeme ile yapılan oldukça basit bir tarif. Sadece bazı püf noktaları var.
Bunlardan en önemlisi; şekeri yakmadan eritmek…
Ben ilk denemede şeker eridikten ve cevizleri ekledikten sonra tencereyi soğuk su dolu bir kabın içerisine koydum. Amacım; şekerin pişmeye devam ederek yanmasını önlemekti.
Ancak bu yöntemi size önermeyeceğim, çünkü tehlikeli ve can sıkıcı...
Suyun üzerinde batmadan sıcak tencereyi kontrol etmek çok zordu, elimi yakmamak adına çabalarken bu seferde tencerenin içine biraz su kaçtı ve doğal olarak kıvamı yumuşadı.
Şeker hemen sertleştiği için bir kısmı tencerede dondu, çıkartmak için tekrar ısıttım vs.vs. Epey bir sıkılıp, ter döktüm anlayacağınız...
Ara verirsem üşenip tekrar denemeyeceğimi bildiğim için hemen ikinci denemeye koyuldum.
Bu kez tencereyi soğuk suya oturtmadım ama çok hızlı hareket ettim. Şeker yanmadan onu mermer ile buluşturdum :)
Sonuç; son derece başarılı bir krokandı…

Her şerde bir hayır vardır derler ya, benim mutfakta yaşadığım su sıçrama aksiliği güzel bir keşif ile sonuçlandı :)
Eşim geldiğinde her ikisini de ayrı ayrı tattırdım, ilk söylediği; “yumuşak olan çok daha başarılı” oldu :)
Yani, pastalarda, tatlılarda kullanacağınız, cam gibi kıtır kıtır orijinal krokan yapmak isterseniz; aşağıdaki tarifi uygulayın.
Biraz daha yumuşak karamelize bir şeker yapmak isterseniz de tarife cevizleri eklerken iki yemek kaşığı ılık su ekleyin :)
Söylememe gerek yok sanırım, aynı tarifi fındık, fıstık, susam ile de yapabilirsiniz :)

Malzemeler
  • 1 Su Bardağı (200 gr.) Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı (taze) Limon Suyu
  • 1 Su Bardağı Ceviz
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağ (tezgahı yağlamak için)


Yapılışı
  • Öncelikle krokanı dökeceğiniz tezgahı –mermer olursa çok iyi olur- yumuşak tereyağ ile iyice yağlayın.
  • Cevizleri de iri iri kırarak hazırlayın.
  • Küçük bir tencereye şekeri ve limon suyunu koyun.
  • Kısık ateşte sürekli karıştırarak şekeri eritin.
  • Şeker tamamen eriyip, açık kahverengini alınca ateşi kapatın.
  • Cevizleri ekleyin ve hızlıca karıştırın.
  • Hiç vakit kaybetmeden karışımı tezgaha yayın ve üzerini düzeltin.
  • Biraz ılınınca tezgahtan ayırın ve küçük parçalara bölün.
  • Hava almayan bir kavanozda saklayın.

Cevizli Krokan

NOTLAR;

  • Krokan yaparken asla unutmamanız gereken, en önemli nokta; şekerin inanılmaz derecede kızgın olduğudur. Şeker ocakta iken ve tezgaha yayarken kesinlikle elinizi değdirmeyin hele tatmaya sakın kalkmayın, çok feci yanabilirsiniz.

  • Tezgahı tereyağ ile değil de, sıvıyağ ile yağlarsanız; krokanı tezgaha yaydıktan bir süre sonra yani krokan ılınınca hızlıca tezgahtan ayırıp, parçalara bölün. Sakın; “dursun, iyice soğusun, öyle kaldırayım” demeyin. Mermer kırılıyor yine de krokan tezgahtan ayrılmıyor. Tecrübe ile sabittir :(

  • Krokanı hazırladığınız tencereyi ve kullandığınız kaşık, spatula vs.yi hemen yıkamaya kalkmayın, taş gibi oluyor ve sizi zorluyor içine su doldurup, bir iki saat bekletin, neticede şeker bu, eriyip gidiyor :)
  • 25 yorum:

    Muhterem dedi ki...

    çokkk güzel görünüyor, ama denemeye korkuyorum ya olmassa beceremessem !

    birde tam manasıyla olmayan krokanla ne yapılır onu da yazarsanız belki denerim :)))

    Turta Tadında Yaşamak dedi ki...

    Krokanlı pasta en favori pastamdır benim için.. Yakın arkadaşlarım bun bildiğin, benimle ilgili doğumgünü vs. gibi organizasyonlarda bu pastayı tercih ederler.. sanırım artık evde kendim de deneyebileceğim bu müthiş lezzeti.. teşekkürler sevgili hünerli bayan, ellerine sağlık :)

    Adsız dedi ki...

    Herkesin özellikle tatlı, pasta severlerin yemek notlarında bulunması gereken bir tarif. Çünkü krokan pastalara çok yakışıyor. Ellerinize sağlık.

    Gülcan dedi ki...

    harika görünüyor ellerinize sağlık

    tarif dedi ki...

    harika bir tarif elinize sağlık

    Pelin dedi ki...

    Mügeciğim, ellerine sağlık. Bir cevizsever olarak tariflerini ilgiyle izliyorum. Ben de daha önce krokan denemiştim. Tezgahı tereyağı ile yağlamıştım ve krokanı soğuduktan sonra kolayca ayırabildim. Deneyimimi paylaşmak istedim. İyi çalışmalar.
    Sevgiler

    Müge Hüner dedi ki...

    Sevgili Pelin;
    Haklısın...
    Aslında bende 2008 yılında yemekname dergisi için krokan denemiş ve tezgahı tereyağ ile yağlamıştım ve hiç sorun yaşamadım dediğin gibi…
    Bu kez birkaç tarifte gözüme sıvıyağ çarptı ve daha hafif ve kokusuz olacağını düşünerek sıvıyağ kullandım. Ama bana bir tezgaha mal oldu :(
    Tarifi de tereyağ olarak yeniden düzenleyeceğim şimdi.
    Hatırlatma için çok teşekkürler.

    Sevgilerimle…

    buzlubadem dedi ki...

    Elinize sağlık. Ben de hep eklemek istedim tarifi, kısmet olmadı. Cevizlisini hiç denemedim nedense. Fındıklı yaptım hep. Oysaki cevizi daha çok severim :)

    MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

    çok güzel canım bayılıyorum krokana cevizli harika olmuş ellerine sağlık .Ayrıca açıklamalarında iyi olmuş canım sağol
    sevgiler:)

    Tuğçe dedi ki...

    çok çok güzel olmuş ama mermere dökmekten korktum ben biraz acemiyim, yağlı kağıda falan konsa olmaz mı?

    Müge Hüner dedi ki...

    Sevgili Tuğçe;
    Ben hiç yağlı kağıda dökerek denemedim. Ama tereyağ ile çok pratik olduğunu söyleyebilirim.
    Okuyucularımdan Ayfer Hanım, yağlı kağıt ile yaptığını ve hiç sorun yaşamadığını yazmış bana...

    Kararı size bırakıyorum :)

    Sevgiler...

    nnbaLo dedi ki...

    fotoğraflarda tarifte çok güzel görünüyor. ellerinize sağlık...

    feyko dedi ki...

    Bende yağlı kağıda dokuyorum ve hiç sorun yasamadım..hemde mermer tezgahım olmadıgı için fırın tepsimin tersini çevirip yağlı kağıt koyuyorum ve onun üstüne dokuyorum vesorunsuz çıkarıyorum ve ben bunu bir kursta öğrendim.yani herkesin yapabileceği birsey,tavsiye ederim:)sevgiler..

    canikom dedi ki...

    denemem lazım.............

    canikom dedi ki...

    harikaaaa

    Adsız dedi ki...

    bende deneyenlerdenim gerçekten güzel oluyor... bende düz büyük bir tepsinin içine yağlı kağıt seriyorum ve üzerine döküyorum çok kolay oluyor... ve sorun yaşamıyorum bilmenizi isterim... bu arada eğer şekeri yakarsanız hiç cevizin üzerine dökmeyin tadı acı oluyor denendi yani:( çöpe gitti malesef... o yüzden dikkat şart yapmak isteyenler duysun beni:)

    Unknown dedi ki...

    Yemede yanında yat . Çok güzel gözüküyor... :)

    kemalpasatatlisi.com dedi ki...

    Müge hanım, merhaba,

    Tarifler ve fotoğraflar çok güzel,tebrik ederim. Fotoğraf makinenizi merak ettim, yakın çekimler için hangi lensi kullanıyorsunuz? Ben de yeni merak sardım bu işe, şimdi her bir fotoğrafa farklı bir gözle bakıyorum :) Sevgiler...

    Müge Hüner dedi ki...

    Merhaba;
    Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
    Blogumdaki fotoğrafları eşim çekiyor.
    Kullandığı makine; Canon, lens; VL.

    Ben çok fazla anlamadığım için size pek yardımcı olamıyorum :)

    Sevgilerimle...

    takvadan dedi ki...

    şu kilis tavayı şimdi deniycem inş.. güzel olur yoksa iftarda açız (:

    berrin dedi ki...

    slm mutfak tezgahım ahşap mermer değil başka alternatif var mı çok hoşuma gitti mutlaka denemk isterim..ellerinize sağlık

    Müge Hüner dedi ki...

    Berrin hanım;
    Fırın tepsisini katı yağ ya da tereyağ ile yağlayarak da yapabilirsiniz.
    Sevgilerimle :)

    Unknown dedi ki...

    MERHABA BENDE DENEDİM İLKİNDE BİRAZ FAZLA TUTMUŞUM OCAKTA ACIMSI BİR TADI OLDU.TEKRAR ERTESİ GÜN DENEDİMM SONUÇ BAŞARILI.VE İKİ SEFERDİR TEREYAĞ SÜREMYİ UNUTUYORUM AMA ÇOK KOLAY TEZGAHTAN KALDIRABİLİYORUM.İLK DÖKTÜKTEN SONRA 2 DK GEÇİNCE KENARLARDAN SPATULA KALDIRIN VE TEZGAHIN BAŞKA YERİNE KOYUN YAPIŞMAMASI İÇİN.KORKMAYIN DENEMEYE DEGER BİR TARİF.TEŞEKKÜRLER MÜĞE HANIM YAVAŞ YAVAŞ DENİYORUM HEPSİNİ....

    Adsız dedi ki...

    Merhaba Müge Hn elinize emeğinize sağlık yaptıklarınız ve siteniz çok güzel..denedim tadı güzel oldu ama ben yumuşak olmasını istiyorum su ekledim ama yumuşak olmadı ne yapabilirim? emine dmr

    Müge Hüner dedi ki...

    Emine hanımcım;
    Bende yumuşak olmasını yanlışlıkla sağlamıştım. :)
    Yani makbulü; sert olması.
    Yumuşatmak için ne gerekir inanın bilemiyorum :(
    Sevgiler...

    LinkWithin

    Blog Widget by LinkWithin