LOKUM GİBİ BİR PATLICAN YEMEĞİ…
Evet, tarifin adı sirkeli patlıcan ama sadece sirkeli demek biraz haksızlık olur, bol domatesli ve bol sarımsaklı demek daha doğru…
Ama o zamanda, bu kadar az malzeme ile yapılan ve bir o kadar pratik olan bu yemeğin ismi çok uzamış olurdu :)
Sirkeli patlıcan; Selen’ciğimin halasının tarifi…
Geleneksel buluşmalarımızın, Yaso’cuğumda yapıldığı gün, sofrada hepimizin göz bebeği oldu ve inanın, anında kapışıldı :)
Bu sofrada kapışılan bir şey daha vardı ki; o da Adaş şekerimin; tavuklu salatası. En kısa zamanda onu da yapıp sizlerle paylaşacağım, muhteşem ötesi idi.
Gerçi bu buluşmalara lezzetsiz bir şey getiren yok çok şükür, hepimiz birer kilo almış olarak dönüyoruz evlerimize :)
Dönelim sirkeli patlıcana; kızartılarak yapılmaması, daha tadına bakmadan, bu yemeğe anında artı puan kazandırıyor zaten.
İçinde bol miktarda sarımsak olmasına karşın, yerken çok yoğun bir sarımsak tadı da almıyorsunuz, sanırım sirke dengeliyor bunu.
İlk denediğimde, sadece domates ile dibi tutar diye korkup, biraz su eklemiştim ama sulu oldu, sonraki yapışımda hiç su eklemedim.
Ayrıca sirke miktarını biraz azalttım.
Şu sıcak yaz günlerinde, lokum gibi yumuşacık, ağızda dağılan bir patlıcan yemek istiyor ve sosuna taze ekmek banacak bir şeyler arıyorsanız, hemen bu tarifi deneyin derim.
Ben, kış gelinceye yani patlıcan bu yıl tedavülden kalkıncaya kadar sürekli yapmayı düşünüyorum :)
Malzemeler (4-5 kişilik)
- 5-6 Adet (ince-uzun) Kemer Patlıcan
- 2 Su Bardağı Rendelenmiş Domates
- 1/2 (yarım) Limon
- 8-10 Diş Sarımsak
- 6-7 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 2 Çay Kaşığı Şeker
- Tuz, Karabiber
- Maydanoz (süslemek için)
Yapılışı
- Patlıcanları tamamen soyun ve saplarını kesin. Uç kısmını 1 cm. kadar kesmeden, uzunlamasına dörde bölün yani tamamen dörde ayırmayın.
- Kararmaması için, patlıcanları soydukça, bol limon suyu sürün.
- Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye de bilinen, kısa kenarlı yayvan bir tencereye dizin.
- Domatesleri rendeleyin ya da kabukları ile birlikte rondo da çekin.
- Domates rendesinin içine; tuz, şeker, karabiber ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
- Karışımı patlıcanların üzerine eşit şekilde yayın.
- Orta ateşte kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 40-45 dk. kadar pişirin.
- Ayrı bir kapta; sirke ve ezilmiş sarımsakları karıştırın.
- Yemeği kontrol edin, patlıcan pişmiş ise; sirkeli sarımsağı ekleyin ve 5 dk. daha pişirin.
- Ateşi kapatın ve kapağını açmadan yemeği soğumaya bırakın.
- En az 5-6 saat dinlendirin ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
NOTLAR;
- Tüm zeytinyağlılar gibi bu yemekte; bir gece buzdolabında dinlenirse şahane oluyor.
- Sarımsak ve sirke oranında damak tadınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz ama önerim ilk önce bu tarif ile denemeniz, daha sonra değişiklik yapmanız olacaktır.
- Fotoğrafta biberiye ile süsledik ama lezzetine en çok yakışan maydanoz.
- Yemeği pişerken arada kontrol edin, dibi tutacak gibi olursa çok az su ekleyin ama genellikle gerek olmuyor.
- Kısık ateş ile kastettiğim; gerçekten çok kısık yani "çay demler gibi" bir kısık ateş. Yemeğin özelliği ağır ağır pişmesi, bu yüzden patlıcanlar lokum gibi oluyor...
22 yorum:
Tarifi özellikle kızartma olmadığı için daha bir dikkatle okudum. Bu sıcaklarda kızartma ağır geldiği için bu tür tarifler daha ilgimi çekiyor.Çok güzel olmuş hemen deneyeceğim. Ellerine sağlık iyi haftalar.
DİLARA
Müge Hanım ellerinize sağlık yemek harika görünüyor bende denicem mutlaka.
sizden bir ricam olacak mümkünse tabi..kruvasan tarifide yayınlarmısınız?
Hayırlı haftalar. Patlıcanlı herşeyi çok severim. Çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Kızarmamış olması çok güzel, bu sıcaklarda hafif bir seçenek olmuş.Ellerinize sağlık.
Yemek tam yazlık :) eline sağlık canım, yemek kadar dikkatimi çeken altındaki güzel örtü ve yanındaki şirin objeler oldu :)
Mügecigim gercekten nefis görünüyor ve icindeki malzemelr birbirine cok yakisan malzemeler.Ellerine saglik...sevgiler
zehra
mügecim yemeğin çok leziz gözüküyor ellerine sağlık.. bu arada profiterol tarifini denedim süperdi ellerine sağlık tarif için teşekkürler:)
sevgiler...
Ellerinize sağlık, lokum gibi bir tarif hakikaten, yarın deneyeceğim, sevgiler:)
Çok leziz görünüyor.Bu lezzeti hiç denemedim.İlk fırsatta deneyeceğim.Ellerinize sağlık.Sevgilerrr...
ah allahım o kadar canım çekti ki güzel oldugu o kadar belli ki evde olsaydi simdi kalkıp yapacaktim ..patlican yok:( ve saat 00:32 kismetse yarina..valla müge hanim elleriniz kollariniz dert görmesin.Samimi söylüyorum en çok emek harcayan yemek blogu da sizin sanırım..zaman zaman tariflerinizden denemişliğim var ( bi de profesyonel hayatim yemek üzerine :))
emeğinize ve ellerinize saglık tekrardan.
Rengin
Merhaba,
Sirkeli patlıcan soframızın olmazlarsa olmazlarındandır. Hemen de pişiyor ya çok mutlu oluyorum :)
Şimdi Hünerli Bayanlar da harika fotoğraflarla ve detaylı tariflerle görmek mutlu etti beni.
ellerine sağlık Müge Hanım.
Herkese tavsiye ediyorum, mutlaka deneyin.
Yok boyle bir lezzet yok yok, patlican yemeyen bana bile yedirtti ve devamli yaptirtiyor ya! Sagolun ucunuz de. Sen, Selen'in halasi, Selen...
Müge'ciğim bugünkü iftar menümüzde vardı sirkeli patlıcan.Tek kelime ile muhteşem bir lezzet.Yapmak isteyenler hiç beklemesin,kesinlikle tavsiye ediyorum.Seninde dediğin gibi lokum gibi oluyor patlıcanlar...
Tekrar ellerine sağlık bu güzel paylaşım için..
Sydneyden sevgiler
Nazan
Müge Hanım tabiki bu tarifinizide bugün denedim:))
yanınasda sizin izmir köftenizden yaptım,bu patlıcanın adı lokum patlıcan olmalı gerçekten lokum gibi oluyor,aynen tarife uyarak yaptım,herşey tam kıvamındaydi,benim kısa kenarlı yayvan bir çelik tavam var onda yaptım oda tam dört patlıcan alıyordu bende diğer malzemleri aynı oranda azalttım,bu kadar az bir malzemeyle bu kadar hafif ve çok güzel detdirtecek bir tarif herzaman bulunmuyor,tam yaz için ideal bu,teşekkürler:)
Bu tarifi gecen gün görünce hemen denemdim ve gercektende süperin ötesinde bir lezzet cikti ortaya. Nerdeyse hepsini ben yedim - ekmek banarak icine. Sarmisak ölcüsü bana biraz fazla geldi, birdahaki sefer miktari azaltarak yapacagim.
Süperdi, tesekkürler Müge.
Meri
müge hanım sirke tadı geliyor mu yemekten.ellerinize sağlık.sevgiler...........
Sevgili Canikom;
Kesinlikle sirke tadı gelmiyor.
Afiyet olsun şimdiden :)
Sevgiler.
Sevgili Müge Hanım,
Bu güzel tarifiniz için çok teşekkür ederim, tarifinizi bu sabah hazırladım, az önce de afiyetle eşimle yedik, sadece sirke miktarı biraz fazla geldi bana. Çok sirkeli sevmeyenlere 3-4 yemek kaşığı sirke kullanmalarını öneririm. Yeşil biberin de yemeğe lezzet katacağını düşünüyorum.
Sevgiler,
Ben patlıcan sevmem ama anneme yaptım, bayıldı tadına. :)
Teşekkürler.
Bu tarifi epey önce yapmıştım,ta Ramazan'da.Bir türlü fırsat bulup yorum yazamadım.Her şeyden önce enfes bir şey oluyor,onu söylemeliyim.İlk denememde tarife tamamen sadık kalarak yaptım,çok güzeldi ama o damağımızın alışık olmadığı sirke tadı,bunun yerine başka ne koyabilirim ki düşüncelerine itti beni.Ve sonunda buldum,nar ekşisi!O kadar lezzetli oldu ki sirke yerine nar ekşisi koyunca anlatamam.Teşekkürler tarif için :)
özlem
Dün akşamki misafirlerime denedim herkes bayıldı yorumlar çok güzeldi.Tarifi hiç şaşmadan aynı şekilde yaptım kesinlikle sirke ve sarmısak tadı çok değil.Hatta sirke kesinlikle yemiyen kuzenim tarifini verirken nasıl yani bunda sirkemi vardı dedi ve ilk yorumda ondan gelmişti bu harika olmuş diye.Herkes bana sen yaparsında güzel olmazmı dedi bende herzamanki gibi Müge Hanımcım yapıpta bloğunda yayınlarsa güzel olmazmı dedim.Süperdi süper ellerine sağlık.
müge hn tarifi dün misafirlerime yaptım ancak ne yazık ki inanılmaz sirkeli oldu. ben yorumları okumuştum ve bu nedenle sirkeyi 5 kaşık koymuştum fakat buram buram sirke kokusundan yenmedi.tavsiyem sirke max 2 kaşık olmalı, domates miktarı biraz daha artırılmalı ve zeytinyağlılara lezzetini yağı verir yağ miktarını da arttırın. ben dün yaparken yağını,şekerini ve domatesini arttırıp yapmıştım kıvam ve görüntü çok iyiydi ancak sirkeden dolayı hüsrandı sonuç.tekrar denediğimde sirkeyi 2 kaşık koyacağım.sonuçlarını tekrar yazarım..sevgiler..ece
Yorum Gönder