18 Haziran 2009

Baklava Yufkası ile Patlıcanlı Börek

Patlıcanlı Börek

HER BÖREĞE UYGUN BİR HARÇ...
Benim iki tane börek harcım vardır, gözüm kapalı yaptığım, hemen her tür böreğe yakıştırdığım. Biri sosisli - mantarlı, diğeri patlıcanlı. Her ikisine de domates, biber de eklerim.
Bu iki harcı son zamanlarda, baklava yufkası ile de denedim. Ama çok memnun kalmadım, lezzet olarak güzeldiler ama baklava yufkası çok ince olduğu için, sanki börek yiyormuş gibi değilde sadece harç yani sote yiyormuş hissi verdi.
Hatta bu yazımda, biraz bahsetmiştim, sosisli mantarlı böreği anlatırken.
Patlıcanlı harcı; katmer poğaça hamuru ile, klasik poğaça hamuru ile ve milföy hamuru ile denedim. Hepsi birbirinden başarılı ama en güzel klasik yufka ile oluyor. En iyi sarım şeklide biraz kalınca sigara böreği şeklinde.
Hatta evde börek hamuru açan hamarat hanımlar; sözüm size, eminim en güzel o şekilde olur ama ben daha küçüğüm büyüyünce yapacağım onu da :)

Malzemeler (16 Adet börek için)
  • 3 Adet İnce Uzun (Kemer) Patlıcan
  • 2 Adet Çarliston Biber (yada tatlı sivri biber)
  • 1 Adet (Küçük) Domates
  • 1 Adet (Orta boy) Soğan
  • 3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası (isteğe bağlı)
  • 2 Adet Yufka

Yapılışı

  • Öncelikle patlıcan ve biberleri közleyin. (Ben fırının ızgara bölümünde közlüyorum) Kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın.
  • Soğanı yemeklik, minik minik doğrayın, sıvı yağ ile orta ateşte, 3-4 dk. pembeleşip, şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
  • Domatesin kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın, kavrulmuş soğana ekleyin, kısık ateşte domatesler eriyinceye kadar 2-3 dk. pişirin.
  • Salçayı, patlıcan ve biberi ekleyip, 1-2 dk. karıştırarak pişirin.
  • Hazırladığınız harcı soğumaya bırakın.
  • Yufkayı sekiz eşit parçaya bölün. Geniş kısmına bir yemek kaşığı kadar harç koyun ve biraz genişçe, sigara böreği sarar gibi sarın.
  • Hafifçe yağlanmış, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dk. üzeri ve altı turuncu renk alıncaya kadar pişirin.

Not 1: Böreği vaktiniz var ise, yumurta sarısı sürmeden önce buzdolabında 4-5 saat, hatta bir gece bekletin. Pişireceğiniz zaman, yumurta sarısı sürüp fırına verin. Sadece bu börek için değil, tüm börekler için aynı şey geçerli, buzdolabında dinlenmiş böreğin tadı gerçekten çok farklı oluyor.

Not 2: Baklava yufkası ile peynirli börek yazısına; "yufkanın markası nedir?" şeklinde pek çok yorum geldi. Bir kaç farklı marka denedikten sonra, ben "Yuka" marka baklava yufkasında karar kıldım. İnceliği ve lezzeti bence çok güzel. Sizlere de gönül rahatlığı ile öneririm.

13 yorum:

vildan dedi ki...

Börekler çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Baklava yufkasını sizin öneriniz dikkate alarak ilk defa dün akşam bende kullandım.Ancak büyük bir çoğunluğu arttı bu kalan yufkaları nasıl muhafaza edeceğiz.Ben streçlerek dolaba koydum.Bilgi vermenizi rica ederim.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Hünerli Bayancım hayranım sana, bu patlıcanlı börek de pek revaçta, bu aralar pek duyar oldum. patlıcandan ne yapılsa harikadır ellerine sağlık. baklava yufkası markası için de teşekkürler.

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

müge abla geçen gün iş arkadaşım getirmişti iş yerine patlıcanlı börekten annesi yapmış çok lezzetliydi tarifini alamamıştım ve alabilseydim haftasonu kahvaltıya gelicek olan misafirlerim için yapmayı planlıyordum. şimdi sende bu tarifi bulmak beni çok sevindirdi eminim senin böreğinde yediğim kadar lezzetlidir. İnşallah bende pazar günü yapıp afiyetle yiyeceğim.
sevgilerimle,

Özlem dedi ki...

Bu aralar poğaça böreğe sardım, ama yemek için değil, yapmak için çünkü daha verilesi 1,5 kilom var, onu verince kendime ödül olarak bu börekten kesin yapıcam, o kadar leziz görünüyor ki,
ellerine sağlık,
sevgilerimle

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel olmuştur eminim patlıcanlı börek, görüntü muhteşem zaten.Bende çok severim, katmerde hiç yemedim ilgimi çekti.O tarifini inceleyeceğim,hatta denemekte istiyorum.
ellerine sağlık

sevgiler

SEDEF dedi ki...

Bu kadar meşakatli börek içini bana da sarsan mükemmel olurum canım. Ben hiç közleyerek denemememiştim. KAvurup yapıyorum. Yani benimki kolay işiymiş. Ellerine sağlık canım. Özendim doğrusu....

meyse dedi ki...

yaptıklarınızı hayranlıkla izleyenlerden ve de uygulamaya çalışanlardanım ben de, gözüm kapalı güvenerek yapıyorum tariflerinizi, ama bu sosisli mantarlı harcınınızı da merak ediyorum, bulamadım sitede, tarifini ekleyebilirseniz sevinirim

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Vildan;
Ben artan yufkaları, önce kendi poşetine daha sonra buzdolabı poşetine koyarak (hava almayacak şekilde) buzdolabında saklıyorum.
Hava almaz ve kurumaz ise son kullanma tarihine kadar taze kalıyor.
Sevgilerimle.

HUYSUZBALIK dedi ki...

Mügecim nefis bir fotoğraf. İştahım açıldı gece gece sayende. Annem de dolmadan artan içle hazırlar patlıcanlı böreği. ellerine sağlık. Sevgiler...

dantelistan dedi ki...

patlıcanlı börek harika olur çok severim sizin böreğinizde nefis görünüyor ellerinize sağlık

hülya dedi ki...

Merhaba Müge hanım;
Diğer tarifler gibi böreklerde harika görünüyor. Patlıcanları fırında közlüyormuşsunuz. Közmatikler çıktı. Arkadaşım aldı ve çok memnun kaldı. Bende almayı düşünüyorum. Çevrenizde kullanan var mı? Ya da siz kullanmayı düşünüyor musunuz?

Müge Hüner dedi ki...

Hülya hanımcım;
Güzel sözleriniz icin çok teşekkürler.
Közmatik almadım ben henüz, ama bir kaç arkadaşımdan daha duydum.
Fırında çok lezzetli oluyor hemde altına yağlı kağıt serince pratik oluyor.
Ama közmatik de hem lezzetli hem pratikse düşünürüm, henüz görmedim ama ilk fırsatta rastlarsam inceleyeceğim.

Deniz dedi ki...

Bu haftasonu denedim, harika oldu... Sitenizin takipcisiyim bundan sonra.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin