01 Eylül 2008

Perde Pilavı

Perde Pilavı

İFTAR SOFRALARIMIZ İÇİN ZENGİN BİR PİLAV DAHA...
Ramazan ayı geldi, hoşgeldi, herkesi tatlı iftar telaşları sardı.
Geçen yıl olduğu gibi; lüksten, abartıdan uzak, bütçemizi ve midemizi yormayacak iftarlar hazırlamayı planlıyorum bu yıl da.
Evet oruçlu iken canımız herşeyi çekiyor, hatta buzdolabındaki margarini bile sofraya koymak istiyorum bazen :) Ama kendimi frenliyorum, çünkü bir bardak su, bir kase çorba içince neredeyse doyuyor, diğer yiyecekleri çoğu zaman binbir emek edilerek hazırlanmış olduğu için yiyorum.
Benim iftar sofrasında en sevdiğim yiyecekler kahvaltı çeşitleri. Çorba, arkasından pidenin üzerine biraz tereyağ ve tulum peyniri, domates, siyah zeytin... Benden mutlusu yok...
Misafirlerim için de çok fazla çeşit yapmıyorum, diğer zamanlarda olduğu gibi, birer çeşit, çorba, ana yemek, pilav, salata ve zeytinyağlı yapıyorum, farklı olarak sadece, kahvaltı çeşitleri ve yemişler ekliyorum. Sofrayı özenle süslersek, karnımızdan önce gözümüzün doyduğuna ve bu sayede daha az yemek yediğimize inanıyorum.

İftar sofraları, insanların birbirine çeşit çokluğu ile gösteriş yaptığı, amacından şaşan sofralar olmamalı bence. Maksat birlikte olmak, o güzel duyguyu sevdiklerimiz ile birlikte yaşamak diye düşünüyorum.
Hatta bu konu açılmışken, size çok güldüğüm ve herkese anlattığım bir anıyı anlatmak isterim.
Geçen yıl aralarında, annem, babam ve kardeşimin de olduğu kalabalık bir akraba grubunu iftara davet etmiştik. Sofrayı gören herkes "Müge, ne zahmet ettin bu kadar şey hazırladın, çok yorulmuşsun" , iftar'dan sonrada yine herkes "Ay, ne kadar çok yedik, sahura kalkmasak bile olur" dedi :) Sonra annemler eve dönerken, kardeşim "Şimdi düşünüyorumda, sofrada da pek de bir şey yoktu, bir bezelye ile ağırladı bizi bu kız, e biz niye bu kadar çok yemiş hissediyoruz ki?" demiş :))) arkasından da "E tabi, sofrayı rengarenk süslemiş, gözümüzü doyurdu önce, bizde psikolojik olarak çok yediğimizi sandık" demiş :))) Aradan yıllar geçse bile her anlattığımda güleceğim bir anı bu :)
Sözün kısası, Ramazan'da çok fazla yenmiyor aslında sadece gözümüz aç oluyor, onuda özenli ve süslü bir masa ile halletmek kolay diye düşünüyorum :)

Evet, bunca zamandır bloguma yazı yazıyorum ilk defa bu kadar dağıldım, konuyu nasıl toparlayıp da perde pilavına getireceğim bilemiyorum şu anda :)
Perde pilavı, iftar sofralarımız için nefis bir seçenek, önden bir kase çorba, arkasından da bir bardak ayran ile şahane bir iftar olur diye düşünüyorum, ne dersiniz?
Sevdiklerimiz ile birlikte mutlu sofralarda, ağız tadı ile iftarlar yaşamayı diliyorum hepimiz için...

Malzemeler

Pilav için;
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Su Bardağı Su (2 bardak su-1 bardak tavuk suyu şeklinde)
  • 1 Adet Tavuk Göğüs Eti
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1/2 Su Bardağı (soyulmuş) Badem
  • 1 Çay Bardağı Kuş Üzümü
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 1 Çay Kaşığı Yenibahar
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağ
  • Tuz, Karabiber

Hamuru için;

  • 2 Su Bardağı Un
  • 1/2 Su Bardağı Su
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağ

Yapılışı

  • Öncelikle bademleri ve kuş üzümünü ayrı ayrı kaselerde kaynar su ile ıslatın. Bademlerin suyu ılınınca rahatlıkla kabuklarını soyabilirsiniz. 7-8 tanesini pilavı süslemek için ayırın.
  • Kuş üzümünü de 10-15 dk. bekletin, süzüp bol su ile yıkayın.
  • Tavuk etini, biraz tuz ve karabiber eklediğiniz suda haşlayın. Suyunu pilav için ayırıp, eti ince ince didikleyin.
  • Pirinci, dereotlu mantarlı pilav tarifindeki gibi ıslatın. Bol su ile yıkayın.
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ yada zeytinyağ ile bademleri hafif sararıncaya kadar kavurun ve pirinçleri ekleyin, 4-5 dk. daha kavurun.
  • Pirinçler kavrulunca, tavuk etini, kuş üzümünü, ve baharatları (tarçın, yenibahar, tuz, karabiber) ekleyin, biraz karıştırın.
  • 2 Su bardağı kaynar su, 1 su bardağı tavuk suyu ekleyin, 3 dk. harlı ateşte, daha sonra ateşi kısarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin. Altını kapatın ve tereyağını üzerine minik minik serpiştirin. Üzerine bir peçete kapatarak demlenmeye bırakın.
  • Pilavınız demlenirken, hamuru hazırlayın, yarım saat kadar dinlendirin. Arzu ettiğiniz teflon bir kek kalıbını yada yuvarlak bir borcamı margarin ile yağlayın, ayırdığınız bademleri serpiştirin. Hamuru açıp, kalıba yayın, içine pilavı döküp, kenarlardan sarkan hamuru üzerine kapatın.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında, hamur turuncu renk olana kadar kızartın, sıcak servis edin.
& Pilavınızı gün içinde hazırlayıp, hamurun içine doldurup, pişireceğiniz saate kadar buzdolabında saklayabilir, yemekten kısa bir süre önce pişirebilirsiniz.

25 yorum:

Saliha dedi ki...

yok yok sevıyorum ben senın sankı karsılıklı oturuyormusuz gıbı sohbet edercesıne yazılarını:))

ellerıne saglık arkadasım..resımde cok ıstah acıcı zaten bılıyorum ben tadını mmmmmmmm mugecım el lezzetınde eklenmıstır senın kımbılır nasıl olmustur:)

sevgılerımle..

Mutfakname-Zuhal dedi ki...

canımm ellerıne saglık, pilavın nefisss, ılk fırsatta ramazanda deneyecegım ınş. bol bereketli, hayırlı iftarlar diliyorum..
kocaman sevgilerr

Begüm dedi ki...

Cok haklisin mügecim. Sana katiliyorum. Pilav harika. Ramazanda bende cok yaparim, daha dogrusu davet ettigim misafirlere. Ellerine saglik canim.

Hayirli ramazanlar diliyorum...

Mutfak Havlusu dedi ki...

yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum çok haklısın dışarıdaki yemeklerde dahil olmak üzere ramazan yenmiyor fazla ve ne yazık ki birçok insan normal zamanda da ve mübarek ay olan ramazanda da aç bilaç oturuyorlar sofralarına onları düşünerek en azından az yiyerek paylaşmalıyız birşeyleri çöpe atılanların zerresinden dahi mesuluz..

tebrikler çok güzel hareketiniz umarım hepimiz buna her daim uyarız..

Mutfak Havlusu dedi ki...

bu arada pilavın çok hoş görünüyor lezzeti de harikadır eksin,ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

mügecim çok güzel gözüküyor ellerine saglık misafirlerime mutlaka yapmam lazım sen süpeersin öpüyorum

zarpandit dedi ki...

bir pilav özürlü olarak cok lezzetli bir tarif diyor senin sunumuna fotografların tariflerine aşık oldugmu soyluyorum saygılarımla ustadım:)

annesininoglusu dedi ki...

ellerine sağlık, pilava bayılan biri olarak nefis görünüyor...

Adsız dedi ki...

BACIM , BU SADECE RAMAZANA HAS BİR ÖZELLİK DEĞİLKİ ; BİZİM TÜRK KÜLTÜRÜNE YERLEŞMİŞ BU BOL ÇEŞİTLİ EMEKLİ SOFRALAR..

HER ÖĞÜN KURULAN MİSAFİR SOFRALARINI ABARTMIYOR MUYUZ ZATEN BİZ..

ŞU PERDE PİLAVINI BENİMDE DENEYESİM VAR AMA GÖZÜM ALMIYO NEDENSE :)

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ellerine sağlık.
Çok güzel görünüyor.Ben henüz perde pilavını denemedim. Korkuyorum yapamazsam diye herhalde...Biraz zorlu bir pilav çeşidi... Bir de bizim evde oğlum bu tarz pilavlar yemediği için yapamıyorum. O tel şehriyeli pilav her gün yap,her gün yer bıkmadan :))

Dediklerine katılıyorum. Bütçemizi aşmadan,gösteriş yapmak yerine eldeki ve evdeki imkanlarla yapmak daha uygun diye düşünürüm hep... Gönül bir olup aynı sofrayı paylaşmak değil mi? Güler yüz olsun yeter bana :))

Hayırlı,bereketli,sağlıklı,huzurlu ramazan ayı dilerim.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Mrb Müge,
valla süper millet bakınca doyuyor ben bakınca acıkıyorum ya nasıl şey :))) ellerine sağlık

whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Eline sağlık harika olmuş pilav,bu tarifi ramazanda ben de denemek istiyorum mutlaka,hem tat hem de görünüm olarak çok doyurucu.sofra konusunda da çok haklsın,çorba ve salata yetiyor çoğu zaman.iyi iftarlar.sevgiler...

Delfina ; dedi ki...

Mügecim yazına bayıldım :) demek annenleri bezelyeyle kandırdın :)

Hakikaten de insan çorbayı içince doyuyor zaten.Misafirler için çeşitte sınır tanımayıp kendimizi yok yere yoruyoruz oysa.

Mügecim günlerdir bu pilavın tarifini arıyorum desem inanır mısın? Örgü pilavı diye aklımda kalmış ama son anda gelinimiz perde pilavı deyince hemen arattım google da.Yüzlerce tarif arasından,diğerlerine bamadan senin tarifini alıyorum.Ellerine ve yüreğine sağlık.

Muğla'dan kucak dolusu sevgiler,
Delfina,

Selcen Şenocak dedi ki...

:) 2 gündür davet ettiğim misafirlerim için perde pilavı tariflerine bakıyordum bu gün sende görünce tammam kesin yapıyorum dedim. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor. Hayırlı Ramazanlar...

Aybike Ceylan dedi ki...

Muge'cigim,
Ne kadar guzel bir manzara bu boyle, ellerine saglik.
Sevgiler...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Müge'cim ellerine sağlık, nefis ötesi görünüyor, yutkundum güzelce :) Hamurlu denemedim hiç, hazır yufkayla yapmıştım, mutlaka deneyeceğim.. Hayırlı ramazanlar.. Bu arada iftar sofrasıyla ilgili söylediklerine katılıyorum, ben de günlerdir çorba ve iftariyelikten başka birşey yemiyorum..

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Müge haklısın önce gözümüz doymalı.Ama bu perde pilavı da gözü doyurmayan cinsten değil hani.Bir iftara bende denemek istiyorum bakalım kısmet ne zamana
sevgiler....

Adsız dedi ki...

Sadece bu görüntü için bile yapılır bu pilav..

En kısa zamanda denemek istiyorum..
Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Giriş bölümü tarif kadar doğal insan bir dostuyla sohbet eder gibi sağol Müge

Adsız dedi ki...

mmmm nefis görünüyor ellerinize sağlık

TuruncuTatlar dedi ki...

mügecim ellerine sağlık harika gözüküyor.canımcım bunu ben bir gece önceden herşeyi ile hazırlayıp buz dolabına koysam ertesi gün akşam pişirsem bozulur mu acaba?mutlu hafta
sonları..

Müge Hüner dedi ki...

Semacım;
Bir gün önceden hazırlayıp buzdolabına kaldırabilirsin. Pilavında soğuk olsun yanlız, hamurunu eritmesin.
Hamur, börek tarzı ürünler bir gece buzdolabında dinlenince daha güzel oluyor zaten :)
Şimdiden afiyet olsun.

Leilosh dedi ki...

Bu tarifi cok yaptim ve zor deyil.

HAKAN dedi ki...

17.00 itibarı ile perde pilavım hazır iftara yakın fırına verecem bakalım görüntü güzel

Unknown dedi ki...

Bu pilav harika duruyor, hep denemek istemistim bu bayramda deneyecegim...
Sevgiler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin