11 Haziran 2008

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu Karnıyarık

İSTER TAVUKLU, İSTER KIYMALI, HER HALİ GÜZEL...
Madem, artık yemek pişirebiliyorum :) yada en azından yaptıklarım eşim tarafından beğeniliyor, blogun yemek arşivi kısmını biraz zenginleştireyim istiyorum.
Hazır yazda geldi, pasta, kurabiye, börek ne kadar az yesek o kadar iyi, hem pazarlar, marketler çok cazibeli sebzeler ile doldu, değerlendirmek lazım öyle değilmi?
Bu aralar sık sık, neredeyse gün aşırı zeytinyağlı taze fasulye pişiriyorum, bolcada bezelye. Hatta buzluğada hatırı sayılır miktarda bezelye koydum şimdiden. Önümüzdeki günlerde, barbunya, taze fasulye ve menemenlik de hazırlayacağız annemle. Hatta belki pandispanya dosyası gibi, Müge'nin buzluk dosyası bile hazırlayabilirim :) Yok, yok o kadarda değil :) Herkesin bildiği şeyleri yazacak kadarda kendini bilmez değilim.
Tavuklu karnıyarık; yazın en sevdiğim yemeklerden biri. Kıymalı yemekler ile çok aram olmadığı için, eski çalıştığım şirketteki aşçımız yapmıştı bana özel:)
O gün bugündür sık sık yapar ve bayıla bayıla yerim. Zaten ben patlıcanın her halini bayılarak yerim, kızartmasını, közlenmişini, yemeğini...

Malzemeler
  • 4 Adet Orta Boy (Tombik) Patlıcan
  • 3 Adet Tavuk But
  • 1 Adet Domates
  • 2-3 Adet Sivri Biber
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • Sıvı Yağ (Patlıcanları kızartmak için)
  • Tuz, Karabiber, Kekik ve Maydanoz

Yapılışı

  • Öncelikle patlıcanları alaca şekilde (siyah-beyaz şerit olacak şekilde) soyun. Yarım saat kadar acı suyu çıkması için tuzlu suda bekletin.
  • Tavukların, derilerini ve kemiklerini ayıklayın ve minik minik doğrayın.
  • Bir tavaya sıvıyağı koyun ve orta ateşte patlıcanları kızartın, patlıcanları peçete serdiğiniz bir tabağa alın ve yağının çıkması için biraz bekleyin.
  • Teflon bir tavada, tavukları sürekli karıştırarak kavurun. (Tavuklar ilk önce su bırakacak, daha sonra suyunu çekecektir. Suyunu çektiği sırada zeytinyağ yada sıvı yağ ekleyerek, turuncu bir hal alana kadar kavurun)
  • Minik minik doğradığınız biberleri ve domatesleri tavuğa ekleyin ve 3-4 dk. daha kavurun. Tuz, karabiber, maydanoz ve kekik ekleyerek tatlandırın ve altını kapatın.
  • Patlıcanların, ortasını çukur olacak şekilde açın ve hazırladığınız harcı çukurlara pay edin.
  • Servis yapmadan önce, 180 derecede ısınmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar fırınlayın ve sıcak servis yapın.

NOTLAR;

  • Patlıcanı, kızartmak istemiyorsanız, fırının ızgara bölümünde közleyebilir yada üzerine çok az sıvı yağ gezdirerek fırında pişirebilirsiniz, veya kapaklı bir tavada çok az yağ ile çok kısık ateşte pişirebilirsiniz. -Senin favorin nedir? derseniz, tabiki kızartarak olanı, onun için yukarda bana göre en güzel halini yazdım.
  • Karnıyarık'ı but eti yerine göğüs eti ilede yapabilirsiniz, yada yarı yarıya karışık kullanabilirsiniz. Ben göğüs etini lezzetli bulmadığım için, but kullanmayı tercih ediyorum.
  • Yemeği fırına verirken yada çıkmasına yakın üzerine kaşar rendesi serpebilirsiniz, çok lezzetli oluyor.
  • Yemeği aynı aşamaları kullanarak, klasik kıymalı karnıyarık olarakda pişirebilirsiniz. Bunun için Sosyete Mantısı'nda kullandığım harcı denemenizi özellikle öneririm.

21 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Dün akşam canım anacığım yapmıştı.Ama kıymalı ve kızartılmış.Ben genelde kızartmıyorum ..Sağlıklı olucaz ya :) ama herşeyin hakikisi başka ya.. Yanında da pilav ve cacık..
Off ...
Şimdi elimizde kuru bir galeta , kağıt bardaktan içtiğimiz çay :) Bu ne tezat söyle şekerim?

Ellerine sağlık .. Çok öptüm.

Adsız dedi ki...

işte budur benim arkadaşım:))))))))
süper görünüyor,ellerine sağlık bu tarifi senden kopyalıyorum ve bu hafta sonu hemen tavuklu karnıyarık yapıyorum....
Ellerine sağlık şekerciğim:)

FATOŞ

Adsız dedi ki...

mügecim muhteşemsin o kadar güzel gözüktü gözüme canım bende yapıcam çok canım çekti valla :)))ellerine saglık öperim seni

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Müge'ciğimmm,

Gecenin bu saatinde beni benden aldın:)) Yarın için hazırlayacağım yemek belli oldu sayende, zaten bizde kırmızı et de yenmez:)) Anlayacağın tam benlik bir tarif bu..

Ellerine sağlık canımm,

Sımsıcak sevgiler, öpüyorum.....

Betül KAVAL dedi ki...

mmmm vallahi patlıcana da herşey yakışıyor ( yani bana göre) Bende kızartarak yapıyorum . Bir yerde görmüştüm arada bir bende deniyorum Daha hafif oluyor gerçekten Patlıcan kızartıldıktan sonra suyun içine atilıyor çıkarıncada çok az elle sıkılıyor fazla yağı gitmesi açısından.

ellerine sağlık müge bende yapayım eniyisi karnıyarığıda uzun zamandan beridir yapmadım.

sevgiler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Müge'cim nefis olmuş, tavuklusunu hiç yemedim ama neden olmasın diye düşündüm.. Ellerine sağlık..

zarpandit dedi ki...

allahım sukurler olsun ölemeden önce etsiz klasik tarif gordum:)

Yunkabu dedi ki...

Ellerine saglik.
Patlicanli bir yemek yaptim gecenlerde. Firinda pisirmeye kalkistim ama pismedi, yumusamadi, sert sekilde kaldi. Simdi senin notlarini okudum da, acaba firinin izgara bolumunu acsaydim daha mi iyi olurdu. Ve izgara kismini acinca firin icindeki tepsiyi yukseltmek mi lazim yoksa ortada durabilir mi?
Cevap verebilirsen sevinirim, bir turlu cikamadim isin icinden..
sevgiler

Özlem dedi ki...

Sevgili Müge, senin de bahsettiğin gibi karnıyarığın daha doğrusu patlıcanın her hali muhteşem . İşin içine beyaz et girince kuşkusuz daha da sağlıklı.

Ellerine sağlık, sevgiler.

Hülya dedi ki...

Bence de kızartılarak yapılan karnıyarık daha güzel oluyor ama 2 sorun var.
Biiir sağlıksız
İkiii kızartma işlemi zahmetli sonradan ocağı temizlemek vs.
Ama arada bir ben de kızartarak yapıyorum.
Ellerine sağlık
Sevgilerimle

antepası dedi ki...

Hiç tavuklusunu denemiştim hemde butla.Eline sağlık.Deneyeceğim.

Aybike Ceylan dedi ki...

Tek kelime ile harika, ellerine saglik.

Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.

Müge Hüner dedi ki...

Arkadaşlar;
Tavuklu karnıyarık tamda beklediğim tepkileri aldı:) Sağlıksız belki ama işin içinde patlıcan olunca akan sular duruyor hepimizde değilmi?:))
Hepinize sıcacık yorumlarınız için çok teşekkür ederim, elleriniz dert görmesin. Sevgilerimle...

Sevgili Betül;
Senin bahsettiğin şekilde yapılan bir patlıcan yemeği tarif etmişti bana Fatoş, iyi aklıma getirdin. Fırsat bulupda yaparsam inşallah kulaklarını çınlatırım:)

Sevgili Fulya;
Fırının ızgarasında közlenmiş patlıcan tadında oluyor ve ben o halinide beğeniyorum açıkçası.
Yanlız bir iki püf noktası var, öncelikle seninde dediğin gibi ızgarada sadece üst bölüm aktif olduğu için tepsiyi en üste koyman gerekiyor.
Patlıcanları alacalı soyduğun için, közlerken yinede kabukları yer yer yanacaktır. O kısımları da elinle temizlemen gerekir sanırım.
Birde közleme işlemini çok fazla yapma (yani patlıcan salatası yapacak kadar) içini doldurması zor olur. Biraz diri kalsın, sadece dış kısımları az yumuşasın.
Sonra bir karnıyarık tenceresine koy, içine harcı doldur ve azıcık su ekleyerek kısık ateşte pişir. Bu şekildede çok güzel oluyor.
Közlenmiş değilde illa fırında yapacağım dersen, yine alacalı soy ve fırında çok yüksek derecede (200 en az) pişir ama benim tavsiyem bu şekilde yaparsanda yine tam pişirme, yukarda yazdığım gibi tencerede pişir bir süre sonra. Lokum gibi olur diyebilirim :))
Umarım aydınlatabilmişimdir, kendi mutfağımdan aklıma gelenler bunlar.
Sevgiler.

Begüm dedi ki...

Cooook nefis görünüyor. Tavuklusunu hic yememistim. Bir denemeli. Ellerine saglik.

Gönül dedi ki...

hünerli müfecim ebnim ellerine sağlık harika olmuş heee yapıyorsan hakkını verecen kızartma haliyle yapacan:))) aynen sana katılıyorum yeavrımmmm....tavuklusuda pek güzel olmuş valla akşama yapsammı napsam...ayarttın beni canikom yaaaa...kocaman öpüyorum sevgilerimle

melisa dedi ki...

sitenizi bir haftadır keşfettim ve sürekli sitenizin içindeyim.yemeklerin harikalığı bir yana masa düzeni ve uyum mükemmel...
insanın sevdiklerine hemen yemekler yapıp davet edesi geliyor.
yemek yapımının anlatılışı da çok güzel tane tane
tarife başlamadan onlara ait hikayelerde ayrı bir güzellik katmış blogunuza...
yani oktay ustanın sitesi bile sönük kalmış bence
ellerinize ve emeğinize sağlık

Adsız dedi ki...

blogunuz çok şirin:)

Adsız dedi ki...

Gerçekten çok eğelnceli bir tarif okudum.Genelde yemek tariflerini okumak sıkıcıdır ve alternatifler sunulmaz; fakat şu an okuduğum tarifte öyle değil.Teşekkürler...

ysm dedi ki...

merhaba şu anda tavuklu patlıcanı yapıyorum şans dileyın :)))ama sogan olmaması dıkkatımı cektı tarıfınız ıcın tesekkurler :))) svgıyle kalın

ysm dedi ki...

ailecek çok begendık bugunku aksam yemeği için yine size koştum :)))

Evşen dedi ki...

Merhabalar,
Ben sürekli tariflerinizi uyguladığım halde pek yorum yazmadığımı, bunun da haksızlık olduğunu düşündüm şimdi.. Bilmeniz gerekiyor; tüm tariflerinizi okudum, hepsini çok iyi biliyorum artık. Yine de hani kendi tarif defterimizi arada karıştırırız ya, öyle gezip duruyorum blogunuzu her misafir öncesi. Bugün de tavuklu karnıyarık var menümde.

Tüm içtenliğimle ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN diyorum :)
Evşen

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin