12 Mayıs 2008

Elmalı Ay Çöreği

Elmalı Kurabiye

KENDİNİ AY ÇÖREĞİ SANAN ELMALI KURABİYE :)
Aslında başlık olarak; elma ile barıştım:) yazacaktım ama sonra bu başlığı daha uygun gördüm. Benim kış meyvaları ile ne yazıkki hiç aram yok, elma, mandalina, portakal bütün kış boyunca neredeyse hiç yemediğim meyvalar. Sağolsun eşim bolca tüketir bende kabukları ile kek ve kurabiye yaparım:) Hele pişmiş elmayı ağzıma sürmem, ama söz konusu bir yiyeceğin çöpe gitmesi ise bir anda akan sular durur bende, illaki değerlendirmek isterim bir şekilde.
Kayınvalidemin getirdiği, bir poşet dolusu elmada buzdolabında uzun süre bekledi ve atmaya kıyamayacağım için tarafımdan elmalı bir harç haline getirildi :)
Buzlukta kendisine görev verileceği günü beklemeye başladı ve geçen hafta sonu, akrabalar toplandığında, mini tart hamurundan yola çıkılarak, elmalı kurabiye ile elmalı milföy dilimleri haline geldi.
Ben sadece tadını kontrol etmek amacı ile ucundan tattım ama misafirlerin hepsi çok beğendiklerini ve tarifi yayınlayıp, elma ile arası iyi olanlara önermemi söylediler :)
Bende yerine getiriyorum.

Malzemeler

Hamuru için;
  • 250 Gr. (1 Paket) Margarin yada Tereyağ
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 3 Su Bardağı Un

Elmalı Harç için;

  • 2 Adet Orta Boy Elma
  • 2 Yemek Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 2 Yemek Kaşığı Ceviz (irice kırılmış)

Yapılışı

Elmalı Harç için;

  • Elmaları kabukları ile birlikte rendeleyin, şeker, tarçın ve cevizi ekleyip, orta ateşte 5-10 dk. elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğumaya bırakın.

Hamuru için;

  • Öncelikle yağınızı çok kısık ateşte eritin ve soğumaya bırakın.
  • Yağ soğuyunca (yada oda sıcaklığında kullanmak isterseniz yumuşayınca) diğer malzemeleride katıp, unu azar azar ekleyerek biraz sertçe bir hamur yoğurun.
  • Hamuru oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle veya bir oklava yardımı ile yarım cm. kalınlığında açın. Kenarlarından keserek üçgen şekli verin. Üçgenin geniş tarafına 1 yemek kaşığı kadar harçtan koyun ve kenarlarını içe kıvırmadan sigara böreği sarar gibi sarın. Uçlarını içe doğru çevirerek, ay çöreği şekli verin. (Çörekleri mümkün olduğu kadar küçük yapın, pişerken büyüyorlar)
  • Çörekleri, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dk. pişirin.

Elmalı Kurabiye

NOT 1: Çöreklerde kullandığım hamur tam anlamı ile çok amaçlı bir hamur. Hamuru bütün veya mini tart kalıplarına koyup, üzerine istediğiniz bir malzemeyi koyarak tart yapabilir, yada ay çöreği şekli yerine istediğiniz bir kurabiye şekli verebilirsiniz. Dışı kıtır içi yumuşak, nefis bir kurabiye oluyor.

NOT 2: Çöreklerin üzerine süreceğim yumurta sarısının içine bir çay kaşığı pekmezde ekledim, hoş bir tat veriyor ama hemen kızardığı için, çörekler pişene kadar bazı yerleri yanıyor, siz isterseniz eklemeyebilirsiniz.

NOT 3: Elmalı harcı ben biraz fazla hazırladım ve aynı harç ile elmalı milföy dilimleride yaptım, size ölçüleri bu kurabiyede kullandığım kadarı ile verdim, sizde elinizdeki hamur miktarına göre malzemeleri arttırabilirsiniz.

NOT 4: Elmalı harcı hazırladıktan sonra, soğutup bir buzdolabı poşetine koyarak, derin dondurucuya kaldırabilir ve harcı uzun süre saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman, mikro dalga fırında buz çözdürme yaparak yada fırında ısıtarak çözdürebilirsiniz.


Benzer Tarifler;

6 yorum:

antepası dedi ki...

Eline sağlık.Nar gibi kızarmışne güzel.Kıyır kıyır.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Müge'cim ellerine sağlık, iyi ki kurtarma operasyonu gerçekleştirmişsin.. Benim de kış meyvalarıyla aram yoktur, o yüzden de sık sık grip olurum.. Kiraz,kayısı,erik ve karpuzun yollarını gözlüyorum..

Adsız dedi ki...

canım bizi ailedede kesinlikle çöpe yiyecek atılmaz babamdan da annemden de allah razı olsun ne yemek ayırt ediyoruz nede çöpe yiyecek atıyoruz bizi öyle yetistirdiler canım tariflerin harika sana cok ama cok teşekkür edrim allah sendende allah razı olsun bize tariflerinle misafirlerimize güzel menüler çıkarabiliyoruz sevgilerimle

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Antepaşı;
Çok teşekkürler canım.

Aslıcım;
Aynen, söylediklerinin her kelimesi benim içinde geçerli:) Sevgiler.

Handancım;
En güzeli, herşeyi değerlendirmek lazım değilmi, onuda bulamayanlar var.
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim canım, sağolasın. Öperim.

ÖZGE dedi ki...

tarifleriniz çok güzel büyük bir zewkle yapıyorum ama bu işin biraz acemisi olduğum için tariflerin kaç porsiyonda veya kac kişilik cıkacağını kestiremiyorum.onları da eklerseniz çok sewinirim.kolay gelsin

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Özge;
Genellikle eklemeye çalışıyorum ama bazende unutuyorum :)
Bu tarifteki hamur ile yirmi civarında ay çöreği elde ediliyor.
Kolay gelsin :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin