02 Nisan 2008

Kısır

Kısır

FARKLI BİR KISIR TARİFİ DAHA...
Yasemin şekerimin, Sencer Paşası için toplandığımızda benim üzerime düşen de kısır oldu. Hem gelen konukların hepsi birer yemek uzmanı olduğu için :) hemde hepsi çok sevdiğim cici bayanlar olduğu için çok özendim ve her zaman yaptığım kısır tarifinden farklı olarak, kayınvalidemin verdiği yeni ipuçları ile farklı bir kısır hazırladım, yiyen herkesden de çok beğeni topladı.
Bende arşivimde yer alması açısından, sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Köftelik (ince) Bulgur
  • 1 Su Bardağı Kaynar Su
  • 2 Orta Boy Domates
  • 3 Adet Sivri Biber
  • 1 Adet Limon
  • 1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 2 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Kuru Fesleğen
  • 1 Orta Boy Kuru Soğan (veya 4-5 adet taze soğan)
  • 10-12 Dal Maydanoz
  • 10-12 Dal Taze Nane
  • 1 Adet Salatalık
  • 5-6 Yaprak Kıvırcık Salata
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ (damak zevkinize göre arttırılabilir)

Yapılışı

  • Domatesi ve sivri biberi robotta püre haline gelinceye kadar çekin. Bir tavada, domatesin çiğ kokusu gidene kadar, 5-10 dk pişirin. 1 Bardak kaynar su ile birlikte bulgurun üzerine dökün ve kapağını kapatarak, ikisinin sıcaklığı ile dinlenmeye bırakın.
    Bulgurlar yumuşayınca, salçalar, tuz, limon suyu, fesleğen ve nar ekşisi ile birlikte iyice yoğurun. (arada tadına bakarak miktarları damak zevkinize göre ayarlayın)
    Servis yapacağınız zaman, zeytinyağı, minicik doğranmış salatalık, küp küp doğradığınız kuru yada taze soğan, incecik doğradığınız kıvırcık salata ve maydanoz ile naneleri ekleyin.

4 yorum:

birsensin dedi ki...

merhaba sitenizi çok beğenerek okuyorum ve verdiğiniz bilgilerden faydalanıyorum,bunun için emeğinize sağlık.size bir sorum olacak; kardaşim bir arkadaşında yediği kısırı anlata anlata bitiremedi içinde zahter varmış, aktardan aldım ama diğer baharatlardan farklı, nasıl kullanılıyor acaba? biliyor musunuz...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Birsensin;
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Zahter bizim evimizden hiç eksik olmaz. Kilis’ten gelir sürekli.
Bildiğim kadarı ile zahter; pek çok baharatın (zencefil, leblebi, ay çekirdeği, susam vs…) karışımından oluşuyor.
Biz onu kahvaltıda tüketiriz, ekmeği önce zeytinyağına, sonra da zahtere banarak :)
Başka şekilde ve de kısırın içinde hiç denemedim.
Sizi de yanlış yönlendirmek istemem…

Çok sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Ama fesleğenin tadı zeytinyağı ve limonla karışınca bence zahteri andırıyor :)

Terazi dedi ki...

Merhaba,

Kısır bayıldığım, her öğün yesem bıkmayacağım bir lezzet. Vücudunuza sağlık, çok güzel görünüyor :)

birsensin'in bahsettiği zahter için de bir şey söylemek isterim:

Zahter 2 türlü bildiğim kadarıyla; kahvaltılık zahter(toz halde) ve kekiğe benzeyen zahter...

Eğitim ile ilgili bir fuar için Gaziantep'de bulunduğumuz zaman tatmıştım ikisini de;

* Kahvaltılık zahter, sizin de dediğiniz gibi toz halde bir karışım ve ekmeği önce zeytinyağına sonra toz zahtere banarak yeniyor...

* Diğer zahter kekik gibi... Tazesi salatalarda kullanılıyor, zahter salatası bile var. Kurusu da çay gibi içiliyor; adaçayı gibi, kaynatmadan, üzerinden kaynar su geçirerek...

Sevgilerimle :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin