31 Mart 2008

Mumbar Dolması

Mumbar Dolması

KİLİS MUTFAĞINDAN SUCUK HAMRA...
Mumbar Dolmasını, yıllar önce bu konuda çok iddialı bir restoranda yemiştim ama haşlanmış olarak servis edildiği için damak tadıma hiç uygun gelmemişti.
Aynı şekilde içli köfte ile ilk tanışmamda suda haşlanmış hali ile olduğundan yıllarca ağzıma sürmemiştim. Ne zamanki evlenip, kayınvalidemin ve Siret yengenin çıtır çıtır kızarmış İçli Köfte'si ile tanıştım, o zaman içli köftesiz geçen yıllarıma çok üzüldüm :)
Mumbar dolması da aynı içli köfte gibi kızartıldığında bambaşka oluyor bana göre.
Yapılışı daha doğrusu temizlenmesi oldukça zahmetli olan bu yemeği, artık evde de yapmak çok kolaylaşmış. Büyük marketlerde yada kasaplarda, temizlenmiş işkembe gibi, mumbar da bulunuyormuş.
Mumbarın tarifi; Siret yengenin kızkardeşi sevgili Zülal'den. Zülal şekerimin aynı zamanda Bakırköy'de kendi el emeği yiyecekleri sattığı "Zülal'in Yeri" adında bir cafe'si var. Mumbar dolması da yaptığı diğer tüm çeşitler gibi onun spesiyali haline gelmiş ve çok da istek alıyormuş.
Tarifi; temizlenme aşamalarıda dahil olmak üzere aynı Zülal'in anlattığı şekilde yazıyorum, sizler temizlenmiş olarak mumbar alırsanız, bu aşamayı geçip, direk yapılış aşamalarını uygulayabilirsiniz.

Malzemeler

İç Harcı (2 Adet Koyun Mumbarı için);
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Adet (Orta Boy) Soğan
  • 250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • Tuz ve Karabiber

Mumbarın Temizlenmesi;

  • Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
  • Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sık suya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
  • Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur.
  • Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.

İç Harcının Hazırlanması;

  • Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur. (Malzemelerin sadece karışması yeterlidir, köfte harcı gibi özleşmesine gerek yok)

Yapılışı

  • 2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
  • Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
  • Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir.
  • Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
  • Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
  • Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bol bol delinmelidir.)
  • Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
  • Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.

24 yorum:

annesininoglusu dedi ki...

ben de Adanalı olduğum için bu lezzeti iyi bilirim.en son Şubat tatilinde yemiştim halacığımın ellerinden.
ellerinize sağlık...:)

Hülya dedi ki...

Benim de çok yakından tanıdığım bir tat.
Annem bulgurla yapar.
Çok severim.
Son derece zahmetli bir o kadar da hoş bir yemek ellerine sağlık.

Yasemin dedi ki...

cok zahmetli bir yemek oldugunu ve cok lezzetli oldugunu duydum. ama tatmadim. yani buyuk ihtimallede tatmicam :) yani resim yine sahane ama ne bilim iste onyargi diye bisey var :D:D:D

Selcen Şenocak dedi ki...

Çok duydum ama hiç tatmadım yapmak isterim aslında ama temizliği baya zor:) ellerine sağlık Mügeciğim.

Sevgiler...

Eya dedi ki...

Sevgili Müge...valla bana herşeye rağmen zahmetli geldi bu iş...ama acayip lezzetli görünüyor,ellerine sağlık

sevgiler

zehra

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Annesininoglusu:)
Blogunuza geldim ama isminizi goremedim. Çok teşekkürler yorumunuz için. Bende yazıda da söylediğim gibi kızarmışını ilk defa yedim ve çok beğendim. En kısa zamanda yine halacığınızın ellerinden yemeniz dileğiyle.

Sevgili Hülya;
Eminim bulgurlada çok hoş olur, yapan olursa yeriz:) Benim değil Zülal'in ellerine sağlık:) Sevgilerimle.

Yasemincim;
Valla bu kadar yıkandıktan sonra her sey yenir :) İşkembe felanda yemiyorsun sen o zaman, ben bayılırım. Helede bu şekilde temizlendiğine emin bir yerde yiyorsam:) Mmm. Fotograf için teşekkürler, öperim gülom.

Selcencim;
Hazır temizlenmişleri satılıyormuş artık, istersen bir öyle dene, bende kendim yaparsam herhalde o şekilde yaparım. Sevgiler canım.

Zehracım;
Haklısın, temizlenmiş şekilde bile alınsa, zahmetli. Ama güzel olan herşey zahmetli değilmi zaten, mantı ve yaprak sarma mesela:) Bütün gün uğraşırsın, 5dk. da biter:)
Sevgiler canım.

ayşecik dedi ki...

merhabalar ben bugün ilk kez gördüm sizi benimde eşim kilisli ve bende ailesinden ve gelip gittikçe cok şeyler ögrendim şimdiden ellerine sağlık tekrar görüşmek dileğiyle...

Adsız dedi ki...

FUNDA

Müge hanım mumbar dolması öyle anlattığınız gibi basit temizlemelerle 1 kere suyun altına tutmakla tuzla ovmakla temizlenmez o yüzden arkadaşlar siz siz olun mumbar dolmasını öyle önünüze gelen heryerde yemeyin temiliğinden emin olacağınız kısacası evinizde veya temiz olduğundan emin olduğunuz bir yakınınız tarafında yapıldığımda yemeyi tercih edin zaten bağırsaktan yapılan bir yemektir yıkanmış alabilirsiniz demişsizniz alınsada yinede çok iyi yıkanıp bıçakla kazınması lazım benim annem 2 gün uğraşır onu yıkamak için yani basit değildir anlattığınız gibi mumbar yapımı!!!!

Adsız dedi ki...

SABUNLA DEĞİL DE SİRKE VE LİMONTUZU İLE ON BEŞ DK BEKLETİLİR VE O KAYGANLIĞI VE SALYASI TAMAMMEN GİDER MİKROBU GİDER TEKKAR TEKKAR YIKAMAYA GEREK KALMAZ

Adsız dedi ki...

Ben bu dolmaya bayılıyorum. Barsak'tan ayrıca kokoreç te yapılır bildiğiniz gibi. Kısacası herşeyiyle güzeldir bu sakatat :)

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.bende yarın denicem

Adsız dedi ki...

zulalın yerı ve bakırkoy ...
adresı desem ... adresını verebılsenız ....
bızde gıdıp bu anne lezzetını tadsak ...
sevgı ıle ...
benan ...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Benan;
Zülal ne yazıkki Cafe'sini kapattı.
Sadece akrabaları bu güzel lezzetleri tadabiliyor artık. :(

Üzgünüm...
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

atmayalım tutmayalım o içli köfte antep yemeği değildir benim yöremin yemeğidir bingöl ve maraş tır asıl yöresi. ülkemizde her güzel yemek sanki antep'e maledilmek zorundadır. bilen bilir entep yemekleri baharatı fazla kullandığından farklı gelir ööle abartıldığı kadar özel bi yemeği yoktur bildiğimiz yemeklere bas baharatı olsun antep olmuştur:) gelelim içli köfteye içli köftenin orjininde irmik yoktur o tembel ablaların haşlanırken dağılmasın diye kullandıkları bi kurnazlıktır herkes bulgurdan içli köfte yapıp dağıtmadan haşlamayı beceremez iç malzemesine gelince; orjinalinde ana malzemeler şudur aslında, tuz karabiber kıyma iç yağı ceviz içi maydanoz ve isteğe göre pul biber.. atmayalım tutmayalım annemiz yapıyo diye her yemeği şehrimizin sanmayalım:D herkese afiyetler olsun not: o köftenin dış malzemesi en az bir saat yoğurulur ki dağılmadan haşlanabilsin:D

Adsız dedi ki...

ha bu arada unutmadan:) o içli köfte beklediğinde bulgur şişme yapar ve haşlanırken patlar aslında haşlanmışı makbuldür kızartması yoktur ama ev hanımlarımız pratik bir çözüm olarak sooraki günlerde israf olmasın diye kızartırlar:)

Murat T. dedi ki...

Ben bu mumbarı deneyeceğim. Ama temizleme kısmını birinden görseydim çok iyi olacaktı. Şişle tersyüz et demişsiniz, ben de hayalimde bir elimde şiş bir elimde mumbar kalakaldım :) Bu aklımda canlandıramadığım işlemler dışında tarifiniz çok etraflı ve güzel. Çok çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Eşim ile ben ADANALIYIK eskişehirde memuruz canımız bumbar dolması çekti annemgil yapar yerdik ama şimdi iş bize düştü yapıyoruz inşallah adanalı usulu olur. unuttugumuz birşey varmı diye birde sizin tariflere bakarak yapıyoruz tutturruz İnşallah.

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık fakat tarifinizi beğenmedim annem de çok güzel yapar ama ne tekrar tekrar su ekler ne de çatalla deler çok da güzel pişer soğan da koymayız orta yağlı kıyma koyarız çok lezzetli olur bence birde böyle deneyin iyi günler.

Adsız dedi ki...

SELAM,BİR ŞEY BELİRTMEK İSTEİM,BUNUN ADI MUMBAR DEĞİL,BUMBAR'DIR.:)

seher dedi ki...

Hic denemedigim,ama tatmayida cok istedigim bir tat ,ellerinize saglik.sevgiler

Adsız dedi ki...

puf doktam var yikamak icin mumbar ters cevirdikten sonra yarim limom sikarsaniz ustune 5 .10beklersenz butun pisligi gidir sakn fazla skmayn patlar mumbarlar

Unknown dedi ki...

Mumlar süper matsada yemenizi tavsiye ederim damak tadım iyidir

sallanan sandalye beşik.. dedi ki...

kesinlikle süper bir lezzet..annem arada bir yapar ve bütün aile fertlerimiz parmaklarımızı yeriz:D

Adsız dedi ki...

dünyada yenecek başka hiç bir sey kalmamış gibi bunu yöresel lezzet diye sunuyorsunuz.. et yemenin her hali vahşet aslında fakat bir hayvanı bağırsaklarına kadar yiyebilmek de genis bir mide gerektirir bence.tabakta yapılan bunca süsleme bu yemegin cıglıklarını kapatamamıs malesef,görüntüsü de düşüncesi de çok korkunç.. özür dilerim emek göstermişsiniz fakat bana çok ama çok ters..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin